Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 23
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Feb 2008
  Innlegg
  18
  Tagget i
  0 Innlegg

  Prottraktor, setup mm, Technics SL1200GR + Nagaoka MP-200

  Hvilken protraktor og evt. annet setupverktøy sverger sentralistene til?

  Er det noen ting som egner seg bedre enn andre til denne spilleren og pickupen?

 2. #2
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jul 2012
  Innlegg
  982
  Tagget i
  0 Innlegg
  Osamafetladen.

  Til en sådan pladespiller du har, fås en lille plastic-protractor som sættes på tonearmshuset hvorefter nålen skal ramme et bestemt mærke der er på protractoren.
  Nemmere bliver det ikke.

 3. #3
  Hifi Freak lille hiawata's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2008
  Sted
  Harstad
  Innlegg
  1,591
  Tagget i
  1 Innlegg
  Platekompaniet selger en Ortofon protractor til 59 kr, god nok i massevis.

 4. #4
  Hifi Freak ChrisAndre's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2013
  Sted
  Fredrikstad
  Innlegg
  2,755
  Tagget i
  2 Innlegg
  Forhold deg til 52 mm. Du trenger ikke protraktor.

  Navn:   D9D62683-5A88-4374-B42C-83AA9AD31574.jpeg
Visninger: 443
Størrelse: 61.5 Kb
  Hifi rommet: Technics SL-1210M5G KAB PS1200GX - KAB Fluid damper - Analogue Studio Crystal mat - Nagaoka MP-110 - Schiit Mani - Klipsch RP280- Kimber 4TC/ Nordost
  Rega Elex-R - Rega RP3 SE m/ Tangospinner dual belt - Rega Neo PSU - Rega Exact MM - Rega Fono MM mk3
  I stua: Klipsch RP260 SE i Dolby Atmos -Marantz SR7011 - Philips 873 OLED - Sony UBP-X800 4K SACD

 5. #5
  Æresmedlem Audiophile-Arve's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskdistriktet
  Innlegg
  16,908
  Tagget i
  7 Innlegg
  Sitat Sitat fra nils valla Se Innlegg
  Osamafetladen.

  Til en sådan pladespiller du har, fås en lille plastic-protractor som sættes på tonearmshuset hvorefter nålen skal ramme et bestemt mærke der er på protractoren.
  Nemmere bliver det ikke.
  Eg brukte denne i alle dei åra eg hadde ein Technics SL 1000. Lånte ein supernøyaktig justeringsmal for å sjekke om det var avvik på oppsettet eg hadde (den gongen var det visst ein Denon DL 103D, den med shibatasliping), men det var heilt rett i utgangspunktet. Einaste aber er at du må ha godt lys, slik at du held plastdingsen heilt i plan - avstanden mellom mal og nål kan gje litt feilmargin.
  Og så må du justere høgda på armen, slik at han er fullstendig i vater.

  Akkurat den dingsen Chris Andre har teikning av.
  Helsing Arve;
  www.audiophile.no går så det susar - nesten attende til gamle høgder!
  Ta kontakt om du vil ha testa noko...

 6. #6
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Jar
  Innlegg
  266
  Tagget i
  0 Innlegg
  Enig! La være å klusse det hele til med protraktor. Det er mye lettere å bruke overhengsmåleren til Technics. Selv forstår jeg ikke at det er mulig å få korrekt innstilling med protraktor. Jeg holder meg til SME og Technics nettopp for å unngå protraktor.

  Problemene jeg opplever med protraktor er følgende: (i) Med mange pick-up’er er det i praksis umulig å se med noen grad av nøyaktighet om de står helt rett mot linjene i protraktoren når de er montert i armen, pga vinkler og manglende eksakte referansepunkt. Det blir fort avvik på noen grader pga optiske feilkilder (ii) På noen armer får man ikke nullstilt antiskating helt, og det er sidekrefter som påvirker pick-upens cantilever og dermed posisjonen/stillingen (iii) det er nesten umulig å stramme skruene når pick-upen er montert i armen, uten at ting flytter seg litt. Det er mye lettere å stramme når shellet er løst (har kun SME med avtakbart shell).

  Gjør det enkelt, greit og riktig - bruk overhengsmåleren!

 7. #7
  Medlem
  Ble medlem
  Feb 2008
  Innlegg
  18
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jepsi Pepsi, fant overhengsmåler i posen med småting som kom med spilleren. Takk for hjelpen, karer. Neste gang jeg spør om noe her inne, bare svar: "RTFM!"
  Siste redigert av OsamaFetLaden; 02.09.2019 kl. 02:28.

 8. #8
  Overivrig entusiast breuer's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Sted
  Kristiansund
  Innlegg
  756
  Tagget i
  1 Innlegg
  Jeg har brukt den medfølgende beskrevet over her til min SL-1200GAE. Dr. Feickert sin ga litt annet resultat, men gikk tilbake til denne.
  Audio Note AN E Spe HE - Line Magnetic 518ia - Technics SL-1200GAE - Ortofon SPU Royal G MK II/Cadenza Blue - Luxman E-250 phono - Bluesound Node 2 -Little Dot CDP_II - PS Audio NuWave DAC

 9. #9
  Medlem
  Ble medlem
  Feb 2008
  Innlegg
  18
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har prøvd å få montert pickup på headshellet i dag, men et problem manifesterte seg ganske raskt: Siden jeg hadde lest meg fram til at headshellet var et av dene spillerens svakte punkter, kjøpte jeg et fancy, dyrt Ortofon LH-9000 headshell, da jeg kjøpte spilleren i vinter, og ledningene fra dét til pickupen er både relativt tjukke, skjermet i ganske tjukk plast og altfor lange til Nagaoka-pickupen. Dette oppdaget jeg selvfølgelig ikke før jeg hadde brukt 10 nerveslitende minutter på å tre ledningene på soklene på pickupen.

  Selv med pickupen montert helt ytterst på headshellet, blir ledningene vridd og bøyd i alle retninger, og når jeg skyver pickupen nærmere korrekt plassering, ser det helt clusterfuck ut, men det som er verre er at de blyde og krølla ledningenes stivhet skyver pickupen ut til en side. Jeg kan kanskje skru pickupen så hardt fast i headshellet at den sitter fast i korrekt posisjon, men det vil bli vanskelig å i det hele tatt få den til å sitte helt beint, og jeg regner med at ledningene med tiden vil dytte pickupen skjev igjen.

  Vet ikke helt hva jeg skal gjøre nå. Jeg regner med det går an å bytte ledningene med kortere? Hvor får man kjøpt sånt, i så fall?

  Et annet alternativ er å feste Nagaoka-en på headshellet som fulgte med spilleren. Et tredje er å bruke ledningene fra sistnevnte headshell på det dyre LH-9000-shellet. Decisions, decisions...

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,483
  Tagget i
  8 Innlegg
  Hva med å bruke ledningene fra original-shellet til Techincs ?

  mvh
  KJ
  You can get away with anything if you give it a good tune

 11. #11
  Medlem
  Ble medlem
  Feb 2008
  Innlegg
  18
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg fant ut, til slutt, at jeg ikke gadd mer fikling, og bøyde ledningene så det holdt. Får høre i morgen om en eller flere har blitt slitt av.

 12. #12
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Jar
  Innlegg
  266
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hei Osama,

  Igjen; det enkle er ofte det beste.

  Så vidt jeg kan se veier LH-9000 16,8 gram, mens originalshellet veier langt mindre (jeg synes å huske litt i overkant av 7 gram). Det betyr at du øker den effektive massen til armen ganske kraftig med LH-9000 montert. MP-200 er en forholdsvis myk pick-up, og resonansfrekvensen til armen blir riktig med originalshellet. Med LH-9000 blir nok resonansfrekvensen for lav. Det er viktig at resonansfrekvensen ligger et sted mellom 8 og 12 hz. Ligger den lavere, kan armen bli satt i selvsving av buler i plata. Ligger den høyere, kan armen bli satt i selvsving av rillene i plata (dypbass).

  Det er fint å ha LH-9000 liggende til evt. stive og krevende MC-pick-up'er, som sender mye energi tilbake i armen. LH-9000 er laget for slike pick-up'er, som gjerne også har en større og annen fysisk utforming. Da fungerer ikke originalshellet så godt. Til MP-200 tror jeg derimot du får best resultat med originalshellet. MP-200 er en snill pick-up i den forstand at den ikke sender mye energi tilbake i armen, og du trenger ikke noe avansert shell til den. Det viktigste er uansett at resonansfrekvensen blir riktig. Og originalshellet er ikke på noen måte et dårlig shell, når MM-pick-up'er som MP-200 er i bruk.

  Var det ikke du som kjøpte MP-200 av meg? Hadde vært artig med en rapport om hvordan det fungerer når du har montert opp og spilt inn pick-up'en. MP-200 og SL-1200 GR skal være en svært god kombinasjon
  Siste redigert av TomVen; 04.09.2019 kl. 09:28.

 13. #13
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,483
  Tagget i
  8 Innlegg
  Ang tonearm/pu resonans. «Riktig» resonansfrekvens syns jeg høres litt for mye ut som ei tvangstrøye, som om det skulle være en eksakt facit. Resonansen er uansett «feil» men uunngåelig. Det gjelder å finne et OK kompromiss, å plassere tonearm/PU resonansen et sted der den gjør minst skade, dvs lengst mulig unna andre resonanser i systemet og lengst mulig unna pass båndet, dvs. 20 Hz. Anbefalingene om en resonansfrekvens i området 8 - 10 - 12 Hz for tonearm/PU resonansen så tar den også hensyn til tilfellene med flytende opphengt platespiller der resonansen i opphenget til subchassiset gjerne ligger et sted i nabolaget av 2-3-5 Hz. Rotasjonefrekvensen for plata er til sammenlikning 0,5 Hz ved 33 1/3 rpm og 0,75 Hz ved 45 rpm, mens frekvens spekteret i platebulker kan strekke seg opp i ca 5 Hz. Dersom lav resonansfrekvens er et problem med bulkete plater så vil en vanligvis se det ganske tydelig på tonearmen når disse platene spilles. Dersom tonearmen ikke danser vilt over bulkene så er det ikke så mye å bekymre seg for.

  mvh
  KJ
  You can get away with anything if you give it a good tune

 14. #14
  Bransjeaktør Gunnar_Brekke's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kongsberg
  Innlegg
  2,763
  Tagget i
  5 Innlegg
  Sitat Sitat fra ChrisAndre Se Innlegg
  Forhold deg til 52 mm. Du trenger ikke protraktor.
  Sitat Sitat fra TomVen Se Innlegg
  Enig! La være å klusse det hele til med protraktor. Gjør det enkelt, greit og riktig - bruk overhengsmåleren!
  Det var da fælt til vranglære! Selv om man har riktig overheng, er dette ingen garanti for at man
  har korrekt HTA i nullpunktene på en matchende protractor.

  Nagoka MP-200 har en skarp (superfine eliptical) nålesliping og ytelsen vil være avhengig av korrekt
  geometri og nøyaktig justering - der nålefanen er paralell med strekene i protractorens nullpunkter.

  Det enkleste er å benytte seg av Conrad Hoffmanns ARC protraktor som du finner og kan laste ned
  her (tredje linje) : Conrad's Free Stuff

  Legg inn avstanden (i millimetermellom spindel og armens horisontale lagringspunkt i generatoren, velg
  Stevenson A geometri og Typical før du skriver ut, og du får en skreddersydd protractor til din spiller...
  Siste redigert av Gunnar_Brekke; 06.09.2019 kl. 09:41.

 15. #15
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,993
  Tagget i
  7 Innlegg
  Sitat Sitat fra Gunnar_Brekke Se Innlegg
  Sitat Sitat fra ChrisAndre Se Innlegg
  Forhold deg til 52 mm. Du trenger ikke protraktor.
  Sitat Sitat fra TomVen Se Innlegg
  Enig! La være å klusse det hele til med protraktor. Gjør det enkelt, greit og riktig - bruk overhengsmåleren!
  Det var da fælt til vranglære! Selv om man har riktig overheng, er dette ingen garanti for at man
  har korrekt HTA i nullpunktene på en matchende protractor.

  Nagoka MP-200 har en skarp (superfine eliptical) nålesliping og ytelsen vil være avhengig av korrekt
  geometri og nøyaktig justering - der nålefanen er paralell med strekene i protractorens nullpunkter.

  Det enkleste er å benytte seg av Conrad Hoffmanns ARC protraktor som du finner og kan laste ned
  her (tredje linje) : Conrad's Free Stuff

  Legg inn avstanden (i millimetermellom spindel og armens horisontale lagringspunkt i generatoren, velg
  Stevenson A geometri og Typical før du skriver ut, og du får en skreddersydd protractor til din spiller...
  Tja...

  Hvis man bruker "malen" til Technics for å justere overhenget og sørger for at pickupen sitter helt rett i headsehellet, så *blir* det jo riktig i følge geometrien technics har valgt da de designet armen/spilleren. ..I alle fall hvis man stoler på at nålefanen sitter rett i pickuphuset i første omgang. Noe jeg synes man burde kunne. Og DET er nok det enkleste, og helt trygt.

  ...Selv om jeg er enig med deg i valget av Hoffmans "template generator". Genialt program som lager protractorer med like bra resultat som NOE annet man kan kjøpe.

 16. #16
  Hifi Freak ChrisAndre's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2013
  Sted
  Fredrikstad
  Innlegg
  2,755
  Tagget i
  2 Innlegg
  Jeg sier bare «nei Gunnar». Dersom det er vranglære så må du ta det opp med Technics
  Hifi rommet: Technics SL-1210M5G KAB PS1200GX - KAB Fluid damper - Analogue Studio Crystal mat - Nagaoka MP-110 - Schiit Mani - Klipsch RP280- Kimber 4TC/ Nordost
  Rega Elex-R - Rega RP3 SE m/ Tangospinner dual belt - Rega Neo PSU - Rega Exact MM - Rega Fono MM mk3
  I stua: Klipsch RP260 SE i Dolby Atmos -Marantz SR7011 - Philips 873 OLED - Sony UBP-X800 4K SACD

 17. #17
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Mar 2016
  Innlegg
  242
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Gunnar_Brekke Se Innlegg
  Sitat Sitat fra ChrisAndre Se Innlegg
  Forhold deg til 52 mm. Du trenger ikke protraktor.
  Sitat Sitat fra TomVen Se Innlegg
  Enig! La være å klusse det hele til med protraktor. Gjør det enkelt, greit og riktig - bruk overhengsmåleren!
  Det var da fælt til vranglære! Selv om man har riktig overheng, er dette ingen garanti for at man
  har korrekt HTA i nullpunktene på en matchende protractor.

  Nagoka MP-200 har en skarp (superfine eliptical) nålesliping og ytelsen vil være avhengig av korrekt
  geometri og nøyaktig justering - der nålefanen er paralell med strekene i protractorens nullpunkter.

  Det enkleste er å benytte seg av Conrad Hoffmanns ARC protraktor som du finner og kan laste ned
  her (tredje linje) : Conrad's Free Stuff

  Legg inn avstanden (i millimetermellom spindel og armens horisontale lagringspunkt i generatoren, velg
  Stevenson A geometri og Typical før du skriver ut, og du får en skreddersydd protractor til din spiller...
  Hvis producenten af armen foreskriver, at der skal være en afstand på 212mm fra spindel til omdrejningspunktet og en overhang på 18 mm, men man af en eller anden grund monterer armen 214 mm fra spindlen. Ville man så bare kunne sætte det tal ind i hofmann generatoren og derved finde det rigtige hta?

 18. #18
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,993
  Tagget i
  7 Innlegg
  Sitat Sitat fra Sigma62 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Gunnar_Brekke Se Innlegg
  Sitat Sitat fra ChrisAndre Se Innlegg
  Forhold deg til 52 mm. Du trenger ikke protraktor.
  Sitat Sitat fra TomVen Se Innlegg
  Enig! La være å klusse det hele til med protraktor. Gjør det enkelt, greit og riktig - bruk overhengsmåleren!
  Det var da fælt til vranglære! Selv om man har riktig overheng, er dette ingen garanti for at man
  har korrekt HTA i nullpunktene på en matchende protractor.

  Nagoka MP-200 har en skarp (superfine eliptical) nålesliping og ytelsen vil være avhengig av korrekt
  geometri og nøyaktig justering - der nålefanen er paralell med strekene i protractorens nullpunkter.

  Det enkleste er å benytte seg av Conrad Hoffmanns ARC protraktor som du finner og kan laste ned
  her (tredje linje) : Conrad's Free Stuff

  Legg inn avstanden (i millimetermellom spindel og armens horisontale lagringspunkt i generatoren, velg
  Stevenson A geometri og Typical før du skriver ut, og du får en skreddersydd protractor til din spiller...
  Hvis producenten af armen foreskriver, at der skal være en afstand på 212mm fra spindel til omdrejningspunktet og en overhang på 18 mm, men man af en eller anden grund monterer armen 214 mm fra spindlen. Ville man så bare kunne sætte det tal ind i hofmann generatoren og derved finde det rigtige hta?
  Ja.

  ...men med litt uflaks kommer ikke pickupen langt nok frem i headshellet da. ...men det løser seg nok ved litt kreativt valg av geometri og radier.

 19. #19
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Jar
  Innlegg
  266
  Tagget i
  0 Innlegg
  Dette er på ingen måte vranglære

  Technics SL-1200 og en del andre industrielle spillere er laget med ekstremt små toleranser i støp mv., og konstruert med tanke på at en pick-up som sitter rett i shellet med korrekt overheng, vil gi korrekte nullpunkter i henhold til den valgte geometrien.

  Det er jo den klart beste måten å gjøre ting på, men ikke noen aktuell fremgangsmåte for produsenter med større toleranser i produksjonen. Og i de tilfellene nålefanen er montert skjevt, er det ikke noe i veien for å la nålefanen avgjøre hva som er ett montering i shellet. En annen ting er at en pick-up med skjev nålefane ikke bør monteres, men byttes...

  Når man først har en spiller som kan gjøre pick-up montering til en lek; hvorfor ikke benytte muligheten? Som Arve har kontrollmålt - resultatet blir riktig.

  Den eneste grunnen til å velge en mer komplisert fremgangsmåte, må være om man er uenig i den valgte geometrien.

 20. #20
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,993
  Tagget i
  7 Innlegg
  Sitat Sitat fra TomVen Se Innlegg
  Dette er på ingen måte vranglære

  Technics SL-1200 og en del andre industrielle spillere er laget med ekstremt små toleranser i støp mv., og konstruert med tanke på at en pick-up som sitter rett i shellet med korrekt overheng, vil gi korrekte nullpunkter i henhold til den valgte geometrien.

  Det er jo den klart beste måten å gjøre ting på, men ikke noen aktuell fremgangsmåte for produsenter med større toleranser i produksjonen. Og i de tilfellene nålefanen er montert skjevt, er det ikke noe i veien for å la nålefanen avgjøre hva som er ett montering i shellet. En annen ting er at en pick-up med skjev nålefane ikke bør monteres, men byttes...

  Når man først har en spiller som kan gjøre pick-up montering til en lek; hvorfor ikke benytte muligheten? Som Arve har kontrollmålt - resultatet blir riktig.

  Den eneste grunnen til å velge en mer komplisert fremgangsmåte, må være om man er uenig i den valgte geometrien.
  Alle spillere kan settes opp ved å montere pickupen rett i/parallelt med headshellet med det overhenget som armprodusenten beskriver. Da får man de nullpunkter som gis av den geometrien armen er bygget for. Det vesentlige er at man får to hensiktsmessig plasserte nullpunkter.

  Problemet er ofte at det ikke er helt enkelt å måle overhenget. Med en jigg slik som Technics kommer med, er det enkelt.

  Spesielt interesserte kan sjonglere med hva som er "hensiktsmessig" for dem.
  Siste redigert av Dazed; 09.09.2019 kl. 13:12.

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed