Plassering av (kompakt) høyttalere i kronglete stue.

nilshermann

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.02.2019
Innlegg
96
Antall liker
36
Hei!

Har nettopp flytta og fått mindre plass på stua. Ikke nok med det, den plassen som er her er ikke akkurat stereovennlig. Har solgt et par B&W 683 som det ikke var verken plass til eller hensiktsmessig å ha her. Ble aldri helt venner med de heller 😕

Bilde av ny stue:
20190220_230528.jpg


Var først innom tanken på å ha ett eller annet på veggen, men det blir litt kokko mtp tv-lyd og stereolyd. Tv-lyd er ikke viktig, men kjekt om de nye høytalerne kan brukes til dette også. Har kommet fram til at et par kompakthøytalere kan være den beste løsningen her. På bildet står to par høyttalere for testing. Et par B&W 606 og et par 706(har funnet ut at jeg liker 606 best). Plassen de nå står på er hvor det lydmessig er best at de står(iallefall etter hva jeg har funnet ut av til nå). Lyden er helt fantastisk! 😁

Plasseringene har imidlertid sine utfordringer; varme fra vedovn, kabler på gulvet over døråpninga, kronglete plassering av venstre høytaler og forsterker. For å gå under tv-en må det et lavt stativ til, ca 30cm høyt, mulig det må bygges. Har ikke særlig lyst til å flytte tvn opp. Kunne kasta ut tvn og kjøpt en mindre og hatt gulvstående høyttalere, men blir fremdeles en utfordring med vedovnen for høyre høyttaler. Å kun bruke veggen til venstre blir for smalt. Med kompakthøyttalere kan jeg flytte de til optimal plassering når jeg virkelig skal nyte musikk. Ved film kan jeg flytte de under tv-en.

Noen synspunkter?
 

Hi-rex

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.05.2012
Innlegg
2.541
Antall liker
781
Sted
Etne
Torget vurderinger
4
Vis du snur din 180evt 90 grader rundt hvordan ser det da ut
 

nilshermann

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.02.2019
Innlegg
96
Antall liker
36
Selve veggen til venstre er definitivt bedre egna for tv og lyd, men det er langt fra optimalt med en sofa midt på gulvet vendt den veien. Pga lite plass blir den også litt vel nærme veggen/kort avstand til lyd/bilde. Sofaen ville også kommet vel nært vedovnen og dele hele stua i to med en liten passasje foran ovnen. En hjørnesofa som passer fint (om man ikke tenker lyd) i hjørnet bak meg til venstre er bestillt og ligger klar til henting, så det er litt låst til denne veggen. Veggen bak meg har et stort vindu.

Når det er sagt så vil sofaen også ta sikt fra hjørnet til venstre. Det blir 1,5-2 meter mellom armlenet og tv-veggen. Nå har jeg tenkt så det knaker, flytta rundt på høyttalere, og blir ikke mer klok. Ser også nå at den sitteplassen i ny sofa som har størst sjanse for å få god lyd tilsier at høyre høytaler burde stå der ovnen står. Sabla irriterende! Skulle selvfølgelig tenkt på lyd først, deretter sofa, tv, spisestue osv. Har erfart de to siste dager at plassering av høyttalerne er essensielt for å nyte de best. Etter en del prøving gikk det fra ganske stusselig til storslått.

Har forresten en NAD c375bee og en dacmagic 100. Har funnet et par Canton Vento Reference 9 DC til 7000. Har ikke hørt de eller noe annet fra Canton, men kan være at de er et bedre kjøp enn nye b&w606 til samme pris. De selges brukt, så får vel neppe prøvd de on-site.
 

vrøvl

Overivrig entusiast
Ble medlem
22.05.2009
Innlegg
943
Antall liker
308
Torget vurderinger
1
Hvis du ikke er villig til å snu det til en annen vegg, foreslår jeg:
- Plasser høyttalerne der de låter best, mao omtrent som på bildet.
- Stativer som får dem lenger opp i høyden, slik at diskanten er i ørehøyde i lytteposisjon.
- Hiv vedovnen.
- Projektor og lerret mellom høyttalerne/foran døren som du trekker ned når det er noe du må se. Bruk TV'en et annet sted.
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.514
Antall liker
9.278
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
Hvis det er en liten stue og en stabil strømleveranse på adressen så kan du hive ut vedovnen. Vi har en stue på 16kvm og selv med åpne dører til kjøkken og gang ble det for varmt å bruke ovnen. Den havnet defor på Finn og jeg fikk bedre plass til min venstre høyttaler :) Har ikke savnet den.
 

nilshermann

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.02.2019
Innlegg
96
Antall liker
36
Hei igjen, og takk for respons.
Gikk ikke for noen av de først nevnte høyttalerne, men et par B&W 705 s2 med FS-700 s2 stativ. Jeg blir ikke å hive ut vedovnen. Alt for glad i å fyre :)
Jeg har nå to-i-en-løsning i og med at jeg kan bruke de til både tv-lyd og musikk. Litt prakk er det jo å drive å flytte, men tror dette er den beste løsninga uten å gjøre drastiske tiltak i form av å kaste ut vedovn, bygge igjen inngangen til stua og/eller å flytte alt 90 grader å få sofaen midt på gulvet.

Oppsettet kan ses i bildene under. Det er selvfølgelig ikke sammenlignbart med de lytterommene mange har, og mange vil sikkert få hodepine av bare å se oppsettet. :)

Synes faktisk det låter ganske så bra, men lista for hva som kan forbedres er sikkert evig lang, så kom gjerne med den. Hvilke tiltak for quick wins (og ikke fullt så quick wins) kan jeg gjøre her? Glassbordet skal byttes ut, og et ekstra ullteppe på gulvet er på plass. Ikke sikkert det er aktuelt å dekke hele taket med eggekartonger og kle igjen vinduet permanent, men noe kan jeg vel arrangere.


20190402_134438-01.jpg

Benken har jeg laga selv med hobbyplank av eik fra Biltema.

20190402_140339-01.jpg


20190402_140514-01.jpg
 
  • Liker
Reaksjoner: oes
Topp Bunn