Resultater 1 til 15 av 15
Abonnér på denne tråden
  1. #1
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Trenger noe annet å tenke på enn de siste to døgnene.

    Jeg fikk et par Kef C35 hvor det ikke var lyd i den ene diskanten. Googlet meg fram til en enkel test for å sjekke at diskanten var i orden; med 1,5v batteri. Diskanten kvekket litt, så den virker å være i orden. Ser ingen brudd, skader eller liknende, så det må vel være snakk om en uttørket komponent.

    Jeg lurte på å anskaffe et enkelt multimeter, men forstår det dithen at for å måle strøm og motstand må komponentene tas ut av kretsen, bare spenningen lot seg måle med komponentene stående i delefilteret. Og for å måle kontinuitet (?) er det vel motstand som gjelder?






    Vedlagte bilder Vedlagte bilder      
    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

  2. #2
    Hifi-entusiast Witthoff's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2008
    Sted
    Taastrup. Sjælland. Denmark.
    Innlegg
    165
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Hallo Paal Iksom, fin vintage sag +25 år, absolut en af de bedre fra dengang

    Prøv at starte med at efter lodde alt og kontrollere ledningerne.

    Har du muligheden, så tage nogle foto og opload dem her, vil gerne se noget inside
    ProAc 140 MK.II. Heco Direkt. XTZ Divaine AP100 amp. XTZ edge A2-300 amp. Vincent SA-T1 pre. NLE 19 pre. Marantz HD-CD1. Sony XA555ES CD. Audiolab M-DAC plus. Hegel DAC 11.

  3. #3
    Hifi-entusiast
    Ble medlem
    Nov 2002
    Sted
    Mandal
    Innlegg
    347
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Om dette er så gamle høytalere er feilen sansynlighvis elektrolytt kondasatorene til diskanten.Om du vil måle dem trenger du et multimeter som kan måle Uf.
    Jmlab Nova Utopia BE,2017 mod.ASR Emitter 2 Exclusive m/batteri,Theta Generation VIII-S3,Lumin U1,Cardas Clear Beyond signal,Cardas Clear Reflection høytaler kabler.

  4. #4
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    @Stiv Har tatt noen bilder, men de ble litt uoversiktlige da delefilteret er montert bakpå høyttaleren, og jeg vegret meg for å forsøke å demontere noe jeg ikke var sikker på å få satt sammen igjen.
    Det lille jeg har hørt virket ålreit, om enn ikke siste ord i oppløsning. Men som ekstrahøyttalere eller kontorhøyttalere skulle de fungere fint.

    @Budda - det hørtes overkommelig ut. Jeg får besøke Clas O til uka og se hva de har.

    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

  5. #5
    Hifi-entusiast mwt's Avatar
    Ble medlem
    Oct 2007
    Sted
    vestfold
    Innlegg
    291
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    du bør måle motstanden i diskanten isteden... 1,5v batteri vil gi et eller annet ulyd selv om spolen til diskanten er defekt eller brent så lenge det ikke er brudd... derfor er et batteri en dårlig metode.

    Kondensatoren(e) i serie med diskanten tørker sjelden ut så mye at diskanten blir så svak, men de hvite rektangulare motstander er ofte i regel med diskanten og disse rykker oftere enn kondensatorene. Diskanten bør måle et sted mellom 4 og 10 ohm.

    kondensatoren kan du også ohme: da skal ha en lav ohm verdi for å så ladde seg ut veldig fort og bli større enn 2kohm. -begge veier. Analoge målere er fine til slik målinger, digitale viser ikke dette utslaget med små verdier , kondeisen til diskante kan være mellom 2uf til 10uf -spørs på delefrekvensd og type delefiltre

    bruk diskanten fra den andre kanalen og hør om det er forkjell, så finner du fortere hvor er feilen (regner med at den andre høyttaleren er i orden self)

  6. #6
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Takk for svar mwt - skal prøve å se hva jeg får til. Er ingen kløpper med loddebolten, så jeg får prøve å måle det jeg kan uten å demontere delefiltere, før jeg forsøker å måle motstand på listen over mistenkte.
    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

  7. #7
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Tror jeg har funnet synderen. Den store voksdekkede kondisen til høyre på det øverste bildet gir ingen resultat ved måling av kapasitans.
    Ved å koble forbi denne komponenten med en ledingsstubb fikk jeg lyd i diskanten.

    Fargekodene er delvis obskure, men rød og grønn er tydelig. Muliplikatorfargen er ikke god å se - den ser ut som om den er tegnet med blyant. Men hvis forventet verdi skal ligge mellom 2 og 10 uF kan jeg gå ut fra at den skal være svart, og ikke grå?

    Det er kanskje lurt å bytte ut komponenten på begge delefiltre, eller er dette unødvendig?

    Edit: Ah, fargene oppgir selvfølgelig piko, ikke mikro. Om den tredje fargen er grå blir verdien 25.000.000.000 pF, eller 25.000 uF.
    Hm. Her må jeg muligens måle den som virker for å finne riktig verdi.
    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

  8. #8
    Hifi-entusiast mwt's Avatar
    Ble medlem
    Oct 2007
    Sted
    vestfold
    Innlegg
    291
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Sitat Sitat fra Paal Iksom
    Tror jeg har funnet synderen. Den store voksdekkede kondisen til høyre på det øverste bildet gir ingen resultat ved måling av kapasitans.
    Ved å koble forbi denne komponenten med en ledingsstubb fikk jeg lyd i diskanten.

    Fargekodene er delvis obskure, men rød og grønn er tydelig. Muliplikatorfargen er ikke god å se - den ser ut som om den er tegnet med blyant. Men hvis forventet verdi skal ligge mellom 2 og 10 uF kan jeg gå ut fra at den skal være svart, og ikke grå?

    Det er kanskje lurt å bytte ut komponenten på begge delefiltre, eller er dette unødvendig?

    Edit: Ah, fargene oppgir selvfølgelig piko, ikke mikro. Om den tredje fargen er grå blir verdien 25.000.000.000 pF, eller 25.000 uF.
    Hm. Her må jeg muligens måle den som virker for å finne riktig verdi.
    ser ikke noen kondis som er dekt av voks er det de som er festet med stripps? isåfall er de spoler... de skal måle nærmere under 10-1 ohm de aller fleste av de måler de mer er det noe galt -blir gjerne brudd men meget sjelden lekkasje (kortslutning mellon viklingene) kan du merke hvilken komponent du mener?

  9. #9
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter



    Her er den mistenkte - men muligens på feil grunnlag.
    Lurer på om jeg ikke målte motstanden på den når jeg plundret rundt med multimetere - 0,7 eller 0,8 tror jeg?

    Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

  10. #10
    Hifi Freak
    Ble medlem
    Oct 2004
    Innlegg
    9,483
    Tagget i
    8 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Sitat Sitat fra Paal Iksom


    Her er den mistenkte - men muligens på feil grunnlag.
    Lurer på om jeg ikke målte motstanden på den når jeg plundret rundt med multimetere - 0,7 eller 0,8 tror jeg?

    Det ser ut som en spole. Det er likevel rart med feilbeskrivelsen din over «Ved å koble forbi denne komponenten med en ledingsstubb fikk jeg lyd i diskanten.» Har du tegnet et kretsskjema? Dersom HT er veldig gammel (+25 år) kan det uansett være på tide å bytte alle elektrolyttkondensatorer i delefilteret. Eksperimenter evt med å erstatte dem med polypropylenkondensatorer av god kvalitet (de låter ofte mye renere enn elektrolytter).

    mvh
    KJ
    You can get away with anything if you give it a good tune

  11. #11
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Å tegne et koblingsskjema er hinsides mitt valgfag elektro i 8. klasse. Her går det på gjettinger, utprøving og forhåpentligvis flaks.

    Jeg holdt en ledningsstubb fra det ene beinet til det andre på spolen (mens den fortsatt var montert), og da spilte diskanten.
    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

  12. #12
    Hifi-entusiast mwt's Avatar
    Ble medlem
    Oct 2007
    Sted
    vestfold
    Innlegg
    291
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Sitat Sitat fra Paal Iksom
    Å tegne et koblingsskjema er hinsides mitt valgfag elektro i 8. klasse. Her går det på gjettinger, utprøving og forhåpentligvis flaks.

    Jeg holdt en ledningsstubb fra det ene beinet til det andre på spolen (mens den fortsatt var montert), og da spilte diskanten.
    sorry min gode pål men det ser ut at din "uvitenhet" spiller deg en puss fordi den spolen som du korstluttet er til bassen, og ved å kortslutte den gjør du ikke annet enn å slippe forbi høye frekvenser som skal sperres av spolen, og de spilles av bass elementen -og husker jeg ikke feil er det en uni-q element=coaxial? dvs at det er fort gjørt å høre som om diskanten spiller igjen

    hvis man ser på print kortet til delefiltre så er den kondensatoren som er ved siden på tvers av den spolen du kortsluttet som gir signal videre til diskanten, dog jeg ikke greide å se hvor eller om noen motstandene sitter i serie -men jeg husker fra noen år siden da jeg mekket på noen uni-q så var det ofte at de diskantene ble stille -da måtte diskanten skiftes.

    Men om jeg skulle gjette: motstande som er midt under elementen, er det den som er i seire med diskanten -den bør du måle og den skal ikke være over 20ohms -den tilpasser nivå på diskanten og bass nemlig -den andre er motstanden er nok impedans korreksjon/suge krets. Diskanten er de punktene som er merket med HF + og -

    Minus på diskanten er ikke noe å vri seg om, derimot + går gjenom de lyse blå kondensatorene og et motstand, det er de du bør skjekke, gjerne korstlutte de en kort øyeblik så lenge du har volumen på veldig lav. De mørke blå kondiser er av dårligere kvalitet men det er fordi er til suge kretser/impedans korreksjon som regel men som KJ nevner er nok lurt å skifte først og fremst de lyse blå kondisene til en bedre type, det blir en renere og mer definert diskant først og fremst, og den hvite motstanden som skulle være i serie bør byttes ut for en bedre type og. Hør med Dynabel de er meget flinke til å hjelpe uansett, og de kan sakene sine og -selv om "amatøren Joakim" jobber der (en god kamerat)

    Fikk du målt rett på diskanten med ohmeteren forresten?

  13. #13
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Sitat Sitat fra mwt
    sorry min gode pål men det ser ut at din "uvitenhet" spiller deg en puss fordi den spolen som du korstluttet er til bassen, og ved å kortslutte den gjør du ikke annet enn å slippe forbi høye frekvenser som skal sperres av spolen, og de spilles av bass elementen -og husker jeg ikke feil er det en uni-q element=coaxial? dvs at det er fort gjørt å høre som om diskanten spiller igjen
    * slår seg på pannen * Au - selvfølgelig.

    Fikk du målt rett på diskanten med ohmeteren forresten?
    Ja, men uten å koble den fra. Tror jeg skal prøve igjen.

    Irriterende så få snarveier det finnes i dette faget, da.
    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

  14. #14
    Hifi Freak el_mariachi's Avatar
    Ble medlem
    Nov 2002
    Innlegg
    5,602
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Du trenger jo ikke demontere hele filteret for å få målt/sjekket komponentene. Det klarer seg å løsne ene enden på komponenenten.

    Støtter forøvrig forslaget om å lodde over alle punktene, har flere ganger vært borti at vakkel i loddepunt er årsaken.
    Former hellraiser & messageboard pyromaniac.............................

  15. #15
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    794
    Tagget i
    0 Innlegg

    Feilsøking i delefilter

    Nå tok jeg mot til meg og løsnet de tynne ledningene til diskanten, og vips - der jeg trodde jeg målte 6 ohm var det fullstendig dødt.

    Takk til alle tålmodige sjeler som har bidratt.

    Pink Triangle Tarantella II/ATOC9/Dali RIAA/Naim CD5i/Naim Nait5i-2/Monitor Audio GS-10/AKG K701/Audio-Technica AT-HA20

Skrive Tillatelser

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere dine innlegg
  •  


 

Om Hifisentralen

    Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed