T/S parametre - søker kunnskap.

Gunvaldsen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.02.2008
Innlegg
346
Antall liker
5
Torget vurderinger
1
Hei,

Dette med T/S parametre synes jeg er litt interessant.
Og i det siste har jeg lurt litt på dette rundt en høyttalers evne til å gjengi transienter - tenker helst på basselementer.

Stadig leser jeg meninger om at en lav Qts fordrer bedre transientrespons. Stemmer det, uten annen sammenlikning?

For ordens skyld, ta for oss en dipol konstruksjon der kasse ikke påvirker elementets parametre.

Elements evne til å kunnne starte og stoppe så presist som mulig er altså det jeg vil frem til. For å kunne gjøre dette, så bør elementet ha nok "hestekrefter", og være lett. Men hvordan er det med stivheten i opphenget, bør det være stivt, eller mykt? Jeg ser for meg at dersom det er stivt, vil det være vanskeligere å sette igang, men at det stopper lettere. Og motsatt dersom det er mykt.

Hestekreftene vil vel være Bl faktoren delt på kvadratroten av Re til elementet, slik jeg har forstått det. Men Bl forandrer seg vel ved utslag? Ettersom lengden på voice coilen i magnetgapet har å gjøre med hvor stor denne faktoren er. Og ved fullt utslag befinner det seg mindre tråd inne i magnetgapet, men det kommer vel igjen ann på om det er konstruert med overhengende eller underhengende voice coil.
Md er vel vekt på membran, voice coil og hele sulamitten som er i bevegelse om jeg ikke husker feil, så antar man måtte se dette opp mot elementets "kraft", fremfor kun Mms? Også stivheten i oppheng og spider da, Cms (eller snakker vi Vas her?). Må man kanskje beregne luftmotsand også, som jeg vil anta øker ved økt slaglengde?

Etter det jeg vet øker elementets "kraft" når Qts synker, og motsatt (typisk har elementer med høy Q bitteliten magnet, og motsatt). Lav Qts gir jo også lite output rundt Fs, noe man ikke liker i en dipol sammenheng, derfor blir ofte høy Qts elementer brukt. Men dersom man har tilgang på nok eq og effekt til et element med lav Qts, vil det da ha en bedre transientgjengivelse enn et element med høy Qts?

Jeg har blitt fortalt at elementer med høy Qts egner seg bedre i dipol konstruksjoner, fordi de har et stivere oppheng, som hjelper å stoppe elementet når det trengs. Stemmer det?

Setter pris på litt utdypinger innen tema, og rett meg gjerne på det jeg som er feil (antar det er litt å ta tak i..)

-Thomas
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.801
Antall liker
17.807
Sted
Østfold
Impulsresponsen er systemavhengig. Frekvensgangen er en av de viktigste parametrene i å skape impulsresponsen. Det er viktig å ikke glemme at impulsresponsen i sweetspot i veldig stor grad avhenger av rommet. Om du betrakter elementet alene vil variasjoner i impulsrespons også gjenspeile frekvensgangen. Hva du får ut av systemet i sweetspot vil dermed avhenge av hva rommet til syvende og sist må bidra med. Jo mindre av impulsresponsen som skal "ødelegges" av elementet jo mer må "ødelegges" av rommet og omvendt.

Om man ønsker god impulsrespons bør man egentlig legge fokus på to andre steder. For det første kan man si at impulsresponsen også avhenger av harmonisk forvrengning. Ved å holde denne lav vil man samtidig minimere en faktor som rommet i seg selv ikke påvirker. Den andre er nedre grensefrekvens. Impulsresponsen avhenger av den, og jo høyere grensefrekvensen er jo mer hørbar blir begrensningen i impulsrespons. Imidlertid er det ikke vesentlig å holde avrullingen under det hørbare området.
 

Gunvaldsen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.02.2008
Innlegg
346
Antall liker
5
Torget vurderinger
1
Så de eneste parameterne man trenger ta hensyn til for å oppnå en god impulsrespons er Fs, og forvrengning? Og en EQ for hånd?
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.801
Antall liker
17.807
Sted
Østfold
Fs har liten betydning for nedre grensefrekvens. Dermed blir det om det komplette settet med TS-parametre tillater en brukbar frekvensgang/avrulling i den kabinettløsningen du skal ha, og om elementet har tilstrekkelig gode ytelser mtp frekvensgang oppover og rene forvrengningsfenomener.
 

Gunvaldsen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.02.2008
Innlegg
346
Antall liker
5
Torget vurderinger
1
Ja, jo selvfølgelig spiller andre parametre inn på nedre grensefrekvens.
Nesten så dette høres for lettvindt ut til å være sant, men når jeg tenker over det så gjenspeiler forvrengingskarakteristikk seg ganske ofte i pris..
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Q-faktor spiller en rolle for transientresponsen, men som snickers er inne på så er transientrespons avhengig av frekvensresponsen også. Skal vi definere en transient, er dette en uendelig kort puls som i sin enkelhet skal trigge alle frekvenser mellom 0Hz og uendelig Hz, men som en beskrivelse av transientrespons i bassen, så er det etter boka slik at hele systemets Q på 0,5 gir riktig transientrespons, uten etterslep i bassen når trommeslaget har opphørt.

Du har rommet der luften i det vil skvulpe frem og tilbake mellom veggene som om du har en balje med vann og rører forsiktig frem og tilbake. Du vil der du treffer resonans, bruke relativt lite krefter for å få vannet til å sprute over, men det tar litt tid å bygge opp bølgene - og dessverre tar det tid å stoppe dem. Akkurat dette skjer med basslyden i et rom. Du ender rent matematisk opp med et totalt Q for HELE lydsystemet inkl rommet, på godt over 1 nesten uansett hvilke bassprinsipp du ender med. Imidlertid vil bassresponsen rent frekvensmessig ende opp forskjellig i disse tre vanligste, bassrefleks, trykkammer og dipol. Erfaringsmessig er dipolen bedre enn de andre, men ulempe er bl.a rommets totalavhengighet for bassresponsen, og et relativt kraftig element som kan flytte mye luft. Dår det er sagt - jo større areal du har på baffelen, jo bedre vil dipolen kontrollere luftmassen i rommet - på en slik måte at baffelen i prinsippet gjør rommet akustisk sett mindre når bassignalene opphører, og resonansen mellom rommets vegger vil dempes av baffelen til dipolbassen - men i grad avhengig av baffelens dimensjoner. På den andre siden vil basselementene under spilling av bass fungere som en akustisk "gate" der resonansene mellom rommets vegger kan "passere".

Vidar
 
Topp Bunn