Mat, drikke og røyk De gode norske råvarer

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    En tråd for de gode norske råvarene og matvarene.

    Har du noen tips du vil dele? Funnet en fantastisk ost, et slakteri som lager de beste pølser, spekemat eller posteier. Hvem baker det beste brødet, eller sylter det beste syltetøyet. Pinnekjøttet eller boknafisken, lutefisken eller de beste leverandørene av lam til fårikål. Speket elghjerte, griselabber eller skorsonnerot?

    Hvor kan man kjøpe en gris i oppal, eller få de spesielle stykkene med kjøtt som ikke finnes i vanlige butikker. Hvem lager den beste konfekten, pralinene og sjokoladen her i landet?

    Ingen import, politikk, tollmurer, kjedemakt eller slikt i denne tråden. Kun de gode norske varene, hvor vi får tak i dem og hva de brukes til.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Åpent bakeri på Frogner og Kanel i Sandvika baker de beste brødene (kanel er utbrytere fra Åpent bakeri)
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.984
    Antall liker
    3.860
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    håper det er tillatt med egen reklame ;)

    jeg lager noen av de beste pølser (grove Bratwurst) som finns her i Norge. 8)

    helt uten melk, stivelse eller egg- rent kjøtt og masse smak. fåes kjøpt hos meg på bestilling eller spist på Kokkestua på Hadeland Glassverk.

    (vi driver med planing av ett lokalt utsalgssted av helst økologiske, men i hvertfall lokale produkter, men denne kommer nok ikke med det første, tror jeg)

    smaker skikkelig bra når de stekes i pannen, men minst 10x bedre fra grillen.

    :)

    ellers kan jeg nevne Gården Aschim Vestre på Brandbu som produserer biodynamisk korn og melprodukter av gamle kornsorter som Enkorn, Emmer, Spelt, Svedjerug, Nakenbygg, osv...

    noe helt annet enn det vanlige "smaksnøytrale" industrimel fra butikken.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    slartibartfast skrev:
    håper det er tillatt med egen reklame ;)

    jeg lager noen av de beste pølser (grove Bratwurst) som finns her i Norge. 8)

    helt uten melk, stivelse eller egg- rent kjøtt og masse smak. fåes kjøpt hos meg på bestilling eller spist på Kokkestua på Hadeland Glassverk.

    (vi driver med planing av en lokalt utsalgssted av helst økologiske, men i hvertfall lokale produkter, men denne kommer nok ikke med det første, tror jeg)

    smaker skikkelig bra når de stekes i pannen, men minst 10x bedre fra grillen.

    :)

    ellers kan jeg nevne Gården Aschim Vestre på Brandbu som produserer biodynamisk korn og melprodukter av gamle kornsorter som Enkorn, Emmer, Spelt, Svedjerug, Nakenbygg, osv...

    noe helt annet enn det vanlige "smaksnøytrale" industrimel fra butikken.
    Ser man det! Spennede.

    Sender en PM :)
     
    M

    Mr-T

    Gjest
    Syltetøy: Ut i skogen, plukk bær og lag det sjøl. Mine favoritter er multe og blåbær, som blir bedre jo høyere til fjells man finner den. Hjemmelaget syltetøy er ca en trilliard ganger bedre enn butikkvare, som jo er 2/3 sukker og vann....

    NB. Sesongen er over nå...
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.984
    Antall liker
    3.860
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    en av de beste eplesafter som finns er eplesaftkonsentrat som blir produsert ved Sørfjorden i Hardanger (fåes kjøpt bl.a. på fruktlageret i Lofthus)

    av 1l konsentrat får du omtrent 10l ren eplesaft, med den Hardanger typiske fruktige friske syren - konsentrat blir fremstill gjennom frysetørkning uten noen form for tilsettning.

    minner meg på at jeg må bestille meg en eske før den utsolgt...
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pleier å handle med epler og ikke minst eplepress når jeg er i Hardanger om høsten. Gårdene langs veien har ofte satt ut et bord der man kan kjøpe frukt og kanner med eplepress. Virkelig godsaker.

    Smaken minner meg litt om tiden på gartnerskolen i Ulvik. En gang fikk vi 200l eplepress levert i syredunker på internatet. Det ble en festlig senhøst det. :D
     

    Steinar_Lund

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.03.2002
    Innlegg
    7.813
    Antall liker
    2.736
    Sted
    Hvalstad, Asker
    Torget vurderinger
    3
    slartibartfast skrev:
    håper det er tillatt med egen reklame ;)

    jeg lager noen av de beste pølser (grove Bratwurst) som finns her i Norge. 8)

    helt uten melk, stivelse eller egg- rent kjøtt og masse smak. fåes kjøpt hos meg på bestilling eller spist på Kokkestua på Hadeland Glassverk.

    (vi driver med planing av ett lokalt utsalgssted av helst økologiske, men i hvertfall lokale produkter, men denne kommer nok ikke med det første, tror jeg)

    smaker skikkelig bra når de stekes i pannen, men minst 10x bedre fra grillen.

    :)

    ellers kan jeg nevne Gården Aschim Vestre på Brandbu som produserer biodynamisk korn og melprodukter av gamle kornsorter som Enkorn, Emmer, Spelt, Svedjerug, Nakenbygg, osv...

    noe helt annet enn det vanlige "smaksnøytrale" industrimel fra butikken.
    Ah, Bratwurst! Jeg husker jeg som relativt nybakt tenåring var på tur til Hamburg med skolemusikken. Siden vi offisielt var for unge for Reeperbahn, fant vi i stedet en pølsebod som solgte Bratwurst. Der dannet vi kø, og begynte å bestille. Stakkaren i boden begynte nesten å grine; om det var av fortvilelse over å se den tilsynelatende endeløse køen av skrubbsultne tenåringer, eller av glede over å få litt fart på omsetningen, vites ikke. Men han stekte i vilden sky, og den opplevelsen sitter i meg ennå. De Bratwürstene jeg senere har spist, har ikke klart å gjenskape stemningen fra den gang.
    Men kanskje nå? Mao, slartibartfast, du får PM! ;D
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Fin idé.

    Bakervarer - er du i Kristiansand-området/Sørlandet så er du i den delen av landet som har best baketradisjon, med mye innflytelse fra danske "bagere" som igjen er påvirket av tyske. Deigen behandles simpelthen bedre og brødet blir utrolig godt. Du merker det kontant om du har spist brød i Oslo, og så kommer ned dit. "Hva er dette for noe?" Og det gjelder også om du kjøper brødet ditt hos Åpent Bakeri, som har begynt å slappe av på kvaliteten.

    Kjøkkenskapet i Kristiansand lager noen få brød, alle er innertier. Men det er verdt å rusle blant bakerne der og prøve seg frem.
    Og om du ønsker glutenfritt brød så må du en tur innom Hartmanns på bryggen, der baker de sitt eget brød, og det glutenfrie banker det meste av vanlig brød, og det er godt gjort.

    Og Aschim Vestre er et fint sted å hente eget mel, som nevnt over:
    http://www.historiskehadeland.no/aktorer.asp?m=54009&s=54493

    ===

    Egg.
    Unngå alt i butikken, såfremt du ikke er helt sikker på at det er fra virkelig frittgående høns. Prior sluttet å lage gode egg en gang på 70-tallet og har ikke tenkt å begynne med det første. Si fra i butikken din at du er villig til å betale for ordentlige egg, eller også må du gå et annet sted og kjøpe dem.
    Jeg må kjøre inn i Sørkedalen for å få tak i ordentlige egg fra Trøgstad. Disse er alle ulik størrelse på brettet, men smaken er gjennomgående ubeskrivelig god. Inntok nettopp dagens eggerøre, og det er lenge siden jeg har brukt salt eller annet på mine egg - munnen nyter opplevelsen det er å spise disse.
    Såvidt jeg vet heter gården Oppland gård i Trøgstad, men jeg er ikke helt sikker. Om de ikke hadde dem inne i Sørkedalen måtte jeg kjørt til Trøgstad for å få fatt i dem. Jeg kjøper hele brett.

    Priors egg blir som en nikotinlapp på øret sammenlignet med en god sigar under Zanzibars fullmåne (egenopplevd).

    ===

    Fisk. Det er et mysterium at det skal være så vanskelig å få fersk fisk frem til oss i Norge.
    For å begynne med det som ikke er ferskt, for alt av klippfisk, tørrfisk og lutefisk - Halvors:
    http://www.halvorsfisk.no/linker/

    Opparbeid en relasjon til en fiskeforhandler eller folk bak en fiskedisk. Snakk med dem, spør om hvor fisken kommer fra, finn ut av når den ankommer fersk. Planlegg i forvei - det er bestemte tider av året da visse fisketyper og -produkter er på sitt beste. (Jeg går og venter på at torsketungene skal bli utrolige igjen).
    De som står bak fiskedisken i Super'n har lyst til å presentere best mulig fisk til engasjerte folk, og alle er pålagt å ha en oversikt som viser når ulik fisk ble tatt ut av havet, og hvordan den kom frem til deg. Når vi maser om slikt bevisstgjør vi butikkene på at vi bryr oss, og så stiger kvaliteten.

    ===

    Kjøtt.
    Det står ikke så dårlig til i Norge som man kan få inntrykk av, men problemet er at fellesslakteriene fortsatt behandler kjøtt som en homogen vare og at de først nå er begynt å skille mellom kjøttyper.
    Men for å lykkes med det må man ha dyktige slaktere, og der ligger de år tilbake i opptrening. Prima Jæren tok konsekvensen av dette, og sendte sin mesterslakter til England for opplæring.
    http://www.primagruppen.no/nyhetsar...aster-butcher?ctl=Details&neID=5932&mid=21763

    Jæren har meget gode betingelser for å utvikle det best tenkelige kjøttet, men det viktigste er slaktingen. Rendalen forsøker, men har dårlige slaktere og ødelegger mye kjøtt som går til butikkene, fordi det er feilskåret (og likevel dyrt).
    Prima Jæren har ståløye på oppskjæring og modning, og skuffer aldri.

    MEN - den vanlige kjøttdisken inneholder skatter, og for å finne disse må man lære seg litt om kjøtt, så man kan vurdere det som ligger der. Jeg sjekker alltid stabelen med entrecote på supermarkedet - er man heldig er det nettopp kommet inn et parti gullkjøtt, som gjerne er blandet sammen med dårligere. Men om man lærer seg å "lese kjøttet" så kan man bære hjem fantastisk kjøtt til favørpris, og det gjør jeg ofte. Indre- og ytrefilét er ikke like lett å lese forskjell på uten at man kan lukte og kjenne på kjøttet, men entrecote kan man lese gjennom plasten.

    Ellers har Jacobs begynt med svinekjøtt, og det anbefales, om man vil kjenne hvordan det virkelig skal smake. De har en Jacobs Utvalgte Carré kotelett med nydelig marmorering, og en svine entrecote som banker det meste som kommer av storfékjøtt fra fellesslakteriene.





    ===

    Ost og melk er et trist kapittel i Norge. Tine burde legges ned og nye krefter slippes til.

    Men det er lyspunkter. Mitt inntrykk av disse tar jeg i neste innlegg.
     
    J

    J.J

    Gjest
    Bra tråd Deph !

    Snart på tide at det kommer et eget matforum her inne ;) Lover og følge med.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    10.693
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Suverent beste lutefisken jeg har smakt kommer fra en privat aktør på Halsnøy. Litt mindre stykker enn vanlig men du verden..
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    3.001
    Antall liker
    726
    Får hvert år besøk av en trivelig fruktdyrker fra Sogn. Han selger epler, akkurat passe syrlige, plommer, som stort sett ender som syltetøy, og, aller best, Balholm eplemost. En fantastisk eplemost som har fått meg til (innimellom) å avvike min husregel nr.1:
    "Til middag drikkes det øl!". I kjeller'n står brettene på linje og blinker vellystig til meg....

    http://www.balholm.no/
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.628
    Antall liker
    1.321
    Saft og syltetøy fra Urnes er det nærmeste man kommer himmelen uten at det rammes av narkotikalovgivningen. Hjortekjøttet deres er også fabelaktig.

    Fenalår fra Kandalen. Spekepølser også.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.984
    Antall liker
    3.860
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    vredensgnag skrev:
    ===


    Ost og melk er et trist kapittel i Norge. Tine burde legges ned og nye krefter slippes til.
    ost, ja, den er forferdelig kjedelig- melken derimot er en av de beste jeg kjenner til (har du prøvt melken i Tyskland f.ex? DEN er dårlig.)


    en ting de har fått til veldig bra (selv om kokeegenskapen har blitt veldig dårlig i det siste): rømme
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    slartibartfast skrev:
    vredensgnag skrev:
    ===


    Ost og melk er et trist kapittel i Norge. Tine burde legges ned og nye krefter slippes til.
    ost, ja, den er forferdelig kjedelig- melken derimot er en av de beste jeg kjenner til (har du prøvt melken i Tyskland f.ex? DEN er dårlig.)


    en ting de har fått til veldig bra (selv om kokeegenskapen har blitt veldig dårlig i det siste): rømme
    Jeg syns det er trist at et land med Norges enorme variasjon i landskap og "breddegrader" skal ha samme melken fra Nord til Syd. Det er mer enn trist, det er en tragedie. Melken samles i store tankbiler, som dekker en regions melkebruk - all melken sloshes sammen i tanken og kjøres til meieriet, der den overføres til andre tanker, filtreres og bearbeides. Den ligger så lenge i disse tankene at vi ikke har lyst til å tenke på det, så pøses de i kartonger og sendes på en ny omreise, rundt omkring i landet.
    Den er god, men den er ens og den er kjedelig.

    Den melken som ikke kan brukes, fordi den stikker seg ut på et eller annet vis og ikke lar seg homogenisere, brukes til andre meieriprodukter.

    Vi kunne hatt melk fra kløvereng, havgapet, fjellsymre, moltemyr - eller i det minste bittelitt adskilt i typer og smak. Reiser man omkring i Europa så kan man smake et mylder ulike typer melk, om man vil. Og noen ganger griner man på nesen fordi den ikke ligner på den homogeniserte melken vi er blitt vante med.

    Nåvel - jeg skal ikke hisse meg opp over melk, annet enn stusse over hva poenget er med å lage den samme melken, det samme smøret i et land som er like langt som distansen fra Oslo til Roma. Tullete beslutning som vi må leve med enda i lang tid.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Oppe i Lesja ligger Avdem gardsysteri, og de lager gode meieriprodukter av en type som Tine fnyser av eller forakter.

    Jeg kan gjerne ta rømmen deres intravenøst, og det samme gjelder for andre produkter fra gården. De selger på Bondens marked og til utvalgte butikker.
    http://www.avdem.no/

    Norsk ost er et latterlig kapittel. Av en eller annen grunn har man bestemt seg for å lage en palett oster som i beste fall er beslektet med margarin, og kalle det norsk tradisjonsost. Melken som er for dårlig til å kunne homogeniseres inn i likmelken som selges landet over brukes til å lage smelteost og smøreost, og avsmak kamufleres med ulike smaks-, duft- og kryddertilsetninger i samme.

    Igjen er Bondens marked en mulig redning. I tillegg er det messer der gårder som driver med småskalaproduksjon av ost presenterer varene sine. Finner man en ost man liker kan man inngå en avtale om å få ny ost tilsendt med jevne mellomrom, vha posten. Det er smart.

    Sjekk når bondens marked er nær deg, dra dit og smak på det som tilbys, snakk med dem som driver boden. Det er veldig ofte de samme som lager det du har smakt og liker. Og så avtaler du leveranse til deg - enten vha posten eller direkte til døren. Den avstikkeren tar de gjerne.

    http://www.bondensmarked.no/
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Kviteseidsmør fra Tine kommer fra Byglandfjord, og er godt. Men Setesdalssmøret som også kommer fra Bygland er bedre, syns jeg. Begge er salte smør, men smør skal være salt.

    Kviteseidsmøret har reddet den lokale meieribedriften i Bygland, og det er vel bra!

    Setesdalssmøret finner man på bl.a. Fromageriets ulike utsalg.

    (La være å kjøpe noe på Fromageriet som har majones som base, de bruker Hellmans majonesdunker til storindustri som utgangspunkt ... noe de rødmende erkjente da jeg spurte.)
     

    Jaerbu

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.11.2003
    Innlegg
    1.586
    Antall liker
    544
    Var inne på Bondens marked og sjekket... Og utrolig nok var det ikke ett eneste marked på Jæren/omegn!
    Dette er for dårlig av norges BESTE jordbruks-distrikt. Ett slikt Marked hadde passet ypperlig på Torget i Bryne.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg liker godt Fjell- og Gårdssmør fra Tine, men det har jeg ikke sett på lenge i butikkene. Rik og fyldig smak, laget på syrnet fløte og godt salt. Eller er det samme produktet rett og slett omdøpt til Kviteseidsmør?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Bondens marked har vært en skuffelse de gangene det har vært i Bergen. Går mest på turistprodukter som elgpølse, ramsløkpure og en og annen ost. Stort sett får man tak i alle produktene i vanlige velassorterte dagligvarehandler. Eneste lyspunktet var noe hjemmelaget iskrem.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    ^ Synd de ikke tar det alvorlig i Bergen. I Oslo er det godt utvalg. Ikke i alle bodene, men i nok til at jeg blir fornøyd.

    De er i Bogstadveien i dag, og jeg tror jeg må forbi og hente meg litt tidlig ribbe.
     

    room

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2008
    Innlegg
    2.598
    Antall liker
    360
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    0
    Eiker gårdsysteri er på Valkyrie Plass fra kl 10 til kl 16. (Oslo)
    da har man en god time til igjen og få skaffet seg en godbit til helgen..
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    385
    Herlige og annerledes norske oster: http://denblindeku.no/ost/

    Og selv ikke Tine gjør ALT feil, denne er virkelig en nytelse: http://www.tine.no/produkter/ost/bla-og-hvitmuggost/5934.cms?norsk-chevre-fra-haukeli-naturell

    Vi nærmer oss igjen tiden for vinterens høydepunkt: http://www.eldhus.no/pinnekjoett/category11198.html

    Min absolutte favoritt på eplejuice: http://www.ringi.no/
    Mange varianter, klare forskjeller på årgangene. Mulig årets blir litt tam grunnet alt regnet. (En kommersiell aktør som også kommer høyt opp er denne, faktisk (ikke norsk, men dog): http://www.arlafoodservice.se/produ...cana-10175/Tropicana-Cloudy-Apple-Juice_175l/)

    Og med det samme jeg glapp litt og rotet meg over grensa... Melk var nevnt her. Denne ga meg brått flashback til barndommen, SÅNN skal melk smake!! : http://www.arlafoodservice.se/produ...aldags-Mjolk-naturlig-fetthalt-38-45-fett_1l/

    Honkey
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Satsingen på Haukeli er jo et eksempel på hva som kan skje om man spesialiserer og ikke homogeniserer.
    Men om du er på de trakter anbefaler jeg at du kjører forbi Fjellstuen et stykke (nesen nordover) og kikker etter et skilt på høyre side av veien der det står at det selges geitoster. Stedet ligger på motsatt side av et vann ved veien, og er verdt avstikkeren! Ikke Tines, men privat.

    Tines meieri på Haukeli. Der har jeg vært og smakt.
    http://www.tine.no/om-tine/var-virksomhet/meieriene/sør/9579.cms?tine-meieriet-haukeli
     

    Anonym

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    11.403
    Antall liker
    1.137
    Torget vurderinger
    4
    Hjort fra Øre vilt kan anbefales, det er beste kommersielle hjortekjøttet jeg har smakt.
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    3.001
    Antall liker
    726
    Tine har fått tyn her for osten sin, men det er iallefall ett lyspunkt: "Ekte geitost stølstype."
    Produksjonen er litt varierende, men får du tak i ost fra en de mørkeste "ladningene" er den rett å slett nydelig. Pass på å ikke forveksle med "Ekte geitost" som er en bleik, ganske smakløs affære som ikke minner om geitost i det hele tatt.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Gubra skrev:
    Tine har fått tyn her for osten sin, men det er iallefall ett lyspunkt: "Ekte geitost stølstype."
    Produksjonen er litt varierende, men får du tak i ost fra en de mørkeste "ladningene" er den rett å slett nydelig. Pass på å ikke forveksle med "Ekte geitost" som er en bleik, ganske smakløs affære som ikke minner om geitost i det hele tatt.
    Lurer på om vi egentlig bør kalle dette ost? Vanligvis lager man ost fra ostemasse, den koagulerte melken man får når mysen er skilt ut. Brunost lages av myseproteinet, altså det man ellers ikke lager ost av. Og dette proteinet reduseres ved koking til det karamelliserer - dvs, nøkkelen er nedkjølingen fra kokingen, det er da sukkerkrystallene skapes.

    Nordmenn spiser i snitt fire kg brunost pr person! La det ihvertfall være god brunost. Og denne er god.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.169
    Antall liker
    9.495
    slartibartfast skrev:
    ingen brunost her i huset, gudskjellov 8)
    Samme her. Gudbransdalsost smaker høgg. Fløtemysost går til nød an, men med bjørnebærsyltetøy på.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.984
    Antall liker
    3.860
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    det er med den som med en god del andre norske "delikatesser": elsk eller hat ;)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    God skarp og smaksrik geitost er snadder det, samme hva man klassifiserer det som. Tine sin er slett ikke ille den, og bedre enn mange av de mer "ekte" geitostene (som jeg finner litt for voksaktige i smak og konsistens)

    Spises på godt grovt brød med salt smør og sylteagurk.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.169
    Antall liker
    9.495
    Noen av de norske spesialitetene er vel sære, spør du meg. Sau går til nød an til fårikål. Til gensere og sokker er sauen utmerket. Smalahove? Ren selvpining. Snart kommer vel stanken av pinnekjøtt også. Huttetu.
    Tørket fisk som er bløtlagt i Reprin er heller ikke spiselig, for ikke å snakke om fisken som har godgjort seg i dyngen noen uker. Rakfisk kalles det visst.
    Også har vi disse evinnelige multene da. Noe av det mest oppskrytte som finnes, en emmen, ekkel smak.
    Takke seg til svinekjøtt i forskjellige varianter, diverse vilt som er tilberedet på en normal måte, kokt og stekt fisk. Og ikke å forglemme norske poteter, ingen poteter er som de norske.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Brunost er vel egentlig en kjempekaramell - alt man trenger å gjøre i tillegg, om man har lyst til å lage brunost selv, er å tilsette litt smør.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.169
    Antall liker
    9.495
    vredensgnag skrev:
    Brunost er vel egentlig en kjempekaramell - alt man trenger å gjøre i tillegg, om man har lyst til å lage brunost selv, er å tilsette litt smør.
    Karamell? Brunost minner jo mest om saltsyre i smaken.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.984
    Antall liker
    3.860
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Pink_Panther skrev:
    Og ikke å forglemme norske poteter, ingen poteter er som de norske.
    det har du rett i - men den kan tolkes i begge rettninger 8)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn