Resultater 1 til 10 av 10
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast EirikV's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  264
  Tagget i
  0 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Har noen av dere liggende data om impedanstoppen og ved hvilken frekvens til
  JBL 2235H bassen? Har alle andre data, men ikke dette viktige. Vet ikke om impedanstoppen alltid er ved egenresonansen. I så fall er fs 20 hz.

  Skal få laget impedansekorreksjon. Hvis noen har laget dette til 2235 før, setter jeg pris på å få vite verdiene som du har brukt.

  Elementet skal deles elektronisk, men jeg ser likevel en fordel med å få jevnet ut impedansen i dypbassen.

  Håper at en av dere kan hjelpe meg.

  Hilsen Eirik Viste.

 2. #2
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,125
  Tagget i
  23 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Kan dessverre ikke hjelpe deg med tallene du er ute etter, men den impedanstoppen kommer til å endre seg med kassen elementet står i. Større kasse => lavere resonansfrekvens. Resonansfrekvensen kommer uansett til å havne høyere enn den oppgitte frekvensen, som er målt i friluft.

  Jeg ville målt impedanskurven selv, med elementet i den aktuelle kassen, før jeg prøvde å lage et kompensasjonsnettverk. Fordelen med å bruke et slikt filter er at du får enklere fasevinkler, men det er likevel ikke sikkert at du får en vesentlig snillere last for forsterkeren, for den må levere mer strøm (som går tapt som varme i en effektmotstand) enn hva den ville gjort på impedanstoppen. Eksempelvis får du 6 ohm impedans hele veien i stedet for en topp på 50 ohm, jfr Ohms lov.

  Kompensasjonsnettverk brukes vanligvis i forbindelse med passive delefiltre for å gjøre det lettere å regne ut riktige verdier på de andre komponentene i delefiltret. Da kan det være et poeng å bruke et LRC-nettverk for å ta ned impedanstoppen for HF-elementet og et Zobel-nettverk (RC) for å jevne ut induktansen for LF-elementet. Men hele den problemstillingen forsvinner med aktiv deling.

  Hva slags forsterker skal du bruke dette med?

 3. #3
  Hifi-entusiast EirikV's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  264
  Tagget i
  0 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Hei igjen Asbjørn og takk for svar.

  Jeg trodde at det ville bli enda bedre med korreksjonen enn uten med aktiv deling. Men hvis vinningen går opp i spinningen glemmer jeg det hele.

  Jeg kjøpte jo elementene fra deg. Ombyggingen av høyttalerne tok mye lengre tid enn jeg trodde sist gang jeg var hjemme. Så fikk ikke tid til annet enn en liten prøvelytting. Basskassene er blitt lettere, men veier nok likevel 130 kg+ pr stk. Så det er ikke mye bevegelse i disse kassene.

  Kassen er på ca 240 liter netto, så jeg tror at jeg skal få til skikkelig dypbass. Det blir nok litt eksperimentering med lengden på porten. 16 cm rør, så den skal slippe bra med luft igjennom.

  Jeg bruker en Crown K2 på bassene. Det skal være mer enn nok effekt til å drive bassene skikkelig. Den gir 500watt pr kanal i 8 ohm og 800 i 4 ohm. Det er en såkalt Balanced Current Amplifier(egen patent som Crown har på digitale forsterkere).

  En Lyngdorf TDA 2200 styrer deling m.m på bassene. Der finnes jo mange muligheter til korrigering og valg av delefrekvens og avskjæring. Jeg har også kjøpt en Tact S2150 dig effektforsterker til å drive diskantene. Kan også der bestemme akkurat hvilken delefrekvens og avskjæring og filtertype. 3 veis aktiv deling med ubegrensete muligheter til valg av delefrekvenser, delay osv. Er veldig spent på hvordan det skal bli, men får ikke til kommunikasjonen mellom PCen og forsterkerne. Skal prøve å få tak i en annen kabel og se om det hjelper.

  Håper at du får til Velodynen din.

  Hilsen Eirik.

 4. #4
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,125
  Tagget i
  23 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Det var nok ikke meg du kjøpte disse av, men likevel. Jeg ser at f eks KEF bruker et sånt kompensasjonsnettverk i bassene på sin utmerkede Reference 207/2, så ideen er god. Selv holder jeg på med noe med et par Beyma 12SW1300Nd som basser (i lukket kammer for at det hele ikke skal bli altfor digert). Disse har så lite mekanisk demping at de vil få en rimelig bratt resonans. De skal drives av en Hypex UcD700, og den har mye krefter og påvirkes ikke noe særlig av lastimpedans. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal bruke et sånt kompensasjonsnettverk eller ikke, men tror jeg kommer til å prøve uten til å begynne med. Kan alltids lage et senere for å teste om det blir en forbedring eller ikke. Din Crown K2 bør heller ikke få spesielt store problemer med å drive den lasten, selv med en skarp resonanstopp med ganske store fasevinkler på hver side.

 5. #5
  Hifi-entusiast EirikV's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  264
  Tagget i
  0 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Han heter Asbjørn han jeg kjøpte elementene av og. Men så etterpå at han har et annet brukernavn.

  Angående strømtap i imp.korreksjon, så trodde jeg ikke det var så mye tap. Hadde uansett tenkt å parallellkoble mange motstander og bruke bra spoler og kondensatorer. Tror at JBL har ganske snille elementer angående impedansavvik og fasevinkler.

  Jeg er ingen ekspert på hverken høyttalere eller elektronikk. Men ville tro at hvis høyttaleren har en impedanstopp på 50-80 ohm så vil forsterkeren bare levere 1/8 eller 1/10 del av effekten rundt den frekvensen sammenlignet med ca 8 ohm. Men det forholder seg sikkert annerledes i praksis. Ellers ville vel de fleste forsterkerne miste mye ytelse.

  Nå er jeg mest frustrert fordi jeg ikke får til kommunikasjonen mellom min PC og både Lyngdorfen og Tacten. Har gledet meg lenge til å endelig få teste og optimalisere delefrekvenser og avrulling. Men har vel mulighet for kyndig veiledning når folk er tilbake på jobb igjen.

  Takk i alle fall for dine bidrag, Asbjørn. Håper at du blir fornøyd med din høyttaler.


 6. #6
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,125
  Tagget i
  23 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Det strømtapet oppstår fordi elementet fortsatt har sine 50 ohm (eller hva det nå er) impedans ved den resonanstoppen. Du kan få det til å se resistivt ut for forsterkeren ved å koble en effektmotstand i parallell med elementet, og sette en spole og en kondensator i serie med den motstanden for å båndpassfiltrere den slik at den bare "slipper til" ved resonansfrekvensen. Riktig utført får du en flat impedanskurve, som riktig nok betyr at det går mer effekt fra forsterkeren, men den ekstra effekten blir altså til varme i effektmotstanden. Du har ikke endret strømmen som går gjennom selve høyttalermotoren.

  Husk at forsterkeren fungerer som en spenningskilde, slik at signalet vil være så-og-så mange volt uansett hvor mye strøm som går ved den frekvensen. Forsterkeren tar en spenning på inngangen sin og forsterker det til en større spenning på utgangen. Der leverer den også så mye strøm som høyttaleren trenger ved den spenningen, men utgangsimpedansen på en typisk transistorforsterker er så lav at utgangsspenningen nesten ikke endres med variasjoner i høyttalerimpedans. K2'en din vil rett og slett ikke bry seg om hvor høy impedansen er ved forskjellige frekvenser, så lenge den er i stand til å levere nok strøm. Den impedanstoppen vil bare gi hørbare avvik i frekvensgang hvis du har en forsterker med uvanlig høy utgangsimpedans, f eks enkelte rørforsterkere.

  Poenget med et slikt korreksjonsnettverk er ikke å trekke mer effekt fra forsterkeren, men å redusere fasevinklene den ser på hver side av impedanstoppen. Den tyngste lasten for forsterkeren vil være på vei opp og ned fra denne toppen, ikke midt på. Der er høyttaleren veldig lett å drive, og vil lage mye lyd med lite strøm. Hvis du er interessert i detaljene, finner du dem her:
  http://sound.westhost.com/patd.htm
  http://stereophile.com/reference/707heavy/

  Hva slags PC er det du slåss med?

 7. #7
  Hifi-entusiast EirikV's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  264
  Tagget i
  0 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Du har skikkelig peiling, ser det ut som Asbjørn. Får lese igjennom linkene senere.

  Jeg er gift med en dame i Østerrike og bor der nede. Har anlegget også der.Jeg har en eldre Pentium 4 med XP.

  Har en nyere, men fortsatt XP drevet maskin i Stavanger hvor jeg jobber.

  Kjøpte nettopp 2 stk Tact 2150(skal nok bare bruke den ene). Fikk ikke kontakt med den i Norge. Og heller ikke med min maskin i Østerrike. Klarer heller ikke å få kontakt med min Lyngdorf som jeg har hatt ca 4 år nå. Den ble i sin tid programmert med en enda eldre maskin som ikke er tilgjengelig mer. Nå finner jeg ikke kabelen som fulgte med Lyngdorf TDA 2200. Begynner å lure på om det er noe feil med kabelen som fulgte med Tact'ene siden jeg ikke får det til. Men selgeren av forsterkerne sa at kabelen fungerte hos han.

  Kabelen er en "telefonkabel" som kobles til en adapter som har 9 pinner i kontakten. RS232. Husker ikke om Lyngdorfen ble levert med en hel kabel.
  Har prøvd å teste flere baudrate'er. 9600, 57600 og 115200. Stille likt på både PC og Lyngdorf. Regner jo med at Com utgangen er i orden. Har prøvd å kjøre med flere "adresser" og, siden jeg ikke finner adressen på PCen.

  Skulle ha vært både ingeniør og dataingeniør når jeg holder på med dette. En tror at det skal være enkelt. Sette de rette verdiene og spill med topp lyd med en gang. Men så er det ikke slik. Ser på nettet at de Tact/Lyngdorf brukere som har skikkelig peiling på programmeringer, målinger osv holder på en stund før de blir fornøyd. Fant en link til en fransk side som har laget en Tact for dummies side. Må prøve å hente fram litt skolefransk igjen.

  Jeg ser enda fram til å få koblet til min nylig medbrakte Tact S2150 til å bruke i toppen og finne den beste delefrekvensen og avskjæringen. Men får se hvor lenge optimismen varer. Godt at jeg ikke har slegge i huset.

  Eirik.

 8. #8
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,125
  Tagget i
  23 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  På en gammel IBM ThinkPad jeg har måtte jeg inn i maskininnstillingene og slå på serieporten før den ville kommunisere med noe som helst. Tror jeg gjorde det via å trykke riktig tast under oppstart (muligens F12 - det sto på skjermen) for å komme inn i en meny med "setup". Jeg tipper det er noe lignende hos deg, som i så fall er enkelt å fikse, men som drev meg oppetter veggene inntil jeg fant løsningen.

 9. #9
  Hifi-entusiast EirikV's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  264
  Tagget i
  0 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Jeg fikk hjelp til å gå inn på maskinvare og portinnstillinger. De står det at Com 1 og 2 er i orden, men kanskje er de ikke koblet til? Skal sjekke opp dette videre.

  I alle fall mange takk for dine svar Asbjørn.

 10. #10
  Hifi-entusiast EirikV's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  264
  Tagget i
  0 Innlegg

  Trenger data om impedanstopp til JBL 2235H.

  Da har jeg endelig fått til kommunikasjonen med min Tact S2150. Brukte Com 2 porten viste det seg og alt ordnet seg da kabelen ble koblet til Com 1. Feirer med en pils nå.

  Nå kan jeg programmere forskjellige delefrekvenser i Tacten først. Og regner med at kontakten til Lyngdorfen også klaffer nå. Så kan Lyngdorfen styre både K2en og Tacten hvis jeg kobler alt riktig.

  Nå gleder jeg meg til morgendagen.

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed