Resultater 1 til 1 av 1
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Oct 2013
  Innlegg
  37
  Tagget i
  0 Innlegg

  Det startet med et lite watt.

  Navn:   post-58847-1224616998.jpg
Visninger: 208
Størrelse: 59.1 Kb
  Vel, før det lille wattet hadde jeg et halvstort minianlegg fra jvc med cd-skifter, blinkende lys, og greier. Ikke all verden, men mer en nok på et knøttlite gutterom. Men kan man kalle det hifi? Jeg syns ikke det, og jeg syns det første DIY-anlegget mitt var starten på min hifi-reise.
  Tidlig bestemte jeg meg for at rør var veien. Leste og drømte, en periode før videregående engang. Usikker på akkurat når det skjedde, men jeg bestemte meg for voigt-horn, og en SE 1626 «Darling» rørforsterker på 2x0.75W.

  Elementer, delefilter og planer ble bestilt fra svenske valutronic – og jeg valgte å bygge de i «rett» utgave, 2m høy. Forsterkeren ble bestilt som testet kit – fra en grei bygger over dammen. Måtte be pent for å få det til på det viset, jeg var så sta at jeg absolutt måtte ha litt DIY inn i bildet. Gav beskjed om å gå for bedre deler der det var noe å hente, og dette førte til at han brukte hakket bedre utgangstransformatorer enn man kunne klare seg med, for en 1626, og litt dyrere kondensatorer. Han fant ut at det var for mye styr med å tilby forsterkere som «one-off kit,» og jeg strakk tålmodigheten hans vel langt, med min manglende kompetanse. Heldigvis så strakk han seg langt nok, var tålmodig, og gav gode råd underveis. Første lyd fra forsterkeren var den leie lærdommen om at elektrolytiske kapasitorer må kobles rett vei. Men etter hvert kom jeg over på rett spor, og resultatet ble slettes ikke verst – vertfall for meg, uten andre referanser på godlyd.

  «Helt» rett ble det liksom aldri, og i ettertid ser jeg at jeg ikke klarte å nyte dette anlegget godt nok – og at jeg heller ikke kunne nok til å få maks ut av det. Blant annet så medførte de store dimensjonene at høyttalerne sånn helt av seg selv havnet på helt feil steder, i et allerede utfordrende L-formet rom. Jeg hadde heller ikke nok tid til det, og når jeg hadde tid, så måtte jeg unngå å forstyrre resten av huset. Bak der i det fjerne, skimtes «redningen,» den spede starten på headfi-karrieren min, Beyerdynamic dt331. Jeg fikk meg en skikkelig «aha»-opplevelse når dette anlegget ble med til Trondheim, og jeg fikk høre det i en akustisk mye enklere hybel. Bøttekott på 15kvm med rektangulært stue/soverom/kjøkken og murvegger som ikke gav etter. Når jeg etter hvert kom flyttende hjem igjen, så ble det ikke det samme – med samme anlegg i samme gamle utfordrende rom. Ei heller hjalp det at «noe» var galt, og gav litt volumubalanse, og jordstøy. Jeg visste at rommet ikke dugde, og da var lysten for å feilsøke lav, og headfi ble den enkle løsningen. Først ganske nylig har jeg kommet inn i hifiverdenen igjen, med feilslåtte DIY-prosjekter og rot fram og tilbake - ved siden av stødig headfi som har vært en ganske rak vei til grei lyd.

  Nå har jeg beskrevet utgangspunktet, så får jeg ta veien videre litt senere. Det har gått litt i headfi, og jeg har forsøkt å være nøktern med hva slags utstyr som går inn og ut. Allikevel, litt har skjedd - nærmer meg vel 15 år siden tanken om "mer" enn jvc-anlegget slo meg. Men veien videre får jeg ta for meg senere. Ønsker å gjøre et forsøk på å få med meg "alt" som har vært innom, i denne tråden. Anlegget slik det står i dag, kommer jeg til etterhvert.

  Navn:   197529_5900225094_9617_n.jpg
Visninger: 205
Størrelse: 41.9 Kb
  Det tette portrettet av forsterkeren er fra høsten 2008, på hybelen i Trondheim. Akkurat når bildet av ene høyttaleren er fra, vet jeg ikke. Antageligvis 2005 eller 2006, fra når facebook var nytt.

  Her er noen linker relevant til posten:
  "Darling" SE 1626 Amps <- SE 1626 "Darling," samleside fra dengang geocities var aktivt. Beskriver utgangspunktet for min første DIY-forsterker. Dessverre har byggeren jeg handlet fra gjort et forsøk på å slette seg selv fra internettet, og da respekterer jeg det, uten å nevne hvem det var.
  http://valutronic.se/vh1.html <- Link til Valutronic sin side om voigt-hornet.
  http://www.amazon.com/Morgan-Jones/e/B001HCUX52/ <- Morgan Jones på Amazon. Disse bøkerne om rørforsterkere var gode nok til at jeg turte gå løs på prosjektet. Anbefales!

  Mens jeg har kost meg med mimring og skriving av denne posten har jeg hørt gjennom Warren Zevon - Excitable boy og Inkubus Sukkubus - The Goat.

  Jeg ønsker en anleggstråd med stor takhøyde, der avsporinger er velkomne - og alle er fornøyde. Har tenkt lenge på å starte en tråd her, og ikveld skjedde det. Hei hifisentralen! Håper min vei kan være interessant. Målet er ute av syne, og det er veldig greit. Kan man ikke kose seg underveis, så er man på feil vei.
  Siste redigert av jzono1; 20.09.2015 kl. 04:41.

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed