10 barokkverker som du må ha…..

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.532
Antall liker
9.691
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Ikke ”verdens beste” – jeg hater slike titler og jeg er i hvert fall ikke kompetent til å plukke de ut – men 10 verker som har gitt meg stor glede og som til sammen skal gi et godt bilde av barokkperioden, med begrunnelser om hvorfor jeg har valgt de og litt om innspillinger. Nesten umulig når man tenker på det brede spennet denne perioden utgjør, men prøver likevel. Mye snadder er fallt ut i utvalgsprosessen.

Johann Sebastian Bach. Den ultimate representant for den protestantiske høybarokk og en av mine absolutte favoritt komponister. Derfor får han også 2 verker med av sine nærmere 1100 i katalogen. Og det bør være ett vokalverk og ett instrumentalverk siden ham var en mester i alle sjangre.

På instrumentalsiden velger jeg Goldbergvariasjonene, det monumentale variasjonssettet skrevet for (så seier soga) en søvnløs konge/adelsmann. Hvordan han fikk sove av dette kan man lure på. Og hvordan den unge cembalisten Goldberg maktet  spille det kan man lure enda mer på.  Gould 1956 – selv om jeg normalt er steinhard tilhenger av originalinstrumentbevegelsen passer Bachs musikk svært godt for klaver, og denne innspillingen med nynning og alt er så suveren at den bare MÅ med. I HiFi kretser er enkelte glad i begrepet ”stålkontroll” – om jeg noensinne skal bruke det begrepet i musikken må det være om venstrehånda til Gould i denne versjonen om hvordan den nådeløst og helt upåvirket av hva som skjer i de høyere registrene pumper og driver musikken fremover. Blir musikk mer funky enn noen av variasjonene her: ikke for meg.

Tallrike andre instrumentalverker å velge mellom, solofiolinsonatene for eksempel, og når det gjelder vokal musikken er det like vanskelig. Hvordan overse den monumentale og gåtefulle h-mollmessen, eller den gripende Mattheuspasjonen, eller korallvariasjonene i den vakre motetten ”Jesu, Meine, Freunde”? Likevel ender jeg opp med en kantate, dels fordi han skrev så mange, dels fordi mange av de er så følelsesladete og – i hvert fall tilsynelatende - enkle å forstå. Jeg velger den fantastiske nr 21; Ich hatte viel Bekummerniss. Fra de innledende rolige fugen over tittelteksten om hvor vanskelig det er å være menneske, via den monumentale, dynamiske og nesten skremmende fugen over temaet ”dass er meines Angesichtes Hilfe und mein Gott ist” i slutten av del 1 som handler om erkjennelsen av Guds eksistens (jeg er forresten hedning), over den rørende og trøstende dialogen mellom sjelen og Jesus til det voldsomme og jublende avslutningskoret er dette en av den unge Bachs mest overbevisende verker, min (og Magne Mangersnes) favorittkantate og en eneste sammenhengende 40 minutters triumf.  Som del av hans første kantatesyklus i Weimar. Innspilling: Ikke alle liker Leonhardt/Harnoncourt sine innspillinger fra 70-tallet med guttesopraner og hele pakka, men jeg gjør det. Og dette svinger også sinnsykt, dessverre er vel ikke dette å få på enkeltplater (jeg har alle 60 CDene), og dessverre har CDene heller ikke samme kvalitet som den originale LP-utgivelsen med sine fabelaktige fløyelsbokser og faksimiler av originalpartiturer (for sikkerhet skyld har jeg mange av de og). Beste tips: Vent på at Gardiners serie (som jeg abonnerer på) kommer til denne!

Handel – den andre store, tyske senbarokkmester med en karriere som tok ganske andre veier enn Bach.  Først og fremst influert av den italienske sangstil og med haugevis av italienske operaer og kantater før han sent i karrieren oppfant det klassiske, engelske, bibelske oratorium.  Med 39 operaer og minst like mange oratorier + tallrike kantater er det mye å velge mellom….jeg har vel ca 20 av operaene i hyllen men mye igjen å ta av enda, prøver å få med meg en 2-3 nye hvert år. Sist spillt: Partenope. Han skrev noen herlige orkesterkonserter og fine sonater, men er først og fremst en komponist av dramatiske verker, jeg har alltid foretrukket hans italienskinspirerte operaer og kantater fremfor de engelske oratoriene, her skal jeg inngå et kompromiss og anbefale et verk med engelsk tekst i italiensk stil, masken Acis og Galatea i Christies innspilling, relativt kort til Handel å være (bare 2 CDer) og smekkfull av dramatiske og vakre arier. Vil man prøve mer Handel er et knalltips de tyske ariene med Røschmann på Harmonia Mundi.

Vivaldi må med. Carmignola sine innspillinger kjenner jeg ikke, hadde nok likt de om jeg hadde kjøpt de, must-have platen for meg er den doble L’estro Armonico op 3 på Virgin med Biondi; utrolig smittende spill med en synkopering og frasering i en del av de raske satsene som er en Stephane Grappelli/Django Reinhardt verdig. Kjøp! En flott representant for den italienske instrumentalkonserten på Handel og Bachs tid. Har bare så vidt begynt å utforske Vivaldis operaer – har en 3-4 stykker i hyllene – men vil nevne at her er det tydeligvis mye snadder for interesserte.

Couperin. Den franske barokken må med. Og med det en av de flotteste representantene for den sirlige, utstuderte, nyanserte franske instrumentalmusikken fra perioden. Man kan virkelig forstå forsoffenheten i dent franske hoffet på det tidlige 1700-tallet når man hører denne sirlige, nesten dekadente musikken. Hvorfor ikke velge den flotte 11CDers boksen fra Brilliant med den komplette cembalomusikken spillt av Borgstede, til 329 kr på aktivklassisk koster den ikke mer enn en normal dobbelCD! Meget myktklingende og velfrasert spill, for de som tror på Beechams utsagn om at cembalo høres ut som to skjeletter som kopulerer på et bølgeblikktak er dette et godt sted å starte for å motbevise det, skal dere høre bare ett spor så hør på fantastiske ”Les Baricades Mistérieuses”, spor 6 på CD 4. Avansert harmonikk her, og mye å gruble på med Couperins fantasifulle titler.

To favoritter fra den franske vokalmusikken er Charpentier for kirkemusikken og Rameau for det dramatiske (selv om han skrev noen suverene, storslåtte motetter). Men det er vel på tide å bevege seg noe tilbake i tid, og da velger jeg i stedet Lully. Denne innvandrete, storsnutede, selvopptatte italieneren. Den beste smakebiten for de som skal ha et tverrsnitt og en introduksjon er Alia Vox platen til Savall, rytmisk fargerik musikk, men jeg går for et komplett verk fra en av mine favoritt barokkdirigenter Minkowski: Acis et Galate (samme tema som Handel), en relativt kort opera utgitt på DG Archiv. Skrevet som underholdning til et jaktlag og fremført på jaktslottet til den daværende unge prins, etter min mening en av de mest vellykkede opptak av barokkopera ever. Enklere og mindre sofistikert musikk enn Rameau, men også lettere å falle for etter min mening.

Buxtehude. Fra den nordtyske (i dette tilfelle strengt tatt danske) mellomgenerasjonen av barokkomponister velger jeg Buxtehude. En komponist som kunne regne Bach i fanklubben må vel være bra nok. Men det er ufattelig mange å ta av, hver by hadde sin kapellmester eller to og mange av de skrev virkelig velkvalifisert musikk, Tunder, Fischer, Weckmann, Pachelbel, Kuhnau osv….Kantatesyklusen ”Membra Jesu Nostri” – en syklus korte kantater som mediterer over Jesu legeme – er utrolig melodisk og nær musikk. Både Gardiner og Jacobs har gjort fine versjoner, men det Nederlandske Bachselskap på Channel Classics topper pt alle. Det er lærerikt å se hvordan musikken i barokkperioden utvikler seg fra det nakne, nesten hudløse, til de storslåtte, opulente verkene i senbarokken. Denne katatesyklusen er en fin kontrast til Bach-kantaten nevnt over.

Schutz – den tyske musikkens far. Den tidligste, store komponist i den tyske barokken, nyutdannet fra Monteverdis Venezia – han kjente Monteverdi og studerte under Gabrieliene i Markuskatedralen - kom han hjem stappfull av italienske impulser og innledet sin karriere med en samling italienske madrigaler. Senere ble det mer protestantisk strenghet, men sin sans for det italienske, syngende miste han aldri. Skrev noe av den mest nakne musikken som noensinne er skrevet, alt overflødig er barbert bort – kanskje ikke så rart, 30 års krigen raserte de tyske byene og de fleste komponister måtte klare seg med minimale ressurser på fremførersiden. Min favorittplate er hans juleoratorium med Bernius på Sony Vivarte, men Sony ser jo ut til å være travelt opptatt med å gjøre hele katalogen sin, som de til dels har kjøpt opp fra CBS for dyre penger, utilgjengelig, så tipper den er vanskelig å få tak i. Platebransjen er ikke lett å bli klok på. Jacobs og Junghanel har gjort mye for Harmonia Mundi – alt dette er bra og kan kjøpes uhemmet.

Zelenka. Bøhmisk komponist som er verdt å ta med fordi han, i likhet med mange andre sørtyske/tsjekkiske/østerrikske barokkomponister som Biber, Fux, Pisendel representere en litt annen tradisjon enn Bach og Handel. Virkelig en original – og settet med orkestermusikk på DG Archiv på 5 CDer til fin pris - selv om det ikke er det helt siste i historisk oppførelsespraksis – er meget bra. De sinnsykt skeive triosonatene med noe av det absolutt mest hårreisende fagottspillet man kan høre, her er det tidvis to fagotter mot hverandre og det er så funky og særpreget at man kan gå bananas. Hvordan dette lot seg spille på barokkfagotten med sin problematiske intonasjon og begrensede hjelp av klaffer osv er helt uforståelig og viser hvor høyt utviklet musikkulturen var. Et banebrytende sett da det i sin tid kom på 70-tallet, jeg har det for sikkerhets skyld også på LP.

Monteverdi. Ved siden av Bach og Handel min barokkfavoritt. Og mannen som skapte barokken – selvsagt ikke alene, men kanskje den viktigste stilskaperen, med sin Stile Antiche og Stile Nuove spenner han over både renessansens polyfoni – som til dels hørt i de fabelaktige mariavesperne – og barokken som i de siste 2-3 madrigalbøkene og operaene. Mye av musikken har ikke overlevd, og er delvis rekonstruert – for meg er det essensielle tidligbarokkverket operaen Orfeo om den muntre musikanten Orfeus som plutselig mister sin elskede og må bli en mann i forsøket på å hente henne opp igjen fra helvete og som klarer det, for så å miste henne igjen. Kan man klare seg med lyd er Pickett på Decca bra, men man trenger DVD for dette, både Jacobs og Savall har flotte (men ganske ulike) versjoner på DVD. Keenlyside for Jacobs er stunning i en veldig dansende, koreografert og original oppsetning, Savall sin er mer tradisjonell og har noe mer ujevne sangere. Har 5 versjoner av denne Orfeo i hyllene og har i tillegg sett McCreesh live….nevnte jeg at dette er et av mine favorittverker noensinne?

Ingen Biber, ingen Scarlatti (hverken A eller D), ingen Brandenburgerkonserter…slik er livet!
 

DYNAMIC1

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.09.2006
Innlegg
1.120
Antall liker
2
Kjempe.....

Da er siden kopiert tilfelle råttefelle.


Mvh
 

kjoenik

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.09.2005
Innlegg
4.284
Antall liker
2.290
Torget vurderinger
4
Kjempeflott Erato, mange takk for den glimrende "barokk-guiden"!! :D
Hvis du skulle føle trang for å ta tak i andre tidsepoker, skal du vite at jeg, og sikkert mange andre, setter stor pris på det :)
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
Ingen Biber, ingen Scarlatti (hverken A eller D), ingen Brandenburgerkonserter…slik er livet!
Et veldig flott innlegg dette, må jeg si. Selvfølgelig kan jeg ikke være enig i alt, men det går jo på personlig smak. Nevnte Brandenburgerkonserter hadde vært med hos meg (fremført av H-M Linde - en av mine absolutte favoritter blant klassiske CD'er). Uansett kan jeg godt skjønne at noen vil ta med Goldberg-variasjonene, selv om jeg absolutt foretrekker å høre disse fremført på cembalo (gjerne Helmut Walcha). Pianoet gir meg ikke tilstrekkelig følelse av at dette er snakk om barokk musikk.

Jeg skjønner at jeg må skaffe meg noen Handel-operaer; kanskje jeg skal begynne med "Saul" dirigert av Rene Jacobs. Den Schutz-innspillingen virker også fristende. Er det denne:

http://www.amazon.com/Schütz-Histor...ef=sr_1_1/105-7332844-6073256?ie=UTF8&s=music



Er det noen grunn til å vente med at Gardiner gir ut cantata 21? Hva med høyt respekterte Koopman, Kuijken eller Suzuki? Denne med Kuijken som også inneholder Magnificat'et er fristende:

http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//3632992.htm



Eller hva med denne klassikeren med Hogwood (først og fremst kjent for Coffe cantaten, vel og merke):

http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//4176212.htm

 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.532
Antall liker
9.691
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Gode spørsmål....det er riktig Vivarteplate, klarte ikke å søke den frem på mdt.

Den Hogwoodplatem hadde jeg nok kjøpt om det ikke var for at den inneholdt 211 og 212 , feiltrykk hos mdt der.

Koopman sine kantater er vel  bare tilgjengelig på ganske dyre trippelCDer og derfor har jeg ikke hørt de, litt blandete anmeldeser har de fått, de 2 Suzuki-CDenen jeg har (BIS) har jeg likt godt og de er vel sikrere kjøp, dessuten fåes de enkeltvis, den refererte Kuijken har jeg snust på men aldri fått kjøpt.

Jeg venter på Gardiner fordi jeg har likt serien veldig godt så langt, og siden jeg abonnerer dukker den jo før eller siden opp!
 

berxter

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.01.2007
Innlegg
5.713
Antall liker
3.852
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Re: 10 barokkverker som du må ha…..

For Bach- komplettistene blant oss kan jeg faktisk anbefale

Utgitt av Brilliant, og jeg kjøpte den etter anbefaling fra enten Stereophile eller Gramophone, og den nesten doblet Bach-samlingen min.
På 155 cd-er har de fått plass til hele BWV så vidt jeg kan se; kantatene med et for meg ukjent Nederlandsk ensemble under Pieter Jan Leusink, orgelverkene synes som de er lisensiert fra BiS: Fagius' komplettinnspilling. Boksen er bare 39 cm lang, og koster 87£ hos Amazon.co.uk.
Jeg så også både Savall, Roy Goodman, Peter Schreier i boksen; suitene er med La Stravaganza Köln under Manze. Så kan men jo etterkjøpe de tingene en "tenner" på.

Bernt K
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.532
Antall liker
9.691
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Boksen er som du sier for komplettistene. Selv om den inneholder mye bra versjoner vil nybegynnere lett overdose, eller risikere at de avskriver mesterverker fordi akkurat den innspillingen ikke er helt på topp. Begynn med toppinnspillinger av et begrenset antal mestrerverker du er interessert i å høre, lær deg å kjenne de skikkelig, og så....
Johannespasjonen (Cleobury) i denne boksen liker jeg meget godt.
 
K

kbwh

Gjest
Utmerket, erato. Vivaldi har boogiefaktor, ja.
Forøvrig er det mye jeg kan ta tak i her.
 

KH

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.11.2003
Innlegg
226
Antall liker
0
Glimrende tiltak, Erato. Jeg skal faktisk bare rose deg for tiltaket. Må innrømme at det er et par av anbefalingene jeg ikke har - disse skal selvsagt anskaffes. Elllers har jeg, som andre, sikkert du også, nok av mulige utvidelser av denne samlingen. Kan vi vente en oppfølger ?

Knut
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.532
Antall liker
9.691
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Det er jo morsomt å kunne bidra til å stimulere interessen for klassisk - jeg er jo interessert i pop/rock også men der er det mange som poster - og med ett gammelt hjerte for klassisk musikk og en stor musikksamling er det morsomt å bidra når det blir verdsatt. Dessuten er det stimulerende å sette seg ned å tenke, både symfoniinnlegget og dette innlegget innebar at jeg måtte sette meg ned og tenke litt gjennom egen preferanser. Så ja; etter hvert som tiden tillater det kunne jeg tenke meg å skrive mer - titler som "10 symfonier du ikke visste du trengte" og  andre mulige tema har virret litt rundt i hoet.
 

DYNAMIC1

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.09.2006
Innlegg
1.120
Antall liker
2
Det er jo morsomt å kunne bidra til å stimulere interessen for klassisk - jeg er jo interessert i pop/rock også men der er det mange som poster - og med ett gammelt hjerte for klassisk musikk og en stor musikksamling er det morsomt å bidra når det blir verdsatt. Dessuten er det stimulerende å sette seg ned å tenke, både symfoniinnlegget og dette innlegget innebar at jeg måtte sette meg ned og tenke litt gjennom egen preferanser. Så ja; etter hvert som tiden tillater det kunne jeg tenke meg å skrive mer - titler som "10 symfonier du ikke visste du trengte" og andre mulige tema har virret litt rundt i hoet.

Dette er jo en gullgruve erato vi gleder oss i massevis


8)
 

Rockefoten

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.09.2003
Innlegg
721
Antall liker
31
Torget vurderinger
2
Fantastisk!! mdt here I come
 
K

kbwh

Gjest
titler som "10 symfonier du ikke visste du trengte" og  andre mulige tema har virret litt rundt i hodet.
...som f.eks:
10 strykekvartetter du må ha?
10 klassiske DVD-er du vil se igjen og igjen?
10 korverker som vil hjelpe deg på veien til et bedre stereoanlegg?
Det skal ikke være enkelt....


Veldig inspirerende lese disse artiklene dine, erato.
 
N

nb

Gjest
Veldig bra dette! Klassisk er eneste sjanger jeg kjøper uhørt basert på "ekspertanmeldelser".
 

KH

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.11.2003
Innlegg
226
Antall liker
0
Glad du valgte en kantate fra salige Johann Sebastian, Erato. Kantatene er bare en musikkskatt. En av mine favoritter er Philippe Herreweghe, en skikkelig spesialist på området. Har en rekke plater med ham, og det blir aldri feil. For de som kanskje vil teste ut uten for stor kostnad, kan disse røverkjøpene anbefales (spesielt den nederste, som selges til en latterlig lav pris - snakk om kvalitet for pengene; ikke grunn til å vente på Gardiner her !):


http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//5617212.htm

Her har vi også kantaten du anbefalte, Erato:

http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//HMA1951328.htm

Knut
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.532
Antall liker
9.691
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Takk for den siste - den var jeg ikke klar over. Den er bokmerket - Schlick og Lesne er favorittsangere i denne type repertoar.
 

KH

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.11.2003
Innlegg
226
Antall liker
0
Bare hyggelig, Erato !

For å nevne et nytt poeng så er jeg selvsagt klar over at Suzuki har en komplett utgivelse på gang for BIS, og utgivelsene så langt har fått ganske gode anmeldelser. Dette faktisk i en viss motsetning til Gardiners serie (selv om den er blandet, dvs også noe som er bra). Men jeg synes sangerne og stilen til Herreweghe er bedre. Smak og behag....

Knut
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
Her har vi også kantaten du anbefalte, Erato:

http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//HMA1951328.htm

Knut
Denne har jeg nå bestilt + Harnoncourt/Leonhardt for å få en smakebit fra deres syklus. Jeg har stor tro på Herreweghe da jeg liker sangerne. En av de aller beste Bach oboister, Marcel Ponseele, deltar også på denne. Samspillet mellom Ponseele og Schlick i Bach's Magnificat (dirigert av Herreweghe) under ariaen "Quia Respexit Humilitatem" var i alle fall fantastisk. Satser på noe lignende her. :)
 

impulse

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2006
Innlegg
13.199
Antall liker
7.674
Sted
Hølen
Tusen takk, erato.:) Dette var fantastisk inspirerende lesning som gav meg lyst til å utsette dagens jobbøkt og dra til byen for å handle musikk... Hadde helt sikkert gjort det også, om ikke anlegget hadde vært nemontert for tiden....Det hjalp ikke på abstinensen, for å si det sånn.... ;-)
Ellers er jeg hjertens enig i din lovprisning av Fabio Biondi. Hans og Opera Galantes versjon av Vivaldis sørgelig istykkerspilte "Årstider" er nærmest Barokk n´roll, og snur opp ned på mange forestillinger om dette verket. Anbefales !
 

DYNAMIC1

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.09.2006
Innlegg
1.120
Antall liker
2
Det blir mye bestillinger her nå,får håpe ikke alt kommer på samme dag. ;D

Dette med naxos utgivelser vil jeg tørre og påstå kvaliteten er heller varierende innspillingsmessigt,om det forekommer slik i andre merker.
Jeg blir litt forvirret av valgets kvaler hvilken av dirigentene tar vi.
som vi ser er det et hav av mulige kombinasjoner,
så spørres det skal man være kyniske og holde seg til en og samme eller ta flere forskjellige utgivelser på samme stykke.



Mvh
 

allegro

Medlem
Ble medlem
02.08.2006
Innlegg
15
Antall liker
0
erato. litt av en jobb du har gjordt med å skrive om verker fra barokken! bare en liten ting... bach skrev goldbergvariasjonene for å oppmuntre adelsmannen fordi han ikke fikk sove. så da er det jo egentlig helt greit at du lurer på hvordan han fikk sove av disse fantastisk flotte variasjonene. har du forresten hørt lena rist larsen spille disse på trekkspill?! helt utenom den rette instrumentparken selvfølgelig..eller..nei hør på den stemmeføringen!
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.532
Antall liker
9.691
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Det er vel kanskje rett som du sier at det var som underholdning mens han ventet på å bli trett.....vet ikke helt om jeg tør tenke meg dette på trekkspill, men Bach tenkte det seg vel heller ikke på piano. Har du referanse til innspillingen?
 

allegro

Medlem
Ble medlem
02.08.2006
Innlegg
15
Antall liker
0
platemerket er aura . au 79001. innspilt i lommedalen kirke i 1996. meget bra og detaljert lyd. og en svært musikalsk og stilriktig framførelse. men selve trekkspill-lyden er jo litt fremmed. man er jo vant med piano eller cembalo. men dette er flotte greier, det synes i hvert fall jeg.
 

Bach_Man

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2005
Innlegg
4.390
Antall liker
316
Torget vurderinger
3
Gjør hun alle repetisjonene også? 70+ minutter med trekkspill kan bli litt i meste laget for min del, gjelder forsåvidt også med cembalo.
 

allegro

Medlem
Ble medlem
02.08.2006
Innlegg
15
Antall liker
0
spilletid er en drøy time, så da er vel det aller meste med. jeg er heller ingen trekkspillentusiast, og synes også at cembalo kan bli ganske slitsomt å høre på. men lena rist-larsen er bare så utrolig musikalsk.derfor liker jeg denne cden.
 
V

vredensgnag

Gjest
allegro skrev:
platemerket er aura . au 79001. innspilt i lommedalen kirke i 1996. meget bra og detaljert lyd. og en svært musikalsk og stilriktig framførelse. men selve trekkspill-lyden er jo litt fremmed. man er jo vant med piano eller cembalo. men dette er flotte greier, det synes i hvert fall jeg.
Det er en interessant innspilling, fordi man tvinges til å lytte "på ny" - men jeg syns hun fusker litt vel mye i forhold til originalen. Kjenner ikke nok til trekkspillets begrensninger, så jeg vet ikke om det er nødvendige omskrivinger, eller bare notefusk.
Likevel syns jeg det var vel verdt å lytte gjennom.
 

kjetinho

Overivrig entusiast
Ble medlem
22.03.2005
Innlegg
788
Antall liker
22
Her blir det handling. Herreweghe sine kantatar frå HM, og eg trur eg prøver meg på denne

Innspelinga frå både -55 og -81 pluss interjuv av mannen. Reknar med det er same innspeling som du nevner, sjølv om det er eit år i skilnad? Nokon som har høyrd denne utgivinga?

Kanskje Biondi sin Vivaldi seinare. Har alt årstidene med han, og dei har gitt meirsmak. Flott tråd.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Et perfekt verk for nye innen barokken synes jeg er Purcells Dido & Aenas i Les Arts Florissants under ledelse av Christie. De spilte den korte operaen to ganger, og jeg liker begge innspillingene. Anbefales blant annet fordi det også er en kort opera, som en nybegynner lett kan svelge i et jafs.

Den ene er utgitt på Harmonia Mundi, den andre på Erato. Det er den sistnevnte jeg har, den første har jeg ikke fått tak i enda. Men jeg har Dido's Lament fra den på en Purcell-samling som heter Prelude Baroque. For en stund siden var Didio's Lament med Jessie Norman en YouTube-hit av store dimensjoner, men den versjonen vil ikke jeg anbefale.

Ellers er jeg veldig enig i alt som står her, og noe av det er selvsagt i mitt eie allerede. Flott initiativ! :)
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Enig ang Norman. Har LP'en (Philips) med operaen, og Norman er relativt skrekkelig i rollen ift gode artister imo.
 
Topp Bunn