Bias som kan påvirke våre "lytteinntrykk" og diskusjoner

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.160
Antall liker
688
Torget vurderinger
1
Det er ingen grunn til å lage noen motsetninger mellom kjøp av produkter og DIY. DIY som tilnærming til god lyd har vært stemoderlige behandlet av oss/bransjen i noen 10 år og det er historieløst. DIY var en viktig arena på 50-60-70 tallet men vokser seg heldigvis sterkere.
Men det er ikke alt av DIY som er gull – men det er like fullt gøy, lærerikt og gir god følelse av mestring. DIY’ere vet litt av hvert om komponenter og bruk som nødvendigvis ikke er konvensjonell kunnskap på HFS

Det som tar livet at mitt engasjement her inne er den debattformen man har lagt seg på her inne. Det er nesten ikke mulig å legge ut en observasjon/inntrykk/opplevelse uten at noen raskt kommer på banen sier at slik kan det ikke være. Ikke fordi de har erfart, men i sin rolle som skeptiker. Skeptikere har gode kår her inne, det er bare si nei, og det er motparten som må føre bevis.

Hvem orker poste under slike forhold der man må føre bevis for sine inntrykk?
I mange tilfeller så kan inntrykket forklares, men i de tilfellene man ikke finner forklaring sitter placebo kortet løst.

Jeg ønsker flere frodige tråder her inne om alt og hva folk erfarer og opplever og så kan kanskje skeptikerne prøve det samme før de kommer på banen…..
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Et velfundert innlegg, og noe å tenke på før man "må" svare på noe man ikke tror på, men postet du i feil tråd nå? Høres ut som det er et svar i Sort Kone-diskusjonen.
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.453
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Ingen tvil om at hjernen vår er en helt håpløs kilde til faktainformasjon. Den er lett å lure, både for oss selv og andre, husker dårlig og fyller inn blanke områder med antakelser, ønsker, fantasi og "hearsay" om nødvendig.
Ikke bare er den lett å lure, den er vanskelig å korrigere i etterkant hvis den først har blitt lurt. Og det er derfor den vitenskapelige metode er som den er, for å eliminere begrensningene i våre hjerner slik at det er bare fakta som står igjen.

Relatert til vårt kjære forum er alle linkene over verdt å lese og tenke litt på, for de forklarer stort sett hvorfor diskusjonene repeteres i det uendelige, ofte med stadig kvassere fingerspisser.

Det som jeg finner mest interessant er vår tilbøyelighet til å skape splittelse, en "oss og dem" mentalitet. Det skaper en merkelig tilhørighet til en fiktiv gruppe og en rar tendens til å forsvare gruppens (innbilte) standpunkt for enhver pris.
Det er gjerne slik det blir krig i verden ;)
 
C

cruiser

Gjest
Hvorfor er placebo så negativt ladet ord? Hvorfor blir man så fornærmet når dette bringes opp. Placebo er noe vi ALLE er utsatt for å ingenting å skamme seg for.

Jeg var i mange år utsatt for kraftig allergi, så ille at jeg måtte ha regelmessig kortisonbehandling halve året. I desperasjon oppsøkye jeg en homøopat og fikk noe krystalldilldall til å legge under tunga. Kort etter forsvant mine plager og jeg kunne slutte på kortisonbehandling. Var det tilfeldig og at utfallet hadde blitt det samme uten "naturmedisin" var det placebo? Ikke vet jeg men jeg vet at den minst sansynlige årsaken var disse krystallene. Til slutt konkluderte jeg bare med "who gives a fuck"

Og til Baard som kritiserer debattklimaet for så i samme innlegg slenge ut et par fordommer og stråmenn om subjektivister.. kudos! :cool:
 
  • Liker
Reaksjoner: KJ

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Enig, men du mener kanskje "bias" heller enn "placebo", som er et spesialtilfelle av bias, om medisinsk behandling uten virkestoffer som har effekt pga. forventningsbias.
 
Topp Bunn