Hi-Fi magasin Hvordan tester jeg hifi?

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Med bakgrunn i at noen atter en gang setter ut fullstendig udokumenterbare påstander om tilværelsen som hifi-tester, ønsker jeg å gi litt info om min "luksuriøse" hverdag som hifi-tester. Jeg har holdt på med dette i rundt 25 år, deler av tiden uten betaling av noe slag.

Dette er en høyst personlig fremstilling av hvordan jeg gjør det, det betyr ikke at alle løser det på samme vis som meg, bare for å unngå misforståelser.

Som oftest holder jeg meg oppdatert via utenlandske magasiner som jeg selv kjøper, stort sett på flyplasser, når jeg reiser i embeds medfør. Her vil jeg bemerke at jeg aldri har levd av å skrive om hifi, jeg har hatt diverse andre jobber, stort sett innen teknisk salg, undervisning og trouble-shooting. Ting som interesserer meg spesielt, sjekkes videre via nettet, før jeg tar kontakt med norsk importør, og sjekker om de er interessert i at jeg skriver noe om dette produktet. I noen tilfeller ringer importørene meg, og spør om jeg er interessert i å skrive om noe de tror jeg ville like å lytte til. Vi avtaler da som oftest henting, i noen tilfeller sender importøren varen via posten eller det blir levert til min arbeidsplass med transportfirma. Fordi jeg har skrevet om hifi i så mange år, har jeg valgt å eie en varebil, nettopp for å kunne flytte store ting selv. Dette har jeg selv bekostet uten tilskudd, selvsagt, må jo fortelle det også, før noen kommer opp med nye, morsomme teorier.

Så sant jeg greier det, lemper jeg kassene inn og ut av egen bil, i noen tilfeller har jeg fått hjelp av arbeidskolleger og gode naboer, ja, også min hardt prøvede kone, selvsagt. Sistnevnte er hun som aldri vet hvordan få lyd i stua, fordi det flyter av nye fjernkontroller som styrer ukjente bokser i en eller annen konfigurasjon... Utpakking er jo et kapitel for seg, spesielt på såkalt tung hifi, og man få finne plass i huset for til dels enormt stor emballasje. Initiell oppkobling i eget oppsett, veldig ofte får jeg helt nye produkter, og selv om mange vil bestride det, så opplever jeg til dels store endringer på en del produkter i løpet av de første omsatte watt-timer, så jeg må altså finne gode måter å omsette en god del energi på relativt kort tid. Det er ikke veldig kompatibelt med et normalt familieliv. Når dette initielle helvetet er over, begynner jeg å høre hvordan ting spiller. Mangt og meget kan sies om oss skribentamatører, men for egen del kan jeg i det minste si med en viss glede, at erfaringen disse årene har gitt meg evnen til å raskt få magefølelsen om hvordan jeg kan få dette til å yte best mulig. Plassering og type utstyr som fungerer i lag med denne nykommeren, altså. Om jeg ikke har alt som skal til, må jeg ofte ut på lånemarkedet, heldigvis har jeg gode kontakter, og får ofte låne litt diverse noen dager ved behov. På denne måten sirkler jeg inn hvordan utstyret spiller, hva det er bra på, hva det ikke er så bra på. Dette kan ta mye tid, men heldigvis har jeg blitt kjappere med årene, erfaring gir som nevnt noen positive effekter. Uansett må jeg bruke mellom 4 og 20 effektive timer til musikklytting, prøving og feiling, i løpet av denne perioden tar jeg fortløpende notater. Nå for tiden skrives de rett inn på en Macbook air, tidligere var det penn og papir som gjaldt.

Så er det skrivejobben. Har man deadline (og det har man som oftest), hender det at natta må tas til hjelp for å bli klar i tide. som oftest oppdager jeg et par saker mens jeg skriver, som jeg må sjekke en gang til, og ofte blir det litt inn og ut med utstyr i en sånn periode. Som oftest ligger det noe research, samt telefoner til importør eller produsent med i dette, også. Man får omsider artikkelen avsted, deretter er det i gang med å arrangere tilbakelevering av utstyret. Men først skal det fotograferes! I mitt fall betyr ofte det innpakking, bæring og transport til redaktøren, ny bæring, ny utpakking, ny innpakking, tilbake til importør på egenhånd. I noen tilfeller i lunsjen på jobb, i andre tilfeller på kveldstid. Alternativt innom posten, der jeg selv må betale porto på noen hundrelapper. I noen tilfeller får jeg dette tilbake, i andre tilfeller ikke.

Skal artikkelen på trykk i Fidelity tilkommer også 2 - 3 møter i forbindelse med hver publisering, i noen tilfeller for å høre på det i storstua, men ellers er det å delta i planlegging, samt korrekturlesning. Hyggelige møter, bevares, men det er fullstendig ubetalt "jobb".

Når artikkelen vel er utgitt i et blad, kan man sende faktura til forlaget Fidelity, og i perioder der økonomien så vidt bærer seg, er det 1000,- pr. skrevet side (altså ikke fotografiene), som er skattbar inntekt til enkeltmannsforetaket. Det medfører en del ekstra sirkus når man fyller ut skattemeldingen, i år ble det også en saftig baksmell på undertegnede, da jeg ikke fikk godtatt mine fradrag på kostnader ved skribentgjerningen.

Når jeg så blir fortalt av utenforstående forståsegpåere at jeg er "kjøpt og betalt", da blir det personlig, og jeg vil ha meg det frabedt. Jeg har overveiet de siste 5 år om ikke jeg skal gi meg med dette snart, og når jeg rett som det er blir korruptforklart, da blir veien veldig kort bort til speilet, der jeg kan si til meg selv: Nå, Håkon Rognlien, har du skrevet din siste artikkel om hifi!

NB! Det er selvsagt ikke synd på meg. Jeg gjør alt det jeg gjør av egen fri vilje, uten press fra noen kant. Alt jeg vil si med dette er at jeg skriver fordi jeg tror på spredning av musikkglede og -opplevelser. Jeg ønsker bare å kunne gjøre det uten å bli fortalt at jeg kun er en som gjør det for egen vinnings hensikt, der uærlighet er default-verdien. Derfor oppleves dette nokså personlig, all den tid jeg hele tiden forsøker å være så rettskaffen det går i et lite og sårbart marked.

Mvh
Håkon Rognlien
 

carisma

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.12.2014
Innlegg
1.492
Antall liker
914
Meget godt og troverdig innlegg.
Man får ikke noe gratis. Men man gjør mye gratis. Har prøvd en del utstyr selv. Og det er forbundet med en del klunder. Og mange ganger jeg har tenkt at nå er det nok.
Føler også med deg på at helt ny elektronikk ikke låter optimalt før det er spilt på en stund.
Når alt dette er sakt så trodde jeg du hadde en betalt stilling,som i jobb altså. Ikke så gullkantet som jeg trodde med andre ord.
Stå på videre du Håkon. Alltid interessant å lese andres erfaringer om produkter selv om de selvfølgelig er subjektive.
Mvh Tommy
 

impulse

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2006
Innlegg
13.199
Antall liker
7.674
Sted
Hølen
Det er ikke ofte jeg fatter meg i korthet, men det skal jeg gjøre nå. Håkon, du har sagt det meste. Det gjenstår bare å bekrefte at dette kjenner jeg meg veldig igjen i. Naturlig nok.
 
Sist redigert:

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.128
Antall liker
10.590
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Høres slitsomt, til tider frustrerende og stressende ut.
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.507
Antall liker
9.250
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
Hele bransjen er jo delvis basert på gratisarbeid, jobbe med noe annet ved siden av og dugnad. De aller fleste klorer og gnager for å ha hodet over vann. I en annen tråd skrev en at det ikke er noe vanskelig å skape seg en liten formue i hifibransjen, det er bare å starte med en stor en:eek:
Hvis det er noen som greier å få et levebrød av dette og kanskje i tillegg greier å få et overskudd innimellom slik at de kan ha noe på lur til bruk på en regnværsdag så burde vi applaudere.
 

bambi

Æresmedlem
Ble medlem
27.01.2011
Innlegg
16.384
Antall liker
12.325
Sted
Smurfeland
Husker når jeg begynte å interessere meg skikkelig for hifi (og ikke bare mest musikk som tidligere), så tenkte jeg at å være hifiskribent omtrent måtte være verdens feteste jobb. :cool:

Men det er jo fint at noen gidder, da. Tross gjentatte beskyldninger om å være kjøpt, betalt, og omtrent like pålitelig som en politiker i et valgår. :)
 

The Gunner

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.05.2010
Innlegg
9.933
Antall liker
17.206
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
Også har vi jo i tillegg den biten å jobbe mot annonsører/sponsorer ol.; innhente annonser, betaling av annonser osv. Ingen rett frem prosedure det heller, formoder jeg ;)
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Også har vi jo i tillegg den biten å jobbe mot annonsører/sponsorer ol.; innhente annonser, betaling av annonser osv. Ingen rett frem prosedure det heller, formoder jeg ;)
Jeg har aldri hatt noe å gjøre med annonsørene i noen publikasjon jeg har skrevet for, så akkurat det temaet har jeg null kjennskap til i hifi-sammenheng. Bortsett fra at jeg vet såpass om dem, at det slett ikke er sikkert at alle annonsene blir betalt. Så det kan vel debatteres hvilken vei sponsingen går, til tider....

Mvh
Håkon Rognlien
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Det slår meg også. Har det virkelig kommet ut påstander om at hifijournalister er korrupte folk som lever på den grønne grein igjen? I hvilken tråd har det vrøvlet kommet?
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Ja, jeg innrømmer at jeg blir ganske trekt hver gang jeg får sånt i trynet. Sjekk tråden om utlån av Harbeth etc.

Mvh
Håkon Rognlien
 

Odd J

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.07.2007
Innlegg
3.798
Antall liker
2.783
Torget vurderinger
1
Det er vel ingenting som kan gjøre en mann så eitrende forbanna og fortvila som når ens ærlige hensikter og motiver dras i tvil. Jeg har hvertfall problemer med å holde maska når det skjer! Det kan virke som hiifiskribenter er ekstra utsatt for dette, ser vel aldri motorjournalisters integritet bli dratt i tvil på bilforaene. Eller blir de det? Er ikke der, men det skrives jo like begeistrede artikler over den nye Passaten som av en god høyttaler. Så hvorfor denne stadige mistenkeliggjøringen av skriverier rundt produkter i vår egen lille andedam (som tung hifi vitterlig er)? Veldig dumt. For meg og veldig mange andre er journalistikken en vesentlig del av hobbyen. Og vi må være åpne og inkluderende enten vi kjøper eller selger eller skriver om musikk og hifi. Dette skal være til glede og berikelse for den enkelte og fasiten finnes heldigvis ikke:)
 

bluesbreaker

Hundeeier
Ble medlem
05.03.2009
Innlegg
22.605
Antall liker
58.163
Sted
Blåskogen
Torget vurderinger
1
De som er ute etter "å ta" hifi- skribententene er de som aldri leser et hifi-magasin.
Derimot støtter de seg ofte på skral eller ingen dokumentasjon (dvs synsing) fra internettforum som f.eks HFS,
hvor enhver inkompetent dust med meningers mot kan utfolde seg i det vide og breie.
Egentlig er det best å overse slike.

Mvh.
 

rumath

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.03.2004
Innlegg
1.653
Antall liker
228
Bra innlegg Håkon. Takk for innsatsen. Herlig med skikkelige hifi-artikler.

Kjenner jeg føler behovet for å abonnere på High Fidelity igjen. :)

Rune
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Bra innlegg Håkon. Takk for innsatsen. Herlig med skikkelige hifi-artikler.

Kjenner jeg føler behovet for å abonnere på High Fidelity igjen. :)

Rune
Da er du noen år på etterskudd for det bladet har forlengst lagt inn årene, men Fidelity bør det være greit å få komme på listen til igjen. :rolleyes:
 

todams

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.12.2011
Innlegg
191
Antall liker
142
Sted
Lier
Torget vurderinger
11
Bra at vi har noen som orker å lage ett førsteklasses hifi blad, det finnes ikke noe annet en Fidelity her i Norden så vidt jeg vet. Andre blader har ofte mye stoff som ikke er hifi relatert. Har holdt på med denne hobbyen i ca 50 år og det har vært mange frustrasjoner og tunge løft underveis. Stå på Håkon, det er mange av oss som setter pris på dine artikler. Hilsen Tor.
 
U

utgatt60135

Gjest
Jeg for min del har aldri trodd at HiFi skribenter er korrupte og jeg har full forståelse for at du tar et oppgjør med falske beskyldninger her. Men samtidig synes jeg ikke Fidelity og andre blader er så veldig oppriktige. Årsaken til det tror jeg er veldig enkel. Skriver dere for mye negativt så tror jeg at dere får tilsnakk og problemer med å få låne produkter til test igjen. Mitt inntrykk er at dere overvurderer det postive og undervurderer det negative. Da blir ikke det å lese tester helt informativt til leserne. Men jeg har forståelse for at det blir slik i en så marginal bransje. Men en gang for mange år siden reagerte jeg på at du unnlot å si at Hegel hadde en kjølig klang og nektet for dette i etterkant ( så vidt jeg vet så har vel Hegel forlatt den signaturen for lengst). Da jeg spurte om du kjente Mr. Hegel ble jeg kastet ut av forumet, uten noe svar. Jeg skjønner at de er uungåelig med vennskap på tvers, men å unnlate å skrive noe som var åpenbart for så mange er dårlig journalistikk og da mener jeg det er legitimt å spørre om troverdigheten (uten å si at man er "kjøpt og betalt"). Og troverdigheten blir ikke bedre av at en HiFi skribent ikke har en balanse i forhold til nøytralitet. Etter min mening burde det ikke være nødvendig å kjenne til en skribensts preferanser når man leser en test.
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Jeg for min del har aldri trodd at HiFi skribenter er korrupte og jeg har full forståelse for at du tar et oppgjør med falske beskyldninger her. Men samtidig synes jeg ikke Fidelity og andre blader er så veldig oppriktige. Årsaken til det tror jeg er veldig enkel. Skriver dere for mye negativt så tror jeg at dere får tilsnakk og problemer med å få låne produkter til test igjen. Mitt inntrykk er at dere overvurderer det postive og undervurderer det negative. Da blir ikke det å lese tester helt informativt til leserne. Men jeg har forståelse for at det blir slik i en så marginal bransje. Men en gang for mange år siden reagerte jeg på at du unnlot å si at Hegel hadde en kjølig klang og nektet for dette i etterkant ( så vidt jeg vet så har vel Hegel forlatt den signaturen for lengst). Da jeg spurte om du kjente Mr. Hegel ble jeg kastet ut av forumet, uten noe svar. Jeg skjønner at de er uungåelig med vennskap på tvers, men å unnlate å skrive noe som var åpenbart for så mange er dårlig journalistikk og da mener jeg det er legitimt å spørre om troverdigheten (uten å si at man er "kjøpt og betalt"). Og troverdigheten blir ikke bedre av at en HiFi skribent ikke har en balanse i forhold til nøytralitet. Etter min mening burde det ikke være nødvendig å kjenne til en skribensts preferanser når man leser en test.
Jo, du er selvsagt inne på et godt poeng med dette at jeg stort sett unngår for mye negativitet, min begrunnelse er todelt:
1. Så å si alle hifi-produkter spiller fra bra til ekstremt bra
2. Produkter som spiller mindre bra, leverer jeg tilbake uten å skrive om dem

Husk også på at det er få produkter som er objektivt dårlige, all den tid noen kanskje liker at det spiller lyst / mørkt / behagelig / dynamisk...., og at det dermed blir viktigere å få fram egenskapene, enn det å klassifisere de samme egenskaper kvalitativt. Ta meg gjerne på dårlig journalistikk, det har jeg få problemer med, men troverdigheten min kødder du ikke med, da blir det personlig.

Så til saken du nevner. Hadde vært moro å finne tilbake til den, så vi kan utrede den misforståelsen. Det som sto på trykk kan i hvert fall finnes i et Fidelity (antar dette dreide seg om H 200 eller noe sånt?), så det gir liten mening å nekte på noe jeg har skrevet, ettersom det finnes på trykk. Jeg kan også med hånden på hjertet si at jeg har virkelig ikke hatt noe med din utkastelse å gjøre; jeg har som nevnt få problemer med saklige diskusjoner, og siden du kanskje ikke fikk svar den gangen, nei, jeg har aldri snakket med noen som jobber hos Hegel, ei heller Bent Holter.

Hva angår det jeg skrev om H200 (tror jeg det var), hørte jeg den i en del andre oppsett enn de jeg selv hadde i testperioden, og kan godt akseptere at den tidvis gikk over mot det kjølige og kyniske, ja. Og jeg skal google og lete litt etter vår godt og vel 10 år gamle debatt (!), så kanskje vi blir venner igjen! :)

Mvh
Håkon Rognlien
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.454
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Akkurat dette du skriver er det mange som tenker, Lyngen. Men jeg synes ikke nødvendigvis at det stemmer så godt med virkeligheten i forhold til hvordan en anmelder vurderer et produkt.
Man må huske på at det er ikke bare én faktor som vurderes, det er mange. Feks lydkvalitet per krone, lyd, funksjoner, pris og design i forhold til konkurrenter, vurdering om produktet traff i forhold til designmålet osv.

Må også huske at den gjennomsnittlige anmelder tester forskjellige kombinasjoner sammen med et produkt og gjerne sammenligner direkte mot andre produkter i et kjent miljø- som attpåtil gjerne er bedre akustisk sett enn de fleste stuer/demorom som vi vanlige dødelige lytter til ting i. Disse tingene borger gjerne for at anmeldere har et litt bedre grunnlag enn den gjengse audiofile til å uttale seg om kvaliteter, eller mangler på kvaliteter, på et gitt produkt.

I tillegg er det verdt å huske på at det du vurderer som negative kvaliteter gjerne ikke oppfattes som negative kvaliteter av andre med et annet oppsett og/eller smak enn deg. Dermed blir det å balansere litt på en knivsegg når man prøver å vurdere et produkt objektivt når man skal beskrive det man selv anser som litt negativt.
Derfor vil jeg si at det er viktigere å lese hva som beskrives enn karakterene som settes, og ikke minst viktig å lære anmeldere å kjenne slik at man forstår hva som beskrives.
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Jeg har funnet litt diskusjoner fra gamle dager her:

http://www.hifisentralen.no/forumet/hi-fi-generelt/2817-hegel-h-200-vs-krell-400-xi-7.html

Der ser jeg fra siste side at en viss Lyngen ikke lot seg imponere verken av H200 eller av Krell KAV400xi, men minst av Krell. Så kanskje vi ikke var så innmari uenige den gangen, jeg vet ikke. :)

Nu vel, det var den gang, et aldri så lite sidestepp og mimring. Jeg har gjort mange feil i min tid som skribent, og så lenge jeg fortsetter, blir det helt sikkert mer feil, også. En av de artiklene jeg anser at jeg burde ha moderert meg en smule, var nok den second opinion-saken på akkurat H200. Men, som sagt, litt for kort tid, litt for få oppsett, dessuten var det kun en sideartikkel til redaktørens hovedartikkel.
Spør om du lurer på mer, Lyngen, fyr løs, som nevnt har jeg ikke trøbbel med å stå for det jeg har gjort, enten det var i går eller for 10 - 15 år siden...

Mvh
Håkon Rognlien
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Skriver dere for mye negativt så tror jeg at dere får tilsnakk og problemer med å få låne produkter til test igjen...
Bare festet meg litt ved denne. Jo, jeg kan love at jeg har både fått tilsnakk, utskjelling, gråt(!), ironi og sinte mailer i min tid. Dette til tross for at jeg mente jeg omtalte sannheten, ja til og med positivt beskrevet!
Det er ingen lett verden, dette her, skjønner du.

Mvh
Håkon Rognlien
 
U

utgatt60135

Gjest
Jo, du er selvsagt inne på et godt poeng med dette at jeg stort sett unngår for mye negativitet, min begrunnelse er todelt:
1. Så å si alle hifi-produkter spiller fra bra til ekstremt bra
2. Produkter som spiller mindre bra, leverer jeg tilbake uten å skrive om dem
Politikersvar :rolleyes:


Jeg er ikke uvenn med deg Håkon, bare til tider uenig.


Jeg tror det var H1 som jeg hadde til hjemlån (jeg hadde et annet nick før jeg ble kasta ut av en tidligere forumeier), men hørte litt av den samme signaturen i andre Hegel produkter også. Godt å få en liten innrømmesle etter 10 år da. Takk for den. En feilvurdering jeg har gjort var å mene at ProAc var nøytrale den gangen jeg hadde det merket. Og bommet på å fraskrive treg bass. Mangel på erfaring.

Men jeg har jo som du sikkert husker en kjepphest til med deg. Et merke nevnt tidligere her. At du ikke innser eller vil si at Harbeth bl.a slettes ikke er nøytrale. Her er jeg sta som et esel! Det er mange høyttalere som du mener låter naturlige som jeg mener bestemt fravirker nøytralitet. Jeg mener at en HiFi skribent bør og skal få frem slike esseniselle forskjeller. Hva folk liker er opp til hver enkelt, men det finnes tross alt visse objektiviteter innen HiFi og det bør være jobben til betalte (tross alt) HiFi skribenter å informere om.

Men så er det faktisk din og dine kollegers ord som er årsaken til at jeg har hatt glede av Micro´ene i snart 10 år nå.
 
Sist redigert av en moderator:

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Jo, du er selvsagt inne på et godt poeng med dette at jeg stort sett unngår for mye negativitet, min begrunnelse er todelt:
1. Så å si alle hifi-produkter spiller fra bra til ekstremt bra
2. Produkter som spiller mindre bra, leverer jeg tilbake uten å skrive om dem
Politikersvar :rolleyes:


Jeg er ikke uvenn med deg Håkon, bare til tider uenig.


Jeg tror det var H1 som jeg hadde til hjemlån (jeg hadde et annet nick før jeg ble kasta ut av en tidligere forumeier), men hørte litt av den samme signaturen i andre Hegel produkter også. Godt å få en liten innrømmesle etter 10 år da. Takk for den. En feilvurdering jeg har gjort var å mene at ProAc var nøytrale den gangen jeg hadde det merket. Og bommet på å fraskrive treg bass. Mangel på erfaring.

Men jeg har jo som du sikkert husker en kjepphest til med deg. Et merke nevnt tidligere her. At du ikke innser eller vil si at Harbeth bl.a slettes ikke er nøytrale. Her er jeg sta som et esel! Det er mange høyttalere som du mener låter naturlige som jeg mener bestemt fravirker nøytralitet. Jeg mener at en HiFi skribent bør og skal få frem slike esseniselle forskjeller. Hva folk liker er opp til hver enkelt, men det finnes tross alt visse objektiviteter innen HiFi og det bør være jobben til betalte (tross alt) HiFi skribenter å informere om.

Men så er det faktisk din og dine kollegers ord som er årsaken til at jeg har hatt glede av Micro´ene i snart 10 år nå.
Hæ? Har vi diskutert Harbeth? Hvilke? Når?
Jeg pleier ikke være så vanskelig som du får det til å høres ut, så jeg er veldig usikker på hva du sikter til nå? Link?
Og, det er mulig jeg misforstår deg nå, men mener du i fullt alvor at dersom en eller annen mener at et eller annet ikke spiller korrekt, så er jeg forpliktet til å innta samme standpunkt?

Politikersvar altså? At enten spiller det jeg tester fra bra til innmari bra, eller så skriver jeg ikke. Hvor mye mer direkte og klart kan jeg si det?

Mvh
Håkon Rognlien
 
U

utgatt60135

Gjest
I tillegg er det verdt å huske på at det du vurderer som negative kvaliteter gjerne ikke oppfattes som negative kvaliteter av andre med et annet oppsett og/eller smak enn deg. Dermed blir det å balansere litt på en knivsegg når man prøver å vurdere et produkt objektivt når man skal beskrive det man selv anser som litt negativt.
Derfor vil jeg si at det er viktigere å lese hva som beskrives enn karakterene som settes, og ikke minst viktig å lære anmeldere å kjenne slik at man forstår hva som beskrives.
Enig i mye av det du skriver, men samtidig mener jeg at en god anmeldelse bør kunne klare å få frem alle sidene ved et produkt, hvem den passer til og hvilke produkter uten at leserne må lese "mellom linjene".
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
I tillegg er det verdt å huske på at det du vurderer som negative kvaliteter gjerne ikke oppfattes som negative kvaliteter av andre med et annet oppsett og/eller smak enn deg. Dermed blir det å balansere litt på en knivsegg når man prøver å vurdere et produkt objektivt når man skal beskrive det man selv anser som litt negativt.
Derfor vil jeg si at det er viktigere å lese hva som beskrives enn karakterene som settes, og ikke minst viktig å lære anmeldere å kjenne slik at man forstår hva som beskrives.
Enig i mye av det du skriver, men samtidig mener jeg at en god anmeldelse bør kunne klare å få frem alle sidene ved et produkt, hvem den passer til og hvilke produkter uten at leserne må lese "mellom linjene".
Det er jo det man streber etter. Men du burde prøve å lage en sånn artikkel, Lyngen, så vil du se at folk leser pinadø akkurat som fanden leser Luthers katekismus. I en perfekt verden får jeg det til hver gang. I virkeligheten har jeg vært i nærheten et par ganger på 25 år. Og jeg er fortsatt på jakt etter den perfekte hifi-anmeldelsen, tydeligvis tar det tid å få det til.

Mvh
Håkon Rognlien
 
U

utgatt60135

Gjest
Hæ? Har vi diskutert Harbeth? Hvilke? Når?
Jeg pleier ikke være så vanskelig som du får det til å høres ut, så jeg er veldig usikker på hva du sikter til nå? Link?

Politikersvar altså? At enten spiller det jeg tester fra bra til innmari bra, eller så skriver jeg ikke. Hvor mye mer direkte og klart kan jeg si det?

Mvh
Håkon Rognlien
Politikersvar: De sier ikke det de ikke vil si ved å si noe annet som ikke er feil i seg selv. Jeg tror fremdeles at hovedgrunnen er at dere ikke får låne produkter om dere ikke roser mye og demper det negative godt. Samt at det er langt lettere å få kritikk av for mye positivitet enn for ærlige svar blant leserne.

Jeg skrev en gang at fargingen fra Harbeth var hørbart på gangen i Horten, men du har alltid nektet for det. Kudos er et annet eksempel. Jeg eide et par dere testet selv. Det sto nok ikke i Fidelity at de ikke var nøytrale enda så åpenbart det var. Dette handler ikke om å like eller ikke, men å informere så korrekt såm det lar seg gjøre slik at leserne kan gjøre opp sin egen mening. Uten å måtte kjenne til dine preferanser.
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Hæ? Har vi diskutert Harbeth? Hvilke? Når?
Jeg pleier ikke være så vanskelig som du får det til å høres ut, så jeg er veldig usikker på hva du sikter til nå? Link?

Politikersvar altså? At enten spiller det jeg tester fra bra til innmari bra, eller så skriver jeg ikke. Hvor mye mer direkte og klart kan jeg si det?

Mvh
Håkon Rognlien
Politikersvar: De sier ikke det de ikke vil si ved å si noe annet som ikke er feil i seg selv. Jeg tror fremdeles at hovedgrunnen er at dere ikke får låne produkter om dere ikke roser mye og demper det negative godt.

Jeg skrev en gang at fargingen fra Harbeth var hørbart på gangen i Horten, men du har alltid nektet for det. Kudos er et annet eksempel. Jeg eide et par dere testet selv. Det sto nok ikke i Fidelity at de ikke var nøytrale enda så åpenbart det var. Dette handler ikke om å like eller ikke, men å informere så korrekt såm det lar seg gjøre slik at leserne kan gjøre opp sin egen mening. Uten å måtte kjenne til dine preferanser.
Harbeth-diskusjonen har jeg lite minner om, så jeg kan ikke kommentere det videre, med mindre du kan linke til den.

Kudos Cardea har jeg selv eid to varianter av, samt testet en tredje, så de kjenner jeg godt, og har beskrevet dem nøye ved flere anledninger. Det burde ikke være noen hemmelighet at disse har en viss heving i toppen, spesielt gjelder dette C20 Super. Dette har jeg beskrevet meget klart. De mest "nøytrale" (et ord som i grunn ikke gir mye mening) er nok C20, som, til tross for en moderat heving i toppen, er ekstremt oppløste, sømløse og elegante i sin klang. De går ikke helt ned, og om du prøver å tvinge dem, bunner elementene til slutt.
Det er mange sider av Cardea-serien som er pur high-end, spesielt gjelder dette oppover i frekvensområdet, du skal lete litt for å finne bedre elementer enn Seas Crescendo i diverse varianter.

Du skjønner det, Lyngen, jeg går på diverse konserter, fra klassisk til heavy, for å ha referanser til virkeligheten. Vi mennesker lar oss farge av mange inntrykk, og vi gir dem nok forskjellig verdi, relatert til hva som betyr noe for oss. Så mener du at Kudos Cardea C20 har åpenbare feil, helt ok. Jeg mener ikke det, men jeg poengterer uansett at en så liten høyttaler ikke kan låte som et digert symfoniorkester, eller som en real PA-rigg i full utblåsning. Dessuten låter ikke noe rom jeg har vært i som Wembley stadium, heller.

Vi må lære oss å leve med en undermåls virkelighet, noen forsøker å beskrive den med de midler vi har til rådighet, og det er ikke akkurat enkelt. Vil du ha en perfekt hifi-test, les målebladet, og målingene i et ekkofritt kammer.

Mvh
Håkon Rognlien
 
U

utgatt60135

Gjest
Du skjønner det, Lyngen, jeg går på diverse konserter, fra klassisk til heavy, for å ha referanser til virkeligheten.
Dette er jo kjernen til det vi har diskutert tidligere. Du forsto ikke forskjellen på et opptak av musikk og det å lytte som publikum på konserter. Hvis du lytter til et stykke live musikk hvor det gjøres et opptak så er det stor forskjell på det du hører i salen og det et HiFi anlegg spiller av. Et nøytralt ( så godt det lar seg gjøre) HiFi anlegg spiller det som mikrofonene "hører", ikke hva dine ører hører. Det er den essensielle forskjellen endel skribenter og entusiaster ikke forstår. Rett og slett fordi de ikke har erfaring med opptak. Jeg har snakket om dette med endel lydteknikere og de har ingen problem med å skjønne dette, men endel HiFi entusiaster har det litt med å gå inn i sin egen boble. Alså en høyttaler kan få en konsert til å ligne mer på hva du opplever som naturlig, men i virkeligheten kan det være at høyttalerne må fravike nøytralitet for å få dette til. Men det er vanskelig å endre oppfatning hvis man har en annen tilnærming i et mannsliv.

Jeg husker ikke helt Kudos modellen, men den var ikke av de dyreste. Ikke hørt andre modeller, men generelt så pleier vel merker å ha samme signatur men nærme seg mer nøytralt jo dyrere de blir.
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.566
Antall liker
27.602
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Du skjønner det, Lyngen, jeg går på diverse konserter, fra klassisk til heavy, for å ha referanser til virkeligheten.
Dette er jo kjernen til det vi har diskutert tidligere. Du forsto ikke forskjellen på et opptak av musikk og det å lytte som publikum på konserter. Hvis du lytter til et stykke live musikk hvor det gjøres et opptak så er det stor forskjell på det du hører i salen og det et HiFi anlegg spiller av. Et nøytralt ( så godt det lar seg gjøre) HiFi anlegg spiller det som mikrofonene "hører", ikke hva dine ører hører. Det er den essensielle forskjellen endel skribenter og entusiaster ikke forstår. Rett og slett fordi de ikke har erfaring med opptak. Jeg har snakket om dette med endel lydteknikere og de har ingen problem med å skjønne dette, men endel HiFi entusiaster har det litt med å gå inn i sin egen boble. Alså en høyttaler kan få en konsert til å ligne mer på hva du opplever som naturlig, men i virkeligheten kan det være at høyttalerne må fravike nøytralitet for å få dette til. Men det er vanskelig å endre oppfatning hvis man har en annen tilnærming i et mannsliv.

Jeg husker ikke helt Kudos modellen, men den var ikke av de dyreste. Ikke hørt andre modeller, men generelt så pleier vel merker å ha samme signatur men nærme seg mer nøytralt jo dyrere de blir.
Kudos:
Dersom vi snakker om to forskjellige modeller, gir ikke denne diskusjonen mening. Jeg kan ikke og vil ikke uttale meg om produkter jeg ikke har hørt.

Og dersom du antar at jeg, etter 25 år som skribent, med et urimelig antall møter med, og forklaringer fra, prominente aktører i hifi-markedet, ikke har tenkt over og/eller forstått det du beskriver her over, er det lite jeg kan gjøre noe med. Da kan jeg bare si at jeg aksepterer dine meninger, uten at jeg dermed behøver å dele dem. Ingen av oss har monopol på virkeligheten eller forståelsen av den.

Eller, for å sitere salig Steen Duelund, som jeg også har den udelte glede å ha møtt: Virkeligheten er som den er, og den bryr seg ikke om hva vi mener om den!

Mvh
Håkon Rognlien
 

Hi-Fi akustikk

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.06.2011
Innlegg
1.642
Antall liker
464
Sted
Trondheim

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.566
Antall liker
27.602
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2
Men du burde prøve å lage en sånn artikkel, Lyngen, så vil du se at folk leser pinadø akkurat som fanden leser Luthers katekismus.
Jeg hadde fort fått sparken i Fidelity ;).
Det er jo litt artig, da, å forlange av andre det en ikke klarer å levere selv.

Mvh

Jeg forlanger at rørleggeren klarer å fikse rørsystemet mitt. Har ikke peiling selv.
Rørleggeren min er i hvert fall en proff, med lang yrkesutdannelse og kurs bak seg. Ikke en amatør og entusiast som får betalt i knapper og glansbilder.

Mvh
 
U

utgatt60135

Gjest
Men du burde prøve å lage en sånn artikkel, Lyngen, så vil du se at folk leser pinadø akkurat som fanden leser Luthers katekismus.
Jeg hadde fort fått sparken i Fidelity ;).
Det er jo litt artig, da, å forlange av andre det en ikke klarer å levere selv.

Mvh
Ja, ikke sant :D.

Men jeg skrev jo tydelig at jeg har forståelse for det og synes bare at man kan være ærlig. Jeg hadde vært alfor ærlig til å ha vært HiFi skribent (i tillegg til å skrive for dårlig).
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.566
Antall liker
27.602
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2
Men du burde prøve å lage en sånn artikkel, Lyngen, så vil du se at folk leser pinadø akkurat som fanden leser Luthers katekismus.
Jeg hadde fort fått sparken i Fidelity ;).
Det er jo litt artig, da, å forlange av andre det en ikke klarer å levere selv.

Mvh
Ja, ikke sant :D.

Men jeg skrev jo tydelig at jeg har forståelse for det og synes bare at man kan være ærlig. Jeg hadde vært alfor ærlig til å ha vært HiFi skribent (i tillegg til å skrive for dårlig).
Hvis du erstatter ordet "ærlig" med "udiplomatisk", så kan det hende vi blir enige. :)

Mvh
 

Hi-Fi akustikk

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.06.2011
Innlegg
1.642
Antall liker
464
Sted
Trondheim
Det er jo litt artig, da, å forlange av andre det en ikke klarer å levere selv.

Mvh

Jeg forlanger at rørleggeren klarer å fikse rørsystemet mitt. Har ikke peiling selv.
Rørleggeren min er i hvert fall en proff, med lang yrkesutdannelse og kurs bak seg. Ikke en amatør og entusiast som får betalt i knapper og glansbilder.

Mvh
Så hvor lenge må man være hifi-skribent før man bør kunne anses som proff?
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Men du burde prøve å lage en sånn artikkel, Lyngen, så vil du se at folk leser pinadø akkurat som fanden leser Luthers katekismus.
Jeg hadde fort fått sparken i Fidelity ;).
Det er jo litt artig, da, å forlange av andre det en ikke klarer å levere selv.

Mvh

Jeg forlanger at rørleggeren klarer å fikse rørsystemet mitt. Har ikke peiling selv.
Sammenligningen halter.
Du forutsetter at benyttelsen av ord for å beskrive sanseopplevelser er fylt med konkrete absolutter, hvilket er så langt fra virkeligheten som mulig. Du kan for eksempel prøve her og nå å beskrive forskjellen i duft mellom Blå Castello og en Président Brie. Det burde jo ikke være så vanskelig, så forskjellige som de er. Tror du alle som leser en slik beskrivelse ville vite nøyaktig hvilke forskjeller disse osteduftene har, etter å ha lest din beskrivelse? Eller må man være ostefabrikant for å kunne skrive noe sånt? Ville det dermed være greit å forstå for alle andre?

Mvh
Håkon Rognlien
 

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
6.712
Antall liker
11.164
Torget vurderinger
2
Men du burde prøve å lage en sånn artikkel, Lyngen, så vil du se at folk leser pinadø akkurat som fanden leser Luthers katekismus.
Jeg hadde fort fått sparken i Fidelity ;).
Det er jo litt artig, da, å forlange av andre det en ikke klarer å levere selv.

Mvh
Ja, ikke sant :D.

Men jeg skrev jo tydelig at jeg har forståelse for det og synes bare at man kan være ærlig. Jeg hadde vært alfor ærlig til å ha vært HiFi skribent (i tillegg til å skrive for dårlig).
Som nevnt, du kødder ikke med ærligheten min, den står jeg inne for, har alltid gjort, kommer alltid til å gjøre. Insinuerer du noe annet, blir bare veien kortere til mitt speilbilde, for å ta den endelige praten om min skribentgjerning, og du bidrar i så fall til å fjerne en både ærlig og entusiastisk skribent.

Mvh
Håkon Rognlien
 
U

utgatt60135

Gjest
Du skjønner det, Lyngen, jeg går på diverse konserter, fra klassisk til heavy, for å ha referanser til virkeligheten.
Dette er jo kjernen til det vi har diskutert tidligere. Du forsto ikke forskjellen på et opptak av musikk og det å lytte som publikum på konserter. Hvis du lytter til et stykke live musikk hvor det gjøres et opptak så er det stor forskjell på det du hører i salen og det et HiFi anlegg spiller av. Et nøytralt ( så godt det lar seg gjøre) HiFi anlegg spiller det som mikrofonene "hører", ikke hva dine ører hører. Det er den essensielle forskjellen endel skribenter og entusiaster ikke forstår. Rett og slett fordi de ikke har erfaring med opptak. Jeg har snakket om dette med endel lydteknikere og de har ingen problem med å skjønne dette, men endel HiFi entusiaster har det litt med å gå inn i sin egen boble. Alså en høyttaler kan få en konsert til å ligne mer på hva du opplever som naturlig, men i virkeligheten kan det være at høyttalerne må fravike nøytralitet for å få dette til. Men det er vanskelig å endre oppfatning hvis man har en annen tilnærming i et mannsliv.

Jeg husker ikke helt Kudos modellen, men den var ikke av de dyreste. Ikke hørt andre modeller, men generelt så pleier vel merker å ha samme signatur men nærme seg mer nøytralt jo dyrere de blir.
Kudos:
Dersom vi snakker om to forskjellige modeller, gir ikke denne diskusjonen mening. Jeg kan ikke og vil ikke uttale meg om produkter jeg ikke har hørt.

Og dersom du antar at jeg, etter 25 år som skribent, med et urimelig antall møter med, og forklaringer fra, prominente aktører i hifi-markedet, ikke har tenkt over og/eller forstått det du beskriver her over, er det lite jeg kan gjøre noe med. Da kan jeg bare si at jeg aksepterer dine meninger, uten at jeg dermed behøver å dele dem. Ingen av oss har monopol på virkeligheten eller forståelsen av den.

Eller, for å sitere salig Steen Duelund, som jeg også har den udelte glede å ha møtt: Virkeligheten er som den er, og den bryr seg ikke om hva vi mener om den!

Mvh
Håkon Rognlien
Jeg mener i allefall at den modellen jeg eide var testet i Fidelity og at det ikke stemte med mine inntrykk.

Litt på siden her, men når jeg først er i gang. Jeg har aldri forstått hvorfor HiFi skribenter nesten aldri lager reportasjer fra en bransje som er en stor del av HiFi, nemlig de som står for opptak. Kanskje med unntak av 2L? Da kunne du og andre kanskje lært noe og videreformidlet interessante artikler til leserne. Og hvorfor tar dere aldri opp kampem mot lydstyrkekrigen. Vårt største hinder til gode musikkopplevelser på dyrt utstyr.

Den fordelen jeg har hatt er at jeg jobbet med elektronikk og lydopptak før jeg ble seriøs HiFi interessert. Dermed hadde jeg perspektivet til mikrofonopptak fremfor å kun være gjest på en konsert. Da faller men ikke så lett i fallgrubben som mange hifi folk gjør i henhold til nøytralitet.
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.566
Antall liker
27.602
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2
Det er jo litt artig, da, å forlange av andre det en ikke klarer å levere selv.

Mvh

Jeg forlanger at rørleggeren klarer å fikse rørsystemet mitt. Har ikke peiling selv.
Rørleggeren min er i hvert fall en proff, med lang yrkesutdannelse og kurs bak seg. Ikke en amatør og entusiast som får betalt i knapper og glansbilder.

Mvh
Så hvor lenge må man være hifi-skribent før man bør kunne anses som proff?
Så lenge at man kan leve av det. Det ligger vel i ordet. https://snl.no/profesjonell
Mvh
 
Topp Bunn