Diverse HIFIEN'S HISTORIE - UDØDELIGE KOMPONENTKLASSIKERE

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    MILEPÆLER

    "Ordet milepæl blir ofte brukt i dag som et delmål i et større prosjekt, eller en viktig hendelse" (Wikipedia)



    Dagens samlede hifiindustri kan oppvise et fantastisk utvalg i produkter - med en utrolig spennvidde fra det enkleste og rimeligste til det nærmest grenseløst avanserte og kostbare. Aldri har det vært flere tilbydere av forskjellige komponenter fra hele verden, skal ikke dvele ved bakgrunnen for dette men mye kan tilskrives teknologisk utvikling på konstruksjons- og produksjonssiden kombinert med datateknologi og de utallige mulighetene til forenkling, logistikk, informasjonsutveksling osv. som dette har muliggjort. Det morsomme er dessuten at produktutvalget er større enn noensinne også for såkalt "avlegs" teknologi - altså vinylplater og etterhvert også CD.... Dette er selvsagt gledelig for oss som har denne hobbyen, vi formelig vasser i alle slags produkter, vi kan sitte hjemme i ro og mak og få ganske gode inntrykk av de forskjellige egenskaper og kvaliteter, og vi kandele/lese andre likesinnede's meninger og oppfatninger ved enkle tastetrykk. I sannhet en voldsom utvikling fra tidligere tider, da forretninger måtte tråles og utenlandske blader og tidsskrifter var en viktig (og langsom) kilde til informasjon.

    Ser vi på selve produktene derimot, så har det egentlig ikke skjedd så rasende mye på de rundt regnet seks tiårene som har gått siden hifien's spede begynnelse på femtitallet. Med unntak av datateknologiens inntog i hifiverdenen, både som sekundærkomponent i et system men også som frittstående produkt, så har det ikke akkurat vært noen revolusjon i teknologien. Vi må fortsatt forholde oss til både Ohms lov og andre fysiske begrensninger og muligheter. For de fleste produkter så ser vi at ringen er sluttet, de fleste løsninger har allerede vært benyttet tidligere (unntak finnes, selvsagt) og mye av det som lanseres som nytt og revolusjonerende er i realiteten gammelt nytt, omskrivning av tidligere beskrivelser og kosmetiske endringer og forbedringer. Ikke noe galt i dette, slik er verden og det gjelder det meste, ikke bare hifi.

    I denne tråden hadde jeg tenkt å ta for meg selve grunnfjellet, milepælkomponenter som i en eller annen form har hatt stor innvirkning på utvikling og retninger innen produksjon og gjengivelse av det innspilte medium. Det er nok å ta av innen de forskjellige produktgrupper, og en genial oppfinnelse som verdensveven har gjort en slik sammenstilling til nærmest en lek i forhold til hva det ville ha vært tidligere. Mye er genuint håndstjålet fra nettet, og når en stjeler fra mange nok så heter det ikke tyveri lenger, men forskning.. en god del er tatt fra egne arkiver og noe er hentet fra produsentenes egne gjemmer. Språkblemmer og dårlig norsk får dere bære over med - nådeløs oppvekst i ghettoen (Vålerenga) satte en effektiv stopper for akademiske utskeielser!! Uansett, dersom dette er av interesse - kick back, relax & enjoy and let me take you for a ride!


    FAIR WARNING:

    "Those who cannot remember the past are condemned to repeat it"


    George Santayana's kloke ord, som egentlig betyr at dersom dere glemmer teksten og IKKE leser den men bare konsentrerer dere om bildene - slik barna ofte gjør - så har dere en fair sjanse til faktisk å skaffe dere noen av disse produktene....

    La oss begynne med et kjent og kjært ikonisk merke, et eksempel på et produkt som vitterligen lager lyd, altså en klassisk høyttalerkonstruksjon (bombe...);



    logo red.jpg



    HARTSFIELD
    1954 - 1964

    Høyttaleren som for alvor satte JBL på kartet!

    JBL James B Hartsfield speaker 1.jpg





    page01.jpg
    page02.jpg


    Annonser fra en svunnen tid...​


    "The Hartsfield" (etter konstruktøren William Hartsfield er den modellen til JBL som virkelig etablerte produsenten som en konstruktør og leverandør av det ypperste som var å skaffe innen lydreproduksjon i heimen. Lansert i 1954 som et svar på Klipsch’ suksess Klipschorn ble den av "Time" Magazine omtalt som "The Ultimate Dream Speaker" i 1955. Dette gikk selvsagt ikke upåaktet hen blant velstående kjentfolk; JBL holdt til i Los Angeles og var allerede etablert leverandør til film- og kinofolk, og nå også til det "vanlige" hjem…


    pub110.jpg


    Kvinner som var KVINNER..​

    Klipsch hadde i noen år (fra 1949) hatt suksess med sitt hjørnehorn «Klipschorn» som med sin frontladete 15" element (som med drahjelp av sideveggene) kunne levere bass ned mot 35 Hz som sammen med øvrige horn og drivere kunne skilte med et fullrange system. Genialt konsept, da alle hadde et hjørne tilgjengelig (dette var i tiden før stereo kom på banen) og størrelsen på konstruksjonen på den måten ble "gjemt bort" i innredningen!
    Det dukket opp mange kopier og DIY utgaver og varianter av Klipschorn etter hvert, og JBL kunne ikke site stille og se på. William Hartsfield hadde utmerket seg som DIY mann i sakens anledning og ble hyret inn som konsulent for å ta frem et hjørnehorn etter lignende prinsipper.


    page4.jpg


    Lydens veier var uransakelige også på den tiden


    I motsetning til Klipschorn som var et rimelig (men avansert) byggverk med enkle standard drivere, elementer og noe kleint dimensjonert treverk, så var Hartsfield bygget opp med det beste som JBL kunne oppvise av komponenter; bassen ble besørget av JBL’s 15" 150-4C som var en modifisert utgave av den tidligere D130. Modifiseringen besto i endringer på selve chassis slik at membranet kunne gjøres med konisk form og derved stivt nok til å tåle den ekstra belastningen som hornladning utgjør. Mellomtone/diskant ble besørget av den nye 375 driveren, en formidabel storformat driver med 4" membran og 2" utløp, koplet til det nye H-5039 eksponensialhornet som så ble utstyrt med den såkalte "Koustical Lens" - den riflete platekonstruksjonen som ses i front på høyttaleren. Denne linsen ble utviklet av den ikke ukjente Bart Locanthi, som gjorde utrolig mye gode konstruksjoner for JBL før han skiftet beite og begynte for TAD (hvor han utviklet den kanskje aller beste og mest kjente kompresjonsdriveren i moderne tid, TAD TD-4001).

    085-2.jpg


    Det opprinnelige 2-veis konseptet​



    Kabinettet ble bygget av utsøkte materialer, skikkelig solid og elegant, med en vekt på nærmere 120 kg. "The final system was a sonic and visual powerhouse" ble det beskrevet som. Innledende markedsføring ble rettet mot film- og kinobransjens celebritetermer eller mindre kjente figurer og suksessen ble snart et faktum.

    Som en kuriositet kan jo nevnes at det ide tidligere produksjonsårene også var mulig å kjøpe kabinettet samt et "kit" som besto av en fullrange 8" driver – et vanlig dynamisk element altså, som ble montert rett bak spredelinsen og med output fra baksiden dirigert via et mindre kabinett og inn i basshornet. Så kunne en senere oppgradere til fullskalaversjonen ved å montere de riktige driverne… Ingen stor slager, et skoleeksempel på et det er vanskelig å lage budsjettvariant av et prestisjeprodukt som egentlig er beregnet på en helt annen kundegruppe, og konseptet ble droppet.

    hartsd208 (1).jpg


    Kit for "budsjettvarianten" med 8" fullrange


    Produksjonen gikk relativt uforandret frem til 1964, hvor systemet ble utvidet fra to- til treveis ved hjelp av den nye ringradiatoren 075. Dette fordi det etter hvert ble behov for å kunne gjengi frekvenser også opp i mot det høyest oppfattbare; et ikke-tema på femtitallet hvor innspillingene ikke rakk særlig over 10 kHz.
    1964 ble dessverre også siste produksjonsår; stereo var blitt en realitet og hjørnehornskonseptet ble plutseligikke så enkelt å integrere i hjemmet lenger – slettes ikke alle som hadde to fornuftig plasserte hjørner ledige til slikt bruk…
    The end of an era… og en lønnsom en som sådan. Hartsfield gjorde JBL til «a household name» over hele USA, og var i flere år alene ansvarlig for årlige salgsøkninger i størrelsesorden 50%.
    Vi får trøste oss med at det er slettes ikke så mange monumentale høyttalerkonstruksjoner som har fått leve så lenge som Hartsfield faktisk gjorde, i hele ti år!

    hartsfield125-351x528.jpg
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Her har vi et skjønnsomt utvalg av illustrasjoner; ekte originale, hybrider, kopier, modifiserte og nyproduksjoner i skjønn forening.


    6537594_1_l.jpg


    6537595_1_l.jpg


    1271634641.jpg


    JBL Hartsfield.jpg


    hart-ori-001.jpg
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    DIY folket kastet seg tidlig på bølgen, og mange flotte kreasjoner har sett dagens lys rundt om i verden. Her finner vi til og med en japansk entusiast som har vunnet premie for arbeidet med sine høyttalere – premien er utstedt av fabrikken som produserer Triton Work Center - vil noen være brydd med å presentere ideen for den norske importøren av Festool??


    [Vinnere] Triton DIY Award - Google Chrome_2013-10-22_18-46-26.jpg



    pg_triton_diy2013_03.jpg



    wcj201   triton work center 2000.jpg






    Folk i Japan er som kjent både hornentusiaster og rimelige trangbodde, ergo lager man en mini HARTSFIELD......

    hartsfield_mini_l_136.jpg
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Røper vel ikke for mye når jeg nevner at jeg har følere ute for å få produsert kabinetter. Jeg synes denne modellen er i særklasse vakker, elegant og utrolig tidløs sett i forhold til alt annet vintage utstyr fra denne perioden. Kunne vært lansert som ny konstruksjon i dag uten at noen hadde reflektert på designet’s opprinnelsesperiode. Og det er kjennetegnet på god design!
    Dessuten, man trenger ikke vintage drivere (som er svindyre i kraft av sin sjeldenhet) for å gjenskape et velfingerende produkt som t.o.m vil kunne spille bedre enn originalen. CNC- freste plater, materialkvalitet, filterkomponenter, drivere, alt kan gjøres bedre nå. Selv har jeg tenkt å benytte 2440 driver med Beryllium membran, 2405 (eller 077 om man vil) i Alnico utgave til diskanten.


    p_build22.jpg


    Dscn6007.jpg


    P10105601.jpg
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Noe av det flotteste DIY Hartsfield byggverk jeg har sett er disse, med finer i rundskåret Bubinga med en fantastisk dybde, farge og glød. Et godt eksempel på DIY Done Right, og en forbedring fra originalen.


    P1010300.jpg


    Hartsfield08 (1).jpg


    Hartsfield07.jpg
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Det har vært flere produsenter på banen opp igjennom tidene, med nyproduksjon av Hartsfield mer eller mindre tro mot originalen(e). Classic Audio reproductions, JR Sound Co m.fl. Her fra JR Sound co. sider;


    p_build.jpg
    p_build2.jpg
    p_build3.jpg
    p_build4.jpg
    p_build6.jpg
    p_build7.jpg
    p_build8.jpg


    Et lite inntrykk av kompleksiteten på kabinettene.​
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    For hardcore folket, her er patentet fra 1957...


    page1.jpg
    page2.jpg
    page3.jpg
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Hartsfield, neste prosjekt Sluket? ;D
    Ikke nødvendigvis NESTE, men jeg skal bygge et par hadde jeg tenkt. Bruke god tid på planlegging, sanke deler osv. Fantastiske skulpturer med et dønn moderne formspråk. Med dagens komponenter så spiller det formidabelt også.

    Alternativet er vel å vri armen på Ærlige Erling, men det er vel ikke noe alternativ når jeg tenker meg om.. Dessuten så er originale utgaver i mint cond. grisedyre, og det er selve designet jeg er ute etter, og da må det ikke være originalt. Er ikke samler pr. definisjon.
     

    Petre

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.11.2007
    Innlegg
    1.720
    Antall liker
    1.205
    Sted
    Siggerud
    Hartsfield, neste prosjekt Sluket? ;D
    Ikke nødvendigvis NESTE, men jeg skal bygge et par hadde jeg tenkt. Bruke god tid på planlegging, sanke deler osv. Fantastiske skulpturer med et dønn moderne formspråk. Med dagens komponenter så spiller det formidabelt også.
    Flott tråd, Sluk. Det må du holde oss updated på!
     

    Kabeldragern

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.01.2003
    Innlegg
    4.315
    Antall liker
    1.174
    Sted
    Kristiansund
    Torget vurderinger
    1
    Hartsfield, neste prosjekt Sluket? ;D
    Ikke nødvendigvis NESTE, men jeg skal bygge et par hadde jeg tenkt. Bruke god tid på planlegging, sanke deler osv. Fantastiske skulpturer med et dønn moderne formspråk. Med dagens komponenter så spiller det formidabelt også.

    Alternativet er vel å vri armen på Ærlige Erling, men det er vel ikke noe alternativ når jeg tenker meg om.. Dessuten så er originale utgaver i mint cond. grisedyre, og det er selve designet jeg er ute etter, og da må det ikke være originalt. Er ikke samler pr. definisjon.
    Det har alltid vært Paragon for meg - inntil jeg for noen år siden ble oppmerksom på Hartsfield. Da ble den den aller våteste drømmen....
    Men inntil jeg enten får tid som pensjonist eller vinner i tipping så må Tannoy holde.
     

    Haavard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    7.019
    Antall liker
    2.109
    Sted
    Lena
    Torget vurderinger
    1
    Gleder meg til denne historietimen sluket.
    Lover å rekke opp handa om det er noe jeg lurer på.

    Håvard
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Takk for kommentarer! Skal prøve å gjøre det "spiselig", Less ;) Har rundt 20 produkter på blokka men det er litt jobb å få alt sammen noenlunde presentabelt. Får ta de mørke høstkvelder til hjelp!
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.718
    Antall liker
    32.599
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Denne tråden aspirerer til å komme opp på samme nivå som hornografi tråden.... Takk sluket...
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Denne tråden aspirerer til å komme opp på samme nivå som hornografi tråden.... Takk sluket...

    Selv takk! Blir nok tøft å konkurrere med akkurat den, men så er det forhåpentligvis ingen konkurranse heller... Synes det er litt viktig og interessant med litt dypdykk i legendesjøen; for det første så er det mange utrolig bra produkter som fortsatt har aktualitet rent lydmessig, og skal man være brutalt ærlig så er mye av det vi spiller på i dag derivater av klassikere. Og så synes jeg det er greit med en motvekt til dagens overvekt på stoff som omhandler post-digitale produkter, både software, hardware og alle mulige gadgets....

    For oss gamle hifinisser så blir det jo også litt som å se Olsenbanden filmene, når du er født og oppvokst i Oslo. Blir aldri feil på en måte.
     
    S

    Sjur T

    Gjest
    Takk for fin tråd. Dette var morsom og interessant lesning. Venter spent på fortsettelsen :)
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Steike fine, dinna tråden. Eg lika høgtalarar frå tida då eg vart fødd!

    Her skal det følges med.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Takk for den, Samlanes - har faktisk planlagt en tråd som omfatter de klassiske "sidesporene" til rene hifihistoriske produkter, de som har endt opp hos hififolket men som i utgangspunktet IKKE var ment for hjemmebruk. Eksempelvis Klangfilm, Altec VOTT serie, div. studiomonitorer, EMT platespillere, WE forsterkere osv. osv. Førebels foreligger det bare som grovskisse for jeg vil gjerne prøve å få det så kronologisk som mulig.
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.426
    Antall liker
    12.999
    "UBERFETT" Sluket :cool:
    Står det noe om Quad ESL-57 og 63 på blokka de?
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    "UBERFETT" Sluket :cool:
    Står det noe om Quad ESL-57 og 63 på blokka de?
    You bet your sweet ass.... produkter fra kølaholmen er godt representert utover! BTW, har du et par 57?
     

    slowmotion

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2009
    Innlegg
    6.404
    Antall liker
    3.196
    Jeg har et spørsmål til Slukorakelet.
    HARTSFIELD! er vel en av de kuleste høyttalerne fra de gode gamle dager, og du har vært ute i den store verden og hørt litt, har jeg forstått.
    Har du hørt disse i et ok oppsett?
     

    Guit

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    11.09.2009
    Innlegg
    1.122
    Antall liker
    164
    Sted
    Sunndalsøra
    Fantastisk høyttaler og gitarist:)

    l_05b20ef03e8bfc508e41fae883e8b322.jpg

    Hornfolkets gitarist:rolleyes:¨Joe Meyers fra Arizona spiller på denne videon
     
    Sist redigert:

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Flott tråd, ros til Sluket for info samling og fiin presentasjon, denne skal følges !

    mvh per morten
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Gruppekjøp, permorten? Hartsfield bygging i vinter? Har sag, kan reise!
     

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Gruppekjøp, permorten? Hartsfield bygging i vinter? Har sag, kan reise!
    Jeg er beæret over tilbudet Sluket !, har vel og ettpar gamle 2440 liggende. Jeg driver og sliter med diverse rehabilitering i vårt gamle hus, og satser på få ferdig et privat lytterom i nær framtid. Må nok være realistisk å si at denne prosessen og oppigjen montering av hornriggen / utprøving av diverse bass løsninger kommer til å ta tid i vinter, dessuten kjøpte jeg F5t korta til lmc - de gjør seg jo heller ikke ferdig selv.

    Ved siden av dette må jeg ordne noe strømlinjeformet med høy waf til tv stua og det skal fortsatt være litt spennende - ellers stopper det opp.

    I tillegg i beste Sluket ventehorn stil, har jeg jo da en fantasi om et Jbl studiomonitor inspirert bygg med skikkelig west coast lyd, En slags høyttalerverdenens Harley Davidson !

    Så jeg må dessverre melde pass, er overbevist om at dette kunne blitt et meget morsomt og lærerikt samarbeid, men jeg må være realistisk her .

    mvh per morten
     

    SannaX

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.02.2007
    Innlegg
    1.325
    Antall liker
    205
    Torget vurderinger
    1
    Viser du Hartsfield tegningene til OB, Sluket, så tipper jeg Festool saga hans går varm i løpet av helga. Forøvrig en bælkul tråd, som jeg håper du følger opp denne høsten. Blir så mye lystigere å lese om alt dette, enn i den andre ræle-tråden.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Sanna;
    Ikke vær så sterk i trua - dette er seriøse saler for store gutter - må nok studere disse mens lekamen er i horisontalstilling noen kvelder.


    Jan;
    Uansett så er dette så fint å lese at jeg kan kjenne mugglukta helt opp hit - helt inni skauen.

    Men disse må jo bare på todolista - til nå er jeg godt skodd med arbeide fram til åttifemårsdagen men om El Sluko og dere andre holder tråden varm blir det vondere og vondere og til slutt så man bare gi etter.

    Fra før av står Audiovectoren og en eller annen "klasisk" Tannoy. Disse to blekner dog en smule sammenliknet med Hartsfielden....

    Fin tråd, Jan - iblant sitter jeg og tenker "Du kan ikke kunne noe om dette også" - men det har du faen meg gjort til skamme hver gang - jeg lar meg villig og vekk impregnere eksakt like mange ganger.

    Fortsett med det og vær klar over at jeg dreper deg om du dør før meg.

    BB
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Viser du Hartsfield tegningene til OB, Sluket, så tipper jeg Festool saga hans går varm i løpet av helga. Forøvrig en bælkul tråd, som jeg håper du følger opp denne høsten. Blir så mye lystigere å lese om alt dette, enn i den andre ræle-tråden.
    OB og Fist-Tool er en skummel greie ja... til tider voldsomt effektivt mens det innimellom går noe tregere og han tar en finger av gangen liksom.. (eller tar AV en finger)
    Får se om jeg klarer å lure'n utpå, jeg har snart alle komponentene til et par selv. Men vi har snakket om å bygge et par gulvstående store FLH til 8" Field coils også :cool:
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.518
    Antall liker
    102.833
    Torget vurderinger
    23
    Sanna;
    Ikke vær så sterk i trua - dette er seriøse saler for store gutter - må nok studere disse mens lekamen er i horisontalstilling noen kvelder.


    Jan;
    Uansett så er dette så fint å lese at jeg kan kjenne mugglukta helt opp hit - helt inni skauen.

    Men disse må jo bare på todolista - til nå er jeg godt skodd med arbeide fram til åttifemårsdagen men om El Sluko og dere andre holder tråden varm blir det vondere og vondere og til slutt så man bare gi etter.

    Fra før av står Audiovectoren og en eller annen "klasisk" Tannoy. Disse to blekner dog en smule sammenliknet med Hartsfielden....

    Fin tråd, Jan - iblant sitter jeg og tenker "Du kan ikke kunne noe om dette også" - men det har du faen meg gjort til skamme hver gang - jeg lar meg villig og vekk impregnere eksakt like mange ganger.

    Fortsett med det og vær klar over at jeg dreper deg om du dør før meg.

    BB
    Have no fear - Sluket is here! To stay... Noen må jo passe på deg OB...
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn