Side 1 av 4 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 76
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  May 2008
  Innlegg
  26
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  I forbindelse med at jeg for cirka en uke siden entret dette forumet har mine tanker rundt lyd, musikk, hifi og hifi - entusiaster "utartet" seg. I dag har tankene sirklet rundt hifi - entusiasten sitt forhold til lyd. Jeg har fått et inntrykk av at hifi - entusiaster er opptatte av musikkopplevelser og opplevelsen av å sette sammen teknologi slik at musikken de liker kan formidles på en bestemt måte. Forholdet til lyd generelt tematiseres ikke, og det blir lett å tro at hifi - entusiasten ikke er opptatt av lyd generelt. Dette får meg til å spørre hvilket forhold hifi - entusiasten har til lyd generelt? Ligger sensitivitet og fasinasjon for lyd generelt bak at man har utviklet seg til å bli en hifi - entusiast? Eller gjør hifi - interessen at hifi - entusiasten utvikler seg til å bli opptatt av lyder generelt? Oppsøker hifi - entusiasten naturen for å få en god lydopplevelse og lytter han / hun til lydene fra omgivelsene når han / hun er på vei til jobben? Eller finnes det ingen sammenheng mellom interesse for lyd generelt og hifi - interesse?

  Jeg er som dere allerede har forstått ikke særlig bevandret innenfor hifi. Jeg har heller ikke hatt en utpreget musikkinteresse eller bestrebet meg på å sette sammen teknologi for å optimalisere mine musikkopplevelser. Likevel har jeg nok alltid vært opptatt av lyd. Lyden ute i gata som kaldner når snøen eller løvet blir borte. Lyden ute i gata som mykner når snøen legger seg eller løvet spretter. Lyden av vinden som feier rundt husknuten når jeg måker snø. Lyden av skrittene til mine nærmeste i grusen utenfor huset. Lyden av sluken som bryter havoverflaten når jeg er på fisketur. Lyder fra naturen og levd liv der ute og her hjemme. Jeg kjenner en mann som er så opptatt av fuglelyder at han vandrer rundt i skogen for å gjøre opptak av gjøk og sisik, trost og stær Han kjøpte for noen år siden ti kasetter med fuglesang fra ulike fugler og lærte seg de enkelte fuglenes sang utenat. Han kan skjelne mellom ulike fuglekvitter på varme ettermiddager om sommeren. Jeg har aldri spurt han hvilket forhold han har til lyd generelt og musikk. Det må jeg gjøre en dag.

  Spørsmålet i overskriften er ikke ment som en provokasjon, det er ment som en undring. Hvilket forhold har man til lyd generelt når man er hifi - entusiast?

 2. #2
  Æresmedlem Vidar P's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Kristiansund
  Innlegg
  16,745
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  I en god del tilfeller tror jeg;

  1) musikkinteresse demrer først; lytteglede og musikkglede er nogenlunde uavhengig av lydkvalitet
  2) oppmerksomhet på lydkvalitet demrer, og det blir etterhvert nødvendig med god lyd for lytteglede
  3) oppmerksomhet på hifiteknikk og lydkvalitet (i hifitermer) overskygger musikkinteressen, som forblir uutviklet
  4) noen er bevisste på denne balansegangen og klarer å videreutvikle musikkinteressen, andre ikke

  Mvh Vidar P
  En pessimist er en optimist som har tenkt seg om.

 3. #3
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Hamar
  Innlegg
  11,537
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Når det gjelder lyd generelt har jeg blant annet valgt TV, telefon og bil med lyden som et av kriteriene. Og jeg plages litt av alle de dårlige mobiltelefonene som finnes mht lydkvalitet. Ikke at jeg ringer med dem, men de ringer til meg. Jeg er ikke veldig imponert av ringetoner og alle nødvendige og unødvendige pipelyder generelt fordi de oppfattes som unødvendig støy(ende).
  Feickert Blackbird platespiller / Kuzma 4 point arm med VdH Colibri XCP-HO og Kuzma 4 point 14" arm med Miyajima Madake
  Luxman EQ500 RIAA
  Marantz CD-7 og CD12 - Luxman DA06 DAC - Apple TV / iPhone X / iPad for trådløs streaming
  Luxman L509x forsterker
  Tannoy DC10A med Tannoy ST-100 diskanter og 2 stk JL Audio Fathom 113 subwoofere

 4. #4
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,089
  Tagget i
  2 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  For å snakke for meg selv: Ja. Jeg har også jobbet med lyd og prosessering av den.

  Jeg lar meg fascinere av lyden av verden, akkurat som du. Kult.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  At du og jeg liker litt vreng for at det skal låte digg er ikke magi. -_RoDa_

 5. #5
  Rubinmedlem Dephnot's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Sted
  På landet
  Innlegg
  41,828
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Jeg tror folks hjerner er litt forskjellig koblet når det kommer til oppfattelse og bearbeidelse av lyd.

  Noen har f.eks. en veldig utpreget hukommelse når det kommer til lyder, mens det visuelle kan være mindre tydelig. Mens andre, f.eks. endel autister tenker mer eller mindre utelukkende ved hjelp av bilder og bruker ingen ord i det hele tatt til å bearbeide hukommelse og resonementer. Noen oversetter tekst til lyder i hodet mens de leser, mens andre skipper dette mellomleddet og får med seg meningen uten å uttale ordene i hodet først.

  Jeg vet ikke hvilken sammenheng dette har med om man har en audiofil legning eller ikke, men det høres ikke så usannsynlig ut i mine øyne..


 6. #6
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,796
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  For min del er jeg ikke spesielt opptatt av lyd - generelt. OK, jeg kan tåle fuglekvitter og bølgeskvulp i små doser - men det er ikke viktig for meg. Jeg kjenner folk som går hen og bruker penger på å kjøpe CDer med lyder av vindsus og - jeg trodde nesten de tøyset, men - opptak av stillhet.

  Musikk, derimot - det er tingen for meg. Problemet med de fleste musikkprogrammer - enten det er på radio eller på TV - er at det prates for mye. Det finnes smutthull i denne pratesykejungelen - og slike kanaler er blant mine favoritter.

  Jeg har vært slik helt fra barnsben av. Jeg nærmest vokste opp med ørene mine klistret til familiens radio. Min fars 78-plater havnet ganske tidlig i mine klør, og etter det har det bare gått den veien høna sparker. I skoletiden leste jeg lekser til musikk, og jeg forberedte meg til eksamen til musikk. Jeg hadde ganske tidlig en liten radio i lommeformat med ørepropper - og den tok jeg med meg i sengen - og der lå jeg og hørte på Radio Luxemburg ut i de små timer - til jeg omsider sovnet. Den dag i dag er det slik at skal jeg sove en ettermiddagslur, er det bare å sette på litt musikk - gjerne på et øredøvende nivå - så dupper jeg av på et lite blunk. Det er da kona bli gærn på meg - "setter du musikken på så høyt at ingen andre kan være i huset - og så ligger du bare der og sover?".

  Jeg har musikk stående på i bakgrunnen nå også - rolig jazz fra en nettradiostasjon. Mens jeg famler meg rundt på tastaturet i mørket - alle lys er slått av for å unngå at huset fylles med insekter. Et lite glass vin på en knapp armlengdes avstand. Dører og vinduer på vidt gap en sen sommerkveld - kan det bli bedre?
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 7. #7
  Æresmedlem Lyngen's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  12,690
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?  Jeg er bare middels opptatt av lyder generelt, men er derimot veldig visuell. Musikkens harmonier vekker følelser og det er det det hele dreier seg om for min del. Å stimulere følelser. Helst dyptgående (da må jeg finne frem klassisk musikk). Rytmer, harmonier og bevegelse/fremdrift. Lyder fra bekker og fugler er for meg fine lyder som kan påvirke harmonien men blir fort kjedelige. Det er følelsesregistet andre formidler gjennom musikk som begeister.

  Focal Utopia Micro Be - Devialet D200 Headfi: Aune Sx1 - HiFiMan HE400i - UE 900

 8. #8
  Hifi Freak roffe's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Innlegg
  3,677
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Jeg tror ikke det nødvendigvis er noen sammenheng mellom hifi-interesse og interesse for alle mulige lyder vi har rundt oss. Jeg tror de aller fleste hifi-entusiaster er interessert i den undergruppen av lyder som benyttes i musikk. Til nød er man interessert i lyder som kan fortelle mer om hifi-anleggets evner, slik at disse kan forbedres og dermed bedre gjengi musikk.

  Likevel er musikk satt sammen av temmelig mange lyder man normalt ikke skulle tro hadde med musikk å gjøre, slik som Roger Waters' hundebjeff, Pink Floyds klokkelyder i Time eller Dire Straits knuste flaske i bakgrunnen på Private Investigations. Men interessen for disse blant hifi-entusiaster oppstår etter min mening fordi de inngår i musikk, ikke fordi slike lyder opptar hifi-interesserte spesielt.

 9. #9
  Hifi Freak tweakMan's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  6,203
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Jeg tror en Hifi entusiast går igjennom flere stadier i sin kariære.

  1. Man "oppdager" en sang spillt på noe annet enn det man har.
  2. Man får seg dette selv, og joda, MUSIKKEN blir presentert bedre, for den individuelle lytter.
  3. Denne sangen blir spillt så mye at man går lei den og hører på en annen sang istedenfor.
  4. Man hører så denne nye sangen spillt bedre, og prøver straks den gamle sangen også...

  En musikkelsker bruker sin Hifi entusiasme til å øke gleden over musikken, og å øke mengden musikk i sitt eie.

  Søker man ikke alltid gleden ved musikken, vil man etterhvert gå over til Audiofili, eller upgrade'itis...
  Sangen gir ikke lenger det samme kicket som før og man begynner å "TRO" at noe mangler, og får lysten til
  å prøve noe nytt... Man får "feberen" ... som det heter.

  De fleste her på forumet virrer frem og tilbake mellom disse to syndrom. Jeg er ikke unntatt disse ting jeg heller

  mvh
  ..

 10. #10
  Rojoh
  Guest

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Jeg elsker når lyd matereialiserer seg som emosjoner. Som lydfontener i kveldssolen. Når underbevisstheten transformerer målbare parametre til tilnærmet erektive virkeligheter. Jupps, man tager bare litt vellagret teknologi, og parrer det hele med en avmålt dose feinschmeckeri...

  Mvh. Johan

 11. #11
  Ronny_D
  Guest

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Dette minner om "strutsejakt" ( ? )

 12. #12
  Hifi Freak Cyber's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  9,216
  Tagget i
  3 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Sitat Sitat fra Rojoh
  Jeg elsker når lyd matereialiserer seg som emosjoner. Som lydfontener i kveldssolen. Når underbevisstheten transformerer målbare parametre til tilnærmet erektive virkeligheter. Jupps, man tager bare litt vellagret teknologi, og parrer det hele med en avmålt dose feinschmeckeri...

  Mvh. Johan
  Morten Harket?

 13. #13
  slowmotion
  Guest

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Det er vel like mange foskjellige svar på dette spørsmålet som det er medlemmer på Sentralen.

 14. #14
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  19,977
  Tagget i
  21 Innlegg
  Torget
  1

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  JA '


  Hva slags form og innehold denne lyden har , og om det er teknisk begrunnet eller emosjonellt... DET varierer med antall medlemmer her inne...

  Hvis du sier til mannen i gata at du har hifi som hobby vil han nok tenke at du er intr i lyd. Kanskje også duppeditter, strøm og andre ting. Men LYD vil han automatisk anta..

  Hva er hifi uten lyd ??
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

 15. #15
  Æresmedlem emotikon's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  11,853
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  For egen del, JA- og jeg vet nå mer om/er trygg på hvilken signatur jeg vil ha på lydene/musikken som kommer inn i hodet mitt formidlet via elektronikk, høytalere og rom.
  mvh emotikon

  Without music, life would be an error. - Nietzsche
  Too many pieces of music finish too long after the end. - Igor Stravinsky
  Leidenschaften gehören nicht zum Menschen als etwas Natürliches. Sie sind immer Ausnahme oder Auswüchse. - Brahms

 16. #16
  Hifi Freak thomand's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  4,621
  Tagget i
  1 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  1

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Sitat Sitat fra cybervision_
  Sitat Sitat fra Rojoh
  Jeg elsker når lyd matereialiserer seg som emosjoner. Som lydfontener i kveldssolen. Når underbevisstheten transformerer målbare parametre til tilnærmet erektive virkeligheter. Jupps, man tager bare litt vellagret teknologi, og parrer det hele med en avmålt dose feinschmeckeri...

  Mvh. Johan
  Morten Harket?

 17. #17
  Hifi Freak atonal's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2006
  Sted
  Friedrichstadt
  Innlegg
  3,172
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Mitt inntrykk er at hifientusiaster absolutt er opptatt av lyd og egenskaper ved lyden. Mange (de fleste?) ønsker å oppnå en lydkvalitet slik at totalopplevelsen av musikken blir best mulig.
  Andre er mest opptatt av lyden, får jeg inntrykk av, i en slik grad at det blir snakk om en slags "lydnarkomani" hvor spesifikke lydegenskaper ved musikken ønskes fremhevet og blir viktigere enn musikken.
  Wir laufen 'rein in Düsseldorf City
  Und treffen Iggy Pop und David Bowie

 18. #18
  Æresmedlem Lyngen's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  12,690
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Sitat Sitat fra atonal
  Mitt inntrykk er at hifientusiaster absolutt er opptatt av lyd og egenskaper ved lyden. Mange (de fleste?) ønsker å oppnå en lydkvalitet slik at totalopplevelsen av musikken blir best mulig.
  Andre er mest opptatt av lyden, får jeg inntrykk av, i en slik grad at det blir snakk om en slags "lydnarkomani" hvor spesifikke lydegenskaper ved musikken ønskes fremhevet og blir viktigere enn musikken.
  Jeg skrev endel om dette jeg også inntil at jeg oppdaget at jeg la mer til innlegget fra Ramle Forbi enn det egentlig var ment som. Vi tenker vårt når "opptatt av lyder" blir skrevet . Ramla Forbi mente lyder generelt og jeg tror som Roffe at den vanlige HiFi intereserte ikke er spesielt opptatt av lyder overalt.
  Focal Utopia Micro Be - Devialet D200 Headfi: Aune Sx1 - HiFiMan HE400i - UE 900

 19. #19
  Æresmedlem Vidar P's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Kristiansund
  Innlegg
  16,745
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  Sitat Sitat fra Lyngen
  Sitat Sitat fra atonal
  Mitt inntrykk er at hifientusiaster absolutt er opptatt av lyd og egenskaper ved lyden. Mange (de fleste?) ønsker å oppnå en lydkvalitet slik at totalopplevelsen av musikken blir best mulig.
  Andre er mest opptatt av lyden, får jeg inntrykk av, i en slik grad at det blir snakk om en slags "lydnarkomani" hvor spesifikke lydegenskaper ved musikken ønskes fremhevet og blir viktigere enn musikken.
  Jeg skrev endel om dette jeg også inntil at jeg oppdaget at jeg la mer til innlegget fra Ramle Forbi enn det egentlig var ment som. Vi tenker vårt når "opptatt av lyder" blir skrevet . Ramla Forbi mente lyder generelt og jeg tror som Roffe at den vanlige HiFi intereserte ikke er spesielt opptatt av lyder overalt.
  Er det ikke lov å gjøre en real skivebom engang lengre nå da liksom?

  Vrangleste innlegget selv, ser det nå... men akk.

  Mvh Vidar P
  En pessimist er en optimist som har tenkt seg om.

 20. #20
  Hifi Freak FM-nissen's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  5,202
  Tagget i
  0 Innlegg

  Er hifi - entusiaster opptatt av lyd?

  I noen perioder er det anlegget som får mest oppmerksomhet og i andre perioder er det musikk.

  Nå er det mest musikk. Paul Weller har kommet med en ny og god utgivelse.
  Audioarkeolog:
  Lenco L 75, Technics EPC 207c, Rotel RCD 855, Powerbook G-4, Muse 4xTDA 1543 dac, Croft Super Micro Mk IV, Parasound Z-amp v. 1, TQWT m/SEAS 21 TV-G og hornladet Peerless CT 62.
  Div. Carlsson, Snell, Cizek, Tandberg, Uher, Dual, Lenco m.m. i kjelleren.

Side 1 av 4 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed