Resultater 1 til 2 av 2
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,457
  Tagget i
  1 Innlegg

  Lasttilpassing av inngang/utgangsimpedans (rør CF)

  Det har vært en del diskusjon om inngang/utgangsimpedans, impedanstilpassning og lignende emner den siste tiden. Derfor publiserer jeg dette notatet som belyser harmonisk forvrengning (distorsjon) ved bruk av rørutstyr, katodefølger spesielt.

  I utstyr basert på rørteknologi er det vanlig å utstyre linjeutgangene med en katodefølger for å oppnå en rimelig lav utgangsimpedans. Veldig mye utstyr, både gammelt og nytt, er designet på denne måten. En typisk katodefølger har en utgangsimpedans i området noen hundre ohm og det burde tilsi at den har gode egenskaper for å dra lasten som effekt-trinnet representerer.

  Jeg har i dette testoppsettet kjørt en katodefølger med varierende last for å studere distorsjonskarakteristikken som funksjon av lasten. Røret som er brukt er 6R7, det er et medium mu/gm/rp-rør i samme familie som 6SN7, 6CG7, 6FQ7, 12AU7/ECC82, etc. En familie av rør som brukes veldig mye i denne sammenheng. I testen er arbeidspunket for røret: Ua=230V, Ia=5mA, Uk=100V og Rk=20k.

  Typiske data for 6R7 er: Mu: 16, gm: 1900umho, rp: 8500

  Dette gir en beregnet utgangsimpedans på ca 510 ohm. Målt utgangsimpedans i oppsettet var 555 ohm.

  Resultater ved 2Vrms ut:


  Resultat lavere enn -70dB (ca 0.03%) er utelatt pga måleunøyaktighet.

  Som det går frem av resultatene er ikke utgangsimpedans en faktor som sier noe om så mange andre ting enn nettopp utgangsimpedans. Distorsjon er et vesenlig moment ved lasttilpassing av rørutstyr. Ved et forhold lavere enn ~5 mellom utgangsimpedans og last stiger distorsjonen rimelig radikalt. Ved et forhold større enn 15 eller høyere har lasten liten betydning for dette forholdet.

  Utgangssignal fra katodefølger ved last 560 ohm (Rl/ri=1):  Konklusjon:
  Rørbasert utstyr basert på topologi med katodefølger eller tilsvarende bør minimum ha et forhold mellom utgangsimpedans og last på 5. Et høyere forhold (større enn 10) er å foretrekke med hensyn på distorsjon.

  Jan E Veiset
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

 2. #2
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,457
  Tagget i
  1 Innlegg

  Lasttilpassing av inngang/utgangsimpedans (rør CF)

  I et utgangstrinn basert på SRPP vil forholdet mellom utgangsimpedans og last oppføre seg på en annen måte når det gjelder distorsjon. I motsetning til en katodefølger eller et felles katodetrinn er SRPP en push-pull topologi som ar aktiv både i positiv og negativ halvperiode av signalet. Det burde gjøre et slikt steg mer resistent ovenfor lastpåvirkning med hensyn på distorsjon.

  Jeg har testet et SRPP-trinn basert på dobbeltrioden 6SN7. Hvilestrømmen i trinnet var her ~3mA, Va=230V og anode/katodemotstander 1k. I teorien gir dette en utgangsresistans i området 3-4k ohm, målt utgangsresistans var 5300 ohm.

  Resultater ved 2Vrms ut:


  Resultat lavere enn -70dB (ca 0.03%) er utelatt pga måleunøyaktighet.

  Husk at utgangsresistansen her er 5300 ohm slik at en last på 10k tilsvarer en forhold mellom utgangsresistans og last (demningsfaktor) på 2. Legg også merke til at trinnet her har lavest forvrengning når lasten er i samme område som utgangsresistans (I dette tilfellet er nok det litt tilfeldig, men likevel en interessant observasjon).

  Så i motsetning til en katodefølger som arbeider best med en last på 10x utgangsresistansen eller høyere, greier et SRPP-trinn seg med en faktor på 1x eller høyere.

  Jan E Veiset
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed