Static Induction Transistor

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.502
Antall liker
35.389
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
SIT'er er en variant av JFETs med nokså spesielle egenskaper. De har vært oppfunnet en stund og blitt ansett som en slags kuriositet, men begynner nå å dukke opp i radar og andre applikasjoner som trenger både stor hastighet og stor effekttålighet. For audioformål er det mest interessante kurver som denne:



http://mixedsignal.eleg.uark.edu/sic/documents/papers/AAS_paper_avinash.pdf

Hittil har sånne kostet et par tusen dollar pr transistor for militære radarapplikasjoner, men dette kan bli ganske interessant:
http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt12/1.html

Hint, hint: Selv jeg forstår hvordan man kan lage en klasse-A effektforsterker rundt en sånn sak, en strømforsyning og en effektmotstand.
 

Vedlegg

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
De der ser jo meget gøyale ut. Ser for meg en SET med denne, burde bli SESIT det, eller pushupull; PPSIT 8)

Negativ temperatur koeffisient og greier, og lineæriteten ser bra ut også, triode-likheten burde vel føre til lite forvregning av høyere orden? Bare morro i vente med disse da altså. Undres når Farnell/Elfa fører slikt :)

- slarssen
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.502
Antall liker
35.389
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Ja, med disse kurvene kan du i prinsippet sette 20 V over drain - source og få rundt 2 A gjennom dingsen. Så setter du signal i størrelsesorden +/- 1 V på gate og får en variasjon på +/- 1,5 A i strømmen, tilsynelatende med ganske lav forvrengning. For å bruke resultatet til noe, setter du en effektmotstand mellom V+ og drain og henter output ved drain. Da har du en common source single ended klasse-A-forsterker med litt gain i både spenning og strøm. Fikler du litt med forsyningsspenningen finner du fort et driftspunkt med minimal forvrengning, selv uten feedback, og hvis du biaser litt opp eller ned kan du velge mellom triode- og pentodekarakteristikk på den lille forvrengningen som er. Kanskje det hadde vært lurt med en gate stopper for å bremse den litt ned, siden det ikke er UHF vi er interessert i, og kanskje en liten motstand i serie med source for litt degenerering. Kanskje. I så fall har du en nokså komplett effektforsterker med en sånn transistor og tre motstander, pluss en kondensator på utgangen for å blokkere DC.

Disse må være perfekt for en figur som Nelson Pass, som forsøker å lage enkle forsterkere med tilsvarende enkel forvrengningskarakteristikk, men ikke er spesielt redd for litt varmeutvikling. Her er et av Pass' forsøk på å lage en forsterker med noen tidlige versjoner uten spesielt mye effekttålighet: http://www.passdiy.com/pdf/ZV8_power_jfet.pdf

Ser dem ikke på Elfa ennå, merkelig nok, men her har du noen:
http://www.rell.com/pages/Product-End-Category.aspx?productCategory=10075

Legg merke til at prisen er pr stk. I dollar. :eek:
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Asbjørn skrev:
og kanskje en liten motstand i serie med source for litt degenerering. Kanskje.
Kjør på. Allen Wright gikk jo bort for ikke så lenge siden, så da er det ikke så mange igjen av dem som hisser seg opp over litt feedback. Måtte han hvile i fred :).
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Det arbeidspunktet du tenker på der burde gi mellom 15-20ohm drain-resistans som vil ligge i parallel med drain motstanden som sikkert da er i størrelsesorden 2-4 ganger større så total utgangsimpedans på rundt 8-10 ohm. Ikke allverdens dempingsfaktor dette da, men litt feedback på den ene eller andre måten vil jo få dette ned ytterligere. Dytter du en vanlig JFET forran så har man jo litt mer gain å leke med. Eller en trafo med lavt viklingsforhold, så kan man jo dra nytte av at man trenger rimelig lave induktansverdier også så trenger man ikke mange Henry'ene heller. Da blir det jo en mer ideel trafo også.

- slarssen
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.055
Antall liker
2.834
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Ikke for å være negativ ;D
Men for prisen av to slike kan jeg hente en diger kasse med morsomme rør ingen har tenkt på å bruke til audio hos Motron
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.502
Antall liker
35.389
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Du har unektelig et poeng der. :)

Men jeg tipper at denne teknologien etterhvert dukker opp i mer fornuftige prisklasser også. Det ser ut som disse kan brukes til andre ting enn bare milspec radar, og da vil forhåpentligvis noen se en forretningsmulighet. Nelson Pass har nettopp fått produsert opp sin egen serie i TO-247-pakning. Han betalte visst en "six figure sum" for den serien, men jeg aner ikke hva prisen pr stk ble.
 
Topp Bunn