Resultater 1 til 1 av 1
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-interessert fogs's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  69
  Tagget i
  0 Innlegg

  Beregning av tidsforsinkelse i 2.2-oppsett

  Hei!

  Jeg har et 2.2-oppsett som jeg ønsker å optimalisere mest mulig mht tidsforsinkelser.

  Inntil nylig har dette i praksis dessverre vist seg vanskelig, da subwoofere isolert sett som kjent ikke kan tilføres negativ forsinkelse.

  I forbindelse med siste firmware-oppdatering fra Devialet, ble det imidlertid innført en mulighet for å sette valgfri delay på hhv. pre-out og høyttalerutgangene (inntil 20 ms på hver). Da åpner det seg jo plutselig uante muligheter for å kunne justere inn ting slik at alle tidsforskjeller (ihvertfall i teorien) kan annuleres. Jeg er for ordens skyld fullstendig klar over at rommet i praksis griser til ting både i frekvens- og tidsdomenet, men la oss holde det utenfor her.

  Jeg foretrekker sterkt å gjøre disse innstillingene i størst mulig grad utfra hva som er teoretisk korrekt, istedetfor å forsøke og ta dette på gehør alene. Det kan jeg heller spare helt til slutt for en siste finish om det skulle være behov for det.

  Jeg har etter beste evne forsøkt å sette opp en oversikt over alt som bidrar til tidsforsinkelser i systemet.

  I stikkordsform er dette:

  1. Fasedreining i suben @ XO (80 Hz): Produsenten påstår på direkte spørsmål at denne suben ikke tilfører noen forsinkelse utover fasedreining (2 stk Rythmik Audio servo subwoofer 12" F12G med A370-XLR2 forsterkere, Rythmik Audio • Subwoofer plate amplifiers). Alle filtere i suben er for ordens skyld kjørt i bypass. Utfra fasediagrammet som oppgis, Rythmik Audio servo subwoofer 12" F12G • Specifications, skal fasedreiningen @80 Hz være -57 grader.

  2. Fasedreining i monitorene @ XO: Her venter jeg på informasjon fra produsent, som har blitt lovet så snart han er tilbake fra ferie. La oss for eksempelets skyld anta 75 grader.

  3. Latency i sub-prosessoren (DSPeaker Antimode 2.0, koblet mellom pre-out og suber, dvs kun subene frekvenskorrigeres): Oppgitt av produsent til ca 2.5 ms.

  4. Fysisk avstand mellom sub og monitor: Ca 1 meter, med sub plassert i hjørne bak monitor.

  5. Fasedreining pga LPF og HPF i Devialet


  Pr i dag så gjøres både lavpass- og høypass-filtreringen i Devialet’en med et 4 ordens Butterworth i både LP og HP. Ift akustisk avrulling av monitorene så har de et oppgitt -3dB punkt ved 38Hz, så jeg har derfor antatt at akustisk avrulling er heller begrenset ved XO=80 Hz. Gitt en normal 24 dB/okt avrulling for bassrefleks, bør vel disse monitorene ikke starte å rulle av før rundt 43 Hz? Denne filterkonfigurasjonen høres ihvertfall best ut i mine ører slik oppsettet står nå.

  Så langt TROR jeg at jeg har kontroll på og har skjønt hvordan jeg skal regne ut 1-4 (positiv tidsangivelse tilsvarer at sub er forsinket ift monitor):

  - Fasedifferanse sub-monitor = 75-(-57)=132 grader. Ved 80 Hz skal dette tilsvare (132/360)/80*1000= 4.6 ms etter mine beregninger.

  - Latency i DSPeaker: 2.5 ms

  - Fysisk avstand mellom sub og monitor: 1 meter tilsvarer (1/344)*1000=2.9 ms

  - I.e. 10.0 ms i sum

  Ser dette fornuftig ut så langt?

  Den jeg sliter med er nr 5. Devialet har dessverre ikke implementert Linkwitz-Reilly-filtre, som hadde muliggjort en XO uten fasedreining. Jeg er derfor prisgitt Butterworth-filterne som er innebygget. Her bør det nok nevnes at jeg holder døren vidåpen for at jeg har misforstått noe fundamentalt, og at Butterworth i praksis allikevel ikke gir noen fasedreining av betydning og at min audiophilia nervosa er basert på kun varm luft...

  Har i hovedsak basert min lesning på https://en.wikipedia.org/wiki/Linkwi...93Riley_filter og https://en.wikipedia.org/wiki/Butterworth_filter, og jeg kan altså GODT ha misforstått!

  Jeg har også spurt Devialet om deres implementering av delay-justering tar høyde for valgt XO (dvs om tidsforsinkelsen man stiller inn er absolutte verdier målt på utgangene, eller om man selv må beregne effekten fra XO), men karen som har implementert funksjonen er foreløpig på ferie så det tar noe tid å få et svar. Har dog ikke veldig tro på dette er inkludert dessverre.

  Utfra det jeg har funnet på nett skal det være en relativt enkel affære å beregne resulterende fasedreining pga XO-filtrering med et Matlab-skript, for de som kan både filterteori og Matlab.

  Derfor: er det en av de (tilstrekkelig) teknisk kyndige herrer på forumet som kunne tenke seg å gjøre denne beregningen for meg....?

  I første omgang for et 4/4 Butterworth-filter, men gjerne også for et 4/2 Butterworth i tilfelle jeg etterhvert ønsker å prøve ut denne konfigurasjonen.

  Ps! For å illustrere at dette ikke bare dreier seg om tvangstanker og pedanteri kan det være verdt å merke seg følgende:
  Dersom jeg har rett i mine betrakninger over, er subene omtrent en hel cykel forsinket ift monitorene (10.0 ms vs 12.5 ms cykelvarighet @80 Hz). Dvs at dersom man skulle følge standard metode som gjerne foreslås ved innstilling av sub til stereobruk, dvs å skru på fasebryteren (i.e. øke forsinkelsen ytterligere) på suben til kombinert lydnivå fra sinustone ved XO-frekvens er maksimalt (i.e. "i fase" med monitorer), vil man ende opp med suber som ligger en hel cykel bak monitorene. Blir ikke særlig smekk i basstromma da....

  Edit: Jeg brukte i går litt tid på å lese gjennom denne siden: https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_crossover#Classification_based_on_filter_ord er_or_slope, og ikke minst denne, http://www.excelsior-audio.com/Publi...rossover1.html, som har en mer praktisk innfallsvinkel til dette.

  Essensen av sistnevnte slik jeg leser den er at det ikke nødvendigvis er noen direkte sammenheng mellom en teoretisk tilnærming til valg av filter og hva man i praksis ender opp med når man summerer akustisk og elektrisk avrulling. Greit nok, jeg er langt på vei enig.

  Men; det jeg ikke helt kan forstå er hvilke parametre som eventuelt skulle kludre til ting i mitt tilfelle? Jeg har et par monitorer som jeg er rimelig sikker på ikke er i nærheten av å starte noen akustisk avrulling ved 80 Hz, og jeg har tilgang på digitale XO-filtre i forsterkeren (i.e. som ikke bør gi store avvik ift teoretiske verdier). Hvis jeg så tar høyde for høyttalernes fasedreining ved valgt XO og legger resulterende tidsforsinkelse inn i regnestykket - hva er det da som er igjen av forhold som kan forhindre en teoretisk - og praktisk - "perfekt" XO? (Igjen; vi snakker altså kun om hva som skjer inntil lyden forlater høyttaleren. Etter det er jeg smertelig klar over at "all bets are off").

  Skjønner forøvrig også godt hvis jeg kanskje ber om litt vel mye når jeg etterlyser typ Matlab-beregninger fra kyndige forumister, noe vel den så langt øredøvende stillheten her også kanskje kan tyde på...

  Er allikevel svært interessert i innspill på om jeg er på ville veier her, eller om dette faktisk er noe å forfølge videre! Vil også tro at tematikken her muligens kan være interessant for andre som etter beste evne forsøker å maksimere utbyttet av subwoofere?
  Siste redigert av fogs; 06.08.2015 kl. 13:43. Årsak: Flere løse tanker...

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed