Akustisk feedback fra tonearm ved lave frekvenser.

MrRodriguez

Fersking
Ble medlem
13.07.2015
Innlegg
3
Antall liker
0
Sted
Fredrikstad
Hallo

Jeg kjøpte nylig ett par brukte Gemme Katana høytalere, og måtte etter en liten stund bytte det ene elementet pga at keramikken knuste ved litt høyt volum...

Men under mailingen fram og tilbake med produsenten av høytalerene, Robert Gaboury, fortalte han at siden Katanaene hadde veldig utvided lave frekvenser, så kunne det generere akustisk feedback fra tonearmen. Det som skjer er at tonearmen vibererer i lav frekvens, ca 7 - 10 HZ og da begynner wooferene å gå bananas. Det var noe jeg har lagt merke til selv, at 7" elementene slår mye ut selv om jeg ikke spiller høyt.

Trikset var visst å flytte spilleren så langt vekk som mulig fra høytalerene, men han nevnte at typer som Rega og Pro-ject var ekstra sårbare for dette, jeg har selv en Pro-ject RPM Genie 1.3.

Men jeg er på jakt etter ny vinylspiller, og ville derfor høre om det er flere som har hatt "problemer" med dette, og hvilke spillere dere ville anbefalt som ikke er så sårbare da jeg ikke har mulighet til å flytte spilleren så langt vekk fra resten av anlegget. Han nevnte Technics som ett merke som er immune mot dette problemet. Ser for meg å bruke mellom 10 og 15K på ny spiller. Kan vel og nevne at jeg kjører en Hegel H200A til forhøytalerene og inntil jeg kjøper eget RIAA trinn så bruker jeg Phono inngangen på en Onkyo TX-NR3007. Så hvis noen har tips til en god kombo med RIAA (5 - 10K) og spiller (10 - 15k) så er det bare å rope ut :) All hjelp blir satt stor pris på :)

Kopierer også det Robert skrev i mailen i tilfelle jeg ikke fikk oversatt det godt nok;
Katana has very extended low frequencies and can generate acoustic feedback on the tonearm. What happens is that the arm vibrates at low frequency, around 7 to 10 Hz, and the woofers just vibrate like crazy, even when playing no sound...Some like Rega, Pro-Ject are more fragile. Some like Technics are immune. It is better to put the turntable as far away from the speakers as possible, or to mount the turntable on the wall with a shelf, this way the vibrations from the floor do not affect the turntable. Or use soft suspension (like a foam pad) under the turntable.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.161
Antall liker
4.327
Torget vurderinger
1
Se etter en RIAA med subsonisk filter.

Mvh
KJ
 

MrRodriguez

Fersking
Ble medlem
13.07.2015
Innlegg
3
Antall liker
0
Sted
Fredrikstad
Okei, det er for å motvirke slik støy? Det har ikke noe innvirking på lydkvaliteten ellers?

- Thomas
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.161
Antall liker
4.327
Torget vurderinger
1
Påvirkningen av lydkvaliteten er kanskje til det bedre og kanskje til det verre.

På plussiden: demping av unødvendige lave frekvenser gjør at forsterkeriet ikke behøver å sløse med effekt til unoter som likevel ikke inneholde musikkinformasjon, tilsvarende at HT-elementet vandrer mindre og at det i større grad er innenfor den lineære slaglengden. Begge deler reduserer forvrengingen. Du øker også belastbarheten/overhead på husalteret.

På minussiden: det er en viss risiko for at et subsonisk filter ikke holder helt samme standard som resten av forsterkerkretsløpene i RIAA og dermed bidrar vesentlig til unødvendig forvrenging.

En annen mulighet for bassreflekshøyttalere er å stappe til bassrefleksporten med ei skumgummipropp eller noen sokker el., da får HT-elementet litt mer mostand å jobbe mot.

Mvh
KJ
 

MrRodriguez

Fersking
Ble medlem
13.07.2015
Innlegg
3
Antall liker
0
Sted
Fredrikstad
Hmm ja så det blir litt vurdering, har du(eller noen andre :)) erfaring med noen RIAA trinn med subsonisk filter som kan anbefales? Ser på soundgarden av de som står oppført med SF er Electrocompaniet ECP2 (litt høyere prisklasse enn hva jeg tenkte meg...) og de forskjellige av Pro-Ject sine, f.eks den Phono Tube Box S.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.161
Antall liker
4.327
Torget vurderinger
1
RIAA trinn som følger IEC-modifikasjonen av RIAA-EQ (de-emphasis) demper også de subsoniske frekvensene. https://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization I alle tilfeller bør det være mulig å velge om phono-forsterkeren skal kjøre en "flat" RIAA-EQ eller om IEC/subsonisk filter skal være innkoblet.

Jeg vet ikke hva Onkyoen din kan. Kanskje den har et subsoniskfilter.

På budsjettsiden har vi bla Cambridge Audio 651P. Den holder fint følge også i dyre oppsett.Azur 651P - Moving Magnet and Moving Coil Phono Preamplifier | Cambridge Audio#

Flere av Project sine Phono Boxer har subsonisk filter, bla RS, DS og S seriene Pro-Ject Audio Systems

Musical Fidelity har noe spennende på gang med MX-serien Musical Fidelity | MX-VYNL Phono Stage

Se evt på noen av forslagene i denne tråden: http://www.hifisentralen.no/forumet/vinylavdelingen/78689-tips-til-ny-riaa.html f.eks. ifi iPhono virker som en kapabel liten boks.

mvh
KJ
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Synes dette høres snålt ut. Ja man kan få feedback fra høyttalerne til platespilleren og tilbake og rundt og rundt.

Men at dette skal ha noe med 'veldig utvidede lave frekvenser' høres særdeles suspekt ut. Jeg har prøvd uten hell å finne skikkelig info (konk?).

Men jeg gjetter uansett at det er en relativt standard sak med ventilerte kasser av et eller annet slag. Ser ut som de har kalt det både horn og transmisjonslinje, uten at jeg helt klarer å forstå hva de mener med det. Uansett, i en test refereres det til skumpropper som var fjernet for maksimal bass, noe som tyder på ventilert kasse i en eller annen form.

Det at basselementene står og blafrer er knapt et tegn på at de gjengir særlig bass, snarere tvert imot. Jeg gjetter at dette er et fenomen som oppstår under tuningfrekvensen for porten/ventilen/hullet/hva man nå velger å kalle det. Det som skjer da er to ting. For det første slipper lufta ut og inn fra kassa, noe som gjør at det ikke finnes noen luftfjær bak elementet til å begrense utsvinget. For det andre vil det som kommer ut av hullet være i motfase med det som kommer fra forsiden av elementets membran, under tuningfrekvensen. Ergo kansellerer bidragene fra element og port hverandre. Det gir lite lyd.

Men på den annen side vil et blafrende element være masse i bevegelse. Dette kan gjøre at kassa vibrerer, setter gulvet i sving, som så setter hylla til platespiller og dermed platespiller i sving, som gir ukontrollert lavfrekvent støy som igjen 'gjengis' av høyttaleren. Dette er en potensiell feedbackloop.

Om dette er et problem ville jeg vurdert myke føtter under høyttalerne. Dette kan bryte sirkelen.

Når det gjelder kategoriske påstander om at noen spillere er immune, mens andre er ekstremt følsomme. Ta det med en klype salt, kanskje to, eller ti.

Man sikter mot resonansfrekvens godt under audioområdet for kombinasjonen arm og pickup, samtidig over der man normalt har tunet et flytende opphengt drivverk, som igjen legges over der usentrerte eller bulkete plater skaper trøbbel. Gitt at platespilleren er fornuftig konstruert og matchet med pickup, så kan jeg ikke se at en høyttaler skulle gi store problemer som andre høyttalere ikke gir.

Hvis problemet er strukturelt båret høyttaler-gulv-hylle-platespiller-høyttaler, så kan det hjelpe å flytte rundt på ting. Vegghylle, for eksempel. Er det båret via lyd i luft, så tror jeg strengt tatt spilleren må ut av rommet i det store og hele.
 
Topp Bunn