Resultater 1 til 14 av 14
Abonnér på denne tråden
  1. #1
    Hifi-interessert Micx's Avatar
    Ble medlem
    Jul 2010
    Innlegg
    57
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Det er en helt vanlig mandag, jeg sitter og hører på musikk som vanlig, da helt ut av det blå kommer en ekstremt fremtredende skrape lyd fra subwoofern. Først trodde jeg det bare var et glass eller noe som stod inntil et annet (skjer ofte pga vibrasjoner fra subben), men ble sykt bekymret og prøvde å finne kilden, det viser seg at det kommer fra subben. Når jeg slår den av, er ikke lyden der, dessuten hører man klart og tydelig at det kommer fra elementet i subben eller noe i subben.

    Lyden kommer kun når jeg setter volumet over 45 på Hegelen. Dette har jeg prøvd av feilsøking:

    - Restartet pcen (selvfølgelig)
    - System reset på sub, til default settings
    - Byttet RCA kabel fra DAC til forsterker, samt forskjellige innganger
    - Byttet subwoofer kabel fra pre 1 til pre 2 og visa versa
    - Byttet strømkabel på sub og forsterker
    - Byttet på diverse USB innganger
    - Byttet medie avspiller, samt lyddriver (windows default, asio)
    - Funnet ut at over lowpass 50 hz kommer ulyden, under 50 er det ingen ulyd der.
    - Det er kun på høyere volumer

    Jeg har ikke prøvd:

    - Annen lydkilde
    - Skiftet USB kabel
    - Skiftet høyttaler kabel
    - Skiftet forsterker

    Det virker som den kun mislykkes på en spesifikk frekvens, men hvorfor kommer ikke lyden under lydnivå 45 hvis dette er tilfelle? Etter enda litt feilsøking fant jeg ut at skrapelyden kun kommer over 50 hz.

    Subwoofer instillinger:

    Fase: 170
    Lowpass: 75
    dB/Octave: 48
    EQ: Punch

    *oppgitt*

    Trenger desperat hjelp, har satt av MYE tid og penger i dette oppsettet, og subben ble kjøpt i desember (riktignok brukt, men den er helt strøken).

    Hva skjer her? Er den sprengt? Og hvordan kan det være mulig.. det er en sub til 33k med en forsterker på 2500 watt!

    Oppsettet mitt er i signaturen

    -Michael

  2. #2
    Overivrig entusiast Guit's Avatar
    Ble medlem
    Sep 2009
    Sted
    Sunndalsøra
    Innlegg
    1,122
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Virker som at det kan være en delvis brent spole i elementet. Selve lakken som blir smurt på viklingen kan smelte og flyte litt utover ved overbelasning. Det gjør at det kan bli noe trangere i spolegapet, og man vil da få en skrapelyd. Eller at opphenget ikke er sentrert eller har løsnet. Kan hende at det kan være spoleopphenget(spider). Prøv og bevege elementet med hendene og hør etter om du kan høre knisselyd. Skru det ut og få det undersøkt,hvis du ikke finner ut noe mere... mvh.Guit

    EC EMC1 up, Project Rmp 9.1x/ speedbox SE, Ortofon Jubilee, Bel canto Dac 3, stello U3. ASR mini Basis Mk.2, Dp A1s EBW, Dp A1, Dp C1b, Dp EC502 mkII, Polycrystall Rack m.m. Black Magic, silk, silspeak, Audioquest kabler. Clio måleutstyr, JBL- Raven - PHL DIY Høyttaler . Head-fi: Koss ESP/950 E/90, WEE Woo Audio. HRT Headstreamer. Stax SRX MK3/SRM-1 MKII professiomal

  3. #3
    Hifi Freak lovemusikk's Avatar
    Ble medlem
    Nov 2009
    Innlegg
    7,014
    Tagget i
    2 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Sitat Sitat fra Guit
    Virker som at det kan være en delvis brent spole i elementet. Selve lakken som blir smurt på viklingen kan smelte og flyte litt utover ved overbelasning. Det gjør at det kan bli noe trangere i spolegapet, og man vil da få en skrapelyd. Eller at opphenget ikke er sentrert eller har løsnet. Kan hende at det kan være spoleopphenget(spider). Prøv og bevege elementet med hendene og hør etter om du kan høre knisselyd. Skru det ut og få det undersøkt,hvis du ikke finner ut noe mere... mvh.Guit
    Enig med deg, den er nok brent.. Toler ikke noe mer selv om den koster 100.000
    Bare å trykke inn elementet, med fingrene fordelt på flere punkt på elementet, så en trykker beint inn,ellers vil den uansett skrape borti..

    Ta kontakt med dynabel vis du finne ut at den er sprengt.. dei kan hjelpe med nytt element vil jeg tro. Koster ikke all verden.
    Hovedanlegg:
    DAC: Heed Obelisk DA m/oppgraderte kort PRE: Musical Innovation, MI25 EFFEKT: Musical Innovation, MI18 HØYTTALERE: Uscher Dancer Mini 2 DMD KABLER: Ja
    Billig anlegget:
    Signalkilde: Marantz CD 17 DAC:Bel Canto 2.5 Forsterker: Marantz PM 17 Høyttalere: Klipsch RP160M

  4. #4
    Hifi Freak janly's Avatar
    Ble medlem
    Sep 2004
    Sted
    Sandefjord
    Innlegg
    1,269
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Jeg hadde lignende skrapelyder i en subwoofer for noen år siden. Skrapelyden kom når jeg skrudde opp volumet og hørtes skikkelig ille ut. Jeg skrudde opp amp'n som var på subben og så at en kondensator hadde "kokt". Byttet den og så var den merkelige skrapelyden borte.

    - < Dual Concentric i stua > -
    - < Blue speakers powered by class A > -
    - < Jhorn, tre horn & andre horngreier + UB4-18 > -

  5. #5
    Hifi-interessert Micx's Avatar
    Ble medlem
    Jul 2010
    Innlegg
    57
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Sitat Sitat fra lovemusikk
    Sitat Sitat fra Guit
    Virker som at det kan være en delvis brent spole i elementet. Selve lakken som blir smurt på viklingen kan smelte og flyte litt utover ved overbelasning. Det gjør at det kan bli noe trangere i spolegapet, og man vil da få en skrapelyd. Eller at opphenget ikke er sentrert eller har løsnet. Kan hende at det kan være spoleopphenget(spider). Prøv og bevege elementet med hendene og hør etter om du kan høre knisselyd. Skru det ut og få det undersøkt,hvis du ikke finner ut noe mere... mvh.Guit
    Enig med deg, den er nok brent.. Toler ikke noe mer selv om den koster 100.000
    Bare å trykke inn elementet, med fingrene fordelt på flere punkt på elementet, så en trykker beint inn,ellers vil den uansett skrape borti..

    Ta kontakt med dynabel vis du finne ut at den er sprengt.. dei kan hjelpe med nytt element vil jeg tro. Koster ikke all verden.
    Når jeg trykker elementet inn, kommer den skrapelyden. Hva gjør jeg videre, går dette på garanti? Hvor mye må jeg eventuelt ut med? Er det vanskelig å gjøre diy med en som er helt fersk, eller er Dynabel enkleste alternativ?

    Takk for svar så langt

  6. #6
    Hifi Freak janly's Avatar
    Ble medlem
    Sep 2004
    Sted
    Sandefjord
    Innlegg
    1,269
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Jeg ville tatt kontakt med Audiocompaniet som har agenturet på Klipsch i Norge (dersom det er subben i signaturen din som er gåen).
    De kan helt sikkert løse dette for deg enten det er garanti sak eller ikke. Og dersom de sender deg et nytt element bytter du det enkelt på 5 minutter selv.

    http://www.audiocompaniet.no/
    - < Dual Concentric i stua > -
    - < Blue speakers powered by class A > -
    - < Jhorn, tre horn & andre horngreier + UB4-18 > -

  7. #7
    Hifi-entusiast DSP's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2005
    Innlegg
    369
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Mulig spolen har bunnet i magnetgapet slik at den har fått bøyninger i enden som skraper.

  8. #8
    Hifi-interessert Micx's Avatar
    Ble medlem
    Jul 2010
    Innlegg
    57
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Jeg bevegde litt på elementet før jeg dro på jobb dagen etter jeg oppdaget ulyden. Når jeg kom tilbake etter jobb var lyden helt borte..

    Noen som har en logisk forklaring?

  9. #9
    Hifi-interessert Micx's Avatar
    Ble medlem
    Jul 2010
    Innlegg
    57
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Tar denne til toppen igjen, for skrape lyden er plutselig tilbake

    Jeg forstår ingenting.. har vært fin nå i en måned, nå er den plutselig tilbake.

  10. #10
    Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
    Ble medlem
    May 2006
    Sted
    Third stone from the sun
    Innlegg
    19,467
    Tagget i
    4 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Jeg har brent et par basser en gang. Det som skjedde med mine var at spoleformen krøllet seg inne i spolen. Dermed skrapte den mot polstykket. På mine var kobberspolen viklet på en 'hylse' av aluminium. Regner med at alu utvider seg mer enn kobber med varme, og dermed må krølle seg for å få plass. Ikke usannsynlig at noe lignende har skjedd med subben din.

    At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

  11. #11
    Hifi Freak lovemusikk's Avatar
    Ble medlem
    Nov 2009
    Innlegg
    7,014
    Tagget i
    2 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Sitat Sitat fra Micx
    Jeg bevegde litt på elementet før jeg dro på jobb dagen etter jeg oppdaget ulyden. Når jeg kom tilbake etter jobb var lyden helt borte..

    Noen som har en logisk forklaring?
    Løs spole?
    Hovedanlegg:
    DAC: Heed Obelisk DA m/oppgraderte kort PRE: Musical Innovation, MI25 EFFEKT: Musical Innovation, MI18 HØYTTALERE: Uscher Dancer Mini 2 DMD KABLER: Ja
    Billig anlegget:
    Signalkilde: Marantz CD 17 DAC:Bel Canto 2.5 Forsterker: Marantz PM 17 Høyttalere: Klipsch RP160M

  12. #12
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Dec 2004
    Sted
    Bergen
    Innlegg
    630
    Tagget i
    0 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Sett suben på hodet eller på siden, slik at elementet står andre veien enn normalt. Kjør så suben skikkelig hardt en halvtimes tid. Er du heldig vil isolasjonslakken på spolen bli varm og sige tilbake.

    mvh Samleren
    AudioResearch LS27-CD6-PH6-REF75 Kuzma Stabi-Reference-Koetsu Black<br />Dali Euphonia MS 5 -Black Magic GIANT-<br />XLR Rhodium/Revelation-Isotech Minisub GII<br />Furutech nettkabler og støpsler +++

  13. #13
    Servicemann RJEL's Avatar
    Ble medlem
    Apr 2004
    Innlegg
    1,953
    Tagget i
    3 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Høres nu ut som det er ampen i SUB`en det er noe feil med.
    Feil som kommer og går på et høytalerelement er lite sannsynelig.
    Enten er elementet ok eller så er det brent og da er feilen bortimot konstant.

    Perodisk feil er nok ampen.
    Og det kan være alt mulig. Tørre loddinger, tørka lytter, kokte transistorer, osv.
    Er ampen klasse D forresten?
    Poweret, er det switch mode eller vanlig trafo?
    Det finnes 10 typer mennesker. De som forstår binært tallsystem og de som ikke gjør det!
    http://www.rj-elektronikk.no

  14. #14
    Hifi Freak lovemusikk's Avatar
    Ble medlem
    Nov 2009
    Innlegg
    7,014
    Tagget i
    2 Innlegg

    Subwoofer lager skrape lyd!

    Spolen er gåen..løs og evnt brent


    Kom med tilbakemelding på hvordan det går.
    Hovedanlegg:
    DAC: Heed Obelisk DA m/oppgraderte kort PRE: Musical Innovation, MI25 EFFEKT: Musical Innovation, MI18 HØYTTALERE: Uscher Dancer Mini 2 DMD KABLER: Ja
    Billig anlegget:
    Signalkilde: Marantz CD 17 DAC:Bel Canto 2.5 Forsterker: Marantz PM 17 Høyttalere: Klipsch RP160M

Skrive Tillatelser

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere dine innlegg
  •  


 

Om Hifisentralen

    Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed