Resultater 1 til 6 av 6
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Feb 2016
  Innlegg
  3
  Tagget i
  0 Innlegg

  Optimalisering av lyd i ny hjemmekino

  Hei,

  har nylig ferdigstilt min lille kino men opplever problemer med lyden ved høyt nivå, se beskrivelse under. Håper at noen kan hjelpe meg med dette :-)

  Setup:
  Rom er 3,1 x 3,1 m (høyde 2,4m) med dobbel gips og tak hengt i takbøyler, 1cm tykt vegg- til-vegg teppe direkte på betonggulv.

  Fyllt med hjemmekinosystemet, sofa (45cm fra bakvegg), hyller til CD'er og BD'er, og pc-pult med utstyr.

  Hjemmekino:
  7.1 system med Triangle høytalere og Sunfire subwoofer.
  Gulvstående fronthøytalere med veggmonterte (ikke bi-polare) surroundhøytalere. 12'' Sunfire HRS sub montert midt på vegg bak senterhøytaler.
  Rotel effektforsterkere med Yamaha CX-a5000 prosessor med romkorreksjon justert.

  Problem:
  Ved normale (-50dB) til elevert (-35--40dB) lyttevolum er lyd fin og fyldig (slik jeg liker det), men ved mitt foretrukne filmvolum (-20dB) forandres lyden og den lavfrekvente tyngden jeg har på lavere volum forsvinner til en viss grad (det føles som at rommet er mettet?)

  Spørsmål:
  Høres dette ut som et kjent problem? Jeg mistenker at det er refleksjonene fra de nakne veggene som er problemet ? Hva vil i så fall vær løsningen (e.g. absorpsjonspanel på sidevegger og tak, og diffusjonspanel på bakvegg?)
  Dersom det er veggene som er problemene, og diverse paneler bør installeres, bør en ta gjøre "alt eller ingenting" ? Vil for eksempel kun absorpsjonspanel på sidevegger og ingenting annet bare gjøre ting verre?

  Tusen takk for all hjelp med dette !

 2. #2
  Hifi Freak Torolan's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2010
  Innlegg
  2,149
  Tagget i
  0 Innlegg
  Heisann ja , og velkommen til forumet
  Nakne vegger er ingen god medisin nei , så all demping der vil være til det bedre. Tar du refleksjonspunktene på sidevegger og i tak vil det hjelpe veldig mye.
  Og bruk så tykke plater som du kan med litt luft bak. Du finner masse info om dette her inne hvis du søker litt .
  Hvilken PEQ setting bruker du i prosessoren din ? Natural har noe mykere klang enn flat f.eks. I tillegg kan du jo kopiere alt over i manuel og justere ytterligere hvis du ikke allerede har gjort dette.

  Et kvadratisk rom er jo heller ikke optimalt , men med litt tiltak så kan det nok funke ok det også.
  ELEKTRONIKK : Marantz AV7704 , McIntosh MC-501 , 2xRotel RB-1565 , Minidsp 2x4 Balanced og Minidsp Nanodigi , Bluesound Node2.
  HØYTTALERE : Arendal Sound 1723 Tower , 2 X Arendal Sub 2 , MA RXFX , MA Apex A-10 og MA Apex-40 .
  BILDE : LG 65 Oled B7 , Sony UBP-X8000 , Dreambox HD-8000 , Nuc HT-pc , Apple-TV 4K.

 3. #3
  Hifi-interessert larsmp's Avatar
  Ble medlem
  May 2002
  Innlegg
  52
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg ser at rommet ditt er forholdsvis lite og kvadratisk. Dette vil gir noen problemer med akustikken. Bassen er hovedproblemet. Du vil få stående bølger i bassfrekvenser. Frekvensresponsen er ikke er lineær. Det kan være svært mange dB i forskjell fra frekvens til frekvens. Det kan både være forsterkning og reduksjon avhengig av hvor man er i rommet.

  1. Dess mindre rom, dess høyere bassfrekvenser gir problemer med stående bølger. Når bølgelengden på frekvensene er lenger enn dimensjonene på rommet får man størst problemer.
  2. Siden rommet er kvadratisk får du forsterket problemene som du har fordi du har stående bølger mellom sideveggene som tilsvare dem mellom front og bakvegg.

  Hva kan du gjøre med dette? Jeg antar du ikke ønsker å endre dimensjonene på veggene dine. Da vil rommet bli enda mindre.

  1. Flytt sitteplassen din om mulig. Eventuelt flytt rundt på den ene subwooferen til du finner en bedre plass for bedre frekvensrespons i rommet.
  2. Flere subwoofere, fortrinnsvis fire. En på midten av hver vegg. Alternativt en i hvert hjørne. Nest beste vil være to subwoofere. En på midten av hver vegg, enten på sidene eller forran/bak. Alternativt en i ett hjørne og en motsatt diagonalt. Hvis dette ikke er mulig, så gjelder punktene under fremdeles.
  3. Sett en høy delefrekvens til høyttalerne dine (kanskje 100-150 Hz)
  4. Bassfeller i alle hjørner, vegg mot vegg, vegg mot tak, vegg mot gulv. Så mange du har plass til.
  5. Måling og EQ/romkorreksjon, enten manuell eller auto. Det kommer på hva du er komfortabel med. Yamaha har en ulempe at den ikke korrigerer bass under ca. 35 Hz.
  6. For høyere frekvenser som stemmer/dialog kan dempeplater være en god ide. I så fall vil jeg først anbefale førsterefleksjon på gulv og tak. Deretter vurdere første refleksjon på sidevegger om gulv/tak ikke er tilstrekkelig. Dempeplate på veggen bak deg er også en god idé.
  7. Når dette er gjort kan du vurdere diffusjon i tak og på vegger i nærheten av sitteposisjon.
  Listen to them, the children of the night. What music they make! - Bram Stoker's Dracula

 4. #4
  Medlem
  Ble medlem
  Feb 2016
  Innlegg
  3
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har til nå brukt Flat som PEQ, men skal teste litt med de ulike og se. Har også lastet alt over og prøvd å stille litt selv, men en stiller seg selv fort bort når en ikke vet helt hva man driver med. Må nok lette ettter noen DIY løsninger for å lage noen rimelige plater til vegg for å se hva som fungerer.

 5. #5
  Medlem
  Ble medlem
  Feb 2016
  Innlegg
  3
  Tagget i
  0 Innlegg
  Takker for mange gode råd. Som du nevner er det et veldig lite rom, og der ligger jo også møbleringsproblemet. Rommet er mildt sagt stappfullt.

  Sette en høy delefrekvens til alle høytalerene (også de store frontene), skal teste det ut. Men hva er fordelen med det? Da sendes det lavfrekvente signalene kun til sub, kan det hjelpe på romproblemene?

 6. #6
  Hifi-interessert larsmp's Avatar
  Ble medlem
  May 2002
  Innlegg
  52
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra ONV Se Innlegg
  Takker for mange gode råd. Som du nevner er det et veldig lite rom, og der ligger jo også møbleringsproblemet. Rommet er mildt sagt stappfullt.

  Sette en høy delefrekvens til alle høytalerene (også de store frontene), skal teste det ut. Men hva er fordelen med det? Da sendes det lavfrekvente signalene kun til sub, kan det hjelpe på romproblemene?
  Fordelen med en høy delefrekvens er at det er bassfrekvensene og hvordan disse påvirker hverandre som er ett av problemene dine. Hvis du har lav delefrekvens har du mange kilder til bass. Disse er da ikke optimalt plassert siden bass stiller andre krav til plasseringen enn mellomtone og diskant. Dermed blir resultatet omtrent helt uforutsigbart. Dersom du deler høyere er det kun subwooferen som lager den dypeste bassen. Da har du kun 1 kilde og forholde deg til. Denne kan da plasseres mer optimalt.

  Dersom du kun har 1 subwoofer og seter en høy delefrekvens kan plasseringen bli hørbar. Du har da kanskje noen begrensninger i forhold til plassering. Det du er på jakt etter er en plassering som gir jevnest mulig bassrespons i sitteposisjonen din. Plassering av sub er valg av sitteposisjon henger da sammen.
  Listen to them, the children of the night. What music they make! - Bram Stoker's Dracula

Tags for denne Tråden

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed