Brum og russisk radio!!!

Micromax

Medlem
Ble medlem
15.01.2009
Innlegg
27
Antall liker
4
Hei folkens
Nåtrenger jeg hjelp!
Jeg har fått brum + en h...... russisk radiostasjon i anlegget mitt. Jeg tror at hunden er begravet i min Holfi Vitalus. Kobler jeg fra platespilleren forsvinner f...skapet. Jeg har sjekket jordingen mellom platespiller og riaa'en uten at det hjalp.
Grunnen til at jeg mistenker holfi'en er at når jeg kobler til en annen riaa er problemet borte.
Er det andre her inne som har opplevd det samme og har noen gode råd til å bli kvitt dette?

Hilsen Ole
 

Rune.U

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.10.2006
Innlegg
1.054
Antall liker
15
Det må nesten være noe annet enn platespilleren din som fungerer som mottaker.Den kan i verste fall virke som en slags antenne... Prøv å jorde sammen dine andre komponenter også,med forsterker som "hovedknutepunkt".
Kanskje du kan forsøke en egen jordledning fra riaa og inn til forsterker i tillegg.Ev forsøk å jorde platespilleren direkte til forsterker.
 

Lydolf

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
04.07.2008
Innlegg
217
Antall liker
141
Dette pleide å være en klassiker blant DIY hi-fi interesserte på sytti-tallet. Det som skjer er at spolen i pick-up'en danner en svingekrets sammen med kabelens kapasitans (pluss evt. en smule kabelinduktans) og kapasitansen på RIAA-trinnets inngang (som gjerne er spesifisert av pick-up fabrikanten). Denne svingekretsen passer akkurat til en av Radio Moskvas AM kanaler (vet ikke om de har flere enn 1).

Hvis man kjenner litt amplitudemodulasjonsteori så vet man at alt som behøves for å demodulere et AM-signal er en diode. Hvor i forsterkeren finner du en diode? Jo, i base-emitterovergangen i den første transistoren i et konvensjonelt oppbygget RIAA trinn med bipolare transistorer.

Som vi strevde med dette! Endring av kapasitansen i kabelen og/eller på inngangen av RIAA trinnet pleide å være en vei. Bedre skjerming av kabelen og/eller RIAA trinnet (for DIY only!) f.eks. En annen kabel var en annen måte.

Send mail til Holfi og spør om råd!
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.108
Antall liker
4.965
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Ikke så lett å si hvor problemet ligger.
Det som trolig skjer er at platespiller og kabel virker som antenne. Signalet fra en eller annen radiostasjon detekteres i Holfi'n og du får lyd. Ulyd :(
Det kan godt være flere signaler som blandes og produktet blir "russisk".
Jording og skjerming er løsningen.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.158
Antall liker
4.322
Torget vurderinger
1
Kan du si litt mer om platespiller og PU (MM eller MC)?

Hva skjer dersom du har RIAA tilkoblet med åpen inngang (dvs uten platespiller)? Eller var det det dun siktet til når du skriver «Kobler jeg fra platespilleren forsvinner f...skapet.» ? Er det forskjell i belastningen av PU mellom de to RIAAene du har testet? ... etc ...

mvh
KJ
 

trondkj

Overivrig entusiast
Ble medlem
20.12.2004
Innlegg
784
Antall liker
62
Bytt ut kablene med ordinær installasjonskabel for studio, alternativt mikrofonkabel, altså kabel med to ledere pluss skjerm. De to lederne fører signal fra pickup, og skjermen kobles til jord. Hos meg lar jeg all jording gå til et felles punkt bak på racket mitt. Tror nok det skal kunne fikse problemet.
 

Micromax

Medlem
Ble medlem
15.01.2009
Innlegg
27
Antall liker
4
Hei folkens

Takker for mange interessante og noen morsomme svar. KJ etterlyser opplysninger om spiller og pu. Det kommer her, men kan like godt begynne fra starten. Og her begynner historien...

For ett år siden fant jeg ut at jeg skulle finne frem vinylen igjen fra gjemselen. Skiver og min enkle, men trofaste Thorens TD166 MkII ble funnet frem. Dette nevnte jeg til en kollega som sa jeg kunne få hans gamle Rega Planar 2. Jeg slo selvfølgelig til. Regaen var fin den, men ser jo litt trist ut. Etter noen runder på nettet fant jeg ut at Rega-armen (RB250) kunne flyttes over på Thorens'en. Etter litt handling på nett var armen flyttet. Thorens'en ser ikke veldig bra ut i svart den heller, så jeg fikk en kompis som er trollmann med verktøy og treverk til å finne noe som kunne benyttes til ny plinth. Straks etter hadde han funnet noe teak fra 30-tallet fra sitt private lager. Mål ble tatt av spilleren og ikke lenge etter var materialene kappet og frest. Teaken ble limt sammen og oljet. Når jeg holdt på med dette leste jeg dette http://www.norskhififorum.no/forum/...lit=rega&sid=1585a432be9b72a490ac6dd289109077 innlegget på Norsk Hififorum. Dermed var jeg i gang med å bytte kabel fra armen. Pu måtte jeg ha, og en AT OC9ML/II ble kjøpt inn fra andre siden av dammen. Dette fungerte fint med min gamle riaa helt til Holfi'en ble anskaffet. Egentlig fungerte Holfi'en fint de første ukene den, men plutselig dukket en russer opp i venstre kanal. Kan kom og gikk helt til forrige dagen. Da gikk han ikke!! I tillegg hadde jeg fått brum i høyre kanal. Kabler ble flyttet på til ingen nytte. Gamle-riaa'en ble plugget til og til min store forskrekkelse var det helt stille. Jeg kunne jo latt den bli stående, men det er å nedgradere, og det går jo ikke an. Holfi'en ble plugget inn igjen og diverse jordingsmuligheter, etter tips fra dere, ble utprøvd uten hell. Når jeg holdt på med dette kom jeg til å bevege på kabelen fra armen med det resultatet at brummen forandret styrke. Nå er arm skilt fra spiller og kabel/koblinger skal gjennomgås og loddes om. Slenger med et bilde av spilleren etter at jeg var ferdig (trodde jeg).

Hilsen Ole
 

Vedlegg

zimon

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.11.2002
Innlegg
1.355
Antall liker
85
Micromax skrev:
Egentlig fungerte Holfi'en fint de første ukene den, men plutselig dukket en russer opp i venstre kanal. Kan kom og gikk helt til forrige dagen. Da gikk han ikke!! I tillegg hadde jeg fått brum i høyre kanal. Kabler ble flyttet på til ingen nytte. Gamle-riaa'en ble plugget til og til min store forskrekkelse var det helt stille. Jeg kunne jo latt den bli stående, men det er å nedgradere, og det går jo ikke an. Holfi'en ble plugget inn igjen og diverse jordingsmuligheter, etter tips fra dere, ble utprøvd uten hell. Når jeg holdt på med dette kom jeg til å bevege på kabelen fra armen med det resultatet at brummen forandret styrke.
Høres kjent ut. Se denne http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,41862.msg819916.html#msg819916 . Fulgte rådet der ad ferrittringer/blokker - og vips - så var "russeren" vekk. Husker ikke hva nøyaktig jeg kjøpte hos Elfa (spiller og riia er dertil på vei gjennom landet i en flyttebil just nu så jeg kan ikke titte), men les KJs anbefaling i nevnte melding. Og...søk her på forumet på¨ferritt eller ferritkjerne eller ferrittring....you get the ferritt...eh...picture.
 

Cobra2

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.02.2003
Innlegg
4.980
Antall liker
1.055
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
75
Kabel byttet i Rega-armen... -tenker nok at problemet ligger her.
Jordingen, eller "klipset" som skal holde jordledning inni armen er en heller tvilsom løsning på de Rega-armene jeg
har hatt klørne i. Du må nok skru ut "stub'en", og sjekke at klipset virkelig sitter låst inni arm-røret.
(noen armer har ikke klips engang, jordledningen er bare presset mellom gummi...med dårlig kontakt...)

Arne K
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.158
Antall liker
4.322
Torget vurderinger
1
Micromax skrev:
...
Skiver og min enkle, men trofaste Thorens TD166 MkII ble funnet frem. ... Etter noen runder på nettet fant jeg ut at Rega-armen (RB250) kunne flyttes over på Thorens'en.
...
Fin spiller om jeg får si det selv 8) og nydelig plinth.

...
Dermed var jeg i gang med å bytte kabel fra armen. ... men plutselig dukket en russer opp i venstre kanal. ... I tillegg hadde jeg fått brum i høyre kanal. ... Gamle-riaa'en ble plugget til og til min store forskrekkelse var det helt stille. ... Nå er arm skilt fra spiller og kabel/koblinger skal gjennomgås og loddes om. ...
1) Har du skilt chassisjord og skjerm i venstre kanal ut av REGA armen? Siden du fusker selv bør du absolutt vurdere å skille chassisjord og skjerm.
2) Gå over jordingen av alle metalldelene i chassis mht å sikre at det er god kontakt til jordingsledning ut av platespilleren (alt skjerm venstre kanal dersom du ikke skiller).
3) Hva heter den gamle RIAAen og hva er evt forskjeller i spec mht inngangen (impedans og jording)?

zimon mener jeg har vært ute og gitt konstruktive råd tidligere ... det kan være verdt en titt eller to 8)

mvh
KJ
 

Micromax

Medlem
Ble medlem
15.01.2009
Innlegg
27
Antall liker
4
Hei folken

Har vært litt fraværende men er igjen på nett.

Ok KJ - her er svar på dine spørsmål.
1. Jord ble skilt fra fra skjerm når jeg byttet kabel. Mao. det ble lakt egen jordkabel fra arm og ut.
2. All ekstern jording ble gjennomgått uten positivt resultat. Armen er nå demontert og under "lupen". Koblingspunktet mellom armkabler og ekstern kabel skal loddes om hvisi jeg ikke går for en annen løsning som jeg kommer tilbake til litt lenger ned.
3. Mitt andre riaa heter TCC TC-760LC. Ble innkjøpt før basillen begynnte å klø. Inngangsimpedansen for denne er 100? for MC. Det samme har jeg stillt inn Holfi'en på. Jordingen fra platespilleren har jeg i begge tilfellene tilknyttet på baksiden av riaa'ene (hvis jeg forsto spørsmålet riktig).

Så til spørsmålet jeg har: Den nye kabelen fra armen er en god del tykkere, og dermed stivere enn orginalkabelen. Dette medfører at det flytende opphenget på spilleren påvirkes. En ide jeg hadde var å montere rca-kontakter i baksiden av plinthet og bruke to tynnere og mer bevegelig kabel fra armen til rca-kontaktenen. Jeg ønsker derfor tips på hvordan kabel og rca-kontakter jeg burde bruke, og ikke minst hvor dette skaffes.

Takker igjen for mottatte svar og håper på fortsatte tilbakemeldinger.

Hilsen Ole
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.158
Antall liker
4.322
Torget vurderinger
1
Micromax skrev:
...
Ok KJ - her er svar på dine spørsmål.
1. Jord ble skilt fra fra skjerm når jeg byttet kabel. Mao. det ble lakt egen jordkabel fra arm og ut.
2. All ekstern jording ble gjennomgått uten positivt resultat. Armen er nå demontert og under "lupen". Koblingspunktet mellom armkabler og ekstern kabel skal loddes om hvisi jeg ikke går for en annen løsning som jeg kommer tilbake til litt lenger ned.
...
IMHO er det i riktig retning.

...
3. Mitt andre riaa heter TCC TC-760LC. Ble innkjøpt før basillen begynnte å klø. Inngangsimpedansen for denne er 100? for MC. Det samme har jeg stillt inn Holfi'en på. Jordingen fra platespilleren har jeg i begge tilfellene tilknyttet på baksiden av riaa'ene (hvis jeg forsto spørsmålet riktig).
...
Jeg kjenner ikke TCC saken, men det later ikke til at dette bør gjøre store forskjeller. Evt. med forbehold om at Holfien kanskje ikke har helt omsluttende metallchassis? (dvs tre front?). Mht Radio Moskva kan det opptre i tilfeller med dårlige kontaktpunkter (gjerne i kombinasjon med høy forsterking som med MC-PU). Utfordringen er evt å finne ut av hvor et slikt sviktende kontaktpunkt evt er. Det kan dog avhjelpes med et par feritt «clamper» på kablene mot inngangen på RIAA («for good measures» kan du evt hekte en på strømledningen også). Siden det er forskjell mellom RIAAene kan det være en evt feil med Holfi RIAAen? Er den gammel? Er du heldig kan det hende du finner evt. feil bare med visuell inspeksjon.

...
Så til spørsmålet jeg har: Den nye kabelen fra armen er en god del tykkere, og dermed stivere enn orginalkabelen. Dette medfører at det flytende opphenget på spilleren påvirkes. ...
Bytt til en mykere kabel ved første anledning. Kabelen bør i minst mulig grad påvirke det flytende opphenget. Skjermet tvinnet par kabel fungerer stort sett utmerket. Kapasitiv last er det viktig å ha kontroll på mht MM-PU. Det er mindre viktig med MC-PU. Uansett bør det være god skjerm (både flette og folie).

...
En ide jeg hadde var å montere rca-kontakter i baksiden av plinthet og bruke to tynnere og mer bevegelig kabel fra armen til rca-kontaktenen. Jeg ønsker derfor tips på hvordan kabel og rca-kontakter jeg burde bruke, og ikke minst hvor dette skaffes.
...
Selv har jeg montert XLR-kontakter (fra Neutrik) i hekken på min Thorens. Av praktiske fordeler er at XLR kontakter ikke på samme måte er avhengig av en panel mht montasjen, men kan skrues fast med treskruer rett i plinthet. XLR kontakter har også en vesentlig mer solid «feeiling». Dessuten kan du enkelt separerer signallederne fra skjerm (det har mindre betydning ved «ubalansert» drift men det kan være praktisk).

mvh
KJ
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.158
Antall liker
4.322
Torget vurderinger
1

btolli

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.11.2005
Innlegg
323
Antall liker
168
Torget vurderinger
2
Jeg hadde tilsvarende problemer for noen år siden, Det ble løst ved at jeg flyttet på "bokser"
og platespiller! I mitt tilfelle flyttet jeg riia bort fra cd-spiller, og problemet var løst!
Jeg har løst støy fra platespillermotor på samme måte, dvs. flyttet på "boksene"!
Det er forsøket verdt!
 

slartibartfast

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.02.2002
Innlegg
2.981
Antall liker
3.834
Sted
Aukra
Torget vurderinger
7
hvorfor får vi altid russiske radiostasjoner???

nei, vent, jeg husker, jeg hadde en engelsk, også ;)

jeg trakk en ekstra ground tråd mellom platespiller, riaa og forsterker og tilbake til platespiller- det hjalp. ikke 100% men det reduserte støyet om ca. 80%
 

Micromax

Medlem
Ble medlem
15.01.2009
Innlegg
27
Antall liker
4
Hei folkens!

Problemet er løst :D
Forbedret jordingen fra armen. Byttet armkabler i samme slengen.

Tusen takk til alle med gode råd og innspill!!

Mvh.
Ole
 
Topp Bunn