Resultater 1 til 4 av 4
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak roffe's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Innlegg
  3,677
  Tagget i
  0 Innlegg

  Plassering av bassportmunning i høyttaler

  Sitter og klør meg litt i hodet her. Er det egentlig noen reelle forskjeller på om en bassport munner ut på baksiden av høyttaleren eller på forsiden?

  Gitt at bassporten er tunet til frekvenser under 50Hz, så snakker vi jo om bølgelengder på 6,8 meter eller lengre, og en rundstrålende bass. Da utgjør jo forskjellen i en normal høyttaler gjerne mindre enn 40cm, noe som gir en fasevridning på mindre enn 1/17 av bølgelengden...

 2. #2
  kbwh
  Guest

  Re: Plassering av bassportmunning i høyttaler

  Det er vel enklere å plassere høyttaleren i rommet med porten foran dersom man tvinges til å velge 1/5 eller 1/7 romdybde, gitt "normale" lytteromsproporsjoner.

  På den annen side vil eventuelle resonanser i mellomtonen være mer hørbare om de slipper ut foran.

 3. #3
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Dec 2004
  Innlegg
  993
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Plassering av bassportmunning i høyttaler

  Hos meg syns jeg at det er best med porten foran, noe mindre boom. altså er det vel litt rom avhengig dette med portplassering. Port foran gir større frihet. Port bak kan gi en kraftigere bass ved tettere plassering mot bakvegg.
  1 pall med ICEPowerforsterkere - Shanling CD A10T - 2 x Behringer DCX2496 - Behringer SRC2496 - SLE V8Pro aktiv pre - Kimber og Supra kabler - DIY høyttalere med Seas og Beyma

 4. #4
  Æresmedlem Vidar P's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Kristiansund
  Innlegg
  16,745
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Plassering av bassportmunning i høyttaler

  Forskjellen på bak/foran ift bassforsterkning fra bakvegg er en funksjon av dybden på kassa. Lydbølgene fra porten på en høyttaler er nokså ringformete av natur. Er høyttaleren f.eks 40cm dyp, så må en høyttaler med porten bak stå 40cm lengre fra bakvegg, eller hva?

  Når det så er sagt, så er det flere gode grunner til å ha port bak. For det første vil du høre mindre gjennombruddsfrekvenser fra mellomtonen, for det andre mindre forstyrrende pustelyder fra porten. For det tredje vil en port plassert sammen med elementer (særlig diskant) på frontplata kunne skape trykkbølger som påvirker disse mindre elementene. For det fjerde; en port bak, som gir en lengre avstand til bakvegg, vil potensielt kunne gi perspektivfordeler nettopp pga at høyttaleren er lengre ut fra bakvegg men oppnar allikevel samme bassforsterkning. Etc...etc..

  Men slike ting blir alltid å velge det ene settet fordeler/ulemper istedet for det andre, og her kommer ens egne prioriteringer i designen med i bildet.

  Mvh Vidar P
  En pessimist er en optimist som har tenkt seg om.

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed