Side 1 av 49 12311 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 965
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,118
  Tagget i
  23 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Jeg har fundert litt på "neste nivå". Det står et par uferdige prosjekter i køen allerede, men jeg skal sikkert fikle litt i 2010 også. Nå har jeg et par dynaBel Euforia, modifisert til aktiv drift, pluss en 2x10" stereo sub, alt styrt av en DEQX HDP3 via et halvt dusin Hypex UcD effektforsterkere av forskjellige kalibre. Det blir rimelig bra, kan man si. Men nå har jeg nesten greid å støvsuge vekk alt MDF-støvet fra tidligere prosjekter, så da må det bli nye høyttalere neste gang. Jeg har ikke lagd noen tegninger ennå, men la meg beskrive noen tanker for å se hva dere synes.

  Nøkkelordene vil være dynamikk og spredning. Dynamikk, sånn at det aldri skal være anlegget som struper den mikro- og makrodynamikken som måtte være på platen. Det må bety lav forvrengning og forholdsvis stor følsomhet i høyttalerne for å få med alt fra det minste til det største. Spredning, ettersom jeg har blitt mer og mer oppmerksom på hvor mye fargingen av romrefleksjonene som følge av ujevn off-axis-respons i høyttalerne betyr for illusjonen av "virkelige" musikere. Jeg vil gjerne at det skal høres "levende" ut også off-axis, gjerne tilogmed gjennom en åpen dør til naborommet. Det er kanskje ikke realistisk å ha den samme polare responsen fra 20 til 20 000 Hz, men i det minste bør det ikke være noen store sprang og ujevnheter i responsen off-axis som gir sær farging til romklangen. DEQX'en kan alltids sørge for at det hele måler flatt i amplitude og fase, så her er det andre ting som kan vektlegges i selve konstruksjonen.

  Det vil fortsatt være nødvendig å ha høyttalerne forholdsvis nær frontveggen, så dipoler kommer sannsynligvis ikke til å funke så altfor bra. Jeg vil gjerne håndtere hele saken via en DEQX HDP3, så jeg har maksimalt seks kanaler å leke med, og to av dem er opptatt av sub'en. Så det blir nok to-veis denne gangen også.

  Jeg er litt fascinert av Mundorf's Air Motion Transformer. Usannsynlige kombinasjoner av lav forvrengning, høy følsomhet, og høy effekttålighet. Sammen med SEAS Excel som i Gjallarhornene til Tangen ser dette riktig interessant ut. Gjallarhorn 25 bruker den minste AMT2340 sammen med SEAS Excel W15CH001 og en delefrekvens på 2200 Hz, etter hva jeg forstår. Ved den delefrekvensen er Excel-elementet ned 10 dB på 60 grader off-axis, mens AMT'en er ned bare 3-4 dB. Det har ikke så mye å si ettersom hovedtanken med gjallarhorna er at de skal brukes i nærfelt. Da vil den linjalrette direktelyden dominere over romklangen, eventuelt kan man kompensere ørlitegranne for dette med EQ slik at det blir subjektivt linjalrett.

  Jeg ser for meg en variant som er litt større, litt mer følsom, og litt mer tilpasset romakustikken. For eksempel en AMT2530 eller en 2630 (om den finnes) og to stykk Excel W18EX001 i MTM-konfigurasjon, delt ved 1200-1300 Hz med et digitalt delefilter på 100-120 dB/oktav. Da matcher spredningskarakteristikken mye bedre ved delefrekvensen. Excel'en er ned 4-5 dB 60 grader off-axis ved 1200 Hz, og AMT2530 er ned omtrent like mye. Begge er ned 2-3 dB 30 grader off-axis. Lengre oppe blir også AMT'en direktestrålende, så romklangen vil oppleves som litt "mørk", men det kan være mulig å få til en uvanlig jevn overgang mellom elementene her. Nederst kutter jeg over til subwooferen ved ca 100 Hz, igjen med bratt linear phase filter.

  Følsomheten på W18EX er 88 dB og to stykk skulle bli 91 dB, grovt regnet. Fortsatt en god del lavere enn AMT2530's 98 dB, men ikke så verst. Forskjellen kan kompenseres digitalt i DEQX'en, og med 180 + 400 W i 4 ohm blir potensialet for dynamikk ganske ubegrenset oppover. Hvert av elementene tåler omtrent halvparten av tilgjengelig effekt, så her er det 3 dB ubrukt headroom i forsterkeriet ved lydtrykk på 115 - 117 dB. Ved normale lyttevolumer ville det trengs mindre enn en Watt, og en UcD 400 har tilfeldigvis laveste forvrengning (ca 0,005 %) ved ca 0,3 - 0,4 W utgangseffekt. Dette bør heller spille rent!

  Subwooferen er en 10" Peerless XLS 269 pr kanal, følsomhet 88 dB, tåler 300 W og har 350 Watt tilgjengelig. Det skulle forsåvidt holde til 110 dB eller deromkring, men det kunne vært lurt å bytte til XXLS 4 ohms elementer hvis jeg gjør alvor av disse høyttalerne. Da ville følsomheten bli 91 dB, forsterkeren ville bli til den 700-watteren den er, huset ville ramle sammen rundt 115 dB, fortsatt med 3 dB headroom i forsterkeren, og hele greia ville bli ganske godt balansert i dynamisk potensiale fra topp til bunn. (Kanskje tenåringene ikke får være alene hjemme i helgene likevel...)

  Både Excel og AMT har veldig lav forvrengning, godt under 1 % når Excelen kan deles så lavt som dette og slipper å gjengi de aller laveste frekvensene. Da burde også mikrodetaljene og mikrodynamikken komme godt frem. Det skulle love godt for bra opplevd dynamikk også på lave lyttevolumer og for å få med små dynamiske detaljer midt oppe i en symfonisk orkan.

  Jeg ser for meg en forholdsvis smal baffel med avrundede kanter, og altså en vertikal MTM-konfigurasjon. Kanskje litt bakoverlent for å begrense høyden noe, men ikke så mye som Gjallarhorn 25. Kanskje en sandwich av stavlimt bøk og MDF i baffelen. En indre trykkammer-kasse av 16 mm MDF med innvendig avstiving og lydabsorberende materiale. De to mellomtonene i samme trykkammer. Størrelsen på kammeret vil ikke være så fryktelig viktig når høyttaleren ikke skal operere under 100 Hz, men demping og avstiving vil være viktig. Et separat kammer for diskanten med et par små sandkamre rundt. Et viskoelastisk skikt godt limt både til den indre kassen og til en ytre kasse av 19 mm MDF. Constrained layer damping, altså, for at ikke forsinket energi fra kassen skal rote til detaljene. Et sandkammer helt nederst i kassen for å få tyngdepunktet lavest mulig.

  Hva tror ekspertisen om dette konseptet? (Rent bortsett fra at jeg vil finne døve tenåringer og sprengte elementer etter første hjemme-alene-happening, altså.) Jeg mener at Tangen hadde noen synspunkter om "problemer" med de større AMT-diskantene i tidlig versjon. Noen som vet mer om disse problemene/elementene?

 2. #2
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,623
  Tagget i
  9 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Hei!

  Dette høres utrolig spennende ut - og et oppsett jeg håper jeg får muligheten til å høre når det står ferdig!

  Noen kjappe kommentarer....
  AMT - jeg tror ikke du går feil der!
  Seas Excel - heller ikke her tror jeg du går feil - jeg har liten kunnskap om elementet med det er vel Accuton og Thiel som er andre leverandører på høykvalitets mellontoner!

  Jeg vil tro det er en fordel å velge så "stor" AMT som mulig for å legge delefrekvensen så lavt som mulig....

  Jeg synes en 10 tommer til bassen virker noe "underdimmensjonert" i forhold til potensialet eller i systemet..? Skal du dele så lavt som 100 Hz kan jeg ikke skjønne at du ikke kan spe på med litt større element...? Hva med en skiikkelig 15 tommer med PA kvaliteter??

  Kassen....Hva med å skjære profiler i MDF og stable de og lime de...? Med lim i mellom hvert lag (gjerne et viskoelastisk et) så blir det en utrolig død konstruksjon - og også enklere å få opp vekten hvis det er ønskelig. Da kan du også lage 2 evt 4 separate kabinetter som kan stables oppå hverandre....?

  Kjenner ikke Hypex spesiellt godt - men er ikke de nye modulene fra B&O bedre...? Og ikke er de spesiellt dyre heller - hva med 2 stk Dvalin til diskant/mellomtone...?

  Ellers kan sikkert Snickers si litt om du er på rett vei mtp spredning - kunne du hoste opp noen specs og grafer på de ulike elementene her...? (Og gjerne priser også hvis du har!)

  Spennende!

  Mvh
  OMF

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Sep 2005
  Innlegg
  1,836
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Dette blir bra! Har ikke fått hørt ucd enda, men det virker som om de leverer. Lykke til. Vi venter i spenning på tegninger og bilder. Du har jo kommet med spennende bidrag før.

  Mvh
  Sniff

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Blant Mundorf sina AMT'er er det vel 2340 som er den beste. Den større bånddiskanten, har en stygg vegg (vannfall(var det et sted mellom 5 og 10k, da?)) som skal være veldig hørbar. Dette var vel 2530, tror jeg (tangenavdesign vet, og har målinger, samt meldt videre til mundorf (tror det var Psyklisten som prøvde disse i sine diy-ht)).

  PK
  IMO<br /><br />Mvh PK

 5. #5
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  16,993
  Tagget i
  1 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Sitat Sitat fra asbjbo
  Jeg har fundert litt på "neste nivå". Det står et par uferdige prosjekter i køen allerede, men jeg skal sikkert fikle litt i 2010 også. Nå har jeg et par dynaBel Euforia, modifisert til Gjallarhorn 25 bruker den minste AMT2340 sammen med SEAS Excel W15CH001 og en delefrekvens på 2200 Hz, etter hva jeg forstår.
  2500Hz.

  Dette blir spennende å følge, asbjbo!
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  And you can't find your waitress with a Geiger counter and she hates you and your friends and you just can't get served without her

 6. #6
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Apr 2006
  Innlegg
  1,224
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Høres veldig "riktige" ut disse tankene.

  Har selv svært god erfaring med AMT diskanten som sitter i mine Patos Symphonic:


  En fantastisk oppløsning og vektløshet som jeg ihvertfall ikke har hørt maken til, (det skal dog innrømmes at jeg ikke har hørt Mundorfs varianter).
  De er delt temmelig lavt, rundt 1800 Hz tror jeg.
  Roar Moen selv mener (selvfølgelig) at den slår det meste, står litt om det her:
  http://www.patos.no/patos/page.php?45

  Disse var tilgjengelige som reservedel til 4200 kr pr stykk, temmelig dyre altså. Mener det er utviklet en ny variant med enda større membran til den nye symphonic serien som kommer når/hvis Moen får stablet Patos på bena igjen etter sommerens konkurs.

 7. #7
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,092
  Tagget i
  10 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Tillater meg å foreslå en alternativ løsning:

  Diskanter har sjelden jevn spredning. Et hederlig alternativ er Seas sin DXT-dome. Denne tilhører riktignok den mindre eksotiske Prestige-serien. Man kan selvsagt bruke andre diskanter men ofte vil det være to faktorer som gjør resultatet potensielt bedre. Det ene er slakt filter, det andre er høy delefrekvens mot en god mellomtone.

  La oss nå si at du bruker Morel sin nye SCW636 som mellomtone. Denne lar du jobbe opp til 2-2,5kHz og deler den aktivt mot en Morel EM1308 2" dome. Denne deler du også passivt ved 6-7kHz mot RAAL 7010 med skumdempere, en LCY 110/130, en liten AMT eller en god dome som Hiquphon OW1 eller en Morel for eksempel. I bunnen kan du bruke en Aurasound NS15 eller liknende som du deler aktivt omkring 4-500Hz.

  Som et spennende alternativ kan du i ovennevnte eksempel prøve å kjøre Morelen i en bakdempet dipol. Da kan du dele den litt lavere, men trolig ikke særlig under 200Hz med godt resultat.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 8. #8
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,118
  Tagget i
  23 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Enig med OMF i at sub'en virker litt klein i forhold til resten, men den og Hypex-forsterkerne står nå der allerede. Bakoverkompatibilitet heter det visst. Jeg bygget sub'en som en øvingsbenk for musikerne i familien (se linken i signaturen), så den blir nok stående selv om den blir koblet fra. Det hadde vært mulig å bygge hovedhøyttalerne som tre-veis med noen skikkelige basser, og så sende høynivåsignal fra bassforsterkeren til en ny forsterker på sub'en med et eget delefilter. Da ville DEQX'en kalibrert basshøyttalerne på vanlig måte og sett sub'en som en slags romresonans helt til slutt. Det hadde vært mulig, men kanskje det er bedre å sette et passivt delefilter i motsatt ende sånn som Snickers-is er inne på hvis man først skal gå opp fra to- til tre-veis. Det er mest gruff å korrigere lengst nede.

  Jeg funderte litt på å skjære MDF-skiver og stable dem, men kom til at det ville bli vanskelig å få en god og konsistent kobling mellom en indre og en ytre kasse. Da ville dempingen blitt i de horisontale lagene i stedet, men det er kanskje bra nok. Den største fordelen slik jeg ser det ville være at utvendige flater enkelt kunne gjøres krumme, så noe som ligner Usher eller Sonus Faber utvendig ville blitt mulig, med de fordelene det måtte by på for diffraksjonen. (Edit: Et dempende lim: http://www.swedac-acoustic.com/pages...damp.htm#DG A2. Swedac pleide å nevne MDF og "högkvalitativa högtalare" tidligere, men har visst strøket den applikasjonen fra hjemmesiden. Norsk agent http://desibelprodukter.no/)

  Mundorf'ene er her:
  http://www.mundorf.com/english/speak...ransformer.pdf
  Sjekk forvrengningskurven på den største AMT2730! En ulempe er at den får litt lobing off-axis, slik at den er +2 dB 30 grader off-axis og -2 dB på 60 grader ved 2 kHz. Da blir det vanskelig å få til den jevne overgangen igjen.

  Excel, W18EX001:
  http://www.seas.no/images/stories/ex..._datasheet.pdf
  Nokså skrekkelig over 2 kHz, og Seas har dessverre sluttet å vise forvrengningsdata i databladene. Hvis den ligner på den gamle W17EX001, så ligger forvrengningen under 1 % fra 100 - 1000 Hz:
  http://www.seas.no/images/stories/vi...3_w17ex001.pdf

  Euforiaene mine bruker 2x W17E002 med enda lavere forvrengning og 2 dB lavere følsomhet:
  http://www.seas.no/images/stories/vi...9_w17ex002.pdf.
  Mindre motor, mindre refleksjoner fra bak elementet.

  Her er W15E001 som Tangen bruker i Gjallarhorn 25:
  http://www.seas.no/images/stories/ex..._datasheet.pdf
  Der blir det ihvertfall ikke mye refleksjoner fra motoren, oppbrytningsfrekvensen er helt oppe ved 7000 Hz, men følsomheten er bare 85 dB og responsen 60 grader off-axis faller allerede ved 1500 Hz.

  En annen vri er Excel M15CH002.
  http://www.seas.no/images/stories/ex..._datasheet.pdf
  Den har Nextel-membran og bryter derfor ikke opp så voldsomt som magnesium-membranene. 88,5 dB følsomhet med kompakt neodymium magnetsystem, og Seas skryter fælt av hvor lite forvrengning den har. Den er definert som en mellomtone, men med delefrekvenser på f eks 110 og 1500 Hz burde det funke riktig bra sammen med en mellomstor AMT i dette konseptet. 6 ohm for en, 3 ohm for to, men Hypexene bør greie seg helt ned til 1 ohm. Power handling, vel, det er disse som vil ryke først hvis det har vært veldig høyt veldig lenge, men korte smell på 115 dB fra tid til annen bør de overleve.

  Snickers-is: Jeg kjenner ikke de Morel-elementene, men skal sjekke. Takk for tipset!

  Valentino: I stand corrected. Ikke første gang.

  pks: Diagrammene hos Mundorf viser ikke noe slikt. Vannfallet for 2530 ser like glatt ut som for 2430, kanskje med litt ringing oppe ved 20 kHz. Derimot viser ikke Mundorf forvrengningskurver for den modellen. Må sjekkes. Takk for opplysningene!

  OMF: Hvis og når de blir bygd vanker det nok invitasjoner, ja... I det siste har jeg hatt mer tid til å tenke ut prosjekter enn til å bygge dem. Man kan alltids tenke på et fly og bestille deler fra et hotell, men det blir noe verre å frese MDF. Det er et par halvferdige greier med romakustikk som står først i køen, så et nytt RIAA-trinn som jeg allerede har deler til, deretter disse. Trur eg.

 9. #9
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,092
  Tagget i
  10 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Morelene er temmelig rå.

  Passive slakke filtre i toppen fungerer veldig bra da de bidrar til å jevne ut spredningen ved overgangsfrekvensene.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 10. #10
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,118
  Tagget i
  23 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Tja, kanskje jeg må finne på noe annet enn AMT. Jeg sendte en forespørsel om tilgjengelighet og data på 2530 til Mundorf og fikk til svar at den nåværende AMT-serien kun er tilgjengelig for industrielle kunder i serier fra 12 stk og oppover. Bummer.

 11. #11
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,092
  Tagget i
  10 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Så har du jo evt Aurum Cantus AMT-er, samt Beyma AMT dersom du er fast bestemt på å bruke AMT. Sistnevnte kan også leveres med waveguide.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 12. #12
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Apr 2006
  Innlegg
  1,224
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Det må da være mulig å skaffe Mundorf AMT fra et eller annet sted?

  Eltek har ihvertfall 2340, de kan vel få tak i de andre utgavene også skulle jeg tro:
  http://www.mamut.net/dynabel/subdet372.htm

  Tangen AV design skaffer komponenter:
  http://www.tangenavdesign.com/

  Ellers finnes det sikkert muligheter i utlandet, f.eks:
  http://www.geluidenlichtshop.nl/inde...81c94f025f7560

 13. #13
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,118
  Tagget i
  23 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Takk for tips! Det var bare å Zoeke på den nederlandske websiden, så dukket både AMT 2430, 2740 og 2930 opp. Ikke 2530, men det kan finnes fler kilder. Kan prøve en prat med Eltek til å begynne med.

 14. #14
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,118
  Tagget i
  23 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Sitat Sitat fra Snickers-is
  Morelene er temmelig rå.

  Passive slakke filtre i toppen fungerer veldig bra da de bidrar til å jevne ut spredningen ved overgangsfrekvensene.
  Etter å ha sett på databladene skjønner jeg hva du mener.
  http://www.morelhifi.com/products/pd...0SCM%20634.pdf

  Vet du noe om forvrengningsnivået på Morel-mellomtonene sammenlignet med Seas Excel M15CH002?

  Aurum Cantus er forhåpentligvis bedre på diskanter enn på engelsk, men de oppgir dessverre ikke off-axis respons for elementene. Forvrengningen ser bra ut, dog.
  http://www.aurumcantus.com/aurumcant...ostriction.htm

  Beyma TPL150 ser også rimelig seriøs ut. Forvrengning på -40 dB skulle bli 0,01 % hvis jeg regner riktig. 99 dB følsomhet og 80 W effekttålighet skulle holde.
  http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/TPL150.pdf

 15. #15
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,092
  Tagget i
  10 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Utfordringen kan synes å bli å få til nok vertikalspredning ved høye frekvenser. Ser man bort fra det er jo Beymaen med waveguide nær perfekt.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 16. #16
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,118
  Tagget i
  23 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Sitat Sitat fra Snickers-is
  Utfordringen kan synes å bli å få til nok vertikalspredning ved høye frekvenser. Ser man bort fra det er jo Beymaen med waveguide nær perfekt.
  Du tenker på H-versjonen? Den har kontroll på spredningen, ja. Sett delefrekvensen til 1200 Hz, så er man i grunnen ferdig med designet. Men det skal litt til for å holde følge med 102 dB følsomhet.
  http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/TPL150H.pdf

  Vil man egentlig ha så mye vertikal spredning? Mange av oss henger opp akustisk dempemateriale i taket for å kverke førsterefleksjonen derfra, men det vil nok ikke være helt kosher for fru arkitekten. Det er ca 2.80 til taket. Det blir vel ca 60 grader off-axis vertikalt sånn på øyemål. Jeg tror ikke jeg har noe i mot at det ikke er fullt nivå den veien, selv om jeg kunne tenkt meg en flatere frekvensgang også vertikalt off-axis for å få den helt perfekt.

 17. #17
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,092
  Tagget i
  10 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Det er vel mer et spørsmål om hvor mye ambience man vil ha. 15 grader vertikal off axis er helt greit om man har det hele veien. Har man ikke det må man ha ambience eller man må kverke en del av ambiencen fra rommet for å ikke avsløre avviket for tydelig. Man kan selvsagt drite i det men det kan bli litt ullent.

  Men 102dB er da ingen problem dersom du skal dele aktivt? Dessuten er det ikke noe problem å ha for mye fra diskanten uansett, den kan dempes, spesielt når den har så kjekk impedanskurve som dette.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 18. #18
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,118
  Tagget i
  23 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Neida, ikkeno' problem å temme den diskanten noen få dB. Når jeg først var innom sidene til Beyma, var det mye annet spennende å se.

  Denne mellomtonen, for eksempel. En 6,5" med faseplugg, ikke helt ulik en del Seas-elementer, men med 98 dB følsomhet. Tåler 125 W gjør den også. To stykk i MTM-formasjon, så er det over 100 dB følsomhet hele veien. Forvrengning rundt -50 dB (0,001 %!) mellom 500 og 1000 Hz. Stenkoll på spredningen opp til 3000 Hz, men den går dessverre bare ned til 150 Hz. Så nær, så nær...
  http://www.beyma.de/fileadmin/seiten...z-6MI90_1_.pdf

  Har jeg gått glipp av noe vesentlig om sammenhengen mellom følsomhet og forvrengning i høyttalerelementer?

 19. #19
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,092
  Tagget i
  10 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  Ja, jeg mener du skal ned 20dB pr prosent/10. Altså at -60dB er 0,1% og -40dB er 1%. Noen som kan bekrefte/avkrefte dette?
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 20. #20
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  16,993
  Tagget i
  1 Innlegg

  Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

  -20dB = 1/10 eller 10%. Mener det samme som deg, Snickers.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  And you can't find your waitress with a Geiger counter and she hates you and your friends and you just can't get served without her

Side 1 av 49 12311 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed