En klasse D har følgende syklus:Hei!
Er det slik at forvrengningen vil øke dersom det switches på et høyere frekvensnivå?
Positiv transistor åpen.
Begge lukket (dødtid).
Negativ transistor åpen.
Begge lukket (dødtid).
Den beregnede dødtiden er et kompromiss mellom sikkerhet, effektivitet, komponentkvalitet og konstruksjonens switchepresisjon på den ene siden og forvrengning og HF-støy på den andre. (HF-støy følger ikke slavisk dødtiden).
Dødtiden utgjør en fast prosentvis andel av den totale perioden, men for å klare å håndtere de ikke variable problemene den er der for må den spesifiseres som en tidskonstant. Det vil si at den er for eksempel 25ns selv om switchefrekvensen er det ene eller det andre. Det vil også si at doboer man switchefrekvensen øker man også hvor stor del av denne perioden som er dødtid.
Et eksempel viste at med 25ns dødtid fikk man i en gitt konstruksjon 0,18% THD. Man økte så dødtiden til 40ns og fikk en økning i THD til 2,1%.
Om man har en switcfrekvens på 500kHz vil 25ns være det samme som 1/40 av den totale switcheperioden. Øker man switchefrekvensen til 1Mhz (det dobbelte) øker man dødtiden fra 1/40 til 1/20 av signalperioden.
Distortion er engelsk for forvrengning.Snakkes det da om distorsjon?
Dersom det er Oberon du sikter til så skulle jeg gjerne oppgitt mer data, men det betinger også at folk kan få noe ut av å lese dem. Ikke bare bruker mange produsenter ulike skjulte forutsetninger for målingene men mange av dem lyver også kraftig når de oppgir tekniske data.Jeg kikket på sidene til M-blokkene og fant ikke data hverken om stigetid,distorsjon eller bandbredde, er dette stort sett uviktige data, satt f.eks. opp mot damping factor som jo står oppgitt.
Når det gjelder dempningsfaktor så er dette den delen av en klasse D som av natur får den til å minne mest om en transistorforsterker. Dette gjelder da spesielt i bassen.
Generelt skulle man hatt en etablert standard for å oppgi måledata på audioprodukter. Det er alt for lett å skjule vesentlig informasjon og slippe unna med det. Man måler for eksempel noen ganger ikke frvrengning over 4. orden, og det er jo den over 4. orden som begynner å bli skikkelig hørbar. En annen ting er at man slår sammen all harmonisk forvrengning til THD, og man aner ikke noe om det er hørbar eller ikke hørbar forvrengning.Jeg tenker da på et helt generelt grunnlag.
Dempningsfaktoren er i seg selv ikke så betydningsfull. Det er derimot måten man har klart å oppnå den på. En del teknikker gir høy dempningsfaktor men i praksis mindre kontroll. Det er også vesentlig hvordan den beholder sin karakteristikk ved høye effekter.Det er fort gjort for mange av oss med mindre teknisk innsikt å gå seg litt vill i "datajungelen"
F.eks. vil mange være av den oppfatning av at jo høyere dempefaktor jo bedre, mens jeg har observert (i tidligere tråd om akkurat dette) at dempefaktor særlig over 100-150 ikke har alt for stor betydning.
Det er mange forsterkere som mister sin linearitet fullstendig ved høye effekter. Mange motkoblingsfrie forsterkere lider under dette. Dette er også den typiske rørforsterker sin store akilleshel, men untak finnes det også en del av.
Dempningsfaktoren er jo et tall for hvilken motstand som ligger mellom det forsterkede signalet og selve høyttalerteminalene. Her finnes det forsterkere som måler laver motstand på terminalene enn hva som faktisk er i kablene fra forsterkerens kretskort og frem til terminalene. Du kan sikkert selv tenke deg hvor uvesentlig motstanden i 10cm tykk kobberkabel egentlig er?
Et annet vesentlig poeng er forsterkerens dempningsfaktor mot rekative laster. Det som er så spesielt med en reaktiv last er at den trekker strømmen den skal ha enten før eller etter at forsterkeren er forberedt på å levere den. I en klasse AB-konstruksjon betyr det at man har høy utgangsimpedans når høyttalerne vil ha strøm. På en klasse A har man en slags "strømdeling" som gjør at man normalt router strømmen ut i transistorene, men når høyttalerne ber om den så router den strømmen dit i stedet. Dette betinger imidlertid at man har en godt balansert motkobling. En klasse D på sin side vil av natur ha omtrent samme utgangsimpedans i hele signalperioden. Dette er en teknikk man også utnytter til motorstyringer og andre reaktive laster.
1% 2. harmonisk kan være vanskelig å høre. 0,01% 11. harmonisk kan være enkelt å høre, ja til og med plagsomt. THD er summen av alle forvrengningsordner, og derfor en av de minst interessante parametre man kan lese av.THD er det jo veldig mange som verdsetter lavest mulig verdier og hevder at dette er av største betydning.
Rørforsterkere og klasse D-forsterkere domineres av 2. og 3. harmonisk forvrengning. Untak finnes, men det er en ganske god regel. Transistorforsterkere har ofte lav forvrengning, men domineres av høye harmoniske som 7. 9. og 11. harmoniske. (Jeg har sett forsterkere som har vesentlig 17. harmonisk forvrengning, noe som gjør at en tone på 100Hz følges av en overtone på 1,7kHz). Ulike type transistorer, ulike motkoblingsmetoder og mye annet er med på å bestemme hva det totale forvrengningsmønsteret blir.
Stigetid er interessant på en klasse AB. Man kan oppgi den i Mv/s men det er det samme som den mer brukte v/Stigetid Mv/s (er det vel?) er også verdi som den ene eller andre bruker å sette opp i databladet sitt, her er størst mulig tall best.
µs.
Det eksempelet jeg kommer på i farten er Pass Labs X600. Denne har en høy båndbredde (lurer på om det er 1MHz.) Stigetiden er imidlertid som alltid på klasse AB en mer begrensende faktor. Ved full effekt mener jeg den har en båndbredde på ca 40kHz. Med andre ord er stigetiden det som begrenser båndbredden ved høye effekter.
En klasse D vil alltid ha en stigetid som er raskere enn forsterkerens maksimale båndbredde. Dermed er reell stigetid for forsterkeren det samme som båndbredden og ferdig med det. Man har langt bedre stigetid tilgjengelig, men det er altså andre faktorer som setter båndbredden lavere.