Årets 10 beste klassiske oppdagelser.

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.532
    Antall liker
    9.691
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    På tide med et forsøk på å oppsummere året. Dessverre blir det ikke en tråd om årets 10 beste klassiskutgivelser, det blir for vanskelig å holde rede på når ting er utgitt, og siden klassiske musikk er tidløs, er det vel heller ikke så relevant. En god del av disse platene er imidlertid utgitt i år, men som sagt, det ramler inn CDer i hundretalls i løpet av et år, så jeg vet vel heller ikke alltid når ting er kjøpt. Men det jeg husker er opplevelsen. Så dette er ting jeg har oppdaget i år.

    Og; jeg er en utrettelig utforsker av repertoaret, så det blir ikke mye snakk om versjoner her; dvs det er liten sannsynlighet for at mine oppdagelse i 2008 inkluderer den versjonen av Beethovens 9 som plutselig fikk himmelen til å åpne seg.

    Jeg har gjort et seriøst forøk på å tenke gjennom mine anskaffelser i 2008, men det er sikkert noe som er avglemt.....jeg har i 30 år tenkt på at jeg burde ført en loggbok over plater jeg lytter på og konserter jeg overværer, men det har blitt med tanken. Dessverre.

    1.Weinberg kvartetter vol 1


    Polskrussisk jøde som levde fra 1919 til 1996 – i Sovjetunionen fra 1939 - og som mistet hele familien i Holocaust. Og de som ikke tyskerne tok seg av, tok Stalin. Deriblant svigerfaren. Weinberg selv satt i fengsel for ”jødisk nasjonalisme” – om det var Stalins plutselige død eller Shostakovich’s forbønner (de var nære venner) som overraskende fikk ham ut, er det vel ingen som vet.

    Bakgrunnen medfører at navnet forekommer i mange varianter, Mieczys?aw Weinberg, Moisey Vainberg etc. 19 symfonier, 17 strykekvartetter, mange konserter, han var en produktiv mann til tross for omstendighetene. Interesserte finner mer stoff på den engelske versjonen av Wikipedia.

    Livet hans var vel ikke noe utgangspunkt for å skrive lykkelig musikk, men Weinbergs musikk er ikke så trist som man kan tro, han har noen festlige fløytekonserter og en klarinettkonsert som går Carl Nielsens klarinettkonsert en høy gang. Kvartettene her er veldig syngende og lyriske, men selvsagt også sørgmodige.

    Dette er en fantastisk plate med kvartett nr 4 og 16 og som kom i vår. Ikke så modernistisk som Shostakovich, Weinberg er sin egen mann, med originale former, innslag av det jeg oppfatter som som jødisk folkemusikk, tidvis stor intensitet og en sørgmodig bratsj som binder stoffet sammen. Den kritikerroste Danelkvartetten (som også har en velansett, komplett Shostakovichsyklus under vesten) spiller strålende.

    Vol 2 kom i høst. Etter min foreløpige mening er den hårfint under nivået på vol 1.

    2.Kim Borg synger Sibelius


    Denne er det ikke mye å si om som Vidar P ikke har sagt. Første gang på CD i år. Jeg kjenner litt til Sibelius sanger fra før, har bla von Otter sine 2 plater på BIS, men det er noe med disse sangene som kler en mannsstemme, og FOR en stemme og toneproduksjon!

    Dette overgår det meste, og ærlig talt, selv den navngjetne Fischer-Dieskau når sjelden disse høyder. Som en bonus får vi 3 flotte Kilpinensanger (når skal noen begynne å ta ham, Finlands største sangkomponist, på alvor?). Eneste minus – ett stort: Ingen tekster. Det går greitt på de svenskspråklige sangene, men finsken min er heller dårlig. Heldigvis finnes tekstene på BISplatene mine.

    3.Lily Boulanger: Verker for orkester og kor.


    Denne plata ble jeg satt på sporet av gjennom boka ”1001 Classical Recordings you must hearbefore you die”. Denne boka er i ferd med å bli dyr. Men de har helt rett. Er man interessert i fransk musikk rundt tiden for den første verdenskrig, er det denne platen man bør gå for etter at Ravel og Debussys største mesterverker er unnagjort.

    Denne dama døde 25 år gammel i 1918 som et av de største komposisjonstalenter Frankrike har sett, og de 7 verkene her er strålende. Vakre og fargerike i typisk fransk stil, men med en kjerne, substans og dramatikk som går langt under den overfladiske pynten som fransk musikk litt for ofte kan gjemme seg bak. Spor 6 – Salme 130 ” Du fond de l'abîme” – også kjent som De Produndis – eller fra dypet roper jeg til deg – er et sjeldent dramatisk mesterverk. CDen slutter med den utrolig fargerike, eksotiske og sjarmerende ”Vieille Prière Bouddhique » - gammel buddhistisk bønn. Lekkert.

    Flott lyd, og hvem ante at Chœur Symphonique de Namur og Orchestre Philharmonique du Luxembourg kunne synge og spille sånn ? Timpanikatalogen viser seg å være et skattkammer av de sjeldne. Og en ruin for lommeboka.

    4.Gabriel Pierne: Cydalise et le Chevre-Pied


    Her stjæler jeg fra meg selv i tråden ”Klassisk, hva hører du på nå”: En flott plate med festlig og fargerik musikk. Her er det lett å høre innslag av Ravels Daphnis & Chloe, Tchaikovskis balletter, Kodalys Harry Janos suite, og folkemelodier a la Coplands "Simple Gifts" og cowboyballetter, og av og til noe som minner om Handels Hornpipe. Det høres umulig ut, men det henger sammen!

    Ikke noe sjelerystende, dyptloddende mesterverk, men fy så moro. Og min øyeåpner for Gabriel Pierne, her er det mer jeg skal utforske. Timpanikatalogen inneholder mange skatter for elskere av fransk musikk.

    5.Lully: Psyché, Tragédie en Musique


    Et konsert opptak etter bejublede fremførelser av denne operaen på Boston Early Music Festival, ledet av Paul O’Dette & Stephen Stubbs med kjerne av Tragicomedia i orkesteret.
    Hvert år fremfører de, og spiller inn, en ukjent barokkopera. Lully er underrepresentert på plate, etter Harmonia Mundis tidlige suksesser med Christie (Atys) har det vært relativt langt mellom nyinnspillingene, men nå er Lully i siget. Både Glossa og cpo er aktive, synd at Minkowski aldri fikk gjort noe annet for Archiv enn den strålende ”Acis & Galatee”.

    Det er nå 330 år siden dette verket begeistret hoffet til Louis XIV. Handlingen – tja; hvem bryr seg om den i barokkopera? – men dette handler i hvert fall om verdens vakreste kvinne og gudinnen Venus sin sjalusi, helvete, død og djevelen, reiser til underverdenen og det (til slutt) lykkelige ekteskap mellom kjærlighetsguden Amor og Psyche straks svigermors motstand er overvunnet, selvsagt skrevet på en slik måte at alle skulle forstå at heltene det handler om er Lous XIV og hans seneste elskerinne. Såpeopera og ”Se & Hør” før TVen og sladderpressen var oppfunnet med andre ord.

    Dette er en av de meste fargerike Lullyoperaene jeg har hørt, masse danser, særdeles oppfinnsom og fargerik instrumentering, kort og godt et overføldighetskorn av en innspilling og fremføring. Åpenbart gjort med kjærlighet, engasjement og humør. Prisbelønnet i alle bauger og kanter, og det med god grunn. TrippelCDen ble kjøpt for 150 kr på cduniverse.com den gang dollaren var verdt en femmer.

    6.Clara Schumann: Sanger


    Lieder av Clara Schumann på en aldeles strålende Heliosplate. Løp og kjøp sier jeg til de som er henfalne til den slags. Hennes setting av Lorelei (Die Luft ist klar und es dunkelt, und ruhig fliesst der Rhein....) er meget interessant satt opp mot Schuberts berømte versjon av samme. Susan Gritton ,sopran og Stephan Loges, bariton veksler på å synge, noe som gir platen fin variasjon. Særlig Gritton er henførende. Jeg skjønner hvorfor Clara var Roberts muse, og Brahms hemmelige kjærlighet. En bedårende plate, og høy kvalitet på musikken.

    Dette må være året jeg oppdaget kvinnelige komponister.

    7.Hindemith: Harmonie der Welt


    Hindemiths store opera (som han jobbet med i 20 år) om astronomen Johannes Kepler, kanskje spesielt passende akkurat nå som Keplers jordiske levninger er identifisert i Polen. For å gjenta fra en strykekvartettråd, jeg liker Hindemith. Men det har tatt litt tid å komme frem til hans store operaer, de små og skandaløse, enakterne har jeg kjent i flere år (Neues von Tage – der en naken sopran sitter i badekaret og synger nyheter fra en avis – klarte kunststykket å nesten gi Hitler anfall; bravo Paul!).

    Dette er et sent verk, premiere i 1957, og både Karajan og Solti var involvert i premieren. Premieren var en stor greie: ”It was a huge media event, much to Hindemith's distaste, attended by more than 150 critics, conductors like Mitropoulos, Böhm and Kempe and broadcast all over West Germany as well as to stations in England, France, Italy, Czechoslovakia and the German Democratic Republic. Following the performance, Hindemith stood "at the centre of a stormy ovation," as reported in the Münchner Merkur”.

    Dette er en luksusproduksjon, tykk booklet og vakker trykk. Strålende lyd, briljant dirigering og flotte sangere. Hindemiths briljante, boblende kontrapunkt dominerer hele verket, avbrutt av enkelte vakre, romantiske arier. For de som synes dette blir litt for mye Hindemith, prøv Cardillac under Nagano på DVD, den er kortere og man har fordelen av et vakkert scenebilde og gode skuespillerprestasjoner (men den oppdaget jeg i 2007). Akkurat den handler om gullsmeden Cardillac som dreper sine kunder fordi han ikke klarer å gi slipp på sine verker. Musikken er mye av det samme stilistisk.

    Dette er idedramaer må vite, handlingen overskrider langt den tradisjonelle ”gutt møter jente, får ikke jente og dreper seg og/eller jenten” (alternativt ”gutt møter jente, får jente og gutt og/eller jente blir drept av svigerfamilie, tidligere elsker, eller en av dem; helst jenten, blir syk og dør”). Velvel. Dette er mer interessant. Prøv! (Latterlig billig så lenge det varer på europadisc.co.uk).

    8.Schnittke cellokonsert nr 2


    Schnittke er en komponist jeg i flere år har tenkt på å prøve meg på, men hans renomme for å være vanskelig og svært variabel har gjort at bekjentskapet med musikken hans har latt vente på seg. Men da Chandos kom med denne 2 for 1 reutgivelsen slo jeg til. Platen inneholder all cellomusikken hans, 2 cellokonserter, 2 cellosonater og en concerto grosso.

    Det som fremfor alt gjør denne platen til en av mine store oppdagelser, er cellokonsert nr 2 fra 1990, utvilsomt en av de helt store konsertene – for meg kanskje den eneste cellokonserten på nivå med Shostakovich sine 2. Og dette er hårreisende vanskelig å spille! Dette er visstnok den eneste innspilling ved siden av Rostropovich hvor soloisten er på høyde med kravene, og lyden er langt bedre. Dramatisk stoff, omtrent som om en gjenfødt Gustav Mahler skulle ha funnet på å skrive en konsert.

    For en gangs skyld skal jeg stjæle (fra Gramophone): “Its intrinsic drama is there in microcosm in the first 30 seconds, as the orchestra tries to strangle the cello’s passionate monologue at birth. What follows is 42 minutes of essentially the same process, enacted in five alternately slow and fast movements and culminating in the mother of all passacaglias. It’s like experiencing a moment of emotional catastrophe, when the only thing to hang on to is the knowledge that the trauma cannot last, except that here it does last; and you’re forced to stare it full in the face”

    Må høres! Gramophone ”Reissue of the month” i februar 2008 – ikke uten grunn. Wishlisten min på mdt har noen flere Schnittkeplater liggende nå....

    9.Johann Friedrich Fasch, Overtyrer


    Selv om det var en ”close call” når det gjaldt årets beste plate med barokk instrumentalmusikk for meg (konkurrentene var Venturini med La Cetra på på ZigZag, og Fux med Freiburger barokkorkester på Carus), vinner denne både pga musikken, som er strålende, det blendende orkesterspillet (blåserarbeidet på denne platen kan slå en i svime) og den strålende lyden, som gjør dette til en av tidenes flotteste orkestrale barokkplater for meg.

    Dette er ikke tradisjonelle operaovertyrer, men akkurat som i J S Bach sine overtyrer, samlinger med danser. Dette er SÅ funky – hør på spor 3 om du får sjansen og se om du klarer å holde foten i ro.

    Fasch var omtrent nøyaktig samtidig med Bach og Handel, han studerte under Bachs forgjenger i Leipzig; Kuhnau, og hadde et omvekslende liv før han slo seg ved Zerbst i Anhalt. Ikke mye av hans musikk overlever og overtyrene er kanskje de viktigste, Bach var en stor beundrer, og laget manuskriptkopier av flere av hans verker. Hør denne plata så skjønner du hvorfor!

    10. Bach: Kunst der Fuge


    Kunst der Fuge er at verk jeg alltid har funnet lettere å beundre enn å elske. Verket der den gamle Bach dokumenterte for ettertiden at han var tidenes største kontrapunktiker, men som aldri i ble orkestrert/arrangert for noe spesiell besetning (den var en ren pedagogisk skrivebordsøvelse fra Bach sin side tror jeg) har alltid fremstått som litt tørt for meg, og jeg har hørt flere innspillinger, både for cembalo, kammerensemble og gambekvartett.

    Denne innspillingen, gjort med messing, treblås og et historisk orgel i en gammel fransk kirke i en ny, omarrangert sekvens av satser, vekker liv i dette verket som ingen annen innspilling jeg har hørt.

    I denne bloggen forklares hva som er så spesielt med denne innspillingen mye bedre enn jeg kan:

    http://www.overgrownpath.com/2006/09/mugged-by-music.html

    Men et lite sitat for å pirre nysgjerrigheten: “Chailley postulates that Bach used Pythagorean mathematics to create the two hundreds and eighty-seven different versions (and inversions) of the main re-la-fe motif that make up The Art of Fugue. His analysis concludes that Bach planned to write six groups of four fugues, with each group of four comprising two pairs of rectus and invertus. But of the twenty-four planned fugues only twenty exist, and the last is incomplete………………….. This isn’t a dry, academic exercise in musicology. This is a living, visceral performance which literally mugs the listener with its sonorities and fresh perspective.”

    Og en strålende innspilling og produksjon fra det lille Quantum plateselskapet.
     

    Vidar P

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.12.2003
    Innlegg
    16.745
    Antall liker
    272
    Sted
    Kristiansund
    Torget vurderinger
    2
    Fabelaktig. Jeg har ikke alle her, men de jeg har av de på listen din istemmer jeg, så da blir de resterende man ikke har nærmest å regne som en fin handleliste. Virkelig mange godbiter som ligger litt utenfor "allfarvei" på lista, veldig spennende, det er alltid så spennende med dine anbefalinger erato; det at de ofte belyser musikk man forsåvidt kan ha hørt eller hørt om, men som gjerne blir for lite spilt/kjøpt.

    Vi ser frem til neste års liste også, skal sette av en slant å handle for!

    Mvh Vidar P
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    Mine beste nye plater(ikke nødvendigvis ny musikk) fra ca siste år:





    To av mine absolutte favoritter innen klassisk.





    Veldig glad for å ha oppdaget denne fra tips fra en av dere :D.




    Det samme gjelder denne.














     

    kibsgard

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.02.2004
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1
    En veldig fin liste og som alltid med gode kommentarer. Jeg bestilte Boulanger, men med Markevitch på Everest (med noe av det samme programmet) og den Fasch-plata må jeg også skaffe meg så snart som mulig. Kim Borg må jeg vurdere sterkt, selv om ikke sanger er det jeg hører mest på (bortsett fra Mahler). Alt virker jo spennende her.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.532
    Antall liker
    9.691
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Lyngen skrev:
    Mine beste nye plater(ikke nødvendigvis ny musikk) fra ca siste år:

    La meg bare istemme at denne Mahlerplata er fabelaktig (men ikke blant mine oppdagelser i 2008). Også lydmessig ett av de beste orkesteropptak jeg har hørt.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.739
    Antall liker
    21.608
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Tråd lagt i Mine Favoritter.
    @Lyngen. Kan du skrive litt mer om hver enkelt plate? Det var ikke så lett å se at det var Mahler 2 heller.
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    Valentino skrev:
    Tråd lagt i Mine Favoritter.
    @Lyngen. Kan du skrive litt mer om hver enkelt plate? Det var ikke så lett å se at det var Mahler 2 heller.
    Jeg må bare innrømme at jeg lytter til klassisk med et åpent og konsentrert sinn og tenker minst mulig. Tolkninger og bakgrunnsinfo må jeg få hjelp til :). Kjenner bare endel til livet til komponistene. Mahlers annen er en høydare, og ja lyden er meget god.
     

    soundscape

    Æresmedlem
    Ble medlem
    21.09.2005
    Innlegg
    11.072
    Antall liker
    33.778
    Sted
    Nordre Follo
    Torget vurderinger
    19
    Den Mahler-skiva er herved bestilt. Må innrømme at jeg er litt grønn når det gjelder Mahler, men jeg liker dirigenten og tar sjansen på denne.

    Er det mere av Mahler der ute som er et "must" ? Et søk på http://www.sa-cd.net/search/mahler ga 100 treff. Søker alltid på SACD før jeg evt. handler vanlig CD.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.739
    Antall liker
    21.608
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Årets 10 beste klassiske oppdagelser.

    Jeg kjøpte Boulez' innspilling av Mahler 6 i 2008. Den er ganske safe (I chose wisely...) om enn ikke like lydmessig spektakulær som samme dirigents Mahler 3.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.717
    Antall liker
    9.336
    Sted
    Trondheim
    For meg er nok Sir Granville Bantock den store oppdagelsen. Jeg har bare 2 CDer (ok - 4, da Omar Khayyam er en 3 CD boks), men alt på dem har slått meg som stor musikk:



    og



    Jeg skal komme tilbake til en nærmere beskrivelse av musikken senere. Men dette er innspillinger av typen "løp og kjøp".
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.739
    Antall liker
    21.608
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Kjekk tråd/kostnadskrevende tråd.
    Seller: La Chaumière à Musique
    Items Purchased:
    1 of Bach - Die Kunst der Fuge [Audio CD] Ensemble de
    Cuivres Pascal Vigneron... (£13.53) 1208T972869 QM 7035
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.532
    Antall liker
    9.691
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    otare skrev:


    Jeg skal komme tilbake til en nærmere beskrivelse av musikken senere. Men dette er innspillinger av typen "løp og kjøp".
    Der lurte du meg til å kjøpe denne. Frem til 16.12 tilgjengelig under 200grensa (GBP 17.83) på europadisc. GBP 21 på mdt.
     

    Bach_Man

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2005
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    316
    Torget vurderinger
    3
    Det ligger en supertøff Mahlers andre med Boulez (ikke dg-innspillngen) i tredje post i linken nedenfor som bør høres (riktignok bare mp3, men lyden er fin den):

    http://www.good-music-guide.com/community/index.php/topic,42.msg250014.html#msg250014

    Det dreier seg om et uutgitt liveopptak fra 2005 som mange mener er bedre enn studioinnspillingen. Det var i alle fall en vekker for meg. (Taktene etter det store smellet i førstesatsen gir Star Wars-assosiasjoner.)
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.283
    Antall liker
    11.067
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Litt banalt kanskje, men i mitt tilfelle har 2008 gitt noen store klassiske oppdagelser:

    -HFS Klassisk
    -alle de gode rådgiverne og hjelperne her på forumet, takk for masse gode råd og tips![/b]
    -mdt.co.uk
    -Brilliant Classics
    -CD-bokser
    -Lossless nedlasting av klassisk.
    -Netthandel: det var ikke så farlig likevel.
    -Joseph Haydn. Hørt om ham før, men nå er han gud.
    -Beethoven hadde ingen B-symfonier
    -Vaughan-Williams en stor symfoniker
    -Masse ny (gammel) musikk, orker ikke liste og prioritere

    Rett og slett en gammel klassisk-entusiast født på ny i 2008, sterkt inspirert av miljøet på HFS.

    J
     

    achri-d

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.10.2005
    Innlegg
    655
    Antall liker
    83
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    3
    soundscape skrev:
    Er det mere av Mahler der ute som er et "must" ? Et søk på http://www.sa-cd.net/search/mahler ga 100 treff. Søker alltid på SACD før jeg evt. handler vanlig CD.
    Jeg har aldri hørt noe særlig på hverken Mahlers 3. eller Das Lied von der Erde. Det har jeg rettet på i 2008 og etter min mening bør både Rögners No. 3 og Kubeliks Das Lied inn på "must" listen.





    Det er også en rekke andre som hører til der f eks Fischers no. 2 (som er nevnt), Chailly no. 5, Sanderling no. 6, Gielen no. 7 og Chailly & Gielen no. 9. Av disse finnes i hvert fall Chailly No. 9 som sacd (i tillegg til Fischer). Mvh.
     

    Vedlegg

    achri-d

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.10.2005
    Innlegg
    655
    Antall liker
    83
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    3
    Skal jeg våge meg på "10 beste klassiske oppdagelser" blir det bare en eller elleve etter som man ser det:



    "Adagio-komponisten" Bruckner har aldri tilhørt mine favoritter, men denne syklen fra Skrowaczewski har åpnet mine ører. Det er ledig, presist og åpent og det høres ut til at orkestret føler seg hjemme i dette repertoaret.

    mvh.

    Edit - nei det holdt ikke med ovenstående - her er noen flere gode oppdagelser i 2008:







    Dette er utfordrende materiale, men kommer man seg gjennom landskapet er det verdt reisen. Noen ganger kan man tro man er utsatt for bakholdsangrep og det går hardt for seg. Musikerne er meget gode og Boulez holder det stramt i sin hule hånd - med et smil om munnen vil jeg tro selvom det ikke er så lett å se og høre.





    osv.

    Edit - og her er osv.



    Queyras er en fantastisk cellist - og her kan han også vise sin lyriske side som ikke er så nødvendig i Ligetis konsert. Det er morsomt å høre hvordan han håndterer selv de vanskeligste partier i denne konserten med letthet. Truls Mørk - som er "på sporets" favoritt (tror jeg) høres ut som en mastodont i forhold. Selv den eminente Fournier har problemer, men han har jo til gjengjeld levert kanskje den beste Elgar konserten - ja jeg har hørt Du Prees prustende versjon og den er god den også.



    Inbals Mahler er nok ikke av de mest spilte, men bortsett fra nr 6 så er dette bra. Den er for forsiktig og steril og det kan man ikke være - spesielt i siste satsen. Jeg leser at mange mener hans 7. er av de beste. Jeg er enig, men det er gilmrende tolket og fremført nesten rund baut her.



    Dette er en svært god Mahler nr 3. Bortsett fra Remmerts gjalling er det bra - det er nødvendig å høre Rögners versjon hvor Rappé synger. Lyden er det heller intet å utsette på. Gergiev sin versjon er også god, men ikke så god som denne.
     

    Vedlegg

  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn