Lydmessig gevinst av dyre spesialrack?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.384
    Antall liker
    12.323
    Sted
    Smurfeland
    Som tittelen forsøksvis antyder lurer jeg en del på rack i forskjellige prisklasser, og hvilken betydning dette har for den totale lydkvaliteten. Det er jo rimelig store prisforskjeller ute og går, og har man store, tunge komponenter er det ikke bare-bare å finne gode løsninger som innfrir både estetisk og praktisk, med tanke på hvor mye vekt det tåler, tilstrekkelig ventilasjon, og ikke minst mange nok, og store nok hyller.

    Man kan for eksempel få et fire hyllers rack med herdete glasshyller til ca 4000,-
    NorStone Stabbl HiFi - AV/Hi-Fi møbler - Tilbehør

    Eller en annen variant med alu-profiler og vibrasjondempete "stendere" som visstnok er frambrakt med grundig forskning innen vibrasjonsdemping, med like mange hyller, men til fire ganger prisen.
    PM Audio

    Det finnes også rene møbelvarianter som ligger prismessig mellom de to nevnte eksemplene, og som kan gjøre jobben bare man lager uttak til kabler selv med en hullsag eller lignende.
    Storage module #732 in our line of module furniture - MODO by Skovby. | Skovby Møbler

    Til slutt så finnes det diverse DIY muligheter, og her er mulighetene nærmest uendelige. Man kan f.eks. få kjøpt tykke, massive heltre benkeplater for en brøkdel av prisen for et ferdigrack, og har man tilgang på sag og litt fingernemhet kan man sikkert klare å lage noe som er både solid og funksjonelt. I tillegg finnes det også ekstreme high-end varianter av ferdig bygde rack, med prislapp i 100k klassen.

    Men hvor stor er egentlig gevinsten av å bruke f.eks. 10-12 tusen på et rack, kontra et til 4 tusen? Og hvor mye har de forskjellige materialene å si for lyden? Stemmer det som noen sier at glass har en egensressonans som gjør lyden hard og ringende, eller har implementeringen mest å si? Er forskjellene konkrete og lett detekterbare, eller er det en mer dubiøs og subtil forskjell på linje med slik mange oppfatter kabelbytte?

    Vil gjerne ha synspunkter utfra egne erfaringer, og meninger om hvor mye betydning dette har for lyden, pluss value for money, og håper dette kan diskuteres minst like sivilisert som man pleier å diskutere kabler. :)
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.084
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Jeg forestiller meg at det å sammenligne forskjellige løsninger, kan være et ganske strevsomt foretagende med ganske usikkert resultat. Jeg tenker bare her hjemme: koble fra alt utstyret, ut med gammelt rack, inn med nytt rack, sjaue alt utstyret på plass og koble opp - for deretter å lytte etter ørsmå nyanser. "Hvordan låt det egentlig på det andre racket?" - Hm - gjenta prosessen i omvendt rekkefølge..... Etc. etc .- frem og tilbake. Hvor mange av oss gjør egentlig det? Og hvor troverdige er våre konklusjoner i en slik setting?

    En annen sak jeg tenker på, er at vår forestilling om at et rack skal ha noen betydning for lyden, skriver seg fra den erfaringen man har med platespillere. Fortsatt relevant for de vinylfrelste, men kan hende ikke så viktig for dem som har gått over til digital avspilling?
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.093
    Antall liker
    4.197
    Torget vurderinger
    1
    Det primære med et rack er estetikk og funksjonalitet - smak und behag. Noen komponenter kan være følsomme for virbrasjoner og mikrofoni, jf. platespillere og noen rørting. De fleste er enige om at en platspiller kan ha veldig godt av et stødig underlag. Derutover spriker enigehtene veldig fort. Det meste av transistorelektronikk er svært lite følsomt for underlaget og mikrofoni.

    mvh
    KJ
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.384
    Antall liker
    12.323
    Sted
    Smurfeland
    Jeg er enig i at det ikke er så enkelt å foreta direkte sammenligninger, det blir naturligvis veldig mye jobb å koble opp og ned, opp og ned. Men hvis man f.eks. har anlegget stående i et hyllesystem et år eller to eller tre, bytter rack, og opplever en forskjell. Jeg syns det bør få lov til å være relevant, uten at man foretar utførlige blindtester og ABX og what not. Men jeg ser så klart også poenget med at det kan være vanskelig å huske nøyaktig hvordan det låt med det andre racket hvis forskjellene er små.

    Engelske What Hifi er jo et av få blader jeg vet om iallfall, som faktisk tester rack og kommer med ganske klare beskjeder om hva som låter bra og ikke. Noen ganger kan det virke som at racket har nesten like mye å si som aktive komponenter når man leser de forskjellige omtalene.
    Equipment racks | whathifi.com

    Også enig i at estetikk og funksjonalitet er to viktige faktorer, det nevner jeg vel også i åpningsinnlegget. Platespillere er selvsagt viktig å tenke på, men i utgangspunktet tenker jeg egentlig på det som angår meg selv mest, nemlig digital avspilling og transistorutstyr. :D Men platespillere er absolutt relevant det også, hvis man ikke har mulighet til å ha hylle på veggen.
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.093
    Antall liker
    4.197
    Torget vurderinger
    1
    Evt lydlige virkninger av et rack er i tilfelle ekstremt systemavhengig, foruten det du setter inn i racket (som evt er påvirkelig av vibrasjoner) og konstruksjonen av lytteommet. I så stor grad at jeg ikke vil feste noen lit til store ord om at det «låter» slik eller slik. En enklel måte å teste ut om enkeltkomponenter er følsomme for vibrasjoner er å bruke enkle remedier som skumgummiputer, slanger til trillebårhjul o.l. Dersom du mener det endrer lyden så kan du alltids gå videre med andre tiltak i samme «sjanger» inkl. eksotiske rack o.l.

    mvh
    KJ
     

    nlykke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2008
    Innlegg
    3.589
    Antall liker
    11.064
    Jeg har bare en erfaring med rack. Jeg hadde lenge en Ikea hylle i et par år. Så begynte den ( som det meste fra Ikea ) og knele under vekten av flere og flere bokser. Jeg fortsatte og forholde meg til Ikea, men denne gangen kjøpte jeg 3 stk 40 mm kjøkkenplater i eik, noen gjengestag, og 4 stk stålrør som jeg fylte med sand/stein. Etter montering kunne jeg konstatere at roen i presastasjonen av anlegget var sterkt forbedret. Siden har jeg prøvd ulike spikes og underlag med blandet resultat. Jeg har jo rør i nesten hele oppsettet, så det kan godt hende at mine til dels store forskjeller på underlag skyldes at rør er noe sensible på dette området. . . Ang dyre rack skal jeg ikke utale meg, men jeg har jo noen venner i hobbyen med til dels kostbare rack, og de anleggene har i allefall ikke tatt skade av det. . .

    Mvh Petter.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.384
    Antall liker
    12.323
    Sted
    Smurfeland
    nlykke: Jeg har en lignende erfaring selv, ved at jeg syns lyden ble en smule strammere og fyldigere når jeg gikk fra et vegghengt rack med glassplater, til en tv benk i delvis heltre eik. Det er slike erfaringer jeg gjerne ville høre mer om når jeg starte tråden, for å se om det var noen enighet eller almenn oppfatning av eventuelle effekter og egenskaper ved forskjellige slags materialer og oppbygninger på rack og hyller. Syns dette er ganske interessant, samtidig som jeg syns det er vanskelig å ivareta det estetiske og funksjonelle med de løsningene som er kommersiellt tilgjengelig, iallfall innen det jeg syns er akseptabelt å betale.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.290
    Antall liker
    34.828
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg har også erfart at vibrasjonsdemping har betydning. De Electrocompaniet-produktene jeg hadde tidligere var overraskende kilne på vibrasjon. Selv EMC-1 CD-spiller, hvor det ble gjort et stort nummer utav den innebyggede vibrasjonsdempingen var ganske sart slik. Et par sorbothanputer under, og så låt den annerledes. Det var i et alminnelig hifi-rack, husker ikke hvilket fabrikat.

    Jeg bygde neste rack selv med innebygget demping og har vel aldri sett meg tilbake. Se bilder i de første par innleggene i signaturtråden min. Høyttalere og forsterkere står også på myke føtter for å bryte vibrasjonsoverføring. Dette trenger ikke å koste spesielt mye. Poenget er bare å skape vibrasjonsdemping gjennom hele audiobåndet, slik at de uunngåelige resonansfrekvensene må ligge godt under 20 Hz.

    Jeg bor forresten i et gammelt trehus med gulv som overfører det meste av vibrasjoner, bare så det er nevnt. Enig med KJ: Prøv billige løsninger som halvt oppblåste trillebårslanger og lignende for å teste om du har et problem med mekanisk vibrasjon før du legger ut masse penger. Racket har ingen egenlyd.
     
    Sist redigert:

    januscp

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    17.01.2012
    Innlegg
    800
    Antall liker
    339
    Torget vurderinger
    10
    Jeg hadde tidligere mitt EC anlegg stående i vegghengte hyller i en nisje som var relativt godt avdempet og adskilt fra rommet. Nisjen gikk forsåvidt inn i tilstøtende rom med ca 70 cm. Hyllene lå på labanker i nisjen, med neoprensom demping i mellom.
    Det var av estetiske årsaker, og et svinegodt tilbud på demobrukt Solid Tech Rack of Silence, av den typen med avdempete kryss opphengt i fjærer i to av kryssene, som gjorde at jeg krøp til korset og kjøpte noe som tok stor plass inne på selve gulvet i rommet istedet for i nisjen. Etter å ha rigget opp det hele på nytt for å lytte til musikk fikk jeg et hakeslipp av den typen man ser i tegnefilm. Samme anlegg, men en vanvittig mye bedre definisjon av lyden, soundstage, 3D, dybde osv. Så at racket spiller noen rolle er vel hevet over MIN tvil nå. Ikke å forundres over at PM Audio alltid har noe av den beste lyden på messer...
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.290
    Antall liker
    34.828
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg kikket nok ganske nøye på et Rack of Silence før jeg snekret mitt eget. Det er gullstandarden. Jeg tok det ikke helt ut med fjæropphengte kryss osv, men jeg ville ikke at racket skulle se ut som en oljerigg heller. Forstår man hvordan det virker, kan det være mulig å finne andre løsninger med omtrent samme virkning.

    Poenget er å få resonansfrekvensene så lavt som mulig, helst godt under audiobåndet. Et system med ett fjær/dempe-ledd og en masse (komponenten selv) vil oppføre seg som et førsteordens lavpassfilter og dempe med 6 dB/oktav over resonansfrekvensen. Et system med to fjær/dempe-ledd og to masser (f eks Base Technology) vil gi et andreordens lavpassfilter og dempe med 12 dB/oktav over resonansfrekvens(ene). Analogien til et elektronisk delefilter er masse = induktans, fjær = kapasitans, friksjon = resistans. Her kan man lage mekaniske delefiltre med fjærer, gummiklosser og skiferplater. :)
     
    Sist redigert:

    januscp

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    17.01.2012
    Innlegg
    800
    Antall liker
    339
    Torget vurderinger
    10
    Ja, det er ikke vanskelig å se hvor du har hentet inspirasjonen, og jeg har mine Disc of Silence sittende ovenpå de puckene som kommer med racket, og som er tilpasset DoS. Så forskjellen blir at mine kryss henger i fjærer (som visstnok skal være tunet til 2Hz iflg Paul M.) du har dempingen i sorbothanpuckene under hyllene, og DoS direkte under komponentene. Blir vel to veier til samme mål vil jeg anta. Og så ser jeg forøvrig at du har satt oljeriggen øverst i racket;)
     

    niha

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    1.035
    Antall liker
    406
    Torget vurderinger
    7
    Jeg har ikke så stor erfaring med så mange typer Rack. Hadde i flere år et Soundstyle Rack med glasshyller. Jeg mener å ha lest flere steder fra produsenter at det ikke anbefales å bruke glasshyller i HiFirack. Har selv byttet til Solid Tech radius 4 og er meget fornøyd med det. Lavardin anbefaler Rack av tre for sine forsterkere.
     

    Guit

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    11.09.2009
    Innlegg
    1.122
    Antall liker
    164
    Sted
    Sunndalsøra
    Har et Polycrystall rack som jeg importert fra USA for en tid tilbake.Diverse isolatorer, dempeplater, klosser og platform. Racket har en egenvekt på ca 80 kg (frakt ca 4k) Dette er noe av den mest markante lydforbedringen jeg har hatt. Så vibrasjonskontroll er viktig for komponentene. mvh.Guit
    http://stereotimes.com/acc040901.shtml
     
    Sist redigert:

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Forskjellen man vil høre, hvis man ser vekk ifra platespiller, ligger IMO i størrelsen og høyden som har direkte innvirkning på akustikken. Det gjør også at en sammenligning mellom ulike dempemåter blir umulig og sammenligne. Forskjellig størrelse vil som nevnt ha innvirkning på akustikken og refleksjoner. Det beste er å ikke ha et rack mellom høyttalerne IMO. Sette elektronikken rett på gulvet eller plassere den i et annet rom. Må man ha rack mellom høyttalerne, så bør det være lavt og ta så lite plass som mulig. Bruk billig gummi under elektronikken hvis man tror på slikt.
     

    Sven_Palvig

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    3.767
    Antall liker
    1.623
    Sted
    Sjælland. Danmark.
    Her er jeg bare enig. Jeg har selv arbejdet med placering og ny placering og hvergang er lyden blevet påvirket. Jeg har prøvet at flytte nogle apparater væk og det var en forbedring.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.682
    Antall liker
    7.922
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Rack er vanskeleg å vurdere lydmessig. Det vert så mange faktorar som endrar seg i tillegg til sjølve racket.

    Sjølv har eg eit anlegg som er veldig lettpåverkeleg akustisk, av plassering av gjenstandar i området 50 -150 cm over golvet. Held eg racket under denne høgda, er det lettare å halde orden på dei fleste faktorane. Medan hornhøgtalarar ikkje har så mykje av dette problemet.

    Ei anna utfordirng er kablanne. Når du flyttar på komponentane, må også kablane flyttast. Dette kan skape til dels ganske kraftige endringar av lyden.

    For å finne ut i kva grad rack verkar direkte inn på lyden, må ein nok gjere som Orso antydar, ha anlegget i eit anna rom. Men det er vel nettopp dette ein vil unngå ved å ha eit godt rack? For det er ikkje gøy å måtte gå gjennom ei eller to dører for å skifte plate...
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.290
    Antall liker
    34.828
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Forskjellen man vil høre, hvis man ser vekk ifra platespiller, ligger IMO i størrelsen og høyden som har direkte innvirkning på akustikken. Det gjør også at en sammenligning mellom ulike dempemåter blir umulig og sammenligne. Forskjellig størrelse vil som nevnt ha innvirkning på akustikken og refleksjoner. Det beste er å ikke ha et rack mellom høyttalerne IMO. Sette elektronikken rett på gulvet eller plassere den i et annet rom. Må man ha rack mellom høyttalerne, så bør det være lavt og ta så lite plass som mulig. Bruk billig gummi under elektronikken hvis man tror på slikt.
    Sorry, men jeg er ikke enig. Ja, et reflekterende rack midt mellom høyttalerne vil ha en akustisk påvirkning, men min erfaring er at det er mer enn det som foregår. Noen sorbothan-puter under bena på en EMC-1UP mens den sto i samme rack, og det var en tydelig reduksjon i "hardhet". Sånn "kona kommenterer det fra naborommet"-type forskjell. Spilleren sto fortsatt mellom de samme hyllene i det samme racket. Den direkte påvirkningen på akustikken i rommet var i praksis null. Litt gummi under en AW180M monoblokk, og omtrent det samme skjedde. Der opplevde jeg noe merkelig: Musikken sto på, og jeg skulle flytte den ene monoblokken noen centimeter. Så jeg stilte meg bredbent ved siden av og løftet med en arm på hver side. I det samme forsterkeren lettet fra gulvet, hørte jeg en tydelig reduksjon i forvrengningsnivå. Det var en sånn "Hva f..n skjedde nå?"-type forskjell, uten at jeg hadde forventet noen endring i det hele tatt. Gummiklosser neste.

    Nå tror jeg EC-komponenter kanskje er mer vibrasjonsfølsomme enn de fleste andre merker. Når man titter inni og ser hvordan kretskortene er bygget opp og festet virker ikke det så merkelig heller. De monoblokkene jeg har bygget selv har kretskortene festet med skruer i stedet for klips, ingen tunge kondensatorer midt ute på et stort og tynt kretskort, og jeg har heller ikke lagt merke til at de påvirkes av vibrasjon.

    Som sagt, gjør noen enkle og rimelige forsøk før du bruker masse penger. Hvis mekanisk vibrasjon ikke er et problem hos deg med dine komponenter, så er det da heller ingen grunn til å hive penger etter et ikke-eksisterende problem. På den andre siden kan det være en billig og effektiv oppgradering hvis du har et problem med mekanisk vibrasjon.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Ikke uenig i at med et drivverk (for de som fortsatt bruker det), så har dette med vibrasjoner en viss betydning. Jeg opplevde også en forskjell da jeg byttet original føttene på en Marantz SACD spiller til Vibrapods. Men det løses jo med noe billig gummi under og har vanskelig for å se at selve racket da utenom blir noe vesentlig. I verste fall noe gummi under det også. Poenget er uansett at blir vanskelig å sammenligne bare avkoblingen i ulike rack hvis størrelsen er ganske forskjellig. Da kan som sagt racket ha en akustisk påvirkning og det kan være vanskelig å skille hva som er hva.

    Merkelig det med EC monoblokkene. Akkurat det forstår jeg ikke. Uansett bruker jeg selv gummiføtter under mine effektrinn. Nå man først skal alikevel ha bein under (DIY produkter), så er det et greit valg.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.290
    Antall liker
    34.828
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Min hypotese om de monoblokkene er indusert forvrengning i strømforsyningen. Det sitter seks tunge elektrolytter midt på det store kretskortet i strømforsyningen. Det gir ganske mye masse. Kortet er et vanlig, tynt kretskort, og det er bare festet med noen få plastklips i hjørnene. Der har du et mekanisk svingesystem med resonans et sted i øvre bass, ca. På det kortet har du også lange strømbaner som går på kryss og tvers. I tillegg har du ringkjernetrafoen stående loddrett like foran kortet. Den setter opp et magnetfelt med kraftlinjer som skjærer skrått gjennom kretskortet.

    EC_AW180M_inner_top-500x500.jpg


    180 side.jpg


    Hvis høyttalerne skaper en mekanisk vibrasjon i det systemet der, enten via gulvet eller gjennom luften, vil bevegelsen av elektriske ledere i magnetfelt indusere strømmer i strømbanene på kretskortet. De strømmene vil være delvis signalavhengige, men med forholdsvis stor tidsforsinkelse - umusikalsk forvrengning. Jeg hadde ikke utstyr til å måle det direkte, men enkel overslagsberegning tyder på at det kan bli hørbare mengder.

    Jeg bruker Clas Ohlsons 40x40 mm dørstoppere under både høyttalere, rack og forsterkerplattform. Da ble det slutt på uvesenet.
     
    Sist redigert:

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Interessant Asbjørn. Likner på det man blir fortalt ulike steder.

    Auralic har eksempelvis patentert et materiale mot dette og forklaringen likner.

    Fra www.auralic.com i menyen "Auralic technology".

    As is well known, Resonance could affect the phase of audio signal tremendously and could cause the instability to soundstage. As a result, resonance has always been one of the key directions for research in audio system. The electric current in conductor could cut external magnetic field under resonance and thus produce the induced current with specified frequency in conductor, which will make audio signal get distorted to a certain serious degree no less than that from electromagnetic interference.In order to restrain vibrations, AURALIC researched and developed a new kind of material, Alire Resonance Damper, which was made by arranging and pressing multiple raw materials of diverse resonance frequency from layer to layer. Through sticking Alire to the inner side of cabinet so as to make the 'sandwich' structure, resonance could be effectively restrained and its resonance frequency could be changed. All the chassis of AURALiC series products are covered byAlire, which could exempt the products from both electromagnetic interference and vibration interference and ensure provide purist signal to the initial stage of music replaying.
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Clas Ohlsons dørstoppere er fine greier. Det bruker jeg også under mine forsterkere som står i gulvhøyde.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.290
    Antall liker
    34.828
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Interessant Asbjørn. Likner på det man blir fortalt ulike steder.

    Auralic har eksempelvis patentert et materiale mot dette og forklaringen likner.

    Fra www.auralic.com i menyen "Auralic technology".

    As is well known, Resonance could affect the phase of audio signal tremendously and could cause the instability to soundstage. As a result, resonance has always been one of the key directions for research in audio system. The electric current in conductor could cut external magnetic field under resonance and thus produce the induced current with specified frequency in conductor, which will make audio signal get distorted to a certain serious degree no less than that from electromagnetic interference.In order to restrain vibrations, AURALIC researched and developed a new kind of material, Alire Resonance Damper, which was made by arranging and pressing multiple raw materials of diverse resonance frequency from layer to layer. Through sticking Alire to the inner side of cabinet so as to make the 'sandwich' structure, resonance could be effectively restrained and its resonance frequency could be changed. All the chassis of AURALiC series products are covered byAlire, which could exempt the products from both electromagnetic interference and vibration interference and ensure provide purist signal to the initial stage of music replaying.
    Ligner, ja, men det er likevel ikke det samme. For å indusere forvrengningskomponenter med mekanisk vibrasjon må du ha en elektrisk leder som beveger seg i et magnetfelt. Å kline dempemateriale på sidene av et forsterkerkabinett demper eventuell mekanisk ringing i kabinettet, men det skal riste fælt før det blir et problem. (Høyttalerkabinetter er en helt annen historie.) Derimot er det vanskeligere å se hvordan bevegelse i kabinettsidene skulle gi nok strøm til at det ble noen nevneverdig spenningsvariasjon på signaljord. Tross alt, det kabinettet har ganske mye tverrsnitt å fordele den induserte strømmen på. Jeg har også limt asfaltplater på forsterkerkabinetter i ny og ne, men det gjorde ingen hørbar forskjell hos meg. Litt feelgood-faktor, kanskje.
     

    DagT

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.05.2013
    Innlegg
    2.544
    Antall liker
    3.042
    Sted
    Oslo
    Interessant Asbjørn. Likner på det man blir fortalt ulike steder.

    Auralic har eksempelvis patentert et materiale mot dette og forklaringen likner.

    Fra www.auralic.com i menyen "Auralic technology".

    As is well known, Resonance could affect the phase of audio signal tremendously and could cause the instability to soundstage. As a result, resonance has always been one of the key directions for research in audio system. The electric current in conductor could cut external magnetic field under resonance and thus produce the induced current with specified frequency in conductor, which will make audio signal get distorted to a certain serious degree no less than that from electromagnetic interference.In order to restrain vibrations, AURALIC researched and developed a new kind of material, Alire Resonance Damper, which was made by arranging and pressing multiple raw materials of diverse resonance frequency from layer to layer. Through sticking Alire to the inner side of cabinet so as to make the 'sandwich' structure, resonance could be effectively restrained and its resonance frequency could be changed. All the chassis of AURALiC series products are covered byAlire, which could exempt the products from both electromagnetic interference and vibration interference and ensure provide purist signal to the initial stage of music replaying.
    Hmmm, såvidt jeg kan se har ikke Auralic noen patenter eller patentsøknader noe sted, men når det gjelder teknologien ser det ut til at de ønsker å redusere egensvingningene i kabinettet. Det vil vel bare ha betydning hvis det går strøm i kabinettet eller hvis det i sin tur får komponentene inne i den til å vibrere i forhold til hverandre.
     

    EiK

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2007
    Innlegg
    1.207
    Antall liker
    714
    Sted
    Haslum
    Torget vurderinger
    3
    Bruk billig gummi under elektronikken hvis man tror på slikt.
    Lurer litt hvorfor du kommer med slike kommentarer???.

    Dette handler ikke om "tro". Dette handler om mekanisk demping av vibrasjoner som hindrer komponenter til å yte det de teoretisk er kapable til. Det handler om både horisontal og vertikal påvirkninger, vibrasjoner fra underlaget, fra lydbølger, fra komponenten selv etc. Dette påvirker hva slags lyd man får ut av høyttaleren. Alle er kanskje så opptatt av dette, men ved å avfeie dette faktum så er man ikke på rett forum.

    Jeg skjønner heller ikke kommentaren "Bruk billig gummi". Vet ikke hva du mener med billig, men vanlig gummi har et svært begrenset virkningsområde og tar veldig lite av vibrasjoner. Min erfaring er også at det også stjeler mye av dynamikken. Etter å ha prøvd dette, så valgt jeg derfor heller å prøve andre løsninger. Men selvfølgelig er det bedre å bruke dette hvis man har et hardt og udempet underlag, det er jeg enig i.

    Dempingen skal virke over hele frekvensområde, og enkle løsninger virker ofte i et begrenset frekvensområde og har således ikke så stor effekt. De fleste materialer har også en egenresonans. Det som er viktig da denne resonansen ligger mest mulig utenfor det hørbare område, og i praksis lavest mulig (helst godt under 20hz). Hvis materiale har resonanser i det hørebare området, så kan dette desverre degradere lyden.

    Skal man ha løsninger som virker over hele frekvensområdet, så er dette desverre løsninger som nødvendig koster en del penger. Har man et enkelt anlegg, så vil det sannsynligvis være mer fornuftig å øke kompentkvaliteten fremfor å investere i dyre dempeløsninger (les: man får ikke gull av gråstein). Men uansett om man har et enkelt anlegg, så ville jeg aldri sette det rett på gulvet. Det beste jeg har prøvd av billige løsninger er trillebåreslange. Men sluttet med det etter slangen eksploderte under min forsterker (på 90 kg). Heldigvis gikk det bra. Men det var en nedtur å høre lyden uten slangen. Det låt hardt og grått i forhold, mao.oppløsning og sorthet var dårligere. Dette påvirket også dynamikken. Estetisk synes jeg heller ikke den løsningen var det beste, slik at søking etter dempeplattform ble påbegynt. Desverre så koster gode løsninger en del. Men hvis man har opptatt av best mulig lydkvalitet og gjøre det meste ut av den elektronikken (inkl.høyttalere) man har, så bør man sjekke ut forskjellig løsninger i markedet.
    Jeg har for tiden sjekket ut diverse løsninger fra den polske produsenten PAB (Pro Audio Bono). Dette er ikke det billigste på markedet, men virkningsgraden er den beste jeg har opplevd per dags dato.
     
    L

    larkus

    Gjest
    Sorbothane demper vibrasjoner billig og effektivt.
    sobothane.jpg


    Vibrasjoner målt med mobiltelefon under avspilling av heftig trommesolo:

    Direkte på glasshylle ved siden av CD-spiller.
    rack.jpg


    Målt på topplokket til CD-spiller med sorbothane underlag.
    cd.jpg
     
    Sist redigert:

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.240
    Antall liker
    8.200
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    På min Dac.
    dette målt i mitt hjemmelagede rack av IKEA benkeplater.
     

    Vedlegg

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.240
    Antall liker
    8.200
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Så med noen gummi knotter jeg hadde.
    Ikke maks uttelling, men att det virker er ingen tvil.
    image.jpg
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx
    L

    larkus

    Gjest
    De som fremdeles innbiller seg at harde underlag som svindyre spikes i spesial-legeringer, racing cones, ceraballs etc. har noen som helst vibrasjonsdempende effekt, vil få seg en overraskelse hvis de gjør samme eksperimentet som i innleggene over.

    Edit: Glemte å ta med i mitt tidligere innlegg at det skranglete toppdekselet på Hegelen er dempet med en 15mm akrylplate. Uten denne akrylplaten vibrerer dekslet som et helvete p.g.a. luftbårne vibrasjoner.
     
    Sist redigert:

    Sven_Palvig

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    3.767
    Antall liker
    1.623
    Sted
    Sjælland. Danmark.
    Jeg er helt enig i, at det er vigtigt at reducere vibrationer. Jeg har også et hi-fi rack stående, dog i en anden stue, da jeg fandt det var bedre ikke at bruge det. Det var ikke fordi det ikke var godt. Mdf hylder liggende på så gummi stykker. Systemet hvilede på speiks. Jeg havde fyldt de runde metalrør op med ovntørret sand. Det var godt altsammen og det var bedre end før med ca. samme placering.
    Men placeringen imellem højtalerne af sådan et rack er problematisk. Så jeg lavede forskellige forsøg, hvor jeg flyttede rundt med apparaterne. Hver gang skete der noget med musiken. Den blev dårligere og bedre.
    Jeg valgte at købe en møbelplade og fik den skåret over på langs. Så havde jeg hylden og jeg brugte så havefliser for at løfte hylderne, som der var to af i forskellig højde. Hver gang skete der noget.
    Konklusionen var, at det var bedre end det rack og det er vigtigt, at have placeret de forskellige komponenter lavt. Der bør ikke være noget imellem og bag højtalerne optimalt. Det der er, skal ned i højde.
     

    Sven_Palvig

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    3.767
    Antall liker
    1.623
    Sted
    Sjælland. Danmark.
    Man kan også gøre sig klart, at man skal tænke på, ikke at placere ting i trykcenter.
    Man bør undgå hjørner. Undgå bagvæg. Undgå foran højtalerne. Undgå imellem højtalerne.
     

    Whiplash

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.12.2013
    Innlegg
    1.870
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    4
    Jeg kjøpte meg ett slikt ett
    Slimline-rack_medium.jpg

    Bare fordi jeg ikke er flink nok til å lage noe i nærheten selv og at det passet perfekt inn i stua og mål på hyllene etc. Likte og at det var skikkleig kvalitet på det.
    Synes selv at lyden strammet seg opp litt når jeg fikk lempet tinga opp i dette vs at det sto i uegnede hyller i TV benken. Mulig placebo men funket for min del :)
     

    John_Harald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.08.2002
    Innlegg
    4.039
    Antall liker
    1.831
    Sted
    Sørumsand
    Torget vurderinger
    5
    På min Dac.
    dette målt i mitt hjemmelagede rack av IKEA benkeplater.
    Disse tallene på Vibrometer, er det i mm/s?
    Lastet med en app på iphone, Vibrometer fra SKF. Kan denne brukes?
    Ble overasket over hvor mye høyttaleren vibrerte når 10" ble presset mot maks, tror jeg har litt å gå på her..
    Ellers har jeg fortiden alle komponentene stående på gulvet (Betong, 6mm depron, varmefoile, plast, lamimat) av praktiske grunner, fordi jeg tester tester ut forskjellige høyttalerplasseringer og akustikktiltak. Når jeg spilte veldig høyt, målte jeg maksutslag på monoblokkene mine til 0,2 mm/s. Ser disse har gummiføtter standard fra fabrikk. Flere andre eiere melder om store forbedringer med å jobbe med underlaget. Er det enkelt å få dette ned i 0,0 mm/s med f.eks luftslanger?
    Har ikke begynt å jobbe med vibrasjonsdemping, underlag og rack enda.
    Har stor tro på å ikke ha noen verdens ting mellom høyttaleren annet en akustikktiltak.
     

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.240
    Antall liker
    8.200
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Jeg kjøpte meg ett slikt ett
    Vis vedlegget 237794
    Bare fordi jeg ikke er flink nok til å lage noe i nærheten selv og at det passet perfekt inn i stua og mål på hyllene etc. Likte og at det var skikkleig kvalitet på det.
    Synes selv at lyden strammet seg opp litt når jeg fikk lempet tinga opp i dette vs at det sto i uegnede hyller i TV benken. Mulig placebo men funket for min del :)
    Samme som jeg har laget meg, men jeg har kun et ben i bakkant.
    Solid og stødig.

    Steinar.
     

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.240
    Antall liker
    8.200
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    På min Dac.
    dette målt i mitt hjemmelagede rack av IKEA benkeplater.
    Disse tallene på Vibrometer, er det i mm/s?
    Lastet med en app på iphone, Vibrometer fra SKF. Kan denne brukes?
    Ble overasket over hvor mye høyttaleren vibrerte når 10" ble presset mot maks, tror jeg har litt å gå på her..
    Ellers har jeg fortiden alle komponentene stående på gulvet (Betong, 6mm depron, varmefoile, plast, lamimat) av praktiske grunner, fordi jeg tester tester ut forskjellige høyttalerplasseringer og akustikktiltak. Når jeg spilte veldig høyt, målte jeg maksutslag på monoblokkene mine til 0,2 mm/s. Ser disse har gummiføtter standard fra fabrikk. Flere andre eiere melder om store forbedringer med å jobbe med underlaget. Er det enkelt å få dette ned i 0,0 mm/s med f.eks luftslanger?
    Har ikke begynt å jobbe med vibrasjonsdemping, underlag og rack enda.
    Har stor tro på å ikke ha noen verdens ting mellom høyttaleren annet en akustikktiltak.
    La den oppe på subben jeg også:(
    Men bare ved å klemme albuen ned i toppen ble det mindre.
    tror det er mm/sek, men ikke sikker.
    Kan sikkert brukes den fra SKF også.


    Steinar.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Når spørs det selvsagt hvor man plasserer racket og høyttalerne (samt spredningsmønster og akustikk i rommet), men generelt synes jeg et slik rack med bilde av lenger oppe er altfor høyt og vil ofte slå uheldig ut. Da er det bedre med noe som er bredere og betydelig lavere.

    Men du verden så deilig for øynene det er og ikke ha noen ting i synsvinkelen foruten høyttalerne. Det er suverent synes jeg.
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.719
    Antall liker
    32.599
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Hva må et rack koste da, for å regnes som dyrt ?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn