Resultater 1 til 3 av 3
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bruk av Regnskogs tømmer i DIY

  Hei,

  Eksklusive treverk er jo alltid populært å bruke i DIY forsterkere, Høytalere, etc...

  I et forsøk på å bli mer bevisst på hva jeg bruker, og hvordan jeg kan få til alternativer, gjorde jeg et lite søk på nettet, og fant fram til følgende nyttige linker;

  http://www.regnskog.no/rapporter/Tro...g_v2005-07.pdf
  http://www.iucnredlist.org/search/search-basic

  Den øverste er rett og slett en liste over kjente regnskogs treverk som er tilgjengelige for lovlig salg og bruk i Norge, samt kommentarer for hvor de ofte er benyttet. Men det at det faktisk er lovlig betyr ikke at de ikke er utrydningstruede.

  Den nederste linken er en meget komplett og søkbar side som man kjapt kan finne "status" for en gitt tre-sort.

  Jeg har søkt litt og lest litt rundt, mens jeg tenkte at jeg "kunne finne noen tresorter som er OK og bruke", men jeg har vel stort sett konkludert med at ALT av regnskog tømmer bør unngås.

  F.eks. så selger biltema endel fin-fine Teak planker/lister som er helt ypperlig til å bruke som "pynte tre" på forsterker. Et kjapt søk på IUCN viste at denne tre-sorten er listet som "not threatened", men mest på grunn av at den globale etterspørselen har sunket de siste årene, og ikke fordi den naturlige tilveksten er "sunn" eller "i balanse". Altså burde man unngå å bruke Teak.

  Så hvilke alternativer har man? Vel, det finnes jo mye gøy i Beis og Lakk. Med litt selektering kan man finne mye fint Norskt treverk som ser veldig fint ut (j.fr. Sclalars ypperlige oversikt), og med beis kan man gi treverket den fargetoningen man ønsker. Voksing og Olje er også tenknikker man kan benytte.

  Jeg håper at kanskje noen med erfaring med beising, voksing, oljing etc. kanskje kan komme med sine erfaringer og tanker (og kanskje bilder).

  - Slarssen
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 2. #2
  Hifi Freak Nightpuma's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Arendal
  Innlegg
  1,894
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bruk av Regnskogs tømmer i DIY

  Hei

  Respekt for at du tenker på jordens velferd

  Jeg har brukt et produkt som heter Osmo oljevoks http://www.agwoodcare.co.uk/gbu0-catshow/Osmo.html vel og merke på hardtre, men jeg tror den kan være fin på hardt tre fra våre breddegrader også. Jeg har fått godt resultat ved å smøre godt på, og våtslipe med 400 papir for deretter å tørke godt av. Det gir en silkematt finish.

  Asbjørn
  Vinyl, diy rør og fulltoner.

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2003
  Innlegg
  2,317
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bruk av Regnskogs tømmer i DIY

  Du har jo sett mine prosjekter der det stort sett er brukt eik som etterpå er oljet, og med beis under. Liker godt når det er litt mønster i treverket og det får men jo fort der det har vokst litt utenom det vanlige, som rundt kvist, knoller eller rot. Derfor mener jeg at emnene er like viktige som treslaget. Farge og finish kan man jo justere etterpå. Viktig er også emnenes/ treets egenskaper. Eik har den ulempen at det er litt "porøst" samtidig som det er hardt å bore i. Ikke egentlig ideelt sånn sett. Har sett mange fine emner fra oliventre http://nn.wikipedia.org/wiki/Oliventre, slik som i fjøler andre bruksgjenstander men jeg vet ikke hvordan det er å få tak i eller å arbeide med.
  AppleTV, Squeezebox, RAKK dac, Clearaudio Champion, AudioTechnica EV33, DIY jfet riaa, The Heretical preamp, DIY F5, Allen Wright kt88 klone, H6 klone.

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed