Hvorfor er diskantene fra Morel og Dynaudio så like?

Maske

Medlem
Ble medlem
04.01.2008
Innlegg
31
Antall liker
0
Flere av Morels diskanter er til forveksling like diskantelementer fra Dynaudio. Det gjelder blant annet de Morel-elementene som stod i Patos sin Lyric-serie. Disse minner jo for eksempel svært mye om elementene i Dynaudios 42 og 52 modeller, i alle fall på overflaten. Ikke bare er domen forbløffende lik (det karakteriske "øyet"), men også plasseringen av skruer / skruehull. Noen som vet om det er snakk om et samarbeid, lisensproduksjon - eller kanskje rett og slett kopiering? Og har noen synspunkter på lydmessige likheter?
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.101
Antall liker
503
Har vært lite snakk om dette som jeg har registrert den siste tiden. Før var det mye rykter ute og gikk, muligens fordi begge typene kunne kjøpes av selvbyggere. Dynaudio har nå trukket seg fra dette markedet. Det er jo ikke bare diskantelementene som er like. Man finner de samme konstruksjonsprinsippene også i mellomtoner og basser.
Ryktene har sagt at Morel er kopier. Andre igjen har påstått at de er laget på lisens fra Dynaudio. Har også hørt at konstruktøren bak feks d28 var ansatt hos Morel en periode. Hvem vet?
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.101
Antall liker
503
Fant en spennende diskusjon på et amerikansk nettforum hvor en representant fra Morel(Israel) diskuterer med en representant fra MorelUSA. Her skrives følgende:

Before I sign off, the connection between Morel and Dynaudio that keeps coming up in these exchanges goes back to a company by the name of RMS. In the end of the 1970’s, Morel has established within its existing manufacturing facility the company RMS with two partners- Richter and Scunning. The name RMS contains the first letter of each name. Morel held 50% of RMS, while the other held the other 50%. RMS has developed and manufactured raw drivers. After two years, Morel has bought out Richter and Scunning’s shares which dissolved this partnership. Shortly after, Richter and Scunning established Dynaudio.


I den samme tråden skriver en annen debattant følgende:

The untold history of Scandinavias loudspeaker manufacturers are quite surprising for many.

Dynaudios inner magnet system, Scanspeaks SD1 technology and several of Vifas ideas
did all orginate in Norway in the early 50`s
At the Seas plant.

Seas did also had a plant in Denmark
At exactly the same place where Vifa emerged some years later.

One name stands out: Ejvind Skaaning
This dane founded both Scanspeak and Dynaudio
and later also Skaanings wich makes Flexunits.
Do i have too mention that Mr Skaaning also had his roots at the orginal Seas staff?


Interessant.
 

Maske

Medlem
Ble medlem
04.01.2008
Innlegg
31
Antall liker
0
Takk for veldig interessant informasjon! Dynaudio og Morel har altså felles aner, og er jaggu i slekt med norske SEAS også. Som altså også var så godt som Vifa en gang, osv. osv. That's life, man.

Noen selvbyggere som har formening om lydmessige likheter mellom Morel og dynaudio-diskanter fra den tiden det fortsatt var mulig å få disse som råelementer i privatmarkedet?
 

R.S.

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.03.2002
Innlegg
3.476
Antall liker
12
Nå er det her så lenge siden at jeg ikke husker detaljert nok, men Dynaudio ble produsert/hadde en underfabrikk som etterhvert løsrev seg fra moderfabrikken og gav seg til å produsere temmelig identiske elementer basert på Dynaudios opprinnelige teknologi med base i Israel. Det har derfor lenge vært god latin å styre unna Morel blant diy`ere.
Nå ser det tydeligvis ut til at denne saken er i ferd med å bli glemt.



Mvh. RS
 

Maske

Medlem
Ble medlem
04.01.2008
Innlegg
31
Antall liker
0
Hvorfor har det vært god latin? Patos har jo brukt Morel-diskanter med et, etter min mening, svært brukbart resultat. Moralske grunner, kanskje (er personlig ikke akkurat Israel-venn)?

Mvh

Willy
 

hifiguru

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.07.2002
Innlegg
5.715
Antall liker
1.259
Sted
Porsgrunn
Torget vurderinger
1
Noe godt kommer jo fra Israel også, ihvertfall når det er signert Teddy Pardo!
 
Topp Bunn