Resultater 1 til 7 av 7
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,749
  Tagget i
  9 Innlegg
  Torget
  1

  Besøk hos Birger Lund Andersen (bilder)

  Hjemme hos Birger!

  Jeg hadde i påsken gleden av å besøke Birger Lund Andersen. Jeg skulle hente drivverket mitt som var blitt oppgradert til siste versjonen av Birger/Base sitt drivverk. Skal ikke skrive så mye om drivverket her, kommer en litt mer utfyllende sak til høsten.

  Birger bor i Fredrikstad og jobber med montasje av motorer på speedbåter til daglig, men de fleste kjenner vel Birger som mannen bak BASE. Har samlet en del tester av BASE opp igjennom tiden. Både Petter Dale sin test i Audio og Knut Vadseth sin test i lyd og bilde er som rene reklamebroskyrer å regne for BASE plattformene.

  Birger har jobbet mye med digitalteknikk og da spesielt CD drivverk. Og i samtalen med Birger kom ganske fort min egen mangel på kompetanse til syne – samtidig som Birger tydeligvis viste hva han pratet om.

  Birger sitt oppsett har en del av de samme komponentene som jeg bruker. Drivverket er selvsagt BASE drivverket, til vanlig bruker han DP DACen, men når jeg var der var denne på utlån og han spilte på DACen som sitter på Phillips CD2 Pro drivverket. Preampen er hjemmelaget og som effekttrinn har han DP *5.52 HP. Høytalerne er BASE tech sine egne toveis – om enn ikke i helt original stand. I tillegg så står absolutt alt på BASE plattformer, og da mener jeg alt.

  Stuen var ikke spesielt stor og høytalerne stod ganske nærme. Jeg tro kjapt kjensel på lyden. Lyden preges først og fremst av en renhet og organisk klang. Alt høres bare riktig ut. Alle detaljer i lydbildet kom frem uten å trekke oppmerksomhet til seg. Rommet var litt mindre enn hva jeg er vant med - men så har jeg også høytalerne mye lenger fra hverandre. Presisjonen var veldig god. (Er blitt en stund siden jeg var der, så skal ikke utbrodere lyden mer enn å si at det spilte veldig veldig godt!)

  Noen bilder må vi jo vise….

  Først et bilde av drivverket – plassert i et EC chassis. Selvfølgelig står det på en BASE platform.  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0177.jpg [/img]

  Her ser vi et bilde oppe i drivverket. Fikk ikke noe skikkelig bilde oppi det, men det er helt stappfullt med kondiser og trafoer. Jeg som trodde mitt BASE drivverk på 30 kg hadde overdimmensjonert strømforsyning. Vi ser todelingen av drivverket som er spesielt. Motoren og laseren er dempet på separate dempeplatformer. Her stablet opp i et stort antall!

  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0192.jpg [/img]

  Og da jeg trodde vi var ferdig med enorme strømforsyninger – så åpner Birger døren til stereoskapet. Ok ja….ennå en strømforsyning til drivverket – også på størrelsen med en stor effektforsterker. Unædvendig å si – men ifølge Birger får man aldri stort nok power. Selv om det trolig ikke er så langt igjen med tanke på drivverket hans.

  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0174.jpg [/img]

  Her er et bilde av effektforsterkeren. En DP 5.52 HP – nylig oppgradert. Tror det er den gamle innmaten til Petter Dale som tjenestegjør her nå.


  Uten kommentar for øvrig ser vi at platespilleren har fått sin fortjente plass (Må erte litt ja).


  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0170.jpg [/img]

  Når det gjelder preampen så har jeg gjort en glipp. Denne vet jeg rett og slett ikke hva er *- eller jeg vet at den er hjemmelaget, den er passiv tror jeg. Og det er jo ikke plass til trafoer i den der, så da er det trolig en resistor basert sak. Her fikk jeg også ny informasjon – BASE plattformer kan stables, men en må da tilpasse vektene. Men de kan stables! DACen kunne være et bra sted å begynne hvis en skulle ha to.  Her har vi et bilde av hele oppsettet. Som sagt så var ikke stuen så veldig stor, men Kjetil fra Base hadde målt stuen og den målte godt. Høytalerne var vel en variant som skulle komme som et BASE produkt snart. (Men trolig ikke helt i den tilstand som Birger sine var!)
  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0171.jpg [/img]


  Under hjørnebordet var et også en sub, som gjorde lite ut av seg annet en å spille dyp og definert bass. Selvsagt på en BASE plattform.
  Så kommer det litt spesielle med disse høytalerne. Diskanten er hengt opp i en form for BASE oppheng. Slik at den i utgangspunktet er flytende opphengt. Hva systemet har for seg vet jeg ikke – men lyden var i hvert fall ”grain-free”.  Den andre litt spesiellte var delefilteret. Noe jeg tviler på at er/blir standard når denne høytaleren kommer på markedet. Jeg trodde jeg hadde sett en stort delefilter – siden jeg har bygd nytt delefilter på mine 3 ½-veis Avanti III med topp komponentet. Men her blir jeg til de grader slått – av en toveis konstruksjon. Det som irriterer meg var at jeg ikke vippet opp toseteren og tok bilde av hele filteret som dekker hele gulvet under sofaen. Også det plassert på BASE platform. Kondisene er på størrelse med colabokser. I tillegg er kondisene forspent med en batterispenning. Delefilter kunne heller aldri bli bra nok i følge Birger, men han er nok et godt stykke på vei her. Beklager dårlige bilder.

  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0183.jpg [/img]
  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0196.jpg [/img]
  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0198.jpg [/img]

  Ellers så prater Birger varmt om cd basert avspilling og brente Cder – og da må han jo ha en skikkelig PC rigg – selvsagt på BASE platform. (Er litt fristet til å kalle Birger for en datanerd nå – for det var ikke en helt ordinær PC han hadde stående!)

  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0210.jpg [/img]


  Til slutt et lite bilde av sjefen selv! At han har en lidenskap for hifi er ikke så vanskelig å skjønne – stort sett i alle hyller og skuffer var det kondiser ,spoler, elementer, verktøy – og dette var ikke en gang i verkstedet hans.
  [img] http://i8.photobucket.com/albums/a7/...9/DSCN0208.jpg [/img]

  Synes for øvrig det er morsomt med folk her fra berget som produserer ting som her helt i klasse med eller bedre enn det de store gutta i utlandet greier. Har selv, med unntak av høytalerne, komplett norsk anlegg – og det spiller fletta av det meste annet jeg har hørt. så hvis noen har lyst til å høre hva BASE gjør med anlegget er de velkomne hos meg (Bergen).

  Så hvis du leser Birger – takk for meg!

  Mvh
  OMF

 2. #2
  Æresmedlem BT's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  16,760
  Tagget i
  1 Innlegg

  Re: Besøk hos Birger Lund Andersen (bilder)

  Takk for en alldeles herlig bildetråd!

  Skulle veldig gjerne besøkt både deg og mr BASE. Men Fredrikstad...
  Synd dette landet vårt er så langt.
  Glem ikke musikken

 3. #3
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Apr 2002
  Innlegg
  485
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Besøk hos Birger Lund Andersen (bilder)

  Flott reportasje! Tydelig at du har hatt en mer spennende påske enn meg

 4. #4
  paradigm
  Guest

  Re: Besøk hos Birger Lund Andersen (bilder)

  Når det gjelder preampen så har jeg gjort en glipp. Denne vet jeg rett og slett ikke hva er *- eller jeg vet at den er hjemmelaget, den er passiv tror jeg. Og det er jo ikke plass til trafoer i den der, så da er det trolig en resistor basert sak.  Dersom det ikke er skjedd noen endringer siden "Audio" var på besøk i 2000 så dreier det seg om en NLE 11. Forøvrig plassert oppe på en NLE 17-riaa. Flott reportasje, forresten

 5. #5
  Hifi Freak kaap's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Sted
  Rana
  Innlegg
  3,242
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Besøk hos Birger Lund Andersen (bilder)

  Morro bildetråd! Hadde vært intr å vært på besøk der ja. For å ikke snakke om å ha vært flue på veggen om det hadde blitt et møte mellom Birger og Alex ved APL HiFi (han som bygde spillern til Viking her i forumet)... Har nok blitt en heftig diskusjon ang CDpro2 VS Esoteric drivverk

  Men uansett... BASE får forhåpentligvis nye hjemmesider snart med de nye produktene, det håper jeg blir bra! Fikk du noe inside-information vedrørende det som kommer fra BASE når du var på besøk OMF?

  mvh Kai
  S.O.t.M sMS-200neo // Singxer SU-1 (DDC) // DP DAC 8.0
  Thorens TD321/RB300 // Ortofon Quintet Blue // DP DPR2.19
  DP C1s // ? ? ? ? ? // DP A1s x 2// Multicell // Silk & Silspeak
  Admin for dpguiden.no // Min bildetråd // Byggetråd: Lytterom

 6. #6
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,749
  Tagget i
  9 Innlegg
  Torget
  1

  Re: Besøk hos Birger Lund Andersen (bilder)

  Hei!
  Tror ikke de er så uenig...de vektlegger jo begge avlesningen. Det Birger gjør med drivverket er vel i praksis ikke så lett å gjøre i et kommersielt produkt. Er omtrent umulig å transportere (skjøre greier). Birger sa selv at han hadde sendt driverket til Harman i Frankrike og målt jitter og det hadde nesten ikke jitter.

  Som du sikkert ser av utstyret jeg bruker så tror jeg også at veien til suksess går igjennom bra produkter som tveakes maksimalt. Når det gjelder Cd mediet så er jeg litt usikker på hvor stor forskjell det faktisk er mellom de ulike toppspillerne. Har ikke opplevd de dramatiske forskjellene mellom Cd rigger selv - i forhold til forsterkere, preamper og selvsagt høytalere som hos meg har gjort mye større forskjeller!

  Vet vel ikke så mye om BASE - tror ikke Birger er så mye direkte involvert for tiden, men det kan du sikkert bare ringe og spørre om. Jeg sitterikke på noe hemmelig informasjon.

  Mvh
  OMf


 7. #7
  Hifi Freak kaap's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Sted
  Rana
  Innlegg
  3,242
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Besøk hos Birger Lund Andersen (bilder)

  Nei, du har kanskje rett der, men grunnen til at jeg så for meg diskusjonen dem imellom, er ganske enkelt det jeg har lest på APL sitt forum, hvor Alex nådeløst poengterer svakhetene med CDpro2 drivverket.. thats it! Er også enig med deg at cdmediet har sine "begrensninger"... Derfor undersøker jeg evt alternativ, da i form av pc-drivverk.. Men ser fram til BASE drivverk omtalen du intet fram om i starten av tråden

  mvh Kai
  S.O.t.M sMS-200neo // Singxer SU-1 (DDC) // DP DAC 8.0
  Thorens TD321/RB300 // Ortofon Quintet Blue // DP DPR2.19
  DP C1s // ? ? ? ? ? // DP A1s x 2// Multicell // Silk & Silspeak
  Admin for dpguiden.no // Min bildetråd // Byggetråd: Lytterom

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed