Beyma 12LX60 erfaringer?

Ekko

Medlem
Ble medlem
02.06.2005
Innlegg
12
Antall liker
1
Torget vurderinger
3
Hei! første innlegg på dette forumet :D

Jeg har et spørsmål til de som har erfaring med beyma 12LX60 (psyklisten/theStig?). Hva er ca følsomhet i 50 – 1000 hz området i ca 60 liter bassrefleks? Hvordan er lyden i mellomtonen opp til 1200 hz?

Tenkte litt på å bruke den i en to-veis med en Philips RSQ8P med deling rundt 1000-1200 hz. Mange problemer med dette (oppbrytning, spredningskarakteristikk osv), men kunne være morro å prøve. Eventuelt legge til en mellomtone etterpå hvis det går helt skeis.

mvh ed
 
T

theStig

Gjest
Siden jeg importerer Beyma må jeg bare holde meg til fakta rundt 12LX60. Følsomheten i mellomtonen er ca. 95 dB, men avhengig av baffelstørrelse og room-gain vil den falle til 90 dB ca. ved 100 Hz og nedover.

12LX60 har noen membranoppbrytninger ved 500 Hz, så jeg vil ikke anbefale å dele høyere enn 300 Hz kanskje, hvis utlimativ lydkvalitet er tingen.

Jeg har Philips RSQ8P selv, og kjenner den godt. Jeg vil anbefale å dele den ved 1,6 kHz eller høyere. 1 kHz går i hverfall ikke bra.

Som du antyder... en mellomtone må til. Jeg har meget gode erfaringer med å bruke Seas Excel her.. enten 6,5" eller 8".

PS. Kunne du tenke deg å selge RSQ8P'ene? :)
 

Ekko

Medlem
Ble medlem
02.06.2005
Innlegg
12
Antall liker
1
Torget vurderinger
3
Selge dem :eek:

Jeg har blitt ganske glad i dem etter hvert, hatt dem like lenge som du har hatt dine regner jeg med. De har forresten blitt drevet av et par «tangen mono one» monoblokker ;)

De blir snart overflødige etter nytt prosjekt, men er kraftig usikker på om jeg skal selge dem, har blitt spurt før. Jeg skal si ifra hvis jeg bestemmer meg. Du kan jo gi et godt bud for å hjelpe meg ta avskjed...

Jeg mener det var en tysk konstruksjon (klang & ton??) som delte dem ved 1100. Enig at det er litt ekstremt, men kunne tenkt meg å teste lav deling for å ha prøvd det. Har delt dem ved 2000hz mot 2x 17cm excel basser i egne ht.

Andre som har noen mening om mellomtonen til beyma'n?
 

Psyklisten

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.12.2004
Innlegg
993
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Tja... Jeg er i gang med prosjekt nr. 2 med dette elementet. Jeg skal bruke dem opp til ca. 200Hz. Mener vel at det hi-fi messig er et bra utgangspunkt. Forrige gang jeg bygde med dette elementet så brukte jeg et ALTO aktivt delefilter og eksperimenterte litt for morroskyld. Husker ikke helt hvor langt opp jeg spilte, men erindrer at elementet låt fint opp til 1KHz ihvertfall. Målemessig er det ikke noe å si på elementet, ut fra frekvensrespons kan du nok bruke det til 1.5KHZ ihvertfall. Det er ikke tvil om at det beste er å sette inn egne mellomtoner, jeg skal i denne konstruksjonen bruke Seas EXCEL 6.5". Her er en nærfeltmåling jeg gjorde i 60L kasse. Ikke gælig dette?

 

Ekko

Medlem
Ble medlem
02.06.2005
Innlegg
12
Antall liker
1
Torget vurderinger
3
Har sett målingene dine psyklisten, var derfor jeg lurte på hvordan den låt i mellomtonen. Det er nok mulig at thestig er litt pesemistisk/kresen i forhold til lydkvaliteten, men det beste hadde vel vært å prøve ut selv... Har en 8" excel (papirmembran) liggende som hadde vært en ypperlig mellomtone hvis det blir nødvendig.

Blir spennende å høre om wmtmw prosjektet ditt!
 
T

theStig

Gjest
Poenget mitt er at du med verdens beste tweeter (RSQ'en) må matche den med verdens beste mellomtone. Da duger ikke en 12" PA-bass, selv om mellomtonen i 12LX60 slett ikke er ille. En Excel magnesium eller to er ikke så dumt, så kan du heller bruke en 12" i bassen.
 

Psyklisten

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.12.2004
Innlegg
993
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Enig med Stig her, det vil låte litt PA uten en dedikert mellomtone, og vil stikke seg ut når du har en slik diskant, selv brukte en Fountek NeoPro5i som er i samme gata. Med digitalt aktivt filter som jeg hadde tilgang til var det enkelt å koble mt inn og ut for sammenligning. Bruk EXCELèn din med en gang, da slipper du kanskje unna med en prototype.
 

Ekko

Medlem
Ble medlem
02.06.2005
Innlegg
12
Antall liker
1
Torget vurderinger
3
Ok, ok, jeg tar meldinga ;)

Jeg har virkelig ingen aning hvordan den låter, men er enig i at en 12" blir litt for drøyt ved 1200 hz. Men kvalitetene i (nedre) mellomtonen er uansett viktig hvis den skal deles mot en ok 17 - 22cm mellomtone, rundt 200 - 300 hz. Så da har dere vel, som jeg forstår det, gitt grønt lys i forhold til det. Får fundere litt på det..

Takk for raske svar...

ed
 
Topp Bunn