Tips rundt å bygge platespiller basert på klassisk drivverk

Sst

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.11.2015
Innlegg
692
Antall liker
471
Dårlig formulert navn på tråden, men saken er iallefall denne - jeg har etterhvert eid en del platespillere - nesten alle kjente merker og modeller som Technics SL-1210, Rega RP3, VPI Scout, Kenwood KD-770 osv. Nå vil jeg prøve meg på en spiller som ikke er helt ferdig "hyllevare".

Jeg har lyst til å prøve meg på et klassisk drivverk - jeg har tenkt enten Technics SP-10 eller Garrard 301/401. Planen er å kjøpe et plinth fra f.eks. DAS Acoustics og å kjøpe inn en eller annen arm av god kvalitet. Av arm tenker jeg enten Jelco, eller noe annet hvis jeg finner et godt bruktkjøp (SME, Fidelity Research el.l. - jeg har vel et budsjett på 5-7000 på arm)

Mitt spørsmål er - er det enkelt å få et godt resultat når man monterer drivverk og arm i et plinth, eller kreves det en del jobb (og erfaring) med demping o.l. for at dette skal ende med å låte bra? Jeg kjøper plinth som er tilpasset drivverket jeg ender med, men det skal jo likevel monteres i plinthet.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.701
Antall liker
7.945
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Eg har lite erfaring med å bygge opp ein SP 10 frå grunnen av, men har eksperimentert litt med den SL 1000 som i utgangspunktet var standardutgåve.
- Prøvde med ulike armbord. Dei originale, av hardved-kryssfiner, er mykje betre enn ei treplate, men kan med fordel erstattast av ei tung metallplate (eg brukte ei 3 cm tjukk stålplate som var laga for å passe rett i standardramma. Her vart det endringar i djupbassen og dynamikken.
- Tilførte det "laminerte" plinthet av stein, gummi og tre eit ekstra lag, av 2.5 cm stålplate. No vart bassen endå betre. Det skjedde også noko med lydbiletet.
- Skifta bein. Svært liten innverknad. (Men dette verkar mykje inn elles, på andre platespelarar)
- Dempa SL 10 innvendig med ei silikongugge eg klistra i innvendig i dei områda som var tome. Usikker effekt. Så eg fjerna dette seinare.
Skifta arm. Prøvde SME og nokre andre eg ikkje hugsar no, men enda med å gå frå EPA 100 til tangential ET 2. ET 2 vart ei stor forbetring, men hadde sine utfordringar, sjølv om han fungerte godt saman med drivverket.

Veit ikkje om dette er til hjelp, men eg vil tru det er lurt å lage eit slags laminat, der stor vekt (metall) koplast mot få resonansar (stein) og estetisk overflate (tre)
Ville også hatt skilnad mellom festet for armen og festet for drivverket. Og eg ville definitivt laga festet slik at ein 12" (eller lengre) arm kunne monterast etter kvart.
Har dilla litt med stein som kabinettmaterialet, og trur at kleberstein er det optimale. Ville unngått granitt, som har ei viss ringeeffekt om du dunkar på ei granittplate av ein viss storleik. Marmor er nok eit betre val, sjølv om eg altså har mest tru på kleberstein Men denne må lakkast/overflatebehandlast for å ikkje støve etter kvart.
 

motoren

Æresmedlem
Ble medlem
13.01.2007
Innlegg
23.842
Antall liker
38.577
Sted
Flekkefjord
Torget vurderinger
30
Her er ett exempel på hjemmelaget plinth og klassisk drivverk :)
Go for it

mvh

ferdig 4.jpg
 
  • Liker
Reaksjoner: oct

Fossace

Medlem
Ble medlem
16.01.2015
Innlegg
16
Antall liker
1
Sted
Nordvestlandet.
Hei.

Er inne på samme tanke med å bygge spiller .
Lyst til å prøve med flere lag i tre/ stål / stein.
Har aldri gjort noe lignende før , det nærmest må bli ett halvfabbrikat av Dybabel sine Euforia høytalere som jeg monterte for 17 år siden.

Har lest utaligge med forum inlegg på både Norsk og utelanske forum.

Ser Audiophile-Arve nevner kleberstein som en spennende stein.
Har bygget en kleberstein ovn en gang i tiden , dette er ett meget "dødt" materiale + att det er fint å forme/bearbeide.

Fikk pris på en plate fra Norsk kleberstein idag , dette er en sokkelplate til en av deres ovner.

Mål:
520 x 440 x 50.

Pris med mva og frakt til det lokale Byggmakker 1200,-

Synest ikke dette er så veldig galt, og kommer mest sannsynlig til å bestille en.
Så får vi se om den kan brukest til noe moro :)

Ett spørsmål Audiophile-Arve : Ser att du har bruket en stål-plate in en Plint , og att du har nevt att dette var en "panser" plate , hva legger du i det?

Har tilgang på Hardox , meget hardt stål , men er fortsatt magnetisk. Kan dette skape ett magnetisk-felt som igjenn kan påvirke lyden?
 
Topp Bunn