Altec Lansing 9813b

Fuglfisken

Fersking
Ble medlem
29.12.2019
Innlegg
2
Antall liker
0
Hei! Ny bruker på forumet her! Hilser til alle og takker på forhånd for hjelp.

Til saken: for rundt 8 år siden arvet jeg en vintage stereoreceiver av mine besteforeldre, en Harman/Kardon HK-930. Dette ble min inngangsbillett til ikke bare hifi, men vintage hifi. Etter litt rådføring endte jeg opp med en cambridge DAC og et par altec lansing 9813b høyttalere som syntes å være det mest egnede kjøpet jeg fant på det tidspunktet.

Derfor, ut av ren nysgjerrighet lurer jeg på om det er noen som vet noe som helst om disse høyttalerne? Jeg har surfet litt på nettet og endt opp for det meste tomhendt. Jeg har klart å finne et spesifikasjonsdiagram på lansingheritage, samt noe innscannet salgsmateriell. I en tråd på audiokarma blir høyttalerne avfeid som noe sparkomatic ræl (har skjønt at sparkomatic ikke har noen høy tiltro fra noen), men også at de ser ut til å likne model 6 høyttalerne fra altec lansing men med horndiskanten snudd nitti grader, hvor en annen konkluderer med at det er "ikke noe spesielt". Er enig i at mine høyttalere ser identiske ut med model 6. Men kun på noen av bildene er diskanten snudd. På mine høyttalere er horndiskanten vendt slik at høyttaleren skal stå på høykant. Enda mindre info finner jeg om 9813a modellen som åpenbart også eksisterer

Okay. Først og fremst vil jeg si at jeg vil absolutt ikke kalle meg selv noen "audiofil" med fintunede ører. Ei heller kan jeg si at jeg har spesielt mye erfaring med hifi lytting, verken hos meg selv, eller hos andre i min omgangskrets, men samtidig vil jeg heller ikke si at jeg er helt blottet for følsomhet til lyd, og lyden i mitt anlegg har stadig vekk slått meg som særdeles behagelig og at den "fyller rommet" med livlighet kan en si.

Jeg har for det meste lyttet til musikk på et relativt lavt volum i mindre rom og en ting jeg har lagt merke til er at 9813 blir solgt som et "studio monitor system". Mens model 6 ser ut til å være markedsført som vanlige høyttalere. Hva kan være forskjellen? En skulle tro at proffstudiomarkedet er mer bevisst på kvalitetslyd og at i dette tilfellet sammenfaller mine lyttevaner kanskje godt med studiomonitorers egenskaper.

Jeg synes i de andre trådene jeg har funnet så har lite energi blitt viet til å svare på folks spørsmål. Blant annet så ser altec/sparkomatic samarbeidet ut til å ha startet i 1992, men for meg virker mine høyttalere eldre. Basert på design, det materiellet jeg har funnet, samt at han som solgte meg høyttalerne hevdet nypris i 1985 var 10000$. Hvor han fikk den infoen fra er ukjent og jeg tar det riktignok med en stor klype salt, pepper og mere til. I en tråd angående model 6 sier en forumbruker at mantaray horn og tangerine phase plugs (vet ikke hva sistnevnte er) er bra, mens neste poster hevder at dette ikke er "the genuine articles". Hva baserer han dette på? I 9813 dokumentasjonen omtales begge som registrerte varemerker.

Mye tekst mer men i bunn og grunn handler denne tråden om 2 ting:
Først og fremst for å fore min nysgjerrighet, men også for å få plassert meg litt på det jeg fra nå kaller "den audiofile skala".
Kan folk flest være enige med det jeg hører og at dette er reltivt gode høyttalere eller er jeg helt på bærtur og er det bare møkk? Begge alternativene er for meg gode, ettersom sistnevnte vil jo kun bety at min lytteropplevelse kun kan bli mye bedre

Ønsker alle et godt nyttår så lenge!
 

Fuglfisken

Fersking
Ble medlem
29.12.2019
Innlegg
2
Antall liker
0
Ser nå at det er en egen vintagekategori. Denne tråden hører kanskje mer hjemme der? Mulig for en moderator å flytte tråden i såfall?
 

Armand

Bransjeaktør
Ble medlem
13.08.2005
Innlegg
2.965
Antall liker
7.016
Sted
Kongsberg
Helt ærlig har jeg ikke noe særlig tro på de gamle høyttalerne dine. Det mangler f.eks en del i bassen.
Den enkleste måten å finne ut av dette på er å prøve noe annet. Det er masse å få tak i på bruktmarkedet og det går også an å låne.

For noen år siden anbefalte jeg en kompis om å bytte ut sine eldgamle høyttalere med noe nytt. Han var glad i å høre på musikk, men ingen audiofil og påsto at de gamle låt da "bra nok". Når han til slutt kjøpte nye "angret" han på at han ikke hadde innsett dette tidligere.
 
Topp Bunn