Studiokabler vs highendkabler

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • K

    Kleine Freiheit

    Gjest
    Kudos til forhandleren hvis historien er sann. Med tanke på avansen på kabler var det ikke akkurat økonomisk fornuftig. Jeg jobbet en liten stund i en databutikk, hakesleppet var stort da jeg så hvor stort påslaget på kabler var.
     

    kortvarig

    Banned
    Ble medlem
    29.04.2013
    Innlegg
    2.237
    Antall liker
    764
    Sted
    Danmark
    Nå er det jo lett å vise at enkelte kabler gir litt endringer i frekvensresponsen. Hvordan forklarer du det med ohms lov?
    U(f)=I(f)*Z(f).

    De fleste kabler plukker opp støy i større eller mindre grad. Hvordan forklare det med ohms lov?
    Identifisere de kapasitive og/el induktive koblingsmekanismene og så lage ekvivalent kretsmodell man kan regne på.

    Men jeg er sterk tilhenger av at folk skal få gjöre/kjöpe hva de vil uten at det ofte selvutnevnte, kabelpolitiet behöver forsöke arrestere folk pga deres kabelopplevelser/erfaringer
    Hvis folk hadde forholdt seg til at det de forkynner kun er egne opplevelser/erfaringer så hadde det ikke vært noe problem, hverken med kabler, homøpati, healing eller andre alternativindustrier. Problemet oppstår når man forsøker å allmenngjøre opplevelsene gjennom misforstått elektroteori, kvantebabbel eller utlegninger om at vannets hukommelse. Og videre når noen begynner å kapitalisere på utlegningene. Alternativbransjen omsetter for fire milliarder kroner i året i Norge. Kabelbransjen er mye mindre, men likefullt basert på faglig uetterettelighet. Folk må selvsagt få bruke pengene på det de vil, men man trenger ikke heve blikket mye for å se problemer med tendensen mot relativisering av fag og fakta. Feks. er det problematisk når folk avslutter medisinsk behandling fordi de har gått på limpinnen til en eller annen healer eller snåsamann. Å kaste bort pengene på kabler har selvsagt ikke de samme konsekvensene, selv om det nok finnes én og annen ganske brannfarlig hifi-installasjon der ute, men det underliggende problemet med at fag, fakta og vitenskap sidestilles med tro og synsing er likefullt tilstede. Og så er det en smule irriterende for de som jobber innen faget.

    "Fagpoliti" eller "vitenskapspoliti" er imo et langt mer dekkende begrep enn "kabelpoliti". Og behovet for et vitenskapspoliti er tilsynelatende mer tilstede enn noensinne.
    Jeg tror alle ønsker en videnskabelig holdbar forklaring, kabel-troende som ikke kabel-troende, det er bl.a en af årsagerne til at audio-fabrikanter hellere giver folk en tvivlsom tekno bla bla forklaring , frem for at fortælle at vi kender desværre ikke rigtig årsagen til at vi synes dette lyder bedre end andre ting vi har prøvet.

    Det sidste for du ikke nogen til at skrive i en reklame, det virker simpelthen ikke, hverken på de kabel-troende eller dem som ikke er, men lidt pseudo videnskabelig tekno bla bla kan virke på dem som ikke er så oplyste om elektroteknik, og dem er der åbenbart flest af siden denne form for reklame er så udbredt.

    Er der hørbar forskel på kabler, ja det mener jeg der er , jeg har skrevet lidt om dette , og kommet med hypoteser på årsagen til at ikke alle har oplevet det tilstrækkeligt overbevisende http://www.hifisentralen.no/forumet...diokabler-vs-highendkabler-3.html#post1782202

    Kan videnskaben forklarer at der er forskel , ja på en måde ,man kan måle forskelle, men videnskaben har også travlt med at forklarer/sandsynlig-gøre at disse forskelle ikke berettiger til hørbare forskelle.
    Skulle der mod forventning være hørbare forskelle så skyldes det at interface er fejlkonstrueret, er interface rigtig konstrueret, så er der ingen kabel forskelle. Det er jeg bestemt langtfra enig i , var det bare så simpelt, jeg er som sagt selvbygger, og har ikke fejlkonstrueret interface, og havde jeg ville jeg hurtigt rette det.

    Hvordan tester "videnskaben så dette.

    Jo man bruger en metoder/statistik som er hentet fra lægevidenskaben, en testform som den ene gang efter den anden har bevist at den ikke er velegnet til audio, sandsynligvis fordi der er intet statisk er ved audio, som ved sygdom (har du ondt i hovedet eller ikke), alt afhænger af akustisk hukommelse og evnen til at kunne håndter denne. Man ved bl.a. at folk har nemrere ved at høre forskelle på statiske signaler, pink noise osv.

    Men hverken test med statiske signaler eller traditionel blindtest fortæller noget som helst om hvad som er bedst hi-fi , og det er faktisk det som er målet og meningen med det hele, det står i modsætning til hvis blindest bruges i forbindelse med medicin, her er faktisk en mulighed for at få både bedre og mere sikker medicin ved at bruge dobbeltblindtest.

    I forbindelse med audio har jeg har bl.a. flere gange selv henvist til shootout test med rutinerede lytterer som en langt bedre og mere konstruktiv løsning hvis man endelig skal have bind for øjnene, hvilket der absolut ingen grund er til at have.

    Hvad skulle meningen være med at fjerne hjernes absolut bedste hukommelsesværktøj, nemlig det at hægte mærkater/kendetegn/billede osv på et objekt for bedre og hurtige kunne huske og identificerer dette.
    Og i dette tilfælde mere sikkert og hurtigere kunne udbygge lyd-karakteristikken af det aktuelle objektet, og for valgt det objekt som giver højst fidelity.

    Derudover sammensætte man typisk i videnskabelig sammenhæng , et "Midi stereoanlæg" (det ene "måleinstrument"), finde nogen tilfældige personer (det andet "måleinstrument") og lave en blindtest på en delkomponent, jeg synes faktisk at det i den grad grænser til useriøsitet, jeg har tit været rystet når jeg har læst disse "såkaldte videnskabelige" reporter,
    Videnskaben ville normalt bruge de bedst tænkelige måleinstrumenter til at verificere en hypotese.

    Man kunne i det mindste som man normalt også gør hvis man ikke ser det forventede resultat (Men måske er ingen forskelle netop det man søger) laver et nyt og anderledes forsøg med bedre "måleinstrumenter", eller eventuelt forstærker det oprindelige forsøg , i tilfældet kabler kunne det gøres ved at skifte alle kabler og netledninger fra Clas Ohlson til noget Nordost eller lignede i anlægget på en gang. Plus man kunne Invitere nogle erfarende lytterer som har bevist adskillelige gange at de er i stand til at høre forskelle.

    Ved videnskaben alt og kender den alle sammenhænge, nej , var det sådan så var der ingen videnskab, men kun viden.

    Eksempelvis alternativ behandling kan jo kun består fordi lægevidenskaben er mangelfuld og ikke ved alt, og ikke kan helbrede alt, og ikke kender alle sammenhænge.

    Jeg har selv haft eksem i hårbunden i mere end 20 år og måtte gå med hue sommer og vinter når det blæste bare en smule for ellers gjorde det ondt i hårrødderne , jeg prøvede alt hvad lægevidenskaben kunne tilbyde, fra cutison, hvor hele hovedbunden til sidst blev et stort kødsår, over lysbehandling til forskellige cremer, intet virkede.

    Indtil jeg en dag fik et simpelt tips/råd fra en brevkasse, prøv at gnide Nivea creme (den blå dåse) ind i hovedbunden hver aften, og det virkede sku, min eksem forsvandt, bivirkning håret bliver noget fedtet.
    Jeg har ikke konfronteret lægerne med dette, men det kunne være interessant at høre hvad de fine højtuddannede læger ville sige til den historie.
    Og jeg ved der er mange lignede historier fra den alternative verden , og det er bl.a. en af årsagen til at alternativ-behandling stadigvæk eksisterer.

    jeg har kun haft besøg af en enkelt "rigtig ingeniør type". Han var faktisk temmelig rystet over hvad han oplevede, det som chokerede mest var den forskel der var fra plade til plade i alle aspekter perspektiv klang osv, lyden kan gå fra at være så naturtro som man næsten kan forlange det, med korrekt størrelse perspektiv osv. , og til at lyde ad helvede til med et lille bitte perspektiv på et normalt udbud af plader.
    Også konsekvensen af udskiftning af en enkelt modstand chokerede, på det tidspunkt havde jeg CD afspiller og Statmat's virkning overraskede også.

    Jeg tænker og er sikker på at der er andre som kan fortælle lignede historier om "rigtige ingeniør type" som er blevet lidt rystede, ved at hele deres verden pludselig begyndte at vakle en smule.
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.987
    Antall liker
    104.651
    Torget vurderinger
    23
    EKTE ingeniører er utstyrt med vibrasjonsdempende plattform, som de klatrer opp på hver gang de gjør "nogle rystende" oppdagelser :cool:
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    gormj

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.12.2008
    Innlegg
    944
    Antall liker
    315
    Sted
    Trondheim
    EKTE ingeniører er utstyrt med vibrasjonsdempende plattform, som de klatrer opp på hver gang de gjør "nogle rystende" oppdagelser :cool:
    Lønningspils gjør samme nytten.


    Jeg mener:
    For oss EKTE ingeniører skjer de rystende oppdagelser normalt en gang hver måned og er av enten kategori a eller b:
    a) Donald døtte: bare xx tusen nå igjen, og jeg som har vært såååå flink denne måneden!
    b) Donald døtte; hahaha, xx tusen - og jeg som bare har surra og rørt hele måneden!

    Uansett, en lønningspils roer det hele.
     
    Sist redigert:

    nilpla

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    25.02.2014
    Innlegg
    58
    Antall liker
    21
    Sted
    Kristiansand
    Av og til lurer jeg på om alternativbevegelsen har overtatt HiFi markedet. Endeløse diskusjoner med utallige utsagn som at " jeg kan lett høre forskjell " og "jeg kunne absolutt ikke høre forskjell" vil i religiøse kretser anses som vitnesbyrd. Da er de gyldige for den som har hatt opplevelsen, men kan neppe brukes til noe særlig annet. Men det er et poeng som jeg aldri har sett belyst i disse diskusjonene, og jeg håper det i det minste kan være et konstruktiv bidrag. I alle fall helt til noen slakter det fullstendig..
    Den minste forskjell i lydstyrke som det menneskelige øre kan oppfatte er 3 db. Dette finnes det vitenskaplig dekning for å hevder. Golden Ear testen går på demping/heving av frekvenser ned til 5 db, så dette skal (og er) det mulig å oppfatte. Jeg klarte det, men med nokså liten margin.
    Dersom en kabel skal utgjøre en forskjell må det bety at den hever eller senker et eller flere frekvensområder med mer enn 3 db. Og det skulle jo være målbart ? Det er jo bare å sende et signal på en frekvens gjennom to forskjellige kabler og måle db på begge.
    For meg virker det lite sannsynlig at en kabel kan påvirke deler av signalet på den måten, men holder selvsagt muligheten åpen for at jeg kan ta feil. Men hvis noen hadde gitt meg 50 lapper til å oppgradere anlegget mitt, hadde nok en eller annen høyttalerprodusent blitt glad..
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Tja, 1 dB er vel alment akseptert som minste steg for hva man kan oppfatte som "litt høyere" eller "litt lavere". Historisk var det en del av definisjonen av denne størrelsen. Men det gjelder nivåforskjeller for alle frekvenser samtidig, ikke endringer i tonalitet. Der finnes det studier som tyder på at så små forskjeller som 0,1 dB i et bånd på en oktav eller to kan være hørbare, mens riktig smale avvik ikke er hørbare selv om de er 15-20 dB dype. Vi vet også at avvik nedover (daler i frekvensgangen) er mindre hørbare enn like store avvik oppover (pukler).

    Det skal veldig mye til for at en kabel kan gi avvik på +/- 3 dB, men det er mulig. Her er ett eksempel som gir tidlig avrulling med -3 dB ved 7 kHz: http://www.hifisentralen.no/forumet...re-forskjeller-mellom-kabler.html#post1383757

    Det er mer sannsynlig at kablingen skaper avvik på 0,05 - 0,2 dB. Det kan være på grensen til hørbarhet. Det er interessant at subjektive beskrivelser av "house sound" fra forskjellige kabelmerker stemmer tålelig godt overens med utfallet av simulert og målt frekvensgang, riktignok med små og systemavhengige utslag. Mer her: http://www.hifisentralen.no/forumet...ne-ha-avsla-re-forskjeller-mellom-kabler.html

    RoDa's poeng er godt: Nøytrale og transparente kabler koster ikke stort og er ikke vanskelige å lage. Alt dilldallet handler om bevisst farging av lyden på forskjellige måter, både med reelle elektriske egenskaper og med å styre lytterens forventninger i en bestemt retning.
     
    Sist redigert:

    Academic_South

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    23.10.2013
    Innlegg
    874
    Antall liker
    401
    Nøytrale og transparente kabler koster ikke stort og er ikke vanskelige å lage. Alt dilldallet handler om bevisst farging av lyden på forskjellige måter, både med reelle elektriske egenskaper og med å styre lytterens forventninger i en bestemt retning.
    Dette utsagnet støttes 100%!

    For nesten ti år siden var jeg nemlig på besøk hos en norsk kabelprodusent. Vedkommende fortalte meg da at han bevisst konstruerte en kabel med en liten nivåheving i det øvre frekvensnivået, bare for å skape en "illusjon" av mer "detaljer". Det var selvsagt en kabel som jeg ikke selv ønsket, uten at jeg fortalte dette til vedkommende.

    Jeg kan ikke skjønne annet enn at en nøytral kabel (i betydning at den ikke tilfører noe som helst) er å foretrekke fordi komponentene i anlegget må være det som avgjør sluttresultatet og ikke kablenes særegenheter. Og de bør ikke koste for mye, helst ikke over 500 kroner. Kanskje er det noe her som har en pålitelig DIY-oppskrift på signalkabler?

    Noen husker sikkert hvordan Asbjørns oppskrift endte med at en av brukerne her på forumet plutselig ble en "high-end" produsent av kabler :), men dette her er mer ment som en generell og langt mer jordnær forespørsel......
     

    gut_man

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.02.2004
    Innlegg
    5.449
    Antall liker
    3.163
    Torget vurderinger
    6
    Føkk.... Jeg trenger en ny kabel :( En lang en på rundt 5m rca terminert (terminerer selv)...Asbjørn, kan ikke du linke til den posten der du ga oppskriften som førte til den kommersielle high end kabelen?
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Dessverre. Det var ikke helt sånn at jeg ga en oppskrift, men jeg kommenterte og ga innspill i noe jeg trodde var en DIY-tråd. Plutselig ble det til et kommersielt produkt, og hele tråden ble slettet. (Jeg har fortsatt en lokal kopi hos meg.) Deretter havnet overslagsberegningene jeg hadde gjort på det nye firmaets web-side som produktdokumentasjon på "verdens beste kabler". Toppen på det hele var da krabaten gikk ut i lokale media og klagde over at det ikke var noe støtte å få i Norge, men at han måtte ut i verden for å finne kompetent hjelp. For meg er "kabelprodusent" et skjellsord.

    En RCA-terminert analog signalkabel er ikke veldig vanskelig, men 5 m er kanskje litt i lengste laget for en ubalansert kabel. Du trenger en coax med kobber senterleder (ikke kobberbelagt stål) og god skjerm, helst dobbel. Det viktigste er tverrsnittet på returleder/skjerm, dernest lav kapasitans. Med såpass langt strekk som dette får begge egenskapene betydning, med kortere strekk kan du nesten se bort fra kapasitansen. Blue Jeans Cable LC-1 er bortimot en perfekt analog RCA-kabel. Du kan også bruke sånt som Belden 1505 eller 1694, eller Gotham Cable GAC-1/GAC-1 Ultra Pro. Neutrik RCA-plugger er glimrende, men dyrere enn XLR-kontakter, merkelig nok. Du kan eventuelt bruke Deltron i stedet, men vær OBS på at de bare tar tynne kabler (max 5,5 mm).

    Noen linker:
    Stereo Cables at Blue Jeans Cable
    LC-1 Audio Cable Design Notes -- Blue Jeans Cable
    Gotham Kabel AG | 10018 GAC-1 ultra Pro Guitar/Phono Cable

    https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?item=55-811-86&toc=20278
    https://www.elfaelektronikk.no/elfa...ts%7C%7C%7CNeutrik%26%26%26COL_1%3DKabelplugg

    Balanserte signalkabler er enda enklere. Du trenger en skjermet twisted pair-kabel av god kvalitet. Dobbel skjerm er bra, men du vil helst ikke ha en separat jordleder. Den gjør det enklere å terminere, men svekker symmetrien og dermed støyundertrykkelsen. Canare L-4E6S Star Quad er en god kandidat hvis dette er analog signalkabel, en annen mulighet er Gotham Cables, f eks GAC-2 eller GAC-4/1. De kan du få kjøpt på Elfa. Neutrik XLR-plugger er glimrende. Tilsammen ender du opp med en drøy hundrelapp for fem meter kabel og en femtilapp for hver XLR-kontakt, pluss moms og frakt.

    Balanced Audio Cables at Blue Jeans Cable
    Gotham Kabel AG | Product overview

    https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?item=55-802-04&toc=20278
    https://www.elfaelektronikk.no/elfa...plugg%2C%20Rett%7C%7C%7CKabelsokkel%2C%20Rett
     
    Sist redigert:
    C

    Cyber

    Gjest
    Blue Jeans LC-1 er helt topp kabel. Har brukt den i mange år selv. Meget god kvalitet og form.

    Ser god at Elfa er ganske dyre på mange komponenter.
     

    gut_man

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.02.2004
    Innlegg
    5.449
    Antall liker
    3.163
    Torget vurderinger
    6
    Takk for responsen Asbjørn. Ut fra prisene på de aktuelle kablene, burde kanskje flere vurdere å starte produksjon:rolleyes: Fikk forøvrig tips fra Oblivion som kanskje gjør sølv i bomull kabelen min brukanes likevel. Skal teste det ut først. Er det noen som har "forsket" på om det er mulig å kle sølv/bomullskbablene med strømper som ser litt kulere ut enn den bleke bommullen? Vet at LMC har prøvd litt og endt opp med å foretrekke kun bomull.. Funker ikke Oblivion tweaket (tipsene hans pleier å funke!) blir det et av alternativene Asbjørn linker til!
     
    L

    larkus

    Gjest
    En RCA-terminert analog signalkabel er ikke veldig vanskelig, men 5 m er kanskje litt i lengste laget for en ubalansert kabel. Du trenger en coax med kobber senterleder (ikke kobberbelagt stål) og god skjerm, helst dobbel. Det viktigste er tverrsnittet på returleder/skjerm, dernest lav kapasitans. Med såpass langt strekk som dette får begge egenskapene betydning, med kortere strekk kan du nesten se bort fra kapasitansen.

    Noen linker:
    https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?item=55-811-86&toc=20278
    Denne er enda bedre.
    https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?item=55-910-60&toc=0
    Datablad: https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/assets/datasheets/05591060.pdf
    Skjermresistans på bare 6,6 ohm/km.

    Og her er gode plugger: https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?item=42-257-02&toc=18749
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Fordelen med LC-1 er den ekstremt lave kapasitansen, helt nede i 12 pF/ft, eller 36 pF/m. De andre alternativene ligger mye høyere. Hvis utgangsimpedansen på avsenderen er litt høy, vil det føre til en viss avrulling helt øverst i diskanten. Hørbart eller ikke.
     
    Sist redigert:

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.305
    Antall liker
    5.343
    For nesten ti år siden var jeg nemlig på besøk hos en norsk kabelprodusent. Vedkommende fortalte meg da at han bevisst konstruerte en kabel med en liten nivåheving i det øvre frekvensnivået, bare for å skape en "illusjon" av mer "detaljer". Det var selvsagt en kabel som jeg ikke selv ønsket, uten at jeg fortalte dette til vedkommende.
    Nivåheving? Med mindre kabelen er aktiv er det ikke fysisk mulig at den hever/forsterker signalnivået.
     
    • Liker
    Reaksjoner: KW

    _RoDa_

    Ikke så veldig hifi-freak lengre
    Ble medlem
    06.02.2010
    Innlegg
    13.035
    Antall liker
    14.468
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    8
    For nesten ti år siden var jeg nemlig på besøk hos en norsk kabelprodusent. Vedkommende fortalte meg da at han bevisst konstruerte en kabel med en liten nivåheving i det øvre frekvensnivået, bare for å skape en "illusjon" av mer "detaljer". Det var selvsagt en kabel som jeg ikke selv ønsket, uten at jeg fortalte dette til vedkommende.
    Nivåheving? Med mindre kabelen er aktiv er det ikke fysisk mulig at den hever/forsterker signalnivået.
    Sikker på det, I_L ?
    http://www.hifisentralen.no/forumet...g-og-bra-kabel-belden-5000ue.html#post1590479
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.305
    Antall liker
    5.343
    Ja, en passiv kabel kan ikke forsterke. Frekvensresponsen til høyttaleren kan endres som i eksempelet du linker til, men det vil helt og holdent avhenge av høyttalerens lastimpedans. Man vil ikke kunne få til noen generell nivåheving på tvers av høyttalere.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Her var det snakk om en liten nivåhevning ved høye frekvenser. Det kommer selvsagt også an på høyttalerens impedanskurve, men det er ikke så vanskelig å få til positivt gain ved 8-10 kHz og skape litt ekstra "detaljer". Det trengs bare en litt induktiv høyttalerkabel. Riktignok ruller den av brattere over 14-15 kHz igjen, men målgruppen hører ikke ved høyere frekvenser uansett. Hvis man også holder tverrsnittet såpass lavt at det blir litt hengekøye rundt høyttalerens impedansminimum fremhever man "detaljeringen" enda mer. Kall det Nordost-trikset. Nøytralt? Langt ifra.



    http://www.hifisentralen.no/forumet...-forskjeller-mellom-kabler-3.html#post1387738
     

    Academic_South

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    23.10.2013
    Innlegg
    874
    Antall liker
    401
    Her var det snakk om en liten nivåhevning ved høye frekvenser. Det kommer selvsagt også an på høyttalerens impedanskurve, men det er ikke så vanskelig å få til positivt gain ved 8-10 kHz og skape litt ekstra "detaljer". Det trengs bare en litt induktiv høyttalerkabel. Riktignok ruller den av brattere over 14-15 kHz igjen, men målgruppen hører ikke ved høyere frekvenser uansett. Hvis man også holder tverrsnittet såpass lavt at det blir litt hengekøye rundt høyttalerens impedansminimum fremhever man "detaljeringen" enda mer. Kall det Nordost-trikset. Nøytralt? Langt ifra.
    Kjempeflott! Det var nettopp en liknede kurve av den mørkegrønne som jeg fikk se på dataskjermen. Jeg kan ikke i farten huske at avrulling var så tydelig omkring 14-15KHz, men det er sikkert riktig. Poenget her må vel være at denne typen "show-off" kabler kompliserer det hele ved at brukeren risikerer for mye nivå i det øvre frekvensområdet, dersom resten av anlegget går i den samme retningen. I så måte er en lineær kabel langt å foretrekke.
     
    L

    larkus

    Gjest
    Poenget her må vel være at denne typen "show-off" kabler kompliserer det hele ved at brukeren risikerer for mye nivå i det øvre frekvensområdet, dersom resten av anlegget går i den samme retningen. I så måte er en lineær kabel langt å foretrekke.
    Her er det på sin plass å linke til dette innlegget her http://www.hifisentralen.no/forumet...og-bra-kabel-belden-5000ue-3.html#post1590865
    der Asbjørn simulerer en ht-kabel med 21mm² tverrsnitt.

    Hvis målet er et anlegg med tvers i gjennom transparent lyd, så holder det ikke med det tarvelige tverrsnittet flertallet her på hfs sannsynligvis har på sine ht-kabler:):cool:
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Spørsmålet er vel mer om avvik i størrelsesorden 0,05 dB er hørbare, eller om man må helt ned i 0,01 dB avvik fra linearitet. Conventional wisdom sier at avvik på 0,1 dB i brede frekvensbånd kan tenkes å være hørbare, men under det blir det fort godt nok og vel så det. Et bra høyttalerelement vil gi mye større avvik enn det innenfor arbeidsområdet. DEQX'en korrigerer til innenfor +/- 0,5 dB, forresten.
     
    L

    larkus

    Gjest
    Nei, det alene er neppe hørbart. Men en ekte hifi-entusiast optimerer det som optimeres kan. Summen blir alltid bedre sjelefred, og av og til bedre lyd. :)

    Høres det forskjell på 2, 5mm² og 10mm² ht-kabel, så "safer" en naturligvis med 20 mm² :cool:
     

    arild

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    08.03.2003
    Innlegg
    919
    Antall liker
    535
    Sted
    Sogn og Fjordane
    Torget vurderinger
    7
    Dessverre. Det var ikke helt sånn at jeg ga en oppskrift, men jeg kommenterte og ga innspill i noe jeg trodde var en DIY-tråd. Plutselig ble det til et kommersielt produkt, og hele tråden ble slettet. (Jeg har fortsatt en lokal kopi hos meg.) Deretter havnet overslagsberegningene jeg hadde gjort på det nye firmaets web-side som produktdokumentasjon på "verdens beste kabler". Toppen på det hele var da krabaten gikk ut i lokale media og klagde over at det ikke var noe støtte å få i Norge, men at han måtte ut i verden for å finne kompetent hjelp. For meg er "kabelprodusent" et skjellsord.
    Vart nyskjerrig og måtte Google litt... Er det denne krabaten?

    Lillehammer Byavis - Verdens beste lydkabler - Fra Øyer


    Om det er han eller ei - Er det mulig å seie noko om det nyttast rebranda OEM-produkt, eller blir det nytta unikt framstilte kablar spesifisert ut frå dine berekningar Asbjørn?

    Mvh Arild
     
    Sist redigert:

    Mala

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.03.2012
    Innlegg
    1.037
    Antall liker
    406
    Sted
    Haugesund
    Torget vurderinger
    5
    29 600 USD for 2 meter ja...fy faen.
     

    winkel

    Medlem
    Ble medlem
    04.05.2012
    Innlegg
    44
    Antall liker
    15
    Torget vurderinger
    1
    Du kan lage de selv for noen hundrelapper.lagde de selv for 7-8 år siden .Skjekk "Duelund" det var der jeg leste om konstruksjonen.Den fyren hadde ikke peiling når han ba hjelp på forumet her.Asbjørn brukte mye tid på å hjelpe han,Skjønner godt at han ble skuffa når noen mnd. senere anonserte sine "fanastiske" ledninger.
    Det mange kjøkkenproduseter av ledninger, så jeg tenker at ledninger er...low tech
     
    N

    nb

    Gjest
    De eneste som er dummere enn kabelprodudenter er de som kjøper produktene deres. Saken Asbjørn viser til er jo et fint eksempel, en fyr som kan absolutt ingen ting kan plutselig lage noe som kan selges for en hundretusenlapp til godtroende fjols i inn- og utland. Litt hjelp fra fidelity o.l. til reklamen og så er man good to go.

    Skatt på manglende kompetanse.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Dessverre. Det var ikke helt sånn at jeg ga en oppskrift, men jeg kommenterte og ga innspill i noe jeg trodde var en DIY-tråd. Plutselig ble det til et kommersielt produkt, og hele tråden ble slettet. (Jeg har fortsatt en lokal kopi hos meg.) Deretter havnet overslagsberegningene jeg hadde gjort på det nye firmaets web-side som produktdokumentasjon på "verdens beste kabler". Toppen på det hele var da krabaten gikk ut i lokale media og klagde over at det ikke var noe støtte å få i Norge, men at han måtte ut i verden for å finne kompetent hjelp. For meg er "kabelprodusent" et skjellsord.
    Vart nyskjerrig og måtte Google litt... Er det denne krabaten?

    Lillehammer Byavis - Verdens beste lydkabler - Fra Øyer


    Om det er han eller ei - Er det mulig å seie noko om det nyttast rebranda OEM-produkt, eller blir det nytta unikt framstilte kablar spesifisert ut frå dine berekningar Asbjørn?

    Mvh Arild
    Ja, det er han. Dukker opp her inne også fra tid til annen med nye blomstrende testresultater fra hifi-blekker i forskjellige deler av verden. En interessant liten studie i hvordan "verdens beste kabler" blir til.

    Kablene hans er forøvrig lagd av massiv kobbertråd tredd gjennom hull i teflon-spacers, og så en tøystrømpe trukket over det hele. Elektrisk blir det en "ladder line" hvor impedansen bestemmes av avstanden mellom lederne og seriemotstanden bestemmes av tverrsnittet. Den "audiofile" ideen er å ha luft som dielektrikum. Det gjøres ved å ha lite kontaktareal mellom ledere og spacere. Kablene blir på den induktive siden og kan sammenlignes med sånt som NAIM NACA 5 eller Transparent Audio (som gjør det samme med filterkomponenter heller enn geometri). Litt boost ved 8-10 kHz for "detaljer", bratt avrulling over 12-15 kHz.

    Ideen er ikke ny, den er til og med patentert av noen annen for mange år siden. Denne krabaten kjenner til patenten og nevnte den selv i "DIY-tråden", men slike småting kan man selvsagt se helt bort fra hvis man er i den audiofile kabelbransjen. Her er patenten, i tilfelle noen andre vil lage slike selv: https://www.google.com/patents/US69...a=X&ei=30wlU6zwAYf9ywPG3IDYDA&ved=0CDYQ6AEwAA

    For ordens skyld: Det er lov å lage kopier av patenterte ting selv til eget bruk eller til studieformål. Det er ikke lov å kopiere patenterte løsninger for kommersiell bruk. Men det er ingen automatikk i at det håndheves. Det er patentinnehaveren som selv må ta bryderiet og kostnadene ved å dra pirater for retten i et land hvor både patenten er gyldig og kopien selges. "Verdenspatenter" finnes ikke.
     
    Sist redigert:

    kortvarig

    Banned
    Ble medlem
    29.04.2013
    Innlegg
    2.237
    Antall liker
    764
    Sted
    Danmark
    De eneste som er dummere enn kabelprodudenter er de som kjøper produktene deres. Saken Asbjørn viser til er jo et fint eksempel, en fyr som kan absolutt ingen ting kan plutselig lage noe som kan selges for en hundretusenlapp til godtroende fjols i inn- og utland. Litt hjelp fra fidelity o.l. til reklamen og så er man good to go.

    Skatt på manglende kompetanse.
    Jeg undre mig over at diskussioner som denne altid kommer til at handle om producenter som er lige lovlig smarte, og priser som enhver kan se ikke har noget med virkeligheden at gøre, i stedet for om der er lydforskelle på kabler, og eventuelt årsagerne til dette , og om kravende er andre til audio-kabler end målekabler osv.

    Besynderligt nok har jeg ikke kendskab til nogen som bliver stinkende rige på trods de nogen gange ekstremme priser, men pengene forsvinder åbenbart alligevel et eller andet sted hen.

    Alle kabeltroende og ikke kabeltroende bryder sig ikke om plattenslager/bondefanger/platugle og priser som er helt ude i skoven, det er jeg helt sikker på, her er der ingen uenighed, eller forskel.

    Men må også tage i betragtning at der vil blive forskelle på kabel-priser afhængig af de benyttede materialer og hvordan kablerne er produceret.
    Teflon og sølv eller måske endda guld er dyrere end kobber og PVC, og jo større renhed materialerne har jo dyrere er de, prisen afhænger også af hvor meget der eventuelt er håndarbejde, hvor stor produktions volumen er, om der indgår special lavede komponenter, og sikkert mange andre ting, om man så vil betale for det er ens egen beslutning.
    Og ikke mindst så har vi et frit marked hvor sælger kan tage den pris han kan få, det er ikke ulovligt, men kan som sagt af og til forarge.

    Jeg har selv taget konsekvensen af de høje priser og lavet mine egne kabler, jeg ikke har råd og vil simpelthen heller ikke betale de priser som forlanges for de kabler jeg ønsker.
    Jeg er mindst lige så forarget over disse priser som de der kun deltager i disse debatter for gang på gang at gøre opmærksom på dette , plus at slå fast at fabrikanterne er nogen plattenslager/bondefanger/platugle , vi har hørt det , og har forstået det.

    Jeg har vil indkøbt for ca 1500 til 2000 Kr sølv, måske lidt mere ,har ikke helt styr på det, men det er i det niveau, det har dækket sølv udgifterne til ,netledninger, intern kabling højtaler osv, signalledninger, højtaleledninger. vælges kobber bliver det endnu billigere.

    For det er rigtig som det bliver sagt, kabler er ikke raketvidenskab, og den grundlæggende teori er fastlagt for mange mange år siden, så er der vilje så vil de fleste kunne være med.
     
    Sist redigert:

    HAREPUSEN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.11.2009
    Innlegg
    3.262
    Antall liker
    2.805
    Sted
    telemark
    Torget vurderinger
    2
    Asbjørn , ikke rart du kan putte hva som helst inn i lydkjeden din for så å korrigere litt med deqx en din , urettferdig da kan vel hva som helst bli bra :)?
     
    L

    larkus

    Gjest
    Dessverre. Det var ikke helt sånn at jeg ga en oppskrift, men jeg kommenterte og ga innspill i noe jeg trodde var en DIY-tråd. Plutselig ble det til et kommersielt produkt, og hele tråden ble slettet.
    Sitat fra Lillehammer Byavis:

    "Skogrand henvendte seg derfor til forskere og «audiofile miljøer» i Norge med idéen.
    Mottakelsen var ren hån
    Fra utenlandsk hold fikk han tips og innspill på hvordan han skulle utvikle kablene"

    Det var vel ikke akkurat slik det forgikk. Etter det jeg kan huske var det ikke antydning til håning her på hfs (audiofile miljøer), og Asbjørn hjalp vel fyren godt igang med prosjektet.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Asbjørn , ikke rart du kan putte hva som helst inn i lydkjeden din for så å korrigere litt med deqx en din , urettferdig da kan vel hva som helst bli bra :)?
    Den fikser bare lineære avvik som frekvens- og fasegang, ikke ulineære som forvrengning. Det er heller ikke mulig å gjøre så mye med spredningsmønsteret fra høyttalerne eller dype kanselleringer i rommet. Men ettersom en kabel er en lineær sak, kan DEQX'en lett brukes til all fintuning som enkelte prøver seg frem med forskjellige kabler for å gjøre. Mye kraftigere også, og mye mer brukervennlig. Og hele dingsen er billigere enn et par meter "god" høyttalerkabel. Hver sin smak. :)
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Dessverre. Det var ikke helt sånn at jeg ga en oppskrift, men jeg kommenterte og ga innspill i noe jeg trodde var en DIY-tråd. Plutselig ble det til et kommersielt produkt, og hele tråden ble slettet.
    Sitat fra Lillehammer Byavis:

    "Skogrand henvendte seg derfor til forskere og «audiofile miljøer» i Norge med idéen.
    Mottakelsen var ren hån
    Fra utenlandsk hold fikk han tips og innspill på hvordan han skulle utvikle kablene"

    Det var vel ikke akkurat slik det forgikk. Etter det jeg kan huske var det ikke antydning til håning her på hfs (audiofile miljøer), og Asbjørn hjalp vel fyren godt igang med prosjektet.
    Ikke bare jeg. Som sagt tok jeg vare på en lokal kopi av tråden, så jeg kan garantere at den var full av muntre tilrop og gode råd. Den eneste kritiske kommentaren kom fra RS, ganske tidlig i tråden, som i kjent stil mente at alt som ikke var solid core med minst ti kvadrat var bare tull. Ellers var det bare saklig diskusjon og praktiske råd om alt fra hvordan klippe opp en teflonstang og bore huller i den til grunnleggende patentjuss. Moderatorene kan sikkert også bekrefte dette. Tråder som slettes på HFS forsvinner ikke helt, men vil fortsatt være tilgjengelige for moderatorene.
     

    Audirvana

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2012
    Innlegg
    1.478
    Antall liker
    881
    Torget vurderinger
    5
    Jeg er litt usikker på utgangspunktet, eller premissene for denne tråden:

    Hva vil dere si er definisjonen på henholdsvis highend- og studiokabler?

    Kan ikke highendkabler også være studiokabler, og motsatt?
     

    TT.

    The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
    Ble medlem
    15.11.2007
    Innlegg
    41.147
    Antall liker
    87.663
    Sted
    Knapstad
    Torget vurderinger
    99
    Er glad jeg har high end studiokabler, det beste fra begge verdener!
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.876
    Antall liker
    36.041
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Tanken er vel at studiokabler er bullshit-fri proffkvalitet med vekt på elektriske spesifikasjoner og mekaniske egenskaper. I den gruppen finner man merker som Canare, Belden, Klotz og Neutrik. Det er produsenter av metervare og kontakter, fordi man gjerne terminerer selv til riktig lengde. Eller man kan kjøpe ferdigterminert for noen få kroner ekstra.

    Highend-kabler i denne sammenhengen er vel de "audiofile" merkene som legger vekt på allslags pseudo-teorier om materialrenhet og krystallstruktur. Produktene er gjerne oppdresset i bling-bling og fløyelskledde gaveesker. De elektriske egenskapene varierer med motebølgene og etter hvem som blir hausset opp i glansede magasiner denne måneden. Navn trenger ikke nevnes, og prisene er rent ut unevnelige.

    Klarere nå?
     

    nilpla

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    25.02.2014
    Innlegg
    58
    Antall liker
    21
    Sted
    Kristiansand
    Det der høres ut som en sunn konklusjon. Noen har mikset den musikken vi skal høre på, og der kan jeg love blir brukt masse rart av kabler til studiomonitorene. Og det er vel den lyden vi er på jakt etter.
    HiFi entusiaster er i likhet med mange andre entusiastgrupper en betalingsvillig gjeng, og da er det nok fristende å skaffe seg en margin på noen tusen %. Når man ellers hører lite forskjell er det jo vanskelig å bli avslørt.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn