USB kabel lyd - DEN VIRKELIGE GRUNNEN

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Jeg er headphone entusiast. og gammel HIFI entusiast og hver gang jeg leser om oppsett så kommer denne evinnelige USB kabel diskusjonen opp med på følgende kommentar fra enkelte bit er bit, så man kan like gjerne bruke kabel som fulgte med printeren med påfølgende krangling i tusenvis av tråder fra den som hører forskjell på en kabel til 2500 kroner og en printer kabel.


Så jeg bestemte meg for å bruke 1 uke på å komme til bunns i dette, og gjett om jeg gjorde. Når jeg nå går gjennom trådene og leser kommentarene flirer jeg godt pga leirene snakker jo om forskjellige avvik de er så påståelige på, uten å vite hva avviket er.
Før all den tekniske infoen kommer, så vil jeg ha det sagt, begge leire har RETT !!!!

- De som sier bits er bits og det betyr ingenting hvilken kabel man bruker har delvis RETT!!

- De som HØRER forskjell på god og dårlig kabel har RETT !!


Forskjellen på kommentarene er forskjellig EFFEKT utifra teknisk ståpunkt utifra hvilken DA konverter som brukes. Noen DA konvertere er mer følsomme for enkelte avvik har enn andre avvik. Dette har jeg hørt og det er og mulig å MÅLE med det analoge signalet på enkelte DA konvertere. Mens andre DA konvertere er mindre følsom for enkelte avvik.

Derfor har diskusjonen blitt til krangling i MANGE tråder pga begge leire har delvis rett men begge leire hører forskjell på forskjellig type AVVIK som eksisterer og det faktum at 2 personer mest sannsynligvis har FORSKJELLIG DA konvertere og derfor forskjellig utgangspunkt.
En svært god DA konverter skjermer bærebølgen til det digitale signalet godt før signalet leveres til analog konvertering, og med det påvirkes i mindre grad av spesifikke avvik. Men det er en grunn til at f.eks HEGEL anbefaler på sine nettsider: bruk en god USB kabel. Uten å gi en grunn for dette, så hva er en GOD USB kabel. Og hva er en bærebølge for digitalt signal ? Jeg har og funnet ut at selv en god DA konverter kan være følsom for ett spesifikt avvik, men jeg har ikke testet dette selv, venter på HD25 skal ankomme. Derfor er denne teksten skrevet uten å ha testet HD25 for ett spesifikt avvik og er derfor ikke relatert til HEGEL sine produkter eller andre leverandører sine produkter.

Så hva snakker vi om her?
Først og fremst, hva er en bærebølge, forklart slik at han som sier bits er bits skjønner det og samtidig han som har usb kabel til 2500 eller 5000 kroner skjønner hva dette er ? Jeg er ikke svak strøms elektroniker, men undersøkelsene mine har kommet til noen konklusjoner som blir beskrevet på en mer human måte!

Bærebølge for digitalt signal:
For å levere ett digitalt signal så sender man en strøm puls. Det er en 0 og en 1 bit. På Oscilloskop kan man måle dette som en kurve fra bunn til topp med dramatisk kutt ned igjen til bunn. Så har man en krysnings linje hvor mottaker av ett digitalt signal vil forstå forskjell på øvre og lav puls. Denne analoge strømmen kalles for bærebølge for det digitale signalet.

I tradisjonell High End HIFI i alle år har man snakket om Kobber renhet og Sølv renhet og måler ofte analoge lyd signaler og kan måle forskjellen i Oscilloskop og det er hørbart. En av verdens beste analoge høyttaler kabler er Svensk og består av veldig veldig ren Kobber. Mange entusiaster bruker derfor rent sølv i sine analoge kabler, da rene sølv kabler er billigere en veldig veldig rene kobber kabler. Sølv leverer på ett generelt basis ca 2% bedre leder-egenskap av analog strøm enn kobber gjør. Men en forurenset sølv kabel låter dårligere enn en veldig ren kobber kabel. Slik er det og med svak-strøm. Sinus kurvene er renere og kan måles når enten sølv eller kobber kabel er veldig ren i metallet.
I mine undersøkelser har jeg funnet flere entusiaster som har målt forskjell på selve bærebølgen av det digtale signalet på veldig dyre kabler av enten veldig rent sølv eller kobber mot veldig dårlige slike printer kabler.

Forskjellen var nivået av høy og lav puls og kurven. Veldig rene kabler presenterer en fin bærebølge-kurve. Selv kabler til 250 kroner kan levere en ren og fin bærebølge. Derfor skal det godt gjøres å høre forskjell på en kabel til 2500 kroner og en 250 kroners kabel som i utgangspunktet leverer en fin og ren bærebølge.

Dette er grunnen til at JEG ikke hører forskjell på en god NOK kabel og en kabel til 2500 kroner med sølv i. Da det er andre ting i oppsettet mitt som ikke klarer å gjengi detaljnivået bedre som f.eks DA konverteren min og er en av grunnene til at jeg har bestilt en HD25.


Asynkron USB avspilling:

Jeg vil bare snakke om Asynkron USB avspilling. Da det nok er dette de fleste som har kabler til 2500 kroner stykket har, og det er kun det jeg og har og har testet med.

For å sende ett perfekt timet signal til DA konverteren er asynkron levering av digitale signaler en veldig smart måte å levere det digitale signalet på. Problemet er alltid hvordan time de digitale pakkene slik at de kommer frem til riktig tid for at DA konverteren skal konvertere signalet til ett analog signal.

I asynkron avspilling leverer DA konverteren ett puls signal hvert 1 millisekund med en digital pakke som avsender av musikken må bruke for å sende pakkene i takt med klokken. Det er derfor DA konverteren sin klokke PCen din bruker. Denne 1ms signalet sendes da TILBAKE til DA konverteren fra en PC som har en PSU med strøm koblet i strøm nettet. SAMMEN med lyd pakkene. Dette klokke signalet sendes på 8000 hz, 16000hz og 24000 hz.
Siden en PC er forskjellig fra person til person og kvalitet i hvilken PSU som brukes kan dette bærebølge signalet variere i styrke på den analoge bærebølgen og det er entusiaster som faktisk har MÅLT støy opptil 20 desibel på disse frekvensene!!!
De som har en datamaskin PSU (strøm konverter fra 220volt til 12 volt) som leverer veldig rene og god kovnertering har MINDRE problemer med støy på 8khz frekvensen enn de med kjipe og billige strøm konvertere. OK så her er problemet med de som sier bits er bits. Noen av de er kanskje entusiaster og har gode deler. Derfor mindre problemer med dette.

Se bare her:
Archimago's Musings: MEASUREMENTS: Computer USB port noise, USB hubs and the 8kHz PHY Microframe Packet Noise



Noen DA konvertere skal klare å filtrere dette vekk helt fint, mens andre DA konvertere kan man måle støy selv ned i -145db nivå med peaks 20db opp på 8khz frekvensen, og de andre frekvensene litt mindre utslag. Men spesielt 8khz frekvensen er det en markant peak. Dette er midt i MELLOMTONEN. Det andre store nivået er på 16khz som er midt i luften i musikken som de fleste av oss fint kan høre, og er disse såkalte detaljene i musikken.

Og har du da dette problemet, så hjelper det FINT lite med en USB kabel til 50 000 kroner. Dette forårsakes av DATAMASKINEN du bruker, altså KILDEN av avspillingen. Jeg kan bare ANTA at laptopper og digitale musikk avspillere leverer en mindre støy på klokke sync'en enn det en datamaskin koblet til strøm nettet vil gjøre da disse enhetene går på batteri som tradisjonelt sett leverer en bedre balansert strøm til musikk avspilleren.


Jordings feil:

I headphone verden er dette ett litt mindre problem da vi ikke styrer med recievere stort sett som er koblet til TV med tilbakeførende HDMI signaler eller USB signaler på kryss og tvers utifra hva man velger på recieveren.

I større oppsett med reciever, ekstern DA konverter, digitale kilder som Apple TV, Chromecast, DVD spiller, CD spiller, TV som er koblet til Høyttalere og enda flere enheter som datamaskin og you name it, så kan man få en jordingsfeil eller Jord loop/løkke som høres ut som brumming i stereo anlegget.
Det er enkelte som da bruker Isotek filtre for å separere jord i kablene mellom enkelte enheter og prøver å finne ut hvilken enhet som mottar/sender jord feil.

I mitt test oppsett har jeg ikke hatt problemer med Jordings feil, Ingen brumming, og jeg har bare brukt ett 2 moduls oppsett og ingen TV eller andre musikk avspillere er koblet til.

Jeg tar dette med som ett punkt å være obs på.

Det hjelper FINT lite å ha kabel til 50 000 kroner eller 2500 kroner med ett slikt problem. Men i trådene jeg har lest har ikke dette vært ett tema heller, da de fleste klarer å isolere dette avviket i anlegget som jordings feil.


Derfor er vi tilbake til 2 avvik i USB 2.0 standarden:

* Klokke sync på 8khz, 16khz og 24khz med analog støy fra kilden til DAC som påvirker enkelte DACer.
* Råtne printer kabler som de fleste av oss har slengende som forvrenger det analoge bærebølge signalet for det digitale signal pulsen vs gode kabler og ekstremt gode kabler.

Bare så det er sagt her: Forskjellige DA konvertere har enten svakhet i begge avvikene, eller bare 1 av de eller ingen. Det avhenger av chipsettet til DA konverteren og hvordan den separerer innkommende USB signal fra signalgangen til konvertering til analogt signal slik at sluttproduktet - det analoge signalet ikke skal påvirkes av det ene eller det andre avviket.


Hvordan fikse begge UTEN å skifte PC/PSU og måtte kjøpe kabel til 2500 kroner eller dyrere ??

Etter at jeg kom til bunns i dette skjønte jeg fort at man skal ha ett VELDIG høy-oppløselig oppsett for å høre forskjell på en god nok kabel til 250 kroner og en kabel til 2500 kroner og selv 4000 kroner. Da snakker vi om DA konvertere i 2000 dollar+ og høyttalere og forsterker som står i stil til dette. Min Oppo HA-1 med LCD3 kan jeg ikke høre forskjell på 2 slike kabler. Og jeg var derfor en av de som har sagt, bits er bits, og jeg hadde jo delvis RETT.. bits er bits. men DA konverteren min er god nok sammen med en god nok kabel som leverer en korrekt bærebølge uten at DA konverteren blir påvirket slik at jeg ikke kan høre det. Har man veldig dårlig kabel detter lyden ut i slike kutt i lyden, men dette problemet har jeg ikke hatt.


Så jeg hadde delvis rett.. bare delvis som mange av oss som har sagt dette til butikk personale og ute på forum og til andre HIFI interesserte.

Jeg startet å undersøke om det finnes en USB separator som separerer signalet helt, slik at både jord, klokke signal og den digitale musikk strømmen ikke påvirkes av kilden. Men jeg ville fikse alle 3 problemene, ikke bare 1 av de som faktisk en dyr kabel fikser.
Det finnes produkter som Jitterbug som reduserer støyen i 8khz klokke signalet med inntil 6 desibel. Veldig BRA! sammen med en dyr kabel - så er man nesten der, men bare nesten.

Jeg har funnet ut av ett tysk firma som lager instrumenter til industrien blant annet i medisinsk industri hvor digital signalhåndtering er ett velkjent problem og støy i håndteringen av disse. Dette tyske firmaet har laget en modul som har 2 kretskort med en chip mellom de som separerer og isolerer fullstendig det faktiske digitale signalet fra bærebølgen og presenterer ut en perfekt bærebølge både for klokke signalet uten å heve strøm nivået på bærebølgen for klokke signalet slik at -145db forblir -145 desibel på 8 og 16 khz (24khz hører vi ikke allikevel).

Problemet er att enkelte DA konvertere kan miste SYNC'en i klokke signalet da dette ikke er sterkt nok til å holde syncen mellom kilden og DA konverteren.

Jeg fikk dette filteret tilsendt i dag. Med umiddelbar hørbar forskjell på min Oppo HA-1 med Sabre DA konverter chip. Jeg fant da en slik printer kabel som jeg koblet inn til min laptopp og inn i USB filteret, og min gode nok USB kabel fra USB filteret til DA konverter. Uten klipp selvssagt. Så det digitale signalet til filteret fra laptopp er godt nok. men siden det er en dårlig kabel, kan jeg bare anta at bærebølgen ikke er like god som på den andre USB kabelen som har bedre kobber som er god nok.

Derfor kan jeg konkludere at med min DA konverter med Sabre chip er følsom for bærebølgens strøm økning som økt støy i 8 og 16 khz området.
Nøyaktig hvordan og hvorfor DA konverteren påvirkes av dette vet jeg ikke. Men jeg bruker IKKE en 2500 kroners kabel mellom enhetene.
Jeg er fremdeles der at bits er bits, men er fullt klar over at bits kan mistes og forvrenges på veien med forurenset metall i kabelen pga bærebølgen endres på veien. Da er det opp til mottaks enhet å normalisere dette, og veldig små avvik kan DA konverteren fikse. Men større avvik kommer i form av klipp i lyden, derfor er det nødvendig med en god nok kabel.


Bare så det er sagt, dette USB filteret er billigere enn en kabel til 2500 kroner.. vel kanskje samme prisen etter toll og moms.

Her er link til filteret:
Intona – Products


Produktet heter USB Isolator, og har en slik printer plugg inn på ene siden, og normal USB plugg på andre siden. Jeg har da koblet min gode nok USB kabel mellom filteret og DA konverter. For de som har 2500 kroners kabler bruker da den gode kabelen mellom DA konverter og filteret, og så kjøpe en god nok 250 kroners kabel med rent kobber til kilde som PC, laptopp eller annen musikk spiller.

Det tok 2 dager fra jeg bestilte til filteret kom på døren med UPS, og det veier 300 gram.
Hver side av filteret, hvert sitt kretskort får strøm fra hver sin side. Det vil si at det kretskortet som leverer signalet videre til DA konverter får strøm fra DA konverteren gjennom USB kabelen.


Personlig mener jeg at man ikke trenger enda en 2500 kroners kabel mellom kilde og filter da filteret tar vekk promlemområdene rundt "støy" på USB standarden, selv i anlegg til 500 000 kroner. Men jeg har ikke tilgang til slike anlegg, og det kan like gjerne være slik at psykologi spiller inn som at man har en god kabel så vil dertil lyden bli bedre så lenge man faktisk tar VEKK problemområdene. Jeg har IKKE vurdert psykologi i dette. Bare rene funn gjort på forskjellige problemområder i mine undersøkelser.


Til slutt vil jeg gjerne påpeke at problemet med støy på 8khz, 16khz er veldig individuelt fra DA konverter til DA konverter. Eneste måte å måle dette på er enten ved lytting på en tone på 8khz og spille den ut på forkjellige måter. Jeg hører en liten forvrenging på den tonen i mitt oppsett når jeg spiller rett fra PC uten filteret. Straks filteret er koblet på er det en ren tone som de andre frekvensene. Jeg sliter med å høre forskjell på 16khz tonen med og uten filteret.
En annen måte er å gjøre digitalt opptak til en annen maskin fra DA konverter og måle utgangspunktet for støy uten USB kabelen koblet til og så koble USB kabelen til og se hvordan evnt støyen endrer seg som den første linken lengre oppe viser.

Hvis Hegel ansatte leser dette - forslag til neste toppmodel HD40 må være at dere kjøper inn kretskortet fra Intona og implementerer dette inn i DA konverteren. Hadde vært artig med en HD26 som også hadde dette i samme form faktor. Jeg har jobbet som kommersiell salgs ansvarlig for ett internasjonalt konsern for inntil noen år siden, og jeg vet at kontakter dere Intona, så får dere sikkert kjøpt inn kretskortene deres for en fin pris for å inkludere de i ett nytt produkt.
Da kan dere være med å revolusjonere DA konverterne NOK en gang.


Jeg er ingen elektroniker eller elektro ingeniør, men jeg er data programmerer fra 12 års alderen (41 nå), og vet veldig godt hva signalhåndtering er, så kritikk mottas, men bedre kritikk som bits er bits og heller velformulert. Derfor er ikke dette skrevet med utgangspunkt i ingeniører som er utdannet for å jobbe med dette.
Nå venter jeg bare spent på HD25 og skal teste hvorvidt den påvirkes av ett av disse avvikene eller ikke. Men det er jo en grunn til at Hegel har uttalt at vi må bruke en god kabel. Og med dette kanskje oppleve High End nirvana i godstolen.

Beklager evnt skrive feil eller små fakta feil.



Mitt neste prosjekt tror jeg blir å prøve å finne en målemetode for denne USB støyen. Jeg er allerede innpå en god metode, og skal se om jeg får tak i en XLR3 opptaks modul så jeg kan måle det faktiske utgangangs signalet fra DA konverterne og om de påvirkes av noen av disse 2 avvikene. I tillegg prøve å få tilgang til ett Oscilloskop og måle de forskjellige kablene jeg har og finne ut hva som er godt nok for bærebølgen. Mer om dette senere.
 
Sist redigert:

Tand

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.12.2002
Innlegg
1.229
Antall liker
1.370
Det hadde vært gøy med en konstruktiv tråd om USB og virkemidler for best mulig lyd her inne, sånn som denne.

Intona har fått gjennomgående gode kritikker der ute fra de som har testet den. Her på sentralen så er det bare å vente på at synserne og de som ikke har prøvd den til å komme med sine vanlige kommentarer :) .

Jeg har lyst å prøve Intona USB isolator selv. Har du industri- eller standardversjonen?
 

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Standard versjonen.

Jeg leste fra Intona at de mener standard versjonen er god nok pga separasjonen er gjort identisk på industri og standard versjonen, mens industri versjonen hadde noen andre egenskaper som ikke er nødvendig og påvirket heller ikke signalgangen i seg selv.
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.576
Antall liker
27.685
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2
Hei, takk for fint innlegg, Manpowre! :) Flott at du tar opp dette. Et par spm:

1) Har Firewire samme type protokoll?
2) Hvordan vil du beskrive lyden av disse avvikene, dvs. hvilke utslag gir avvikene på den analoge lyden ut av DACen?

Grunnen til mitt spm. nr. 2 er at IMO gir mye jitter en følelse av at lyden blir "bløtere". Lurte på om det var det du tenkte på.

mvh
 

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Hei, takk for fint innlegg, Manpowre! :) Flott at du tar opp dette. Et par spm:

1) Har Firewire samme type protokoll?
2) Hvordan vil du beskrive lyden av disse avvikene, dvs. hvilke utslag gir avvikene på den analoge lyden ut av DACen?

Grunnen til mitt spm. nr. 2 er at IMO gir mye jitter en følelse av at lyden blir "bløtere". Lurte på om det var det du tenkte på.

mvh
Jeg fikk Intona separatoren for 3 timer siden, og lyttet til den mens jeg skrev innlegget, tok meg 2 timer, og switchet frem og tilbake mens jeg skrev. Grunnen til innlegget var at det var tydelig forskjell i musikk bildet. Men den tekniske bakgrunnen for alt dette er gjennom siste halvannen ukes utallige hundre innlegg og undersøkelser rundtom på nettet. Mye tar jeg med en klype salt. Jeg ville til bunns i hvorfor USB standarden gir endret lydbilde. Og laget meg en liste over fakta som ble sagt, og skalerte ned listen til 3 hovedpunkter som direkte påvirker lyden på enkelte DA konvertere.

DA konverterne reagerer forskjellig, derfor er det ikke sikkert at problemområdet med f.eks 8khz støy påvirker nettopp din DA konverter. Men kanskje en dårligere kabel gjør det pga bærebølgen ikke er god nok, eller omvendt.

Svar på spørsmål 1:
Firewire og HDMI har egne standarder for å kunne kalle en kabel firewire eller hdmi. Det vil si at skal man marksedsføre en kabel som firewire eller HDMI er det krav til hva den skal inneholde. Men likefullt, så er det forskjell om det er synkron eller asynkron avspilling, og er man over på asynkron avspilling selv på en firewire kabel så er det DAC klokken som bestemmer. For å være helt ærlig, så har jeg ikke lest nok om Firewire standarden til å kunne svare på spørsmålet ditt. Men utifra at jeg kjenner til at firewire og hdmi har kravspec til enhver kabel så kan jeg bare anta at problemet er mindre.
Det er mer anarki i USB verdenen på hvordan kablene kan lages. Det samme med selve utgangs porten fra musikk kilden.

Svar på spørsmål 2:
Jeg lyttet til David Gilmour sitt Rattle That Lock album, og toppen på gitarspillingen låter veldig likt som 8khz tonen. Der hørte jeg stor forksjell på vibrator, spesielt når Gimour spiller seg opp på gitaren i høyere toner. i låtene 5 A.M. og And Then Så lyttet jeg til litt pop med kvinnelig vokalist, der hørte jeg stor forskjell i vokalen, mer crisp vokal.
Inntrykket etter 4 album er mer detaljer, mer balansert i mellomtonen og spesielt detaljene i luft og topp ble merkbart bedre. Mer presis gjennomføring.

Switcher jeg tilbake til uten filteret er første inntrykket at her savner jeg noe, lytter og merker at det er litt softere eller bløtere musikk bilde.

Oppdatering:
Jeg lytter på mye forskjellig, og en vokalist jeg fikk litt interesse for er "Foxes" med albumet "All I need". På Tidal Hifi abonnementet mitt opplevde jeg albumet som at musikken sprekker opp i øvre spekter på oppsettet mitt. Jeg begynte å lure på om det er noe med høretelefonene mine pga det var nesten litt ubehagelig. Jeg tror de forskjellige instrumentene er mastret litt høyt også med vokalen hennes. Så jeg kjøpte High res versjonen av albumet på HDTracks i helgen når jeg hadde HD25 til testing. På HD25 roet dette med at det sprekker opp betrydelig. Men jeg hadde ikke Intona separatoren inne i helgen. Så jeg bestemte meg for å kjøpe HD25 pga jeg liker lydbildet mer med den DACen enn Oppo DACen.
Nå har jeg spilt noen av de låtene hennes med og uten Intona separatoren, og det som jeg opplevde som høyfrekvent støy som nesten er ubehagelig er nå borte. Istedet hører jeg tydelig at det er menneskelig klapping som er lagt inn i mange av låtene. Jeg visste det var klapping, men når det sprekker så blir det ubehagelig. Jeg tror faktisk at uten filteret så forvrenges noe av detaljene inne i DACen pga støyen på USB standarden slik at musikk bildet sprekker opp uten filteret.


Dette er med en Sabre chip til Oppo HA-1. Igjen, din DA konverter kan reagere annerledes på de forskjellige problemområdene.

Uansett anbefaler jeg å separere signalgangen fra en musikk kilde. En god måte å gjøre det på er jo også å bruke optisk signalgang. Jeg lurte på om jeg skulle gå den veien, men den fikset ikke jordings utfordringen, og den ville jeg og få med. Derfor Intona.
 
Sist redigert:

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Angående Jitter, hva er det ? hehe.. her tror jeg en del bruker samme ordet om forskjellige hendelser.

Jitter er signaltap på den digitale kabelen, da har man følgende signaltap:

- Dårlig kabel gir dårlig bærebølge slik at enkelte bits mistolkes, men DA konverteren fikser disse feilene Dette kan jeg bare anta gir en bløtere lyd pga DA konverteren normaliserer disse bitte små feilene. Teknisk mener jeg man ikke skal kunne høre dette. pga det er så bittesmå feilkilder, og det er dette jeg mener er forskjellen på en USB kabel til 250 kroner til 2500 kroner og 4000 kroner. Dette oppleves ikke som kutt i lyden. På mitt oppsett kan jeg ikke høre slik forskjell uten Intona separatoren.

- Kontakt feil som medfører tap av klokke signalet fra DAC og overføring av pakker - her reagerer DA konverterne helt forskjellig. Noen har implementert funksjon for å normalisere de tapte pakkene, med dertil å bløte opp lyden, og det mener jeg er nettopp det Jitterbug er med på å gjøre. Derfor valgte jeg å styre unna Jitterbug. Jeg ville ikke lage soft eller bløt lyd. Jeg ville fjerne den faktiske kilden til problemet og isolere kilden fra DAC'en så mye som mulig. Personlig ville jeg heller ha kutt i lyden så jeg hører hvor og hvordan problemet oppstår.

Gode kabler har gode kontakter, så derfor mindre kontakt feil mellom f.eks en laptopp på fanget som beveger seg i takt med beina som kan medføre til bittesmå kontakt feil. Eller avspilling fra en telefon for den saks skyld.

En helt annen ting som Intona separatoren og fikser.

Man trenger IKKE å tenke på å slå av DA konverteren når man skal fjerne USB kabelen fra musikk spilleren som PC/Mac. Det ligger beskyttelsesmekanisme på kortene som skal takle dette. Jeg slår av DA konverteren eller forsterkeren i mitt tilfelle når jeg tar ut kabelen mellom Intona og forsterker/DA konverter for å beskytte DA konverter/forsterker.
 

Midas

Bransjeaktør
Ble medlem
07.01.2015
Innlegg
1.061
Antall liker
772
Sted
Stavangerområdet
Hmm, hva skal jeg si? Dette var da en, uhm, interessant framstilling av det tekniske. Med respekt å melde, litt overforenklet og populistisk vridd. Vet ikke helt hva med eller om jeg ønsker å bidra her... Det er noen fremstillinger og påstander her jeg ikke helt er enig i (eller er tolket på en uvanlig måte) fra et faglig ståsted. Er det i trådens mål å prøve å få en forståelse av USB?

For å ta et par: F.eks. har man ikke bærebølge og signal i USB, men direkte enkoding. Videre er "sinus i kabelen" og hvor raskt den faller eller stiger, altså overharmonisk spekter som det heter, ikke av vesens i forhold til kommunikasjonsprotokollen bare man overholder kravet til øyediagrammet. Og jitter er ikke "dårlig bærebølge". Det er variasjon av klokkesignalet. Og denne variasjonen kan være et problem hvis den varierer med en frekvens som er hørbar. Jitter gir i utgangpunktet ikke datautfall hvis man holder seg innenfor øyediagrammet. Videre har jitter på data lite å si i forhold til datastrømmen DACen får, fordi dataene bufres opp og reklokkes. Og til sist: kabler gir ikke jitter (=variasjon). Kabel er en statisk, linær enhet og kan ikke forårsake variasjon av klokkesignalet, som er premissene for at det skal være hørbart.
 
Sist redigert:

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
14.935
Antall liker
11.342
Sted
Ytterst i havgapet...
I tillegg hjelper det ikke det spøtt om kanalen definerer 24 eller 32 bit, så lenge originaldata er 16 bit feks fra rippede Cd er......
 

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Hmm, hva skal jeg si? Dette var da en, uhm, interessant framstilling av det tekniske. Med respekt å melde, litt overforenklet og populistisk vridd. Vet ikke helt hva med eller om jeg ønsker å bidra her... Det er noen fremstillinger og påstander her jeg ikke helt er enig i (eller er tolket på en uvanlig måte) fra et faglig ståsted. Er det i trådens mål å prøve å få en forståelse av USB?

For å ta et par: F.eks. har man ikke bærebølge og signal i USB, men direkte enkoding. Videre er "sinus i kabelen" og hvor raskt den faller eller stiger, altså overharmisk spekter som det heter, ikke av vesens i forhold til kommunikasjonsprotokollen bare man overholder kravet til øyediagrammet. Og jitter er ikke "dårlig bærebølge". Det er variasjon av klokkesignalet. Og denne variasjonen kan være et problem hvis den varierer med en frekvens som er hørbar. Jitter gir i utgangpunktet ikke datautfall hvis man holder seg innenfor øyediagrammet. Videre har jitter på data lite å si i forhold til datastrømmen DACen får, fordi dataene bufres opp og reklokkes. Og til sist: kabler gir ikke jitter (=variasjon). Kabel er en statisk, linær enhet og kan ikke forårsake variasjon av klokkesignalet, som er premissene for at det skal være hørbart.

Det er ett forsøk på å forenkle problemstillingen da mange tråder går veldig teknisk inn, og oppsummerer det jeg har funnet. Kildene mine er lang som ett vondt år. Og produktet som nevnt fikser det jeg oppsummerte med. Jeg har ikke funnet andre produkter som håndterer nevnte 3 utfordringer på USB standarden som på enkelte dac'er er hørbar, som på min dac. Jeg aksepterte ikke å kjøpe en kabel til 2500 kroner eller mer pga jeg ville vite hvorfor, og det sier ikke kabelen noe som helst om. Intona separatoren angriper nettopp hvorfor begrepet.
 

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
14.935
Antall liker
11.342
Sted
Ytterst i havgapet...
Isolatoren kan definitvt løse et problem, dersom det er der, ved å lage et galvanisk skille mellom apparatene, som også beskrevet i den andre tråden,men den hjelper ikke på hverken jitter eller oppløsning. En dårlig kabel er og blir en dårlig kabel, om den begrenser båndbredden i signalet, men da er vi tilbake til at en kabel av akseptabel god kvalitet er en teknisk sett riktig konstruert kabel, som tar hensyn til korrekt impedans, men det har ingenting med sølv, gull eller annet lurium å gjøre.
 

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Isolatoren kan definitvt løse et problem, dersom det er der, ved å lage et galvanisk skille mellom apparatene, som også beskrevet i den andre tråden,men den hjelper ikke på hverken jitter eller oppløsning. En dårlig kabel er og blir en dårlig kabel, om den begrenser båndbredden i signalet, men da er vi tilbake til at en kabel av akseptabel god kvalitet er en teknisk sett riktig konstruert kabel, som tar hensyn til korrekt impedans, men det har ingenting med sølv, gull eller annet lurium å gjøre.
Ja dette er jo allerede beskrevet i hoved innlegget.
 

lovemusikk

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.11.2009
Innlegg
9.577
Antall liker
2.935
Torget vurderinger
8
Jeg er headphone entusiast. og gammel HIFI entusiast og hver gang jeg leser om oppsett så kommer denne evinnelige USB kabel diskusjonen opp med på følgende kommentar fra enkelte bit er bit, så man kan like gjerne bruke kabel som fulgte med printeren med påfølgende krangling i tusenvis av tråder fra den som hører forskjell på en kabel til 2500 kroner og en printer kabel.


Så jeg bestemte meg for å bruke 1 uke på å komme til bunns i dette, og gjett om jeg gjorde. Når jeg nå går gjennom trådene og leser kommentarene flirer jeg godt pga leirene snakker jo om forskjellige avvik de er så påståelige på, uten å vite hva avviket er.
Før all den tekniske infoen kommer, så vil jeg ha det sagt, begge leire har RETT !!!!

- De som sier bits er bits og det betyr ingenting hvilken kabel man bruker har delvis RETT!!

- De som HØRER forskjell på god og dårlig kabel har RETT !!


Forskjellen på kommentarene er forskjellig EFFEKT utifra teknisk ståpunkt utifra hvilken DA konverter som brukes. Noen DA konvertere er mer følsomme for enkelte avvik har enn andre avvik. Dette har jeg hørt og det er og mulig å MÅLE med det analoge signalet på enkelte DA konvertere. Mens andre DA konvertere er mindre følsom for enkelte avvik.

Derfor har diskusjonen blitt til krangling i MANGE tråder pga begge leire har delvis rett men begge leire hører forskjell på forskjellig type AVVIK som eksisterer og det faktum at 2 personer mest sannsynligvis har FORSKJELLIG DA konvertere og derfor forskjellig utgangspunkt.
En svært god DA konverter skjermer bærebølgen til det digitale signalet godt før signalet leveres til analog konvertering, og med det påvirkes i mindre grad av spesifikke avvik. Men det er en grunn til at f.eks HEGEL anbefaler på sine nettsider: bruk en god USB kabel. Uten å gi en grunn for dette, så hva er en GOD USB kabel. Og hva er en bærebølge for digitalt signal ? Jeg har og funnet ut at selv en god DA konverter kan være følsom for ett spesifikt avvik, men jeg har ikke testet dette selv, venter på HD25 skal ankomme. Derfor er denne teksten skrevet uten å ha testet HD25 for ett spesifikt avvik og er derfor ikke relatert til HEGEL sine produkter eller andre leverandører sine produkter.

Så hva snakker vi om her?
Først og fremst, hva er en bærebølge, forklart slik at han som sier bits er bits skjønner det og samtidig han som har usb kabel til 2500 eller 5000 kroner skjønner hva dette er ? Jeg er ikke svak strøms elektroniker, men undersøkelsene mine har kommet til noen konklusjoner som blir beskrevet på en mer human måte!

Bærebølge for digitalt signal:
For å levere ett digitalt signal så sender man en strøm puls. Det er en 0 og en 1 bit. På Oscilloskop kan man måle dette som en kurve fra bunn til topp med dramatisk kutt ned igjen til bunn. Så har man en krysnings linje hvor mottaker av ett digitalt signal vil forstå forskjell på øvre og lav puls. Denne analoge strømmen kalles for bærebølge for det digitale signalet.

I tradisjonell High End HIFI i alle år har man snakket om Kobber renhet og Sølv renhet og måler ofte analoge lyd signaler og kan måle forskjellen i Oscilloskop og det er hørbart. En av verdens beste analoge høyttaler kabler er Svensk og består av veldig veldig ren Kobber. Mange entusiaster bruker derfor rent sølv i sine analoge kabler, da rene sølv kabler er billigere en veldig veldig rene kobber kabler. Sølv leverer på ett generelt basis ca 2% bedre leder-egenskap av analog strøm enn kobber gjør. Men en forurenset sølv kabel låter dårligere enn en veldig ren kobber kabel. Slik er det og med svak-strøm. Sinus kurvene er renere og kan måles når enten sølv eller kobber kabel er veldig ren i metallet.
I mine undersøkelser har jeg funnet flere entusiaster som har målt forskjell på selve bærebølgen av det digtale signalet på veldig dyre kabler av enten veldig rent sølv eller kobber mot veldig dårlige slike printer kabler.

Forskjellen var nivået av høy og lav puls og kurven. Veldig rene kabler presenterer en fin bærebølge-kurve. Selv kabler til 250 kroner kan levere en ren og fin bærebølge. Derfor skal det godt gjøres å høre forskjell på en kabel til 2500 kroner og en 250 kroners kabel som i utgangspunktet leverer en fin og ren bærebølge.

Dette er grunnen til at JEG ikke hører forskjell på en god NOK kabel og en kabel til 2500 kroner med sølv i. Da det er andre ting i oppsettet mitt som ikke klarer å gjengi detaljnivået bedre som f.eks DA konverteren min og er en av grunnene til at jeg har bestilt en HD25.


Asynkron USB avspilling:

Jeg vil bare snakke om Asynkron USB avspilling. Da det nok er dette de fleste som har kabler til 2500 kroner stykket har, og det er kun det jeg og har og har testet med.

For å sende ett perfekt timet signal til DA konverteren er asynkron levering av digitale signaler en veldig smart måte å levere det digitale signalet på. Problemet er alltid hvordan time de digitale pakkene slik at de kommer frem til riktig tid for at DA konverteren skal konvertere signalet til ett analog signal.

I asynkron avspilling leverer DA konverteren ett puls signal hvert 1 millisekund med en digital pakke som avsender av musikken må bruke for å sende pakkene i takt med klokken. Det er derfor DA konverteren sin klokke PCen din bruker. Denne 1ms signalet sendes da TILBAKE til DA konverteren fra en PC som har en PSU med strøm koblet i strøm nettet. SAMMEN med lyd pakkene. Dette klokke signalet sendes på 8000 hz, 16000hz og 24000 hz.
Siden en PC er forskjellig fra person til person og kvalitet i hvilken PSU som brukes kan dette bærebølge signalet variere i styrke på den analoge bærebølgen og det er entusiaster som faktisk har MÅLT støy opptil 20 desibel på disse frekvensene!!!
De som har en datamaskin PSU (strøm konverter fra 220volt til 12 volt) som leverer veldig rene og god kovnertering har MINDRE problemer med støy på 8khz frekvensen enn de med kjipe og billige strøm konvertere. OK så her er problemet med de som sier bits er bits. Noen av de er kanskje entusiaster og har gode deler. Derfor mindre problemer med dette.

Se bare her:
Archimago's Musings: MEASUREMENTS: Computer USB port noise, USB hubs and the 8kHz PHY Microframe Packet Noise



Noen DA konvertere skal klare å filtrere dette vekk helt fint, mens andre DA konvertere kan man måle støy selv ned i -145db nivå med peaks 20db opp på 8khz frekvensen, og de andre frekvensene litt mindre utslag. Men spesielt 8khz frekvensen er det en markant peak. Dette er midt i MELLOMTONEN. Det andre store nivået er på 16khz som er midt i luften i musikken som de fleste av oss fint kan høre, og er disse såkalte detaljene i musikken.

Og har du da dette problemet, så hjelper det FINT lite med en USB kabel til 50 000 kroner. Dette forårsakes av DATAMASKINEN du bruker, altså KILDEN av avspillingen. Jeg kan bare ANTA at laptopper og digitale musikk avspillere leverer en mindre støy på klokke sync'en enn det en datamaskin koblet til strøm nettet vil gjøre da disse enhetene går på batteri som tradisjonelt sett leverer en bedre balansert strøm til musikk avspilleren.


Jordings feil:

I headphone verden er dette ett litt mindre problem da vi ikke styrer med recievere stort sett som er koblet til TV med tilbakeførende HDMI signaler eller USB signaler på kryss og tvers utifra hva man velger på recieveren.

I større oppsett med reciever, ekstern DA konverter, digitale kilder som Apple TV, Chromecast, DVD spiller, CD spiller, TV som er koblet til Høyttalere og enda flere enheter som datamaskin og you name it, så kan man få en jordingsfeil eller Jord loop/løkke som høres ut som brumming i stereo anlegget.
Det er enkelte som da bruker Isotek filtre for å separere jord i kablene mellom enkelte enheter og prøver å finne ut hvilken enhet som mottar/sender jord feil.

I mitt test oppsett har jeg ikke hatt problemer med Jordings feil, Ingen brumming, og jeg har bare brukt ett 2 moduls oppsett og ingen TV eller andre musikk avspillere er koblet til.

Jeg tar dette med som ett punkt å være obs på.

Det hjelper FINT lite å ha kabel til 50 000 kroner eller 2500 kroner med ett slikt problem. Men i trådene jeg har lest har ikke dette vært ett tema heller, da de fleste klarer å isolere dette avviket i anlegget som jordings feil.


Derfor er vi tilbake til 2 avvik i USB 2.0 standarden:

* Klokke sync på 8khz, 16khz og 24khz med analog støy fra kilden til DAC som påvirker enkelte DACer.
* Råtne printer kabler som de fleste av oss har slengende som forvrenger det analoge bærebølge signalet for det digitale signal pulsen vs gode kabler og ekstremt gode kabler.

Bare så det er sagt her: Forskjellige DA konvertere har enten svakhet i begge avvikene, eller bare 1 av de eller ingen. Det avhenger av chipsettet til DA konverteren og hvordan den separerer innkommende USB signal fra signalgangen til konvertering til analogt signal slik at sluttproduktet - det analoge signalet ikke skal påvirkes av det ene eller det andre avviket.


Hvordan fikse begge UTEN å skifte PC/PSU og måtte kjøpe kabel til 2500 kroner eller dyrere ??

Etter at jeg kom til bunns i dette skjønte jeg fort at man skal ha ett VELDIG høy-oppløselig oppsett for å høre forskjell på en god nok kabel til 250 kroner og en kabel til 2500 kroner og selv 4000 kroner. Da snakker vi om DA konvertere i 2000 dollar+ og høyttalere og forsterker som står i stil til dette. Min Oppo HA-1 med LCD3 kan jeg ikke høre forskjell på 2 slike kabler. Og jeg var derfor en av de som har sagt, bits er bits, og jeg hadde jo delvis RETT.. bits er bits. men DA konverteren min er god nok sammen med en god nok kabel som leverer en korrekt bærebølge uten at DA konverteren blir påvirket slik at jeg ikke kan høre det. Har man veldig dårlig kabel detter lyden ut i slike kutt i lyden, men dette problemet har jeg ikke hatt.


Så jeg hadde delvis rett.. bare delvis som mange av oss som har sagt dette til butikk personale og ute på forum og til andre HIFI interesserte.

Jeg startet å undersøke om det finnes en USB separator som separerer signalet helt, slik at både jord, klokke signal og den digitale musikk strømmen ikke påvirkes av kilden. Men jeg ville fikse alle 3 problemene, ikke bare 1 av de som faktisk en dyr kabel fikser.
Det finnes produkter som Jitterbug som reduserer støyen i 8khz klokke signalet med inntil 6 desibel. Veldig BRA! sammen med en dyr kabel - så er man nesten der, men bare nesten.

Jeg har funnet ut av ett tysk firma som lager instrumenter til industrien blant annet i medisinsk industri hvor digital signalhåndtering er ett velkjent problem og støy i håndteringen av disse. Dette tyske firmaet har laget en modul som har 2 kretskort med en chip mellom de som separerer og isolerer fullstendig det faktiske digitale signalet fra bærebølgen og presenterer ut en perfekt bærebølge både for klokke signalet uten å heve strøm nivået på bærebølgen for klokke signalet slik at -145db forblir -145 desibel på 8 og 16 khz (24khz hører vi ikke allikevel).

Problemet er att enkelte DA konvertere kan miste SYNC'en i klokke signalet da dette ikke er sterkt nok til å holde syncen mellom kilden og DA konverteren.

Jeg fikk dette filteret tilsendt i dag. Med umiddelbar hørbar forskjell på min Oppo HA-1 med Sabre DA konverter chip. Jeg fant da en slik printer kabel som jeg koblet inn til min laptopp og inn i USB filteret, og min gode nok USB kabel fra USB filteret til DA konverter. Uten klipp selvssagt. Så det digitale signalet til filteret fra laptopp er godt nok. men siden det er en dårlig kabel, kan jeg bare anta at bærebølgen ikke er like god som på den andre USB kabelen som har bedre kobber som er god nok.

Derfor kan jeg konkludere at med min DA konverter med Sabre chip er følsom for bærebølgens strøm økning som økt støy i 8 og 16 khz området.
Nøyaktig hvordan og hvorfor DA konverteren påvirkes av dette vet jeg ikke. Men jeg bruker IKKE en 2500 kroners kabel mellom enhetene.
Jeg er fremdeles der at bits er bits, men er fullt klar over at bits kan mistes og forvrenges på veien med forurenset metall i kabelen pga bærebølgen endres på veien. Da er det opp til mottaks enhet å normalisere dette, og veldig små avvik kan DA konverteren fikse. Men større avvik kommer i form av klipp i lyden, derfor er det nødvendig med en god nok kabel.


Bare så det er sagt, dette USB filteret er billigere enn en kabel til 2500 kroner.. vel kanskje samme prisen etter toll og moms.

Her er link til filteret:
Intona – Products


Produktet heter USB Isolator, og har en slik printer plugg inn på ene siden, og normal USB plugg på andre siden. Jeg har da koblet min gode nok USB kabel mellom filteret og DA konverter. For de som har 2500 kroners kabler bruker da den gode kabelen mellom DA konverter og filteret, og så kjøpe en god nok 250 kroners kabel med rent kobber til kilde som PC, laptopp eller annen musikk spiller.

Det tok 2 dager fra jeg bestilte til filteret kom på døren med UPS, og det veier 300 gram.
Hver side av filteret, hvert sitt kretskort får strøm fra hver sin side. Det vil si at det kretskortet som leverer signalet videre til DA konverter får strøm fra DA konverteren gjennom USB kabelen.


Personlig mener jeg at man ikke trenger enda en 2500 kroners kabel mellom kilde og filter da filteret tar vekk promlemområdene rundt "støy" på USB standarden, selv i anlegg til 500 000 kroner. Men jeg har ikke tilgang til slike anlegg, og det kan like gjerne være slik at psykologi spiller inn som at man har en god kabel så vil dertil lyden bli bedre så lenge man faktisk tar VEKK problemområdene. Jeg har IKKE vurdert psykologi i dette. Bare rene funn gjort på forskjellige problemområder i mine undersøkelser.


Til slutt vil jeg gjerne påpeke at problemet med støy på 8khz, 16khz er veldig individuelt fra DA konverter til DA konverter. Eneste måte å måle dette på er enten ved lytting på en tone på 8khz og spille den ut på forkjellige måter. Jeg hører en liten forvrenging på den tonen i mitt oppsett når jeg spiller rett fra PC uten filteret. Straks filteret er koblet på er det en ren tone som de andre frekvensene. Jeg sliter med å høre forskjell på 16khz tonen med og uten filteret.
En annen måte er å gjøre digitalt opptak til en annen maskin fra DA konverter og måle utgangspunktet for støy uten USB kabelen koblet til og så koble USB kabelen til og se hvordan evnt støyen endrer seg som den første linken lengre oppe viser.

Hvis Hegel ansatte leser dette - forslag til neste toppmodel HD40 må være at dere kjøper inn kretskortet fra Intona og implementerer dette inn i DA konverteren. Hadde vært artig med en HD26 som også hadde dette i samme form faktor. Jeg har jobbet som kommersiell salgs ansvarlig for ett internasjonalt konsern for inntil noen år siden, og jeg vet at kontakter dere Intona, så får dere sikkert kjøpt inn kretskortene deres for en fin pris for å inkludere de i ett nytt produkt.
Da kan dere være med å revolusjonere DA konverterne NOK en gang.


Jeg er ingen elektroniker eller elektro ingeniør, men jeg er data programmerer fra 12 års alderen (41 nå), og vet veldig godt hva signalhåndtering er, så kritikk mottas, men bedre kritikk som bits er bits og heller velformulert. Derfor er ikke dette skrevet med utgangspunkt i ingeniører som er utdannet for å jobbe med dette.
Nå venter jeg bare spent på HD25 og skal teste hvorvidt den påvirkes av ett av disse avvikene eller ikke. Men det er jo en grunn til at Hegel har uttalt at vi må bruke en god kabel. Og med dette kanskje oppleve High End nirvana i godstolen.

Beklager evnt skrive feil eller små fakta feil.



Mitt neste prosjekt tror jeg blir å prøve å finne en målemetode for denne USB støyen. Jeg er allerede innpå en god metode, og skal se om jeg får tak i en XLR3 opptaks modul så jeg kan måle det faktiske utgangangs signalet fra DA konverterne og om de påvirkes av noen av disse 2 avvikene. I tillegg prøve å få tilgang til ett Oscilloskop og måle de forskjellige kablene jeg har og finne ut hva som er godt nok for bærebølgen. Mer om dette senere.
Takk for en meget lettfattelig forklaring der en slipper lese seg opp i en haug av linker.
Meget bra. :)
 

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Jeg fikk Hegel HD25 i dag og den syncer ikke med Intona USB separatoren i mellom PC og DAC.
Hvorfor er jeg usikker på, men jeg tipper Hegel er kjent med problematikken rundt støy på usb standarden og reduserer støyen på DAC siden, slik at når jeg setter inn enda en støy reduserende mekanisme så reduserer muligens Hegel elektronikken støyen enda en gang og dertil ikke klarer å låse seg på klokken som går fra dac til pc og tilbake.

separat fra dette er jo hd25 helt fantastisk og jeg har en veldig god usb kabel med nordost xlr kabler i den analoge signalføringen.

Oppdatering: Etter å ha undersøkt litt, er det en USB reset som noen ganger ikke fullføres som den skal, og da kan visst en usb hub mellom dac og intona gjøre susen.. Intona har og drevet med firmware oppdatering for å få enhetene til å snakke sammen, så jeg har sendt en email til Intona og spurt om de kan anbefale noe evnt hjelpe med firmware oppdatering om de kjenner til problematikken.
 
Sist redigert:
C

cruiser

Gjest
Det er en spøk :) Man kan ta seg bryet som med å lese specn som Ivar påpeker i sine innlegg eller så kan man konstruere sin egen versjon av specn for å bekrefte det man mener man hører slik som trådstarter.
 

I_L

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.03.2003
Innlegg
3.239
Antall liker
5.193
Ser ingen grunn til å gjenta det jeg har skrevet før, men gravde litt i USB-audio ifb med de to trådene jeg linket til. Trådstarters fremlegging fremstår som ganske tendensiøs, og det er også endel begrepsforvirring ute og går.
 

manpowre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.07.2015
Innlegg
191
Antall liker
50
Sted
Bergen
Ser ingen grunn til å gjenta det jeg har skrevet før, men gravde litt i USB-audio ifb med de to trådene jeg linket til. Trådstarters fremlegging fremstår som ganske tendensiøs, og det er også endel begrepsforvirring ute og går.
Je du er hjertelig velkommen til å fremlegge begrepsforvirringen og den tendesiøse biten.

Jeg skrev i orginal innlegget at det var en forenklet fremstilling. Linket til en kar i Kanada som har målt usb støyen, og linket til en enhet som reduserer denne.
Jeg har og sett at folk snakker om 2 vidt forskjellige effekter på USB standarden. og de forskjellige DACene reagerer forskjellig utifra hvilken effekt man snakker om.

Jeg har og tatt meg selv i den psykologiske biten der jeg har en bit-perfekt kabel med en USB hub i signalgangen, og følt at jeg fikk en verre lyd. Jeg tror at ofte er det slik en følelse mange får når man snakker om å bruke "dårlige" eller kabler man får med enheten som ikke koster noe.

Så har man en kommentar internasjonalt hvor man på en seriøs hifi webside i en review av Schiit sin Ygdrassil forsterker påsto at jo lengre USB kabelen stod i datamaskinen, jo bedre lyd fikk man.
 
A

ANM

Gjest
Synes det er vel og bra å presentere målinger som viser forskjeller, men er skeptisk til en del konklusjoner.

For det første: Ørene dine og høyttalerne skal jaggu være fri for det meste av forvrengning, tinitus og støy fra verden rundt om du skal høre en feil plassert 125000-17800000 dels lavere enn lyden du sitter og nyter.

For det andre: Kabeldebatter er ofte misforstått fra subjektivistene side. Vi som reiser bust mot kabler i hifisammenheng gjør ikke det fordi vi mener kabler er uten betydning, men fordi det ikke ennå er lagt frem et eneste bevis for grunnen til at visse føler de kan kreve titusener av penger for en stump, samtidig som de pumper ut kvasivitenskap og vrøvl. Synes det er et hån. Og merk dere at produsentene er mistenkelig fraværende i alle diskusjoner og ser seg tydelig lite tjent med å forsvare sine produkter.
 

I_L

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.03.2003
Innlegg
3.239
Antall liker
5.193
Ser ingen grunn til å gjenta det jeg har skrevet før, men gravde litt i USB-audio ifb med de to trådene jeg linket til. Trådstarters fremlegging fremstår som ganske tendensiøs, og det er også endel begrepsforvirring ute og går.

Je du er hjertelig velkommen til å fremlegge begrepsforvirringen og den tendesiøse biten.

Det står mye i linkene jeg postet som er unødvendig å gjenta, men både utlegningen av hvordan signaltransmisjon foregår og hvordan støy arter seg fremstår som fantasifulle. Og forklaringen om jitter er helt på jordet.

Bruken av ordet "bærebølge" feks, er kreativ. Bærebølge brukes generelt om modulerte signaler, som FM eller OFDM. USB er som nevnt direkte enkodet pakkebasert transmisjon. Man overfører digitale data som spenningsnivåer ja (ikke strøm som du skriver), men det har lite med bærebølger å gjøre, det kalles et signal. Og det er heller ingen sammenheng mellom renhet i metall og "renhet" i signalet (hva det nå enn betyr). Urent metall har høyere resistivitet, that's it.

Synkron, adaptiv og asynkron USB er utgreiet i linkene jeg postet. I synkron og adaptiv USB-audio overføres hver datapakke med et SOF (start-of-frame) bit først, og PLLen i mottakeren bruker dette til å synkronisere klokken. Så sender er master. I asynkron USB gir mottakeren tilbake handshakes til senderen og ber den om å "holde tempo", så mottaker er master. Handshake-protokoller brukes i masse typer digital kommunikasjon og prosessering. Og at du drar inn PSU i dette er å blande hummer og kanari. Støyproblematikk relatert til strømforsyninger og jordsløyfer og denslags har lite med overføringsprotokoller å gjøre.

Og en støykomponent på 8kHz gir ikke en "uren" 8kHz tone. Hvis en sinus er forvrengt så er det fordi den inneholder andre frekvenskomponenter enn grunnkomponenten.

Og jitter har overhodet ingenting med signaltap å gjøre.

Og så videre.
 
Sist redigert:
Topp Bunn