Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.980
    Antall liker
    11.387
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Kan ikke i min villeste fantasi innbille meg at "GOrdon Ramsay" eller "Jamie Oliver" panner lager bedre mat enn Høyang, Fiskars og alle andre med normal pris..
    Kjøkkenavdelingens versjon av Synergistic Research.... i alle fall nesten... :cool:
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.881
    Antall liker
    4.322
    Beklager, ikke matrelatert, men er du fornøyd med Gordon Ramsey pannene?
    Det er ikke Gordon Ramsey, men de likner veldig. De heter onyx.

    Prisen er omtrent som panner med vanlig slipp-belegg, evnen til å steke med god varme er klart bedre, slippet er nesten like bra - og bra nok. Og holdbarheten … den er mye bedre enn vanlige slipp-panner, men det er ikke evig holdbarhet, som i reklamen. Våre stekepanner er kraftig redusert etter to års hard bruk … slippet er dårligere og en del av belegget har forsvunnet her og der. Det er mulig vi kan få nye på reklamasjon, for de hevder at de varer omtrent evig.

    Ja … en bonus er at de kan settes i ovnen og at de tar seg bra ut på bordet.

    Jeg har aldri hatt noe med slipp som tåler like mye, og støpejern krever mer vedlikehold enn denne familien er i stand til å levere, så dette fortsatt mitt førstevalg.

    Vi har også et par kjeler. De har vært mye brukt, men ikke fått like mye juling. De er fortsatt som nye.

    Så ja, jeg liker de.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.546
    Antall liker
    7.866
    Torget vurderinger
    0
    Det er ikke Gordon Ramsey, men de likner veldig. De heter onyx.

    Prisen er omtrent som panner med vanlig slipp-belegg, evnen til å steke med god varme er klart bedre, slippet er nesten like bra - og bra nok. Og holdbarheten … den er mye bedre enn vanlige slipp-panner, men det er ikke evig holdbarhet, som i reklamen. Våre stekepanner er kraftig redusert etter to års hard bruk … slippet er dårligere og en del av belegget har forsvunnet her og der. Det er mulig vi kan få nye på reklamasjon, for de hevder at de varer omtrent evig.

    Ja … en bonus er at de kan settes i ovnen og at de tar seg bra ut på bordet.

    Jeg har aldri hatt noe med slipp som tåler like mye, og støpejern krever mer vedlikehold enn denne familien er i stand til å levere, så dette fortsatt mitt førstevalg.

    Vi har også et par kjeler. De har vært mye brukt, men ikke fått like mye juling. De er fortsatt som nye.

    Så ja, jeg liker de.
    Mener å ha hørt/lest at slike panner/kjeler med belegg ikke er videre helsebringende etter at belegget har begynt å slippe.
    Var noe med at det kan føre til inntak av kreftfremkallende stoffer. Så for egen del sverger jeg til støypejern.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.518
    Antall liker
    6.925
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Stort sett alt av slippbelegg har temmelig begrenset holdbarhet, og så er en nødt å vaske de for hånd, om en skal bevare de.

    Vurderer rett og slett å begynne å bytte ut litt etter litt med Le Creuset. De holder, ser det ut til.

    Johan-Kr
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.881
    Antall liker
    4.322
    Mener å ha hørt/lest at slike panner/kjeler med belegg ikke er videre helsebringende etter at belegget har begynt å slippe.
    Var noe med at det kan føre til inntak av kreftfremkallende stoffer. Så for egen del sverger jeg til støypejern.
    Måtte nesten Google litt på dette.

    Ingen grunn til bekymring, basert på risikovurdering fra Folkehelseinstituttet.


    Den potensielt farlige komponenten er PFOA. Vurderingen over er fra 2006. I følge mange kilder på på www er det ikke pfoa i teflon laget etter 2015.

    280ED71C-AB5C-4580-A845-54A73C1EE560.png
    Så faren har gått fra «kun i teorien» til ikke-eksisterende.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.881
    Antall liker
    4.322
    Det er 5 års garanti på Onyx-produktene. Den første jeg kjøpte var en saute-panne som begynte å flasse i kantene. Sendte bilde til Onyx og fikk tilsendt en ny.

    Har prøve Le Creuset også, synes den emaljen fungerte svært dårlig.

    Smihjern er hakket bedre hvis man steller pent med belegget som må bygges opp for at panna skal slippe. Gir bra slipp og den beste varmen. Men det krever en husholdning der ingen brenner maten og ingen vasker panna med såpe.
     
    • Liker
    Reaksjoner: OMF

    aiso

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2010
    Innlegg
    1.538
    Antall liker
    4.366
    Sted
    Glåmdalen
    Torget vurderinger
    16
    Måtte nesten Google litt på dette.

    Ingen grunn til bekymring, basert på risikovurdering fra Folkehelseinstituttet.


    Den potensielt farlige komponenten er PFOA. Vurderingen over er fra 2006. I følge mange kilder på på www er det ikke pfoa i teflon laget etter 2015.

    Vis vedlegget 887636
    Så faren har gått fra «kun i teorien» til ikke-eksisterende.
    Les her:

    Forskere ved University of Newcastle og Flinders University har sett nærmere på Teflon.

    Teflon lages ved hjelp av PFOA, som er en del av PFAS-familien - og som fortsatt finnes i blant annet stekepanner på mangt et kjøkken.

    Nå slår de alarm.
    Studierapporten ble nylig publisert i det fagfellevurderte medisinske vitenskapsnettstedet Science of The Total Environment.


    Raman imaging for the identification of Teflon microplastics and nanoplastics released from non-stick cookware - ScienceDirect
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.082
    Antall liker
    2.541
    Har bare stålpanner uten noen form for belegg, hvis man behandler dem riktig når man kommer hjem fra butikken og "vasker" den riktig etter bruk trenger man ikke teflon eller andre remedier. Ikke er det spesielt dyrt heller
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.690
    Antall liker
    15.810
    Torget vurderinger
    2
    Kjøp keramisk, karbonstål/kullstål, eller også kobberpanner med stål. Min kone steker egg i Mauviel uten at noe brenner fast. Vi har også støpejernspanner som det går helt fint å steke egg o.a. i uten at det brenner fast. Karbonstål og støpejern kan man behandle slik at de utvikler non-stick egenskaper.

    Teflon er det greiest å styre unna. Keramiske panner er trygge, men ømfintlige for skrapeskader, så der skal man være forsiktig så stekeoverflaten ikke skades.

    Grei beskrivelse av karbonstål-panner:

    Skjermbilde 2023-01-28 kl. 10.51.59.png

    Anbefaler ellers Bakeren og Kokken, som har gode kullstålpanner:

     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.881
    Antall liker
    4.322
    Les her:

    Forskere ved University of Newcastle og Flinders University har sett nærmere på Teflon.

    Teflon lages ved hjelp av PFOA, som er en del av PFAS-familien - og som fortsatt finnes i blant annet stekepanner på mangt et kjøkken.

    Nå slår de alarm.
    Studierapporten ble nylig publisert i det fagfellevurderte medisinske vitenskapsnettstedet Science of The Total Environment.


    Raman imaging for the identification of Teflon microplastics and nanoplastics released from non-stick cookware - ScienceDirect
    Grei artikkel, og ikke overraskende at vi får i oss plast her også. Men det er ingen alarm som slås i den artikkelen.

    Om effekt av mikroplast:

     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.881
    Antall liker
    4.322
    Teflon lages ved hjelp av PFOA, som er en del av PFAS-familien - og som fortsatt finnes i blant annet stekepanner på mangt et kjøkken.
    Det stemmer ikke. Se over.
     

    kjellbjarne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2008
    Innlegg
    5.112
    Antall liker
    3.645
    Torget vurderinger
    4
    Du er jo provoseraren over alle, men jeg knekker
     

    Absolutt

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.06.2013
    Innlegg
    1.028
    Antall liker
    330
    Sted
    Kristiansand
    Torget vurderinger
    7
    Jeg er amatørkokk, og kjøpte nylig en De Buyer Mineral B Pro. Veldig fornøyd egentlig. Matrester som evt setter seg "fast" skraper jeg bare av ved deglasere den. Så tørker jeg den tørr med mikrofiberklut = ren. De Buyer har litt konveks bunn for at bunnen ikke skal deformere seg ved bruk på induksjon, eller rask oppheting. Det syntes jeg er litt små irriterende, da olja/smør renner ut til sidene. Vurderer å kjøpe en Matfer panne av gamle typen, da de har flat bunn, og induksjon har jeg ikke!

    Det store spørsmålet er: Hvorfor non-stick, karbonstål eller støpejern når rustfritt stål uten belegg? :)
    Rustfritt stål tåler omtrent alt! Det eneste negativet er at de koster mye, ikke tåler like høy varme (som karbonstål/støpejern, men hvem overstiger 250c uansett?) og kan "warpe" om bunnen er tynn.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.690
    Antall liker
    15.810
    Torget vurderinger
    2
    Ulike panner til ulik bruk. En støpejernspanne har en rekke attraktive egenskaper, også inn i ovnen, karbonstål er bra om man ønsker non-stick egenskaper. Og som du skriver fungerer det fint med å deglasere stålet i din Mineral B panne, slik min kone gjør når hun bruker en kobberpanne med stål. (Karbonstål og støpejern er uten belegg, og betegnelsen "mild iron" gjelder nok også for Mineral B (ser de bruker uttrykket).
    Mineral B bruker samme fremstillingsmetode som pannene med karbonstål, og ta en kikk her:


     

    Absolutt

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.06.2013
    Innlegg
    1.028
    Antall liker
    330
    Sted
    Kristiansand
    Torget vurderinger
    7
    Ikke uenig i det.
    Non-stick for delikat mat som krever lavere varme.
    Rustfritt stål for resten.
    Karbonstål for morro.

    "Mineral B" betyr bare at pannen er behandlet med bivoks, slik at den ikke skal ruste under lagring, og fjernes før man setter den inn med matolje.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.690
    Antall liker
    15.810
    Torget vurderinger
    2
    Ikke uenig i det.
    Non-stick for delikat mat som krever lavere varme.
    Rustfritt stål for resten.
    Karbonstål for morro.

    "Mineral B" betyr bare at pannen er behandlet med bivoks, slik at den ikke skal ruste under lagring, og fjernes før man setter den inn med matolje.
    De bruker jo karbonstål/kullstål. Selv bruker jeg olivenolje for å unngå at det skal ruste på panner som trenger slikt, bivoks er også bra, tenker jeg.
     

    Absolutt

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.06.2013
    Innlegg
    1.028
    Antall liker
    330
    Sted
    Kristiansand
    Torget vurderinger
    7
    Jeg skjønner ikke helt innlegget ditt. Ja, jeg vet det er karbonstål.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.690
    Antall liker
    15.810
    Torget vurderinger
    2
    Jeg skjønner ikke helt innlegget ditt. Ja, jeg vet det er karbonstål.
    Bra. Da kan vi slutte å stekepanne-nerde. Du skrev:

    Det store spørsmålet er: Hvorfor non-stick, karbonstål eller støpejern når rustfritt stål uten belegg? :)
    Rustfritt stål tåler omtrent alt! Det eneste negativet er at de koster mye, ikke tåler like høy varme (som karbonstål/støpejern, men hvem overstiger 250c uansett?) og kan "warpe" om bunnen er tynn.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.574
    Antall liker
    7.111
    Osso Buco er sjeldent feil, en rett også ungene har blitt glade i.

    Potetmos fra melne pimpernell med en god klatt meierismør og finhakket gressløk.

    Ellers smørdampede rotgrønnsaker.

    Enkelt og godt.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.546
    Antall liker
    7.866
    Torget vurderinger
    0
    @ BeetleBug

    Bare å beklage, men invitsjonen til den middagen må ha kommet bort i posten. Men prøv bare igjen for Posten må jo få det til slutt! :giggle:

    For egen del var det ishavsrøye med ovnsbakte poteter, gulrot og aspargesbønner, mangosalat og rømmesaus. Men dagens middag var ikke selvgjort. Ganske greit å gå til dekket bord i blant. ;)
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.569
    Antall liker
    103.007
    Torget vurderinger
    23

    Kinesisk fondue i dag.
    Lammefilet, oksefilet, store reker, krabbeboller, enoki, østerssop, vårløk, koriander, tofu,
    barbeque/hoisinsaus, soya/sesamolje...

    20230205_162442.jpg 20230205_154221.jpg 20230205_154030.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn