Resultater 1 til 3 av 3
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Bransjemedlem Audiomix's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Sted
  Kongsberg
  Innlegg
  11,118
  Tagget i
  5 Innlegg
  Album
  7
  Torget
  34

  Shure 55 - historien


  Shure 55 komplett:


  Dette har ikke noe direkte med rør å gjøre. Knapt nok elektronikk. Men det henger sammen på et vis. En mikrofon er jo ofte den aller første komponenten i en kjede med lyd. Litt feilaktig kalles denne typen for ELVIS MIC. Elvis Presley sang nok i en slik mic noen ganger, men ikke nok til å forsvare et slikt navn. Jeg husker ikke alle detaljer i historien, men det jeg skriver her er ikke mye galt. Shure 55 kom på markedet på slutten av 1930 tallet. Da var det kun den store. Også kalt FAT. Den er nå svært sjelden og ikke lett å få tak i. Ikke er den billig heller. Og ofte er de veldig langt fra så perfekte som denne. På databladet (tror det er fra 1939) har Shure gjort en stor bommert. Bommet med en faktor på 1 million! På diagrammet som viser frekvens responsen er den horisontale aksen betegnet med c/s, Cycles / second. Så langt så rett. Men så henger Shure på en M. Da blir det MegaHertz. Hvor var korekturleseren den dagen? Den har en frekvensrespons til langt over 10 MHz. Godt gjort for over 60 år siden.

  Litt mer fra omgivelsene


  Da jeg skulle fotografere, kunne det vel ikke passe bedre enn om omgivelsene var rør. Min gamle marantz er solid state, men med over 30 år så er den ingen ungdom lenger.

  Historien
  Her er en link til historien om Shure 55:
  Og til en som tilsynelatende lever av å resturere slike mikrofoner.

  http://micdoctor.artgraham.net/shure55_corner.html

  Eller denne:

  http://shure55.net/

  Den minste av de to Shure 55 har vært i produksjon så og si helt til det siste. Tror jeg. Etter at Shure sluttet å produsere den i USA, ble produksjonen videreført i Mexico. For så å ende i India. Har jeg lest et sted.

  Min store Shure 55 har vistnok sin historie fra NRK. Den kan umulig ha blitt brukt mye bortsett fra da den var helt ny. Det må ha vært fra ca 1940. Jeg har kjent til nettopp denne mikrofonen noen år. Men den har ikke vært til salgs. Så skjer det noe merkelig: Jeg får den!

  http://micdoctor.artgraham.net/pdf/unidyne.pdf *
  Hans - DIY'er

 2. #2
  Hifi-entusiast Tresko's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2006
  Innlegg
  459
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Shure 55 - historien

  Tror den fortsatt er i produksjon, bruker samme capsule som brødrene SM56,57 og 58 faktisk.

  Rommet den står gjør dog at den får en mye kraftigere close proximity effect, den er også dårligere beskyttet mot vind(pops), den har en ganske slapp cardiode respons, som forsvinner som dugg for solen hvis man har hånden på baksiden, og gir dermed svært lite gain før feedback.

  alt dette git seg utslag i to lydmessige karakteristika som sitter klistret hos meg, samtidig som det dype poppet kommer på grunn av lite vindemping, kommer det samtidig et kraftig smell i mellomtonen rundt 7-800Hz, veldig karakteristisk. Samt den svært følsomme og voldsomme bassoppbygningen de siste 2Cm inn til micen.

  Låter "gammelt" på en ganske rufsete måte, i motsetning til f.eks. båndmikrofonene på den tiden, som selv etter senere standarder er særdeles finoppløste.
  Men da snakker vi ganske drøyt mye høyere prisklasser.

  Flott eksemplar den fra 1940....

 3. #3
  Bransjemedlem Audiomix's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Sted
  Kongsberg
  Innlegg
  11,118
  Tagget i
  5 Innlegg
  Album
  7
  Torget
  34

  Re: Shure 55 - historien

  Takker for info. Jeg er klar over at disse har mer verdi slik de står på hylla enn som brukbare mikrofoner. Utseendet og historien gjorde de interessante for meg. Disse (den minste) er relativt ofte å se i "retro" pop programmer på TV. De har sikkert fått oppdatert innmat?
  Hans - DIY'er

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed