Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    3/4 boks med uvarmet snurring.
    Å spise snurring (eller RSP) rett av boksen med passe grov kniv (stor samekniv e.l.) i regnvær, etter tre dager fjelltur i en pause før man tar fatt på de to-tre siste timene med labbing for å komme seg hjem er ikke dumt...

    Johan-Kr
    Av og til er det stearinlignende fettet i hjørnene av boksen det beste i verden.

    Alle burde prøve å være sultne én gang, og så kjenne godt etter mens man spiser. Det skjer mye rart med kropp og sjel.
    Slik er det snart bare forunt en underbetalt statsansatt å oppleve..:cool:
    Vært mye sulten i statens tjeneste, skal jeg si deg. Men det har hver gang vært i mine best betalte statlige stillinger. 8)
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Kjøttkaker, brun saus, kålstuing, poteter, tyttebærsyltetøy. Sjælmekka kjøttkaker spedd med litt havregryn og vann, løk, krydret med salt og pepper, og littegrann muskat. Sjælmekka kålstuing, også med salt, pepper og muskat. Porsjonspakker i frysen, til og med. Godt var det óg.

    Ingrid Espelid Hovig hadde vært stolt av meg. Kjerringemne!
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Ahh... Det skal vi ha i neste nattperiode på jobben. Gleder meg!
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.256
    Antall liker
    3.533
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    scampi pil pil med noen brødskiver og en weissbier til middag.

    multekrem til dessert. Ble selvfølgelig alt for mye dessert.

     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.237
    Antall liker
    6.370
    Restemiddag fra uken; Channa Masala og Tarka Daal, ris og pickle ved siden av. Nå vannmelon og grønn juice.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.237
    Antall liker
    6.370
    Barnevakt, guttungen er fora opp på industrimøl så vi må tilpasse oss litt. Veganburger og pommes frites. Med shitloads jalapenos til meg.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Ikke jeg, men kona lager helt utrolig god mat. Løksuppe med laurbærblad, ost og brød, indrefilet med bakte poteter, solbærgele og nydelig hjemmelaget fløtesoppsaus og dampede erteris, krokanis og sitronkake til dessert. :D
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.535
    Antall liker
    6.954
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Spise-opp-rester-grateng...

    I dette tilfellet:
    Lage makkaronistuing av 1/2l makkaroni, smør, litt mel og 1/2l melk, med mye muskat, løkpulver, pepper og hvitløkspulver.

    Stek opp en pakke kjøttdeig og et par middagspølser i terninger å ha i.

    Stek opp en stor, strimlet løk, en bit purre i strimler, en paprika i små biter, to-tre sopp i terninger å ha i.

    Skjær noen poteter og et par gulerøtter i terninger å ha i.

    Rør i 5-6 egg.

    Hell dette i en smurt langpanne og la det godgjøre seg i 50 min i ovnen på 200 grader. De siste 12-15min kan en hive inn noen hvitløksbrød i lag med dette.

    Om det er godt? Aner ikke - det er ikke ferdig stekt enda...

    Johan-Kr
     

    tweakMan

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.223
    Antall liker
    124
    To gryter på ovnen.
    1 pose "5 min" ertestuing, 3 stk gilde karbonader, 1 rapidsalat, 1 klatt smør, litt olivenolje, pepper salt og litt kylling buljong og toro kjøttkakesaus. 1 "bøtte" tyttebærsyltetøy
    Karbonadene koste seg i sausen en 30 min. som hadde litt kyllingkraft + 2-3 SS med tyttebærsyltetøy i seg for å få litt futt på smaken.

    Rapidsalat + karbonader og ertestuing og tyttebærsyltetøy på en tallerken., + en 8-9 SS med den superbe sausen!
    Det var hysterisk deilig!!! + kaffe.


    Man kan godt lytte til denne om man spiser... noe så godt! Minah sah shu-hree? (you all hanging in there?)

    mvh
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.185
    Antall liker
    6.907
    Torget vurderinger
    4
    Den lokale fiskepushern hadde blitt overrasket av leverandøren her om dagen.
    Helt uventet hadde han slengt med en kasse lutefisk i morgenleveringen.

    Hvem kan vel si nei til slikt, selv om det er ulovlig tidlig ?!

    Det var selvsagt umulig å finne ribbefett utenfor sesongen, så jeg måtte jukse litt med andefett i tillegg til bacon.
     
    N

    nb

    Gjest
    I dag skal jeg, som god normann, spise "fredagstaco". Som tenkende menneske skal den selvsagt ikke konsumeres i skjell, men i lefser. Planen som følger:

    - krydderblanding av salt, pepper, chiliflak, spisskumin, oregano, cayennepepper, løkpulver og hvitløk. Skal steke en kuttet løk og kyllingbryst i strimler i denne.
    - guacamole av et par avokadoer, limesaft, limeskall, hvitløk, salt, pepper og koriander
    - chilisalsa til mor og far av tomater, olivenolje, chili, rødløk, koriander og vårløk

    Ekstra tabascosaus til far og litt revet ost og rømme til de som vil ha det samt noen sprø salatblader.
     
    N

    nb

    Gjest
    Det er lammesesong, og pakkene merket med den noe uortodokse betegnelsen "fårikålkjøtt" kan brukes til så mangt. Her om dagen lagde jeg en marokkansk lammegryte som ble meget bra. Fant den på internett og gjorde stort sett som beskrevet med noen små tilpassninger. Kryddermengdene tok jeg litt på slump og ved å smake meg frem, "agan oil" hadde jeg ikke, tomatjuice droppet jeg og nøtter utgikk av allergitekniske årsaker. Marineringen av kjøttet gav jeg kun en god time på kjøkkenbenken. Serverte med couscos smaksatt med kyllingkraft, hvitløk og bløtlagte rosiner. Jeg brukte i overkant av 2kg kjøtt inkl ben - kokte det på benet. Jeg brukte mer dadler, mer rosiner og mer hvitløk enn hva oppskriften angir, men det blir en smakssak. Gir først og fremst sødme. Vær litt forsiktig med kanelen, den overdøver lett de andre kryddersmakene. La putre en par-tre timer tid og skum av underveis. Fjern også det meste av fettet som legger seg på toppen.

    Tatt herfra: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/moroccanlambtagine_6696

    Ingredients

    1 tsp cayenne pepper
    2 tsp ground black pepper
    1½ tbsp paprika
    1½ tbsp ground ginger
    1 tbsp turmeric (tumeric=gurkemeie)
    2 tsp ground cinnamon (kanel)
    1 x shoulder of lamb, trimmed and cut into 5cm/2in chunks (about 1.1kg/2½lb meat in total)
    2 large onions, grated
    2 tbsp olive oil
    2 tbsp argan oil
    3 cloves garlic, crushed
    570ml/1 pint tomato juice
    2 x 400g tinned chopped tomatoes
    115g/4oz dried apricots, cut in half
    55g/2oz dates, cut in half (dadler)
    55g/2oz sultanas or raisins
    85g/3oz flaked almonds
    1 tsp saffron stamens, soaked in cold water
    600ml/1 pint lamb stock
    1 tbsp clear honey
    2 tbsp coriander, roughly chopped
    2 tbsp flat leaf parsley, roughly chopped

    Preparation method


    Place the cayenne, black pepper, paprika, ginger, turmeric and cinnamon into a small bowl and mix to combine. Place the lamb in a large bowl and toss together with half of the spice mix. Cover and leave overnight in the fridge.


    Preheat the oven to 150C/300F/Gas2.


    Heat 1 tbsp olive oil and 1 tbsp of argan oil in a large casserole dish. Add the grated onion and the remaining spice mix and cook over a gentle heat for 10 minutes so that the onions are soft but not coloured. Add the crushed garlic for the final 3 minutes.


    In a separate frying pan, heat the remaining oil and brown the cubes of lamb on all sides then add the browned meat to the casserole dish. De-glaze the frying pan with ¼ pint of tomato juice and add these juices to the pan.

    Add the remaining tomato juice, chopped tomatoes, apricots, dates, raisins or sultanas, flaked almonds, saffron, lamb stock and honey to the casserole dish. Bring to the boil, cover with a fitted lid, place in the oven and cook for 2-2½ hours or until the meat is meltingly tender.

    Place the lamb in a tagine or large serving dish and sprinkle over the chopped herbs. Serve.
     
    N

    nb

    Gjest
    I år satser tydligvis Rema 1000 tyngre enn vanlig på lam - de har en "Lofotlam" - serie. Norsk lammekjøtt er som regel strålende uansett hvor det kommer fra, så at det er fra Lofoten har jeg ikke hengt meg så mye oppi, men det fine er at de tilbyr en del stykker man vanligvis ikke får kjøpt i dagligvarebutikker. I år har de lammeribbe og hel lammebog, det kan jeg ikke huske å ha sett før. Nuvel. I går ble det hel lammebog. Og det var godt.

    Gjør som følger:
    Sett ovnen på ca 250 grader
    Ta en ildfast form med høye kanter. Legg noen kvister rosmarin og/eller timian i bunnen sammen med noen hele fedd hvitløk MED skallet på.
    Snitt i rutemønster på fettsiden med en skarp kniv uten å skjere for mye ned i kjøttet.
    Gni inn bogen med olivenolje og godt med salt og pepper.
    Skvis en dæsj sitronsaft over.
    Legg på noen fedd hele hvitløk - fortsatt med skallet på - og noen flere urtekvaster

    Ha på aluminiumsfolie så formen blir helt tett. Sett i ovnen, skru ned temperaturen til 175 grader og la stå i ca fire timer.

    Kjøttet er nå så mørt at det kan rives frahverandre med gaffel.

    Løft kjøttet forsiktig over på et serveringsfat og server med det som vanligvis passer til. Jeg brukte glaserte gulrøtter, ovnsbakt pastinakk, kantarell og en rødvinssaus. Guffa i bunnen av stekeformen er også en fin basis for en saus.
    Legg bogen i formen.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Gjorde en kulinarisk oppdagelse i går. Skulle lage Rogan Josh og valgte å bruke Tabasco mens jeg surret lammekjøttet (kuttet i terninger). Dryppet oppi kanskje seks-syv dråper vanlig Tabasco.

    Resultatet var øyeblikkelig Masseødeleggelseslaboratorium. Det ble utskilt en dunst som gikk rett i lungene, og som gjorde det vanskelig å puste. Kunne ikke stå over stekepannen.

    Nok om det - gikk fort over.

    MEN - til den kulinariske oppdagelsen. Effekten av å steke/surre tabascosausen sammen med kjøttet ble praktfull. Kjøttet fikk et godt og autentisk pepperbitt, uten vond ettersmak av noe slag - jevnt fordelt og meget interessant. Skal gjenta eksperimentet - tror ikke resultatet skyldes at jeg også brukte litt rømme i pannen mot slutten av stekingen.

    Bruker ofte chili, currypasta, osv - men gårsdagens pepperbitt fra retten er noe av det bedre jeg har opplevd.

    Det er umulig å puste inn det som kommer fra stekepannen, så vær obs på det om man prøver dette.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.778
    Antall liker
    103.916
    Torget vurderinger
    23
    :cool: Det er da heller ikke meningen at du skal inhalere, Vredens :cool:
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    I år satser tydligvis Rema 1000 tyngre enn vanlig på lam - de har en "Lofotlam" - serie. Norsk lammekjøtt er som regel strålende uansett hvor det kommer fra, så at det er fra Lofoten har jeg ikke hengt meg så mye oppi, men det fine er at de tilbyr en del stykker man vanligvis ikke får kjøpt i dagligvarebutikker. I år har de lammeribbe og hel lammebog, det kan jeg ikke huske å ha sett før. Nuvel. I går ble det hel lammebog. Og det var godt.
    .
    Nå er vel grillsesongen over, men lammeribbe er min favoritt av kjøtt på grillen tror jeg. Også fin og dampe lik man gjør med pinnekjøtt, og så gi det en runde under grillelementet i stekeovnen.
     

    rama

    biskopen av holmlia
    Ble medlem
    09.06.2003
    Innlegg
    15.791
    Antall liker
    21.344
    Sted
    oslo
    Torget vurderinger
    17
    alltid irritert meg at lammesesongen er i utakt med grillsesongen, selv om det uansett er nok av gode retter å lage
     

    Bjørn.H

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    03.07.2004
    Innlegg
    23.975
    Antall liker
    8.282
    Torget vurderinger
    1
    Jeg liker EU. Over grensa i Sverige fikk jeg tak i lammekoteletter fra Falklandsøyene. Stekt med timian og hvitløk. Hjemmelaget potetmos og salat med med ruccola og halloumi-ost og cherry-tomater.
     
    N

    nb

    Gjest
    Rester av lommebog. Pappardelldpasta, stekt gammelt brød, revet appelsinskall, rå hvitløk, olivenolje, rosmarin, sitronsaft og godt med pepper og veldig godt med revet palmesan.
     
    N

    nb

    Gjest
    Lammebog, tredje (og siste) episode. Tar sin tid å spise seg gjennom en hel lammebog for 2 voksne og 2 små barn...

    Gårsdagens variant: Kebab

    - Pitabrød fra butikk. Ikke akkurat det beste som er å oppdrive, men funker til en kjapp tirsdagsmiddag.
    - Løk, hvitløk, lammekjøtt og paprika i strimler stekes. Kryddermix på mot slutten. Den bestod av salt, pepper, spisskumin, røykt paprika, korianderfrø og chilipulver
    - Smør innsiden av brødet med crème fraiche, legg i noen salatblader, fyll på kjøttguffa og spis.

    Litt kruttsterk sambal orek til far for å få passe styrke.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Lammecarré på jobben. Verdig avslutning på natthelga får man si, selv om to stykk ikke liker lam, og en heller spiser havregraut enn rosastekt kjøtt....

    Pølse om lompe til ungene. Neste nattperiode er det lutefisksesong.

    Sen middag i dag. Heston Blumenthal-inspirerte burgere. Kjøttdeig fra kjøledisken på Rema, lagt ut med 'strimlene' etter kjøttkverna paralellt, pakket til en pølse i plastfolie, rullet litt frem og tilbake på benken og kuttet i skiver. Knallbra! Uspedd kjøtt og dermed bedre smak enn vanlig, holdt kjempefint sammen i panna, flott spisekonsistens på grunn av retningen på kjøttfibrene. Butikkbrød, ost, rødløk, kapers, sennep og ketchup.

    KISS. Spesielt siden man kun har sett Heston Blumenthal på TV, ikke i speilet.
     
    Sist redigert av en moderator:

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    309
    Entrecòte med noe slankesalatgreier til.

    Ellers har det gått på saltet Uer nesten i en uke.
    Hvor Uerhodene er en delikatesse.

    Dèt er forresten nysaltede kløvde Torskehoder også...
     
    N

    nb

    Gjest
    Old school: Brun lapskaus med rester av lammelår

    1) Kok poteter, gulrøtter, pastinakk, persillerot eller hva du nå ønsker av rotgrønnskaer. Jeg koker de separat slik at jeg kan ta de ulike sakene av varmen når det er ferdig. Bruk så lite vann som mulig med grønnsakene, så helles ikke noe av smaken ut.
    2) Lag brun saus. 50g smør brunes, rør inn 50g hvetemel og få guffa godt brun. Ha på varm kraft - det synder og damper noe helt forjævlig siden guffa holder over 100 grader, så vær litt forsiktig. Begynn med ca en halvliter og tilsett til det blir passe tykkelse. Smak til med salt og pepper. Evnetuelt tilsett en god dæsj fløte for å runde av smaken. Fargen kan jukses til med sukkerkulør om det er viktig. Det trengs ikke mye.
    3) Ha lammebitene i og la trekke noen minutter. Tilsett de ferdigkokte grønnsakene mot slutten.
    4) Sett gryta på bordet og server, evt flatbrød med god smør til. Bladpersille er godt over.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    309
    Entrecòte i dag også med slankesalat.
     
    N

    nb

    Gjest
    Fastfood til kveldsmat:

    - en stk ristet briocheskive fra butikken/fryseren
    - gåselever kjøpt på ferie i Frankrike
    - eplekompott laget av samboeren basert på svært økologisk dyrkede epler i en eplehage et sted på Oslo Øst.
    - ringi eplesaft
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    309
    Blir Entrecòte i dag også med noe salatgreier.

    Har kjøpt Pesto i dag til forandring som entrecòten skal klines inn i.
     
    N

    nb

    Gjest
    Rema 1000 har Lammecarré i år. Tok en halv pakke i dag, var bra kjøtt. Kjørte sellerirotpuré, lettstekte gulrøtter og portvinssaus til. Sistnevnte gav en fin anleding til blåmuggost til dessert siden flasken uansett var åpnet. Kjørte "lam med grønt" dvs hadde på en guffe av hvitløk, bladpersille, olivenolje, sitronsaft og parmesan mot slutten av stektetiden.
     
    N

    nb

    Gjest
    Ikke akkurat middag: Men noe som er jækla godt... surdeigsbrød. Ganske omstendig prosess, men verdt innsatsen - tid er den viktigste ingrediensen for et godt resultat.
    Man tager 500g surdeig (50/50 vann og mel). Finnes ørten måter å starte en surdeigskultur på - søk på nettet. Til dette brødet bruker jeg som er laget kun på hvetemel og vann. Har den i kjøleskapet og mater den ca en gang i uken om jeg ikke baker.

    950g siktet hvetemel, 50g siktet rugmel og 650g vann blandes. La stå en halvtime. Tilsett surdeigen og 25g salt. Det er ganske mye salt, men dette er ikke stedet for å kutte på saltinntaket - brød uten salt smaker ingen ting. Vannet skal ikke være kroppstemperert, romtemperatur er greit eller kaldere. Det tar lengre tid om det er kaldt.

    Elt til deigen er smidig, det tar den tiden det tar. Min maskin er gammel og ikke så effektiv som nyere saker, så jeg elter rundt en god halvtime. Lav hastighet de første par minuttene, deretter raskere. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og har en glatt overflate. Surdeigen skal være romtemperert og ikke komme rett fra kjøleskapet.

    Ha over i en bolle smurt med olivenolje og la stå noen timer. En fire-fem timer burde holde. Det skal heve en god del på denne tiden.

    Hell deigen på benken og del den i to (gir to ganske store brød). Brett de to emnene forsiktig inn fra hver side og la de hvile en time med plastfolie over. Gjenta denne prosessen tre ganger. Jeg legger de så over i en hevekurv og lar de heve til dobbelt størrelse. Det tar den tiden det tar - vi snakker mange timer her.

    Varm ovnen til 250 grader og kok opp litt vann.

    Hvelv brødet ut på bakepapir, strø over siktet rugmel (hvetemel kan også brukes, men det blir gult av stekingen). Snitt brødet med en svært skarp kniv. Sett brødet i ovnen, sleng inn ca 1 dl vann i bunnen av ovnen og lukk døren umiddelbart. Vannet gir damp som gir fin skorpe. Slå ned varmen til 220 grader etter fem minutter og stek totalt i type 40-45 minutter. Det er ferdig når det har fått fin skope og lyder hult når man banker på undersiden. IKKE åpnen ovnen for å sjekke før mot slutten av steketiden.

    surdeig.jpg
     
    S

    sorgenfri

    Gjest
    Stekt FjellRøye servert med Hollandaise potet og smørdampede Asparges..

    Mens jeg var i gang hev jeg meg i bakinga jeg også- og nå sitter familien å spiser brød, og ikke potetgull:)

    IMG_2062.jpg

    Hollandaise kan bli litt mye, så jeg vendte inn frisk Purreløk -Julienne dette gjør den friskere. Råløk i store biter bidrar til enda mer friskhet.

    Fisken ble vendt i mel/salt/pepper -stekt på sterk varme RIKELIG med smør!

    Velbekomme
     
    N

    nb

    Gjest
    Alle burde skaffe seg en trykkoker. Så sentral som eksempelvis poteten er i middagen for mange er det noe nær et under at dette ikke er standardutrusting på norske kjøkken. Det er også veldig praktisk i disse lammekjøttider - når en ladning lammebog (eller den kjente stykkdelen "fårikålkjøtt") kan kokes helt mørt på under en time gir det helt nye muligheter for hva man slenger sammen til hverdags.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.237
    Antall liker
    6.370
    Trykkoker går fler ganger i uken her i huset, men ikke på lammekjøtt heldigvis.

    Fantastisk verktøy!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn