Sushi-tråden

saschagabor

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.03.2010
Innlegg
460
Antall liker
2
Jeg har merket meg at det er en del her som mer enn gjerne spiser sushi, men jeg har faktisk ikke sett en eneste tråd om emnet.

Inntil nylig har jeg laget sushi i lag med venner, hvor vi nesten har endt opp med hver våre roller (min spesialitet har vært maki-rulling). I den senere tid har jeg derimot laget mer og mer sushi kun til samboen og meg selv, noe som uten tvil har økt hyppigheten :)

I kveld skal vi kose oss med scattered sushi, og for første gang forsøke oss på brun ris. Jeg var innom Kinsarvik og plukket tilfeldigvis med meg en pakke fullkornsris fra Clearspring, må si jeg er ganske spent på denne.

Ellers, hva er deres favoritter?
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.672
Antall liker
111.649
Torget vurderinger
24
HVA, ingen sushi-tråd??? Da er det bare å fore på! Sushi - maten over all mat og perfekt i Norge hvor råvarene flyter...

Her er en av mine absolutte favoritter for tiden (skifter jo på med favoritter..):

Sake Toro Sashimi "wet style"



Bruk ferskest mulig laks, og da buken - de nederste 4-5 cm. på laksesiden - helst stor fisk, 3-4 kg. eller større.
Skjær tynne passe store skiver, 6-7 cm. brede, og anrett på en seng av finstrimlet isavkjølt Daikon, med hjemmelaget Ponzu saus i bunn.
Lå stå og trekke litt mens du gjør klar resten.
Press litt hvitløk og dryss over fisken langs senter. Samme med gressløk, 3-4 cm. lengder på tvers langs senter.
Finhakket fersk chili (ikke tørket, poenget er smaken av fersk) og revet sitron- eller limeskall drysses langs senter
Litt flaksalt krystes over fisken
Umiddelbart før servering, glovarm blanding av sesamolje og peanøttolje , 2-3 spisskjeer, bruk skjea, overrisler senter på fisken slik at den varme oljen får frem aromaen på grønnsakene og tar råheten av hvitløken.

Et godt glass Chardonnay til, f.eks. Meerlust (Sør-Afrika) eller Ridge (California) setter prikken over i'en.


Ponzu sausen lager jeg ganske enkel, varmer opp god japansk soya-saus (ikke for salt) med et par gode klyper bonito-flak, til kokepunktet, så tar jeg bort kjelen og tømmer blandingen over i en romslig glasskål, gjennom et dørslag så ikke grumset kommer med.

Blander så sitronsaft (ferskpresset) med ditto limesaft, mindre lime enn sitron da jeg syns det fungerer bedre. Vanskelig å få tak i Yuzu, og Yuzu-saft på flaske synes jeg ikke noe om. Tilsetter så litt sake (ikke mye) eller litt kinesisk risvinseddik, kan faktisk også bruke Noilly Prat, smakssetter så eventuelt med andre komponenter avhengig av hva sausen skal brukes til. F.eks. til rå kveite så tar jeg kanskje litt fersk most hvitløk, er det til fritert laklseskinn så bruker jeg gjerne lit knust peppermix av egen oppskrift.

Jeg venter ikke til soyaen er kald, hvertfall ikke hvis det skal smakssettes. Da synes jeg blandingen blir rundere og mer "komplett" dersom den mikses varm.

Er det derimot bare soya og sitron/lime spiller det ikke så stor rolle.
 

Vedlegg

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.672
Antall liker
111.649
Torget vurderinger
24
Tilbake neste uke med ny favoritt! Bon apetit"
 

saschagabor

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.03.2010
Innlegg
460
Antall liker
2
Unagi Nigiri er en av mine favoritter, men jeg tror faktisk ikke jeg klarer å velge én definitiv favoritt...



Fullkornsrisen smakte uten tvil mer enn den hvite og hadde en annen type tyggemotstand. Det var veldig godt, men ikke så godt som hvit ris. Jeg er forsåvidt glad for at vi prøvde fullkornsrisen til scattered sushi, for den var den hittil minst klebrige sushirisen jeg har vært borti. Bare for å ha gjort det, så laget jeg også noen Nigiri-biter. Det gikk, men det var såvidt.
 

Vedlegg

N

nb

Gjest
Som en kompis av meg sa en gang vi spiste sushi: Det er for lite ål i livet mitt.

Alex Sushi i Oslo har et par litt uvanlige varianter jeg er glad i. Biten med kveitefett er en høydare.
 

emokid

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
5.341
Antall liker
7.162
Hund etter sushi jeg og, men da kun vegetarisk maki. Har et fast sted i Oslo som hyppig blir besøkt når jeg besøker hovedstaden som har tre varianter, blandt annet med frittert tofu.

Tilfeldig bilde:

 

saschagabor

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.03.2010
Innlegg
460
Antall liker
2
emokid skrev:
Hund etter sushi jeg og, men da kun vegetarisk maki.
Av generell sushi-nysgjerrighet: fordi du er vegetarianer eller fordi du er skeptisk til rått kjøtt?
 
N

nb

Gjest
saschagabor skrev:
Av generell sushi-nysgjerrighet: fordi du er vegetarianer eller fordi du er skeptisk til rått kjøtt?
emokid er hus-vegetarianeren på hfs;)
 

emokid

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
5.341
Antall liker
7.162
saschagabor skrev:
emokid skrev:
Hund etter sushi jeg og, men da kun vegetarisk maki.
Av generell sushi-nysgjerrighet: fordi du er vegetarianer eller fordi du er skeptisk til rått kjøtt?
Veganer, takk ;)

Hehe, Tofu (selv om det kan se ut som fiskepudding på avstand, blir aldri en fiskeerstatning!
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.672
Antall liker
111.649
Torget vurderinger
24
cash 63 skrev:
pengesluk skrev:
Tilbake neste uke med ny favoritt! Bon apetit"
kjør gjerne en sushi special til forrett på sommerfesten ;)
Snakk svensk, din svenske! Du kan få en surströmming og gnage på. Sveriges bidrag til den kulinarriske verden. Fysj og pføy!!
 

emokid

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
5.341
Antall liker
7.162
pengesluk skrev:
cash 63 skrev:
pengesluk skrev:
Tilbake neste uke med ny favoritt! Bon apetit"
kjør gjerne en sushi special til forrett på sommerfesten ;)
Snakk svensk, din svenske! Du kan få en surströmming og gnage på. Sveriges bidrag til den kulinarriske verden. Fysj og pføy!!
Nå er vel ikke Norge stort bedre? Fårikål megirævva :p
 

Cash 63

Æresmedlem
Ble medlem
14.06.2007
Innlegg
13.415
Antall liker
35.096
Sted
Oslo/Grebbestad
Torget vurderinger
1
pengesluk skrev:
cash 63 skrev:
pengesluk skrev:
Tilbake neste uke med ny favoritt! Bon apetit"
kjør gjerne en sushi special til forrett på sommerfesten ;)
Snakk svensk, din svenske! Du kan få en surströmming og gnage på. Sveriges bidrag til den kulinarriske verden. Fysj og pføy!!
Gjerne det om du kan anrette en surströmming tallrik, tvivler på det Surbagge!
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.672
Antall liker
111.649
Torget vurderinger
24
emokid skrev:
pengesluk skrev:
cash 63 skrev:
pengesluk skrev:
Tilbake neste uke med ny favoritt! Bon apetit"
kjør gjerne en sushi special til forrett på sommerfesten ;)
Snakk svensk, din svenske! Du kan få en surströmming og gnage på. Sveriges bidrag til den kulinarriske verden. Fysj og pføy!!
Nå er vel ikke Norge stort bedre? Fårikål megirævva :p
Ca. noe slikt?? ;D ;D ;D
 

Vedlegg

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.746
Antall liker
303
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
pengesluk skrev:
HVA, ingen sushi-tråd??? 
Bravo. Takker sascha for bra initiativ!

Realiteter taler for seg selv; her har vi med ekte sushi-entusiaster å gjøre, noe slukets lengste innlegg ever synliggjør hinsides all tvil. Her skal det skytes laks og slukets oppskrift skal utprøves!!
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.672
Antall liker
111.649
Torget vurderinger
24
Dersom legen min en dag hadde sagt at jeg måtte slutte med sushi, hadde jeg skutt meg på flekken. Så hadde dusten kanskje lært å ta forskuddsbetaling av suicidale!!

Vi spiser fisk/skalldyr 4-5 dager i uka her, en salig blanding av tradisjonelle ting og sushi/japanskinspirerte retter.

Du MÅ prøve den oppskriften Vidar, men husk at oljen må være skikkelig varm for å ha den ønskede effekten på garnityret. Tre spiseskjeer til hver porsjon som er ca. 20 cm. på tallerkenen. Høres kanskje mye ut, men gjør du det riktig så garanterer jeg du kommer til å sleike tallerkenen ren etterpå. Eller så kan Cedrik gjøre det ;D ;D
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.746
Antall liker
303
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Takker! Og takker for merkantile tips også; skal få sekretærene til å legge inn standardspørsmål ved telefonisk timebestilling; "… er du suicidal?" I så fall får de som du sier forskuddsbetale.
 

Sting

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.01.2007
Innlegg
637
Antall liker
73
Sted
Sola
Torget vurderinger
14
Så godt ut Sluket! Kom med mere tips og oppskrifter, please :)
 
V

vredensgnag

Gjest
Jeg begynner med å melde at jeg hyppig spiser rå fisk, men at jeg hver gang satser på at jeg unngår orm og parasitter.
Det er vanskelig å se disse, selv om man lyser kjøttet, og eneste garanterte mottiltak er å fryse fisken i minst ett døgn, til minst 18 minusgrader.

Populariteten til sashimi og sushi har medført en økning i tilfeller der folk har fått i seg orm og parasitter. Jeg har alltid regnet med at Salma har en meget grundig kontroll, siden de ikke fryser sin laks. I USA er det påbudt for alle sushi-restauranter at fisken de serverer skal ha vært fryst ned før servering.

Sushi er ellers risballen med eddiktilsetning, og pyntes med ulik garnityr, inkl. rå fisk, har jeg lært.
Og den beste wasabien kommer fra en skråning i Japan som noen sushikokkjævler har kjøpt og gjerdet inne. Den wasabien vi får her er laget av pepperrot, sennep og grønn matsminke.

sushifaq.com er ganske bra: http://www.sushifaq.com/questions/sushi-safety-freezing-fish.htm
 

Sonny

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.09.2010
Innlegg
654
Antall liker
2
Torget vurderinger
2
Hei Vreden!
Jeg begynner med å melde at jeg hyppig spiser rå fisk, men at jeg hver gang satser på at jeg unngår orm og parasitter.
Det er vanskelig å se disse, selv om man lyser kjøttet, og eneste garanterte mottiltak er å fryse fisken i minst ett døgn, til minst 18 minusgrader.
Temperaturen skal være -60°C. Firmaet jeg jobber for selger Sushi frysere.

Sonny
 
V

vredensgnag

Gjest
Sonny skrev:
Hei Vreden!
Jeg begynner med å melde at jeg hyppig spiser rå fisk, men at jeg hver gang satser på at jeg unngår orm og parasitter.
Det er vanskelig å se disse, selv om man lyser kjøttet, og eneste garanterte mottiltak er å fryse fisken i minst ett døgn, til minst 18 minusgrader.
Temperaturen skal være -60°C. Firmaet jeg jobber for selger Sushi frysere.

Sonny
Takker. Der kan du (fry)se!
 
N

nb

Gjest
For litt fiskepornografi anbefales en sekvens i boken "Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People who Cook" av Anthony Bouridain. I kjelleren på trestjernes fiskerestauranten Le Bernardin til Eric Riepert i New York står Justo - prepkokk for fisk. Beskrivelsen om hvordan og med hvilken fart og presisjon han klargjør de ulike fiskene for kokkene er svært velskrevet og lesverdig. Når Justo har ferie må restauranten ha tre personer til å gjøre jobben hans...
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.672
Antall liker
111.649
Torget vurderinger
24
Den boka er jævlig "cool" - som mange andre restaurant- og kokebøker fra New York miljøet. Andre fine bøker for sushi folk er de som er utgitt i forb. med Nomo.
 

saschagabor

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.03.2010
Innlegg
460
Antall liker
2
Ikke helt sushi, men det er verdt å nevne Onigiri.
http://en.wikipedia.org/wiki/Onigiri

Dette er risballer som er perfekt til lunch. Første gang jeg smakte Onigiri var i London, hvor vi tilfeldigvis droppet innom et Japansk supermarked. Vi plukket med oss noen forskjellige for å teste dem ut, og har definitivt ikke angret på det!

Onigiri lages i utgangspunktet ikke med marinert ris, men når man lager selv så er vel ikke det noen hindring.

Her er en bruksanvisning på hvordan man spiser innpakket Onigiri. Jeg har faktisk kjøpt en hundrepakning med slike innpakningspapir, utrolig praktisk når man skal ha dem med, og ikke minst fordi nori holder seg sprø og deilig :)
http://www.myownsweetthyme.com/2010/08/onigiri-comfort-food-to-go.html
 

Vedlegg

Rocke-Rolf

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.02.2011
Innlegg
488
Antall liker
36
Torget vurderinger
19
noen som har prøvd chicken sushi? skal være en Hollandsk spesialitet!
 

bjarnetv

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.03.2008
Innlegg
3.946
Antall liker
6.204
Sted
oslo
saschagabor skrev:
Ikke helt sushi, men det er verdt å nevne Onigiri.
onigiri er gode greier!
ble hektet på tunfiskvarianten etter opphold i japan, men har i ettertid også fått smaken for umeboshi.

har alltid en 20kilos sekk med nishiki ris og høykvalitets nori (bedre enn blue dragon iallefall ::) ) stående, og spiser onigiri til frokost/lunsj flere ganger i uken.
enkelt og godt.
 

bjarnetv

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.03.2008
Innlegg
3.946
Antall liker
6.204
Sted
oslo
Rocke-Rolf skrev:
noen som har prøvd chicken sushi? skal være en Hollandsk spesialitet!
ikke rå kylling, men det får meg til å tenke på Tavuk Gö?sü



tyrkisk dessert bestående av most kyllingbryst og melk.
mmm...
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.485
Antall liker
15.017
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
bjarnetv skrev:
Rocke-Rolf skrev:
noen som har prøvd chicken sushi? skal være en Hollandsk spesialitet!
ikke rå kylling, men det får meg til å tenke på Tavuk Gö?sü

tyrkisk dessert bestående av most kyllingbryst og melk.
mmm...
Det virker adskillig mer spisbart, ja til og med godt. Litt bizarre å bruke kjøtt i en dessert, men hvorfor ikke?
 

Pedal

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
6.812
Antall liker
6.125
Torget vurderinger
1
Vi var på Alex Sushi i går. Sort meny. Smakte fortreffelig, spesielt siste servering med Maki og hummer. Det var sublimt. Men minus for ingen Campari og Enya som bakgrunnsmusikk.
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.672
Antall liker
111.649
Torget vurderinger
24
Sort meny på ALEX er faktisk noe så sjeldent som "prisgunstig sushi" - selv med en nylig prisjustering opp i størrelsesorden 10%.....

Tar du i tillegg en runde med Foie Gras servert på Guy Tataki ( lett grillet okse indrefilet) så har du min foretrukne "Slukets Approberte Herremåltid" (c) Sluket dersom det ledsages av glasscola og en god Riesling!

Musikken er et annet kapittel - dyster og fæl, men den er vel hip da, og tilpasset alle Aker Brygge-finansakrobatene som henger rundt der og tar opp bordplass for skikkelige folk.. ;D
 
R

Roysen

Gjest
Alex Sushi er OK, men ikke mer enn det. Det de serverer både smaker godt og er ferskt, men de har et litt begrenset utvalg av fisk og skalldyr f.eks. sammenlignet med Nodee og Alex Sushi endrer svært sjelden på menyen. Nye maki kreasjoner og et par nye typer fisk avhengig av sesong hadde vært innslag som hadde gjort besøkene der mer spennede. Foie Gras er ikke et fast innslag på Alex Sushi. De kan ha det av og til. Jeg foretrekker sushi baren på Nodee. Sushi chef Pat vet virkelig å lage spennede kreasjoner. Der har de nye overaskelser av sensongbetonte råvarer hver gang jeg kommer på besøk.

Jeg reiser forøvrig til Tokyo i oktober/november. Det skal bli spennende å lære den japanske sushi kulturen som nok er temmelig ulik den vi får her i Europa eller i USA for den saks skyld.
 

Pedal

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
6.812
Antall liker
6.125
Torget vurderinger
1
pedal skrev:
Vi var på Alex Sushi i går. Sort meny. Smakte fortreffelig, spesielt siste servering med Maki og hummer. Det var sublimt. Men minus for ingen Campari og Enya som bakgrunnsmusikk.
Vi drakk forresten en vin som passet svært godt til maten, Ratzenberger, etter anbefaling fra kelner. Pris i underkant av 500.-.
 

Vedlegg

R

Roysen

Gjest
Som jeg skrev i en annen tråd vil jeg tipse om at vi som sushi fanatikere i disse dager går spennende tider i møte i Oslo. Ute på Tjuvholmen har det nettopp åpnet en ny restaurant som heter Hanami som tar mål av seg å konkurrere med Alex Sushi og Nodee om sushi tronen i Oslo.

20.september åpner Rune Pall og Terje Ness sitt nye restauranthus på Aker Brygge der hvor den gamle Herberen lå. I første etagen vil Onda Asia ligge med en sushi bar som også tar mål av seg til å bli den beste i Oslo. Her har Pall & Ness hyret inn en av Norges beste sushi chefs til å styre skute.

Bon Apetite.
 
R

Roysen

Gjest
Jeg var på Nodee i går og tenkte å ta turen til Hanami i dag. Jeg skal gi tilbakemelding om besøket i morgen. På Nodee hadde de fått inn noen av sensongens virkelige godsaker denne uken (Dorade, Toro (buken av bluefin tuna) og Uni (kråkebollerogn)). Obs begrenset tilgang, så det varer sikkert ikke så mange dager.

www.hanami.no
 
Topp Bunn