Ny arm til Mørch UP-4 - rød eller grønn?

BillyJoe

Medlem
Ble medlem
19.10.2007
Innlegg
35
Antall liker
5
Torget vurderinger
1
Hei,

Vurderer å kjøpe en ny arm til min Mørch UP-4, som står på en Nottingham Spacedeck. Har det blå røret, det tyngste på 14g. Kjøpte dette av en eller annen her på sentralen for mange år siden. Tungt armrør begrenser utvalget av PUs litt.

Alternativene er rødt på 7g eller grønt på 4.5g.

Med tanke på utvalg av pick-ups, vil det i praksis ha noe å si om jeg velger rødt eller grønt?

Har dessverre dårlig oversikt over hva som finnes av PUs, og hvilken betydning vekten av armrøret egentlig har. Kanalseparasjon, klar plassering av instrumenter og vokal (såkalt "holografi") betyr mer enn kjellerdyp bass og linjalrett frekvensgang, men vet ikke om en PUs lydgjengvelse har noen sammenheng med PU vekt, PU compliance og armvekt.

Tenkter at jeg enten kjøper rødt og selger det blå, eller kjøper grønt (det letteste) og beholder det blå. Men trenger litt hjelp til å tenke klart her.
Kommer ikke til å kjøpe eller teste mange PUs, men vil ha et par "ålreite" som jeg kan bytte litt på ("ålreit" som i 5-6 tusen, ikke 50-60 tusen).

Skal bygge opp et nytt anlegg, så kan ikke si annet enn at det skal på plass ny riaa, forsterkerier og høyttalere, har ikke kommet så langt i prosessen annet enn å se/lese meg svett på EAR834 P Sign/ECP2. Passer imidlertid for en dansk kollega å plukke med seg et nytt armrør fra Danmark nå:)

Beklager litt vag problemstilling, men klarte ikke bedre, håper noen kan hjelpe med noe tung synsing:)
Bør jeg kjøpe rødt eller grønt?

B
 

habicht

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.04.2005
Innlegg
2.801
Antall liker
3.447
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
Det er mye info om pU og armrør på Mørch sin hjemmeside.

H
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.702
Antall liker
7.945
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Det er så mykje pickupar med fantastiske eigenskapar at det er uråd å gje fornuftige råd utan å kjenne deg og anlegget ditt betre. Men det er ein god ide å matche pickup med armvekt, og dermed ha optimale løysingar.

Sjølv skiftar eg gjerne mellom to pickupar, og har då prøvd å ha ein "koseleg" (for tida ein Denon DL 103, som krev ein relativt tung arm) og ein som avslører det som finnest i rillene (no har eg den relativt "snille" AT33SA). Denne matchar armen min veldig godt.

Med Mørch-armen er du altså betre stilt enn meg, ettersom du kunne ha både ein 103 og t.d. ein Shure V15 med NOS- eller supernål på same arm, berre med ulike armrør.
Men pass på at riaatrinnet hanskast med dei pickupane du bestemmer deg for. Og at pickup(ar) samsvarar med dine preferansar. Mitt råd er å lytte litt på pickupar rundtomkring.
 

Gunnar_Brekke

Bransjeaktør
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
3.149
Antall liker
2.705
Sted
Kongsberg
Hei.

Ikke noe vagt over dette. Mørchs mulighet til bytting av armrør er en fantastisk mulighet til å tilpasse armen til pickupen, men det
krever en viss knowhow får å få til dette optimalt. Hjemmesiden kan her være til god hjelp: Moerch.dk (jeg får IKKE lenket direkt til
den mest interresante delen, men går du fra "Hjem" - til "Instructions" (under "Tonearms"), finner du både en resonanskalkulator
og en liste merket "list of recommended armtubes" der du kan se hvilke armrør et utvalg av forskjellige pickuper passer best i).

Det som er verdt å få med seg er at de forskjellige armrørene - i praksis utgjør hele den effektive massen på armen. De beveglige
"faste" delene av armen; motvektsloddet og stubben dette sitter på, bidrar neglisjerbart til den totale effektive massen på armen.

Det vil si at en UP-4 tonearm, med:

- grønt armrør har en total effektiv masse på 4,5 gram (jeg ville betegne det som en superlett tonearm - ikke lett som Mørch gjør).
..Dette armrøret passer ikke spesielt godt med dagen pickuper, men er midt i blinken om du benytter NOS pickuper fra 70 og 80-tallet.

- rødt armrør har en total effektiv masse på 7,0 gram (jeg ville betegne det som en lett tonearm - ikke medium som Mørch gjør).
..Dette armrøret passer til de aller fleste av dagen MM-pickuper (med compliance (ved 10 Hz) > 20 micrometer/millinewton).

- blått armrør har en total effektiv masse på 14,0 gram (jeg ville betegne det som en medium tonearm - ikke ekstra tung som Mørch gjør).
..Dette armrøret passer til de aller fleste av dagen MC-pickuper (med compliance (ved 10 Hz) mellom 12 og 20 micrometer/millinewton).

Ellers er det verdt å få med seg at "presisjonsarmrørene" (med et konvensjonelt "shell" med slisser til skruene) holder pickupen bedre
på plass og derfor låter bedre, enn "standard armrørene" (med "bøylen" over toppen av pickupen) - (i hvert fall på DP-6 armen)...

En annen ting som kan være av interesse er å bytte til et 12" armrør (og bytte/vri armbasen) - for å redusere vinkelfeil, og dermed
forvrengning fra pickupen. Mulig du må ha ytterligere (tyngre) motvektslodd for å utbalansere pickupen på lengre armrør.

Tips av pickup med blått armrør; Dynavector DV-20X (L) - Tips av pickup med rødt armrør; Sound Smith Carmen (eller Aida).
Disse bør alle matche spiller/armkombinasjonen din bra lydmessig...

mvh
Gunnar Brekke
 
Sist redigert:

bluesman

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.01.2003
Innlegg
193
Antall liker
28
Torget vurderinger
1
Kan bekrefte som Gunnar sier at Soundsmith Carmen passer veldig bra i det røde røret. Det synger veldig godt hos meg. Så har jeg det fra en som har testet litt med herren Mørch og Mørch sine armer og rør at de oppnådde best resultater når røret var en grad lettere enn resonansmålingene skulle tilsi. Så det skulle vel si at Carmen også skulle gå bra i f. eks. det grønne røret. Dette har jeg dog ikke testet ennå, men det står på planen. Det ble også anbefalt å flytte vekten(e) litt bakover på vektstangen og det synes jeg fungerer bra. Forøvrig sitter min Mørch på en Michell Gyrodeck modifisert til en Orbe. Har flere armrør selv, og det gjør det svært enkelt ved bytte av pickup. Kablingen i armene er skjør, men kan fikses hos Mørch i Danmark om noe skulle gå skeis.
 

nils valla

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.07.2012
Innlegg
1.172
Antall liker
294
Rødt og Grønt armrør dækker også hele udvalget af vdH-pu.
 

BillyJoe

Medlem
Ble medlem
19.10.2007
Innlegg
35
Antall liker
5
Torget vurderinger
1
Takk for tipsene:)
Jeg tror jeg går for et rødt armrør i tillegg til det blå jeg allerede har. Gøy å kunne veksle mellom et par pickups med relativt lite bryderi.
Bestillte også en ECP-2, blir en fin oppgradering fra Tube Box håper jeg.

Hverdagspickupen er en DL103, tror faktisk den ble kjøpt etter tips fra Arve for mange år siden:)

Har hatt en pause i galskapen, etter at min den gang 4 årige datter med et par venner syntes platespiller var gøy, noe som endte med en brukket ClearAudio pickup og en fullstendig herpet Al di Meola plate som resultat. Pakket ned platespilleren, solgte unna forsterkere og cd spiller, og kjøpte surroudreceiver, xbox og blueray ( noe resten av familien syntes var en oppgradering:).

Beholdt Spacedecken med Mørch armen, og et par Acoustic Energy AE2 monitorer, samt at jeg har et par Mordaunt Short Performance 860 gulvstående. Har aldri klart å bestemme meg for hvilke av de to høyttalerene jeg liker best, og har derfor operert med 2 sett med høyttalere over lang tid (dette er som dere skjønner eldre saker). Har planer om nye høyttalere også, men vil ha på plass resten først (blir nok en post om det på høyttaler-forumet:).

Men siden dere er på tilbudssiden mtp råd:
Gitt at anlegget på kort sikt vil bestå av nevnte Spacedeck, Mørch arm, ECP-2 riaa, EC5 eller EC6 integrert forsterker, mulighet for å inkludere en eldre PS Audio HCA-2 Class D effekt samt nevnte høyttalere, gjelder fremdeles anbefalingen om Denon, Dynavector, Shure og SoundSmith?

Siden jeg har et stort antall LP plater som er brukt hardt, mange kjøpt brukt den gangen musikk betød alt og lyden ingenting, så har mange av dem slitasje i overflaten (knitring). Vil neste gang foretrekke en pickup som leser litt dypere i rillene, som ikke plukker opp så mye overflatestøy.

Og igjen, takk for hjelpen:)

B
 
Topp Bunn