Menneskers og hodetelefoners fysiske egenskaper og mål

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • CDWMcInSpots

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.09.2010
    Innlegg
    7.551
    Antall liker
    564
    Sted
    Bergensregionen
    Bakgrunn
    Den menneskelige variasjon er ganske stor. I forbindelse med hodetelefoner er det varierene størrelse og form på hode og ytterører som er hovedfaktorene.

    Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål må passe til lytteren. Lytteren skal ikke tilpasses hodetelefonen.

    Komfort er viktig
    Det hjelper ikke om en hodetelefon har superduper lydkvalitet, hvis man ikke orker å ha den på i så lang tid som man ønsker å høre musikk. Man bør absolutt ikke undervurdere komfortfaktoren. Hvis hodetelefonen er ubehagelig, vil den etterhvert sjelden bli brukt.

    Forsegling er viktig
    De fleste hodetelefoner er avhengig av god kontakt og forsegling mellom hodetelefonens puter og lytterens hode eller ører for å gi god lyd. Mangelfull forsegling gir svakere bass og forringer lydkvaliteten.

    Trådens emne
    Dette er en tråd om hodetelefoners fysiske egenskaper og mål og menneskers hodetelefonrelevante fysiske egenskaper og mål inkl. størrelse og form på hode og ytterører.

    Innleggstitler
    Jeg oppfordrer dere til å benytte feltet "Overskrift:" i vinduet "Svar på Tråd" for å gi det enkelte innlegg en god og dekkende tittel. Dette gjør det lettere å finne frem i tråden etterhvert som den (forhåpentlig) vokser.
    Man kan f.eks. benytte produsent, produktnavn eller modellbetegnelse som innleggstittel.

    Bilder
    Inkludér gjerne et bilde siden et godt bilde ofte kan fortelle mye om et produkt.
    Benytt knappen "Legg til bilde" og en av disse valgene slik at bildet lagres i tråden slik at vi unngår lenker til bilder som er forsvunnet fra den opprinnelige adressen:
    • Fra datamaskin -> Fil
    • Fra URL -> Hake for "Hent ekstern fil og lagre den lokalt"
    Referanser og lenker
    Inkludér gjerne referanser og lenker. Det gjør det enklere for andre å finne informasjon, og forfatteren viser hvor informasjonen er hentet fra.

    Audio-Technica ATH-W1000x_lite_kunsthode_HeadRoom.jpg


    Dette bildet av Audio-Technica ATH-W1000X viser tydelig en hodetelefon som ikke passer til hodet hvilket gir meget dårlig forsegling mot hodet. Det er en gløppe mellom hodetelefonpute og hode over hvert øre.
     

    CDWMcInSpots

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.09.2010
    Innlegg
    7.551
    Antall liker
    564
    Sted
    Bergensregionen
    Innledning og bakgrunn

    Følgende ble første gang publisert i "Den store hodetelefontråden" 09.04.2012 som innlegg #3166.

    Anfield skrev:
    CDWMcInSpots skrev:
    [...]
    Det har vært et problem med flere hodetelefoner at avstanden mellom øre og driverplate har vært litt for liten, i hvert fall med Shure SRH-940, beyerdynamic T 70 og AKG K 550.
    Jeg er vel i den kategorien at jeg har middels stort hode og middels store ører som ikke stikker altfor langt ut, men jeg har forsøkt samtlige av de hodetelefonene som er nevnt over, og jeg vil ikke si at de er mer "grunne" enn andre jeg har testet før. Er det sånn å forstå at du har mer enn snittet stort hode og store ører før at disse blir for små? Ikke noe negativt eller fordømmende ment, men spørrende?
    Innledning
    Jeg har vært innom denne problematikken en rekke ganger, bl.a. i
    • "Hodetelefoner: Fysiske mål" i tråden "NYTT HIFI Blad "watt"", som du selv besvarte
    • Svar #135 om beyerdynamic T 70, dens fysiske mål, det ytre øre og beyerdynamic T 5 p i tråden "beyerdynamic Tesla fullstørrelseshodetelefoner"
    • "Ytre øre" i tråden "Trompetnerds nye stue! Jakten på det perfekte lytterom....."
    Begreper
    Det ytre øre.

    Øredybde = (Plan)avstanden fra hodet rundt øret til det punktet på øret som er lengst ut fra hodet. Dette punktet er ofte et område av heliks, men på mennesker med ettersittende ører, er det et område på antiheliks. Se bilder nedenfor.

    I det følgende skriver jeg om øreomsluttende hodetelefoner hvis annet ikke er nevnt. Dette er hodeteleføner hvis puter ligger an mot hodet rundt øret, i motsetning til direkte oppå øret.

    Det ytre øre
    CDWMcInSpots skrev:
    [...]

    Ytre_ore_5.jpg


    Det ytre øre

    Ytre_ore_bilde_forfra_Luis_Suarez.jpg


    Luis Alberto Suárez har såpass ettersittende ører at antiheliks er ørets mest utstående punkt.
    [...]
    CDWMcInSpots skrev:
    [...]
    vredensgnag skrev:
    emotikon skrev:
    pengesluk skrev:
    Aber seriös; HAR vi like ører? Av og til lurer jeg for jeg har flere ganger opplevd kommentarer type "lite diskant" - "spisst i toppen" og "avrundet oppover" ved en og samme lytteseanse, uttalt av forskjellige mennesker i noenlunde samme alderssegment. En ting er den subjektive preferanse, men hva om vi er forskjellige nok til at en felles enighet ikke er mulig, teoretisk?
    Tror nok du er ved målet der.
    Det gjenstår bare for folk å innse dette og ta det derfra - men det vill alltid finnes noen.....
    Nei - vi har ikke like ører. Ørets størrelse og form, dets vinkel, dets forhold til øregangen, øregangens åpning og ørefoldene (pinnae) er avgjørende for både frekvensgang og lokalisering, samt for oppfattet SPL.
    [...]
    Det kan være betydelig forskjell.

    [Bilde]
    Luis Alberto Suárez har ettersittende ører

    Ytre_ore_bilde_utstaaende_forfra_Arundhati_Roy.jpg


    Arundhati Roy har utstående ører

    Ytre_ore_bilde_utstaaende_forfra_1.jpg


    Utstående ører

    Ytre_ore_patient_A_normal_ear_cartilage_patient_B_excess_cartilage_growth_contributing_to_protru.jpg


    A: Normal ear cartilage patient
    B: Excess cartilage growth contributing to protruding ears

    Ytre_ore_patients_normal_antihelical_fold_A__without_developed_antihelical_fold_B.jpg


    A: Patients normal antihelical fold
    B: Without developed antihelical fold
    Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål
    Dette er, som tidligere nevnt i bl.a. WATT-tråden, et område det skrives for lite og upresist om. Man kan få inntrykk av at alle hodetelefoner passer alle mennesker. Det er selvsagt helt galt. Omtalene er dermed dårlige på et område som er vesentlig for å oppfylle deres oppgave som er forbrukerveiledning (ikke omskap dette til en ny diskusjon om forbrukerveiledning vs. underholdning. De som ønsker det kan med fordel lage en egen tråd).

    Anfields og andre hifiskribenters hode og ører
    Anfield skrev:
    Jeg er vel i den kategorien at jeg har middels stort hode og middels store ører som ikke stikker altfor langt ut, men jeg har forsøkt samtlige av de hodetelefonene som er nevnt over, og jeg vil ikke si at de er mer "grunne" enn andre jeg har testet før.
    Jeg har gjennom lengre tid lagt merke til at jeg og Anfield opplever hodetelefoners fysiske egenskaper forskjellig. (Så godt som) alt ser ut til å passe Anfield. Det samme ser (langt på vei) ut til å være tilfelle for andre norske og utenlandske hifiskribenter.

    Det samme er ikke tilfelle med meg.

    Mitt hode
    Anfield skrev:
    Er det sånn å forstå at du har mer enn snittet stort hode [...] før at disse blir for små?
    Det er alltid vanskelig å bedømme sin egen kropp siden man ikke ser den på samme måte som man ser alle andres.

    Mitt hode er (nok) stort. Det er antagelig høyt, men muligens ikke spesielt bredt. Det er ikke umulig at det har en del form- og størrelseslikheter med hodet til 6moons' Srajan Ebaen, men han er både noe høyere og ikke minst grøvre enn meg (jeg har møtt ham).

    Jeg må ofte bruke fullt eller tilnærmet fullt bøyleuttrekk på hodetelefoner. AKG K 701 og AKG K 271 MK II har, som tidligere skrevet, litt knapp takhøyde (fullt uttrekk er litt knapt selv når jeg binder opp hodebåndet med f.eks. buntebånd). Det kan virke som om Sennheiser er rausere enn mange andre basert på mine erfaringer med Sennheiser HD 800 og HD 380 Pro.

    Mine ytre ører
    Anfield skrev:
    Er det sånn å forstå at du har mer enn snittet [...] store ører før at disse blir for små?
    Jeg ba for en god stund siden (1 år?) en kollega om hjelp til å eksteriørbedømme mine ytre ører. Jeg fortalte ham at formålet var å ha et objektivt syn på dem i forbindelse med omtale av hodetelefoner, og at det ikke hadde noe med forfengelighet å gjøre. Jeg ønsket altså objektive svar, ikke å bli strøket med hårene og forsikret om at jeg er høyst normal.

    Han/vi kom til at mine ører har normal, antagelig middels størrelse, men at de i hvert fall ikke er store.

    Derimot er de (meget) ettersittende. De er omtrent som på bildet ovenfor av Luis Alberto Suárez. Antiheliks danner det mest utstående partiet på øret. Dette kan gi et meget lite kontaktpunkt, som dermed lett gir ubehag fordi trykkraften dermed blir større enn hvis kontaktflaten er større.

    Hvis ørene mine, dvs. antiheliks, har kontakt med driverplatene på en hodetelefon, er det erfaringsmessig fare for ubehag etter i hvert fall 2+ timers lytting.

    Hodetelefoner med puter som plasseres oppå (ikke rundt) ørene, gir ofte tilsvarende ubehag av samme grunn. Verifiserte unntak er KOSS Porta pro og antagelig AKG K 450. Dette er små, nette og lette hodetelefoner med moderat øretrykk og/eller myke øreputer.

    Det er mulig at (meget) ettersittende ører gir et øre med en større (effektiv) omkrets enn utstående ører som i praksis danner en slags (snever) trakt. Bose QuietComfort 15 har akkurat tilstrekkelig omkretsplass for mine ører, mens Ultrasone Edition 8 er noe knappe. Når omkretsplassen/øreputens hull har for liten diameter, vil (deler av) det ytre øre berøre øreputens innside.

    Hodetelefoner med tilstrekkelig øredybde
    • AKG K 701
    • beyerdynamic T 1
    • beyerdynamic T 5 p
    • Bose QuietComfort 15
    • Denon AH-D7000
    • Denon AH-D5000
    • Sennheiser HD 800
    • Sennheiser HD 380 Pro
    • STAX SR-009
    • STAX SR-007
    • Victor HP-DX1000
    Det virker som om Ultrasone Edition 8 er dyp nok, men den indre "omkretsen" (egentlig bredde og kanskje høyde) er noe knapp.

    Hodetelefoner med knapp eller utilstrekkelig øredybde
    • AKG K 271 MK II
    • AKG K 550
    • beyerdynamic T 70
    • Shure SRH-940
    • STAX SR Lambda-serien
    Noen hodetelefoner er grunne(re enn andre)
    Anfield skrev:
    jeg har forsøkt samtlige av de hodetelefonene som er nevnt over, og jeg vil ikke si at de er mer "grunne" enn andre jeg har testet før.
    Det er overhode ikke noe problem å se med det blotte øye (og dårlig syn) at det er større øredybde/øreplass i beyerdynamic T 5 p enn i beyerdynamic T 70. Ditto for Sennheiser HD 800 vs. alle hodetelefonene i listen "Hodetelefoner med knapp eller utilstrekkelig øredybde" ovenfor.

    Tillegg:
    Hodetelefonbøyeluttrekk
    Noen eksempler på hodetelefonbøyeluttrekk jeg benytter.

    • AKG K 701: Fullt uttrekk og oppbundet for å koble ut strikkenes trekkraft
    • AKG K 271 MK II: Fullt uttrekk og oppbundet for å koble ut strikkenes trekkraft
    • Bose QuietComfort 15: Ca. et hakk mindre enn fullt uttrekk
    • Ultrasone Edition 8: (Tilnærmet?) fullt uttrekk
    • Victor HP-DX1000: Fullt uttrekk
    CDWMcInSpots skrev:
    [...]
    Loevhagen skrev:
    0 hakk på hver side = øreflippen "presses" mot nederste del av øremuffene.
    Dette er det samme som jeg har med AKG K 701 på fullt uttrekk.
    [...]
    Jeg har 5-6 synlige streker på toppen av bøylen på min Sennheiser HD 800. Av en eller annen (pussig) grunn var det 5 på den ene siden og 6 på den andre da jeg sjekket raskt i dag morges (09.02.2011). Det er flere hakk igjen til fullt uttrekk (hvis jeg ikke husker helt galt).

    AKG K 701 har dessverre lite bøyleuttrekksintervall i forhold til:
    • Sennheiser HD 800 (jeg bruker 5-6 synlige streker på toppen av bøylen)
    • beyerdynamic T 1 (jeg bruker 6,5 runde forsenkninger, dvs. hakk)
    • Denon AH-D7000 (jeg bruker 4 hakk synlige, 5. hakk i flukt med bøylen)
    • Denon AH-D5000
    [...]
    Tillegg 2:
    Komfort/at hodetelefonen passer
    Det er vel også på sin plass å gjenta det Imperial har bitt seg merke i:

    Det hjelper ikke om hodetelefonen lyder aldri så fortreffelig, koster nesten intet og/eller har et utseende enhver vil bli mo i knærne av. En hodetelefon må være (så) komfortabel at man orker å bruke den i den ønskede lyttetiden, enten det er 2 x 15 minutter per dag, eller strekk av 4-8 timer eller mere.

    Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål er derfor essensielle. Hodetelefonen må passe brukeren.

    Tillegg 3:
    (Manglende) tilpasning til hode

    CDWMcInSpots skrev:
    [...]
    Loevhagen skrev:
    Dersom man har et (veldig) lite hode, så kan forseglingen rundt ørene (som ptb opplevde) lede til at man ikke får opplevd den detaljerte bassen LCD-2 er kjent for.
    Øreomsluttende hodetelefoners tilpasning til hode er avhengig av mer enn hodets størrelse, f.eks.:
    • Hodetelefonlokkenes bevegelighet rundt horisontal og vertikal akse
    • Hodeform, særlig rundt ørene/området der hodetelefonputene har kontakt med hodet
    • Halsens tykkelse, spesielt i forhold til hodets størrelse
    • Overgangen mellom hode og hals
    Eksempel:
    Jeg har et ganske stort hode. AKG K 701 oppleves som knapp og de fleste hodetelefonbøyler må stilles inn på ytterste, nest ytterste eller tredje ytterste hakk. Jeg har en tynn hals og bruker skjortesnippstørrelse 37 (som dessverre er lite utbredt i norske butikker). Halsen er også lang, spesielt til å være mann. Like bak ørene, og spesielt i nedre bakkant (overgangen til halsen) smalner hodet (raskt) av.

    Jeg kan oppleve at store deler av hodetelefonputeanleggsflaten ikke har kontakt/står ut ved ørenes nedre bakkant. Dette oppstår f.eks. hvis hodetelefonklokkene har for liten bevegelighet rundt særlig den vertikale akse. Hodetelefonputenes form (kileform er gjerne bra) og størrelse har også betydning.

    Tillegg:
    Eksempel på dårlig tilpasning til et for smalt hode:

    Audio-Technica ATH-W1000x_lite_kunsthode_HeadRoom.jpg


    Audio Technica ATH-W1000x

    Klokkene på Audio Technica ATH-W1000x har for liten eller ingen bevegelighet rundt den horisontale akse. Hodetelefonens puter vil derfor kun oppnå full kontakt på hoder som er brede nok til at putenes hodeside er tilnærmet vertikale. Et hode med sider som skråner innover vil formodentlig også virke.

    [...]
    Senere har jeg lært at Audio Technica ATH-W1000x og andre Audio Technica hodetelefoner med vinger ikke har bevegelighet rundt den horisontale akse. Hodetelefonen tilpasses eieren ved å bøye bøylene. InnerFielitys Tyll Hertsens forteller om og viser dette i YouTube-delen av sin (test)omtale av Audio Technica ATH-W1000x.

    Oppfølgende innlegg
    Innlegg #3166 ble fulgt opp med følgende innlegg:
     
    Sist redigert:

    Loevhagen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.08.2005
    Innlegg
    5.372
    Antall liker
    1.045
    Sted
    L -> her <- H
    Torget vurderinger
    3
    Bra initiativ, CDW! Har ventet en stund at du laget denne. :) Noen korte ord fra meg knyttet til temaet:

    Hodetelefoner der hodebøylen er for stor:
    - HE-500
    - HE-6

    Hodetelefoner der øret toucher ytre del av øret:
    - HE-500
    - HE-6
    - HD800

    Hodetelefoner som ikke går utenfor øret (dvs. øret må krølles bitte litt):
    - Creative Aurvana Live
    - AKG 272 mkII (med velourputene)

    Hodetelefoner som "sitter som et skudd":

    - AKG 701/702
    - LCD-2
    - LCD-3
    - Bose QC-15
     

    Anfield

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    19.09.2004
    Innlegg
    926
    Antall liker
    42
    Hodetelefoner som "sitter som et skudd":

    - AKG 701/702
    - LCD-2
    - LCD-3
    ... eller "AKG 701/702 sitt hodebånd klemmer litt for godt mot hodebunnen, og LCD-2/3 kan oppleves å henge/hvile litt for mye på hodebåndet, og klemmer litt for lite sideveis...."

    Goes to show at det er enormt med subjektive faktorer involvert her, og at både toleransegrenser og hva som er akseptabelt vil variere til dels mye fra person til person. Noe som igjen gjør det enormt vanskelig å skrive kort om dette temaet i omtalesammenheng da dette helt klart kunne blitt utbrodert over flere sider.

    :)
     

    Kopfhörer

    Medlem
    Ble medlem
    16.02.2011
    Innlegg
    41
    Antall liker
    2
    Hodefasong

    Et lite addendum angående hodefasong:

    Kraniet er noe ettergivelig/formelig hos det nyfødte mennesket for å lette passasjen gjennom fødselskanalen. Dette er mediert via fontanellene i kraniet, som normalt forbenes (les: "lukkes") rundt 1,5-årsalderen og kraniet begynner å ta endelig form. Hos spedbarn kan man kjenne disse fontanellene som myke partier i kraniet.
     

    gwikse

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    10.02.2006
    Innlegg
    1.091
    Antall liker
    253
    Kankje vi skal begynne å vise bilder av hodet i sammenheng med uttalelser om dyre hodetelefoner da. Dette hadde jeg faktisk ikke tenkt på... Håper det har gått bra. Men det er vel egentlig ikke noe nytt at vi alle opplever lyd forskjellig. Dog er det vel i få sammenhenger en kan SE hvorfor det er slik. Godt tiltak og godt forklart. Håper denne tråden blir sticky og overskriften endret til noe som gjør at dette blir lest.
     

    gwikse

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    10.02.2006
    Innlegg
    1.091
    Antall liker
    253
    Det er forskjell på å anbefale en venn å ett sett rimelige hodetelefoner som viser seg å være feil og å anbefale dyre hodetelefoner som er feil... Pretty simple really. Men ja, som forbruker er det nyttig informasjon uavhengig av pris.
     

    Loevhagen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.08.2005
    Innlegg
    5.372
    Antall liker
    1.045
    Sted
    L -> her <- H
    Torget vurderinger
    3
    Vennen kan ha en relativ annen økonomi, så jeg synes at skillet mellom prisen på hodetelefonene egentlig er underordnet.
     

    CDWMcInSpots

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.09.2010
    Innlegg
    7.551
    Antall liker
    564
    Sted
    Bergensregionen
    Forslag til annen trådtittel?

    Kankje vi skal begynne å vise bilder av hodet i sammenheng med uttalelser om dyre hodetelefoner da. Dette hadde jeg faktisk ikke tenkt på... Håper det har gått bra. Men det er vel egentlig ikke noe nytt at vi alle opplever lyd forskjellig. Dog er det vel i få sammenhenger en kan SE hvorfor det er slik. Godt tiltak og godt forklart. Håper denne tråden blir sticky og overskriften endret til noe som gjør at dette blir lest.
    Takk til deg og andre.

    Har du ett eller flere forslag til annen trådtittel?

    Tillegg:
    Mulige forslag til annen trådtittel:
    • "Hodetelefonen skal fysisk passe brukeren"
    • "Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål skal passe brukeren"
    • "Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål skal passe brukeren. Brukeren skal ikke tilpasses hodetelefonen"
    • "Brukeren skal ikke tilpasses hodetelefonen"
     
    Sist redigert:

    ardilla

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.12.2009
    Innlegg
    4.491
    Antall liker
    1.005
    Sted
    OSLO
    Torget vurderinger
    3
    Er det ikke like greit med:

    Hodetelefoner og passform


    ps: jeg likte ditt siste forslag, "Brukeren skal ikke tilpasses hodetelefonen"
     

    rumath

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.03.2004
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    228
    Veldig bra CDW. Jeg tok som du skjønner, en god runde med testing i Oslo i dag, og fant ut at jeg er svært krevende på passform. :)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn