EquaRack MultiMount - En isolasjonsfot som faktisk også isolerer og ikke bare demper

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • MM_page_image.jpg


    MultiMount foten fra amerikanske EquaRack er en av svært få dempeføtter som ikke bare tilbyr vibrasjonsdemping, men også isolasjon av vibrasjoner. Foten er designet slik at den demper både vibrasjoner som har sitt opphav i komponenten, platespilleren eller høyttaleren og vibrasjoner som kommer utenfra.

    I tillegg er konstruksjonen slik at den også isolerer mot vibrasjoner (strukturelle og luftbårne) både i horisontal- og vertikalplanet. Fotens resonansfrekvens er målt til lave 6 Hz, hvilket betyr at foten også gir effektiv demping og isolasjon av lavfrekvente vibrasjoner, noe de færreste dempeføtter for øvrig er i stand til (en dempefots virkeområde begynner typisk ved 1,4 ganger resonansfrekvensen, og om denne verdien er høy, så vil vibrasjoner ved frekvenser under denne verdien ikke bli dempet/isolert).

    mm_photo1_lores.jpg


    Foten består av to like halvdeler i aluminium, hver med et viskoelastisk dempelag på oversiden/undersiden. Mellom de to halvsylindrene plasseres inntil 16 viskoelastiske pelleter (alt etter vektbehov) i hvert sitt utfresede spor.

    mm_photo2_lores.jpg


    Pelletene må bestilles separat da antallet er avhengig av vekten til utstyret som skal dempes/isoleres. Pelletene finnes i to utgaver; en med en bærevekt på 1 pund (0,45 kg) og en med 3 pund (1,36 kg) pr. pellet. Merk at de to typene ikke er ment å blandes for en og samme fot. Valg av type pellet beror på vekten til utstyret og på hvor mange MultiMount føtter som benyttes (typisk 3 eller 4). En enkel MultiMount fot kan settes opp til å bære en vekt fra 1 pund (0,45 kg) til 48 pund (22 kg).

    Merk at produktets fulle ytelse er avhengig av en grundig gjennomført installasjon, så vi anbefaler at brukermanualen leses nøye før bestilling (eventuelt ta kontakt med oss for råd).

    MultiMount-dimensjoner: Diameter = 4,6 cm og høyde (ferdig sammensatt) = 3,5 cm

    Se produktlink under for mere informasjon (her kan også bruker-manualen lastes ned).

    Utsalgsprisen for Norge er satt lik den i USA, og med en dollarkurs på 8,5 pluss moms, så kommer prisen på rundt NOK 1900,- pr. MultiMount uten pellets. Alle produktene fra EquaRack tilbys til 15% rabatt i forbindelse med vår lanseringen av merket i Norge. Introduksjonsprisene gjelder ut 2015.

    4 stk MultiMounts med ønsket antall pelleter er tilgjengelig for hjemlån og test i eget oppsett. Send oss en PM eller ta kontakt på telefon/epost om du ønsker å skrive deg på utlånslisten vår.

    EquaRack MultiMounts

    X3MHC v/Alan
    Mob. 410 37 766
    X3MHC - HiFi & Hjemmekino
     

    Kommentarer

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Tilleggskommentar:

    De fleste dempeføtter på markedet er såkalte "tuning devices" eller "tweaks", dvs. at de endrer lyden til komponenten i en eller annen retning. Effekten er dog vilkårlig og upredikerbar og har sammenheng med at dempefoten endrer komponentens resonansfrekvens.

    MultiMounts er ikke et slikt produkt. MultiMounts tilbyr ekte vibrasjonskontroll og tilfører ikke noe til lyden, men fjerner i stedet den mekanisk introduserte forvrengningen som oppstår gjennom vibrasjoner, noe som bidrar til å senke støygulvet slik at du hører mere av musikken.
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Vi gjorde en betydelig markedsundersøkelse rundt dempeføtter i forbindelse med valg av agentur. Det viste seg fort at svært få produkter på markedet kunne tilby det vi var ute etter, nemlig både demping og isolasjon av vibrasjoner.

    Av tabellen under vil dere se at vi kun fant to produsenter som tilbydde det vi var på utkikk etter; amerikanske EquaRack og engelske Townshend Audio. Vi har derfor valgt å representere begge disse merkene i Norge.

    Det har vært utfordrende å analysere de ulike dempeføttene på markedet, delvis p.g.a. mangelen på god informasjon, og sågar i enkelte tilfeller p.g.a. misinformasjon.

    Vi har derfor rådført oss med flere i industrien for å sikre en mest mulig korrekt analyse. Dog kan det ikke utelukkes helt at enkelte produkter kan være feilvurdert.

    Om noen her på forumet derfor vet noe om et produkt som vi ikke har fått med oss, så hadde vi satt pris på å få informasjon om dette her.

    Dette åpner også for diskusjon av de ulike dempeføttene, men vennligst vær saklig i dine innlegg.


    dempeføtter_oversikt.jpg
     

    JENO

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.07.2003
    Innlegg
    2.598
    Antall liker
    1.377
    Sted
    Saksvik - Trøndelag
    Dette ser ved første øyekast ut som et skikkelig produkt. Det er åpenbart at de produktene som ikke differensierer mellom ulik vekt ikke kan ha særlig effekt. Tommel opp, selv om det selvfølgelig er billigere (og ikke minst mer komplisert) å lage selv ut fra Asbjørns formel.
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Takker. Ja, det finnes diverse DIY konstruksjoner som bl.a. involverer bruk av noe så enkelt som en sykkelslange, kryssfinerplater (kryssfiner er et meget stivt materiale) og klinkekuler i eggeglass :)

    DIY-løsninger er dog som kjent ikke for alle.

    Må innrømme at jeg selv som forhandler skulle ønske at prisen var lavere, og prisen vil for så vidt bli lavere når krona styrker seg igjen.
     

    Audirvana

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2012
    Innlegg
    1.478
    Antall liker
    881
    Torget vurderinger
    5
    Interessant produkt. Men prisen, da...
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Vi har i alle fall satt prisen lik det den er i USA og sågar gitt en lanseringsrabatt på 15% på den igjen. Mere får vi dessverre ikke gjort. Det er dog gratis å teste og da kan man selv avgjøre om det er verdt det :)
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.393
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Jeg synes dette virker som godt gjennomtenkt isolasjons/absorbsjons produkt for audio utstyr. Hele poenget er vel at systemresonansen (føtter og komponent) skal være en god del lavere enn den laveste frekvensen man ønsker å isolere. I tillegg skal den viskoelastiske massen omgjøre vibrasjoner til varme innenfor et stort frekvensområde. Jeg regner med at systemet ikke vil bli kritisk dempet, men at det vil være en dempet svingning?
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Jeg regner med at du kommer tilbake på spørsmålet mitt over ved anledning, vidarje. :)

    Angående systemresonans, så vil jeg tro at det i dette tilfellet ikke er tale om en felles systemresonans siden det ikke er hard kobling mellom dempeføtter og komponent. I tillegg vil jeg forvente at resonansfrekvensen til komponenten er uforandret siden foten jo isolerer (fra ca. 8 Hz og oppover).

    Vi fikk forresten anledning til å teste føttene før vi bestemte oss for agenturet og jeg føler at vi er i mål når det gjelder vibrasjonskontroll for å si det slik. 3 stk MultiMounts ble testet under en Absolare Passion og sammenlignet med føttene som følger med; 3 stk Stabilian Quatro. I mine ører var lyden klart mere uanstrengt og oppløst med MultiMount føttene, men vi oppfordrer og tilbyr alle å teste i eget anlegg før kjøp for å kunne danne sin egen mening.

    Det beste er å benytte 4 føtter, men Absolare'n er utformet for bruk av kun 3 (1 fot foran og 2 føtter bak). Vekten til Absolare'n er for øvrig skjevt fordelt. Den veier ca. 10 kg mere i bakre del enn fremre del. Med en total vekt på 32,2 kg, så ble antall pellets til MultiMount føttene beregnet (etter formler oppgitt i manualen) på følgende vis:

    1x MM foran: 11,1 kg / 1,36 kg = 8,16 => 8 pellets i fremre fot
    2x MM bak: 10,55 kg / 1,36 kg = 7,76 => 8 pellets i hver av de to bakre føtter
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Lenken din omhandler svingninger i fjæroppheng, hvor det videre antas at lasten ikke er tung nok til å gi deformasjon av fjæren. Teorien og settet med likninger i lenken er ikke relevant her siden man ikke kan sette likhetstegn mellom springfjærfysikk og elastomerfysikk.

    Elastomer pelletene i MultiMount føttene gir vibrasjonsisolasjon gjennom deformasjon ved å innta en "lazy S" form. Det er således ikke tale om en dempet svingning i dette tilfellet. MultiMount føttene ble utviklet ved bruk av sofistikert utstyr (se lenkene rett over prisangivelsen på EquaRack sin nettside). Egenresonansen til MultiMount konstruksjonen er som angitt på EquaRack sin nettside målt til 6 Hz. For å finne terskelfrekvensen hvor effektiv isolasjon oppnås, så er det vanlig praksis å gange med en faktor på 1,4 (funnet empirisk). Dette gir en nedre grense for isolasjon på lave 8,4 Hz for MultiMount som isolasjonssystem.

    Det du nevner er dog relevant for det andre agenturet vårt som vi ikke har annonsert enda, nemlig "Seismic Load Cell" løsningen til Townshend Audio. Denne løsningen er basert på en springfjær laget i støpejern med en gummihylse rundt slik at luften inne i hylsen kan benyttes til demping. Egenresonansen er her på meget lave 3 Hz!

    Townshend_pod.jpg


    Under ser du isolasjonseffekten til en Seismic Load Cell i form av reduksjon av vibrasjonstransmissibiliteten som funksjon av frekvens (hvor en Y-verdi lik 1 er ingen demping og verdier over 1 er forsterkning av vibrasjonstransmissibiliteten).

    Transmissibility-graph-vibration-isolation-seismic-hi-fi-townshend-audio.jpg


    Isolasjonseffekten er sammenlignet med den til elastomeren Sorbothane og den til vanlige spikes, cones og points. Sistnevnte løsning gir ingen demping av vibrasjoner, i alle fall ikke under 400 Hz som er øvre frekvensverdi vist i figuren over.
     
    Sist redigert:

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Merk at spikes og kuler uten bevegelsesmuligheter tilbyr svært liten grad av vibrasjonskontroll til tross for et lite kontaktareal. For at en kule skal gi vibrasjonskontroll, så må den kunne ta opp energien i form av bevegelse, ref. kulelager. Det er m.a.o. viktig å være klar over at dempeføtter med en eller flere 'fastlåste' kuler (såkalte "captive balls") er langt mindre effektive mot vibrasjoner enn et kulelager ("ball bearing").

    Mange design forsøker å redusere vibrasjoner gjennom å dempe energien ved å gjøre den om til varme. Graden av vibrasjonsdemping som tilbys av slike design er høyst varierende, og felles for mange er at de dessuten ikke tilbyr isolasjon av vibrasjoner siden de ikke tillater relativ bevegelse både lateralt og vertikalt.

    Noen løsninger hevder at de ikke en gang trenger demping siden konstruksjonen er ment å lede vibrasjonene vekk fra komponenten samtidig som vibrasjoner utenfra visstnok blokkeres. En enveis bro er en mekanisk umulighet. Har man først designet en bro som vibrasjonene kan følge, så vil vibrasjonene unektelig kunne bevege seg i begge retninger, og vibrasjoner utenfra vil således kunne nå frem til utstyret p.g.a. mangelen på demping og isolasjon.

    Det er her designet til EquaRack (v/MultiMounts) og Townshend (v/Seismic Load Cell) skiller seg ut ved å tilby både demping og isolasjon av vibrasjoner slik at mekanisk fremkalt harmonisk forvrengning faktisk kan reduseres (å gi et lavere støygulv) og ikke bare endres (å gi en vilkårlig farging av lyden).
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.393
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Det har du helt sikkert rett i, min utdannelse inbefatter bare klassisk fysikk med fjærer og ikke elastomerer:) Har du noen ide om hvordan dempningen kan beskrives? Hvilken frekvens er det i et litt mykt tregulv nå man går over gulvet? Tenker spesielt på platespillere i rom med tregulv.
    Takk for at du dokumenterer produktet så grunding og saklig!
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Jeg har selv en høyskolegrad i fysikk, men fysikken til elastomerer er jeg lite kjent med, annet enn at en elastomer er en viskoelastisk polymer, hvilket betyr at den kan oppvise både en væskes og et faststoffs egenskaper, alt etter fysiske forhold. Jeg har pratet med produsenten (EquaRack) på telefon og han virker meget kunnskapsrik innenfor emnet vibrasjonskontroll. Designet hans virker tiltalende og fornuftig på en ingeniør som meg, og resten overlater jeg til min egen testing :)

    Etter hva jeg har lest, så har gulv og etasjeskillere typisk en egenfrekvens på mellom 8-15 Hz.
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.393
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Så her kan man være heldig egenfrekvens i gulv over 8Hz eller maks uheldig gulvegenfrekvens 8Hz og platespiller med dempeføtter med systemresonans på 8Hz. Når det gjelder frekvenser innen det "normale"frekvensområdet (20-20000Hz) vil jeg tro at både vi og naboene vil være veldig fornøyde med føttene:)
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Husk at for MultiMount føttene, så er systemresonansen på 6 Hz. 8 Hz er således nær terskelverdien for full/effektiv isolasjon av vibrasjoner.

    Alternativt kan du prøve SLC føttene våre med en systemresonans på 3 Hz og terskelverdi for isolasjon på 4,2 Hz. SLC føttene gir dog ingen demping mot vibrasjoner som måtte komme fra komponenten selv. De gir dog full isolasjon mot gulvbårne vibrasjoner fra 4,2 Hz og oppover.
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Her er en lenke til en velskrevet og omfattende artikkel i Stereophile om vibrasjonskontroll innen audio. Den er ifra 1995, men fremdeles like relevant.

    Bad Vibes! | Stereophile.com

    For de som ikke ønsker å lese hele artikkelen, klikk på 'Page 11' for å lese oppsummeringen.
     

    Gjallarhorn Audio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.02.2010
    Innlegg
    1.653
    Antall liker
    1.625
    Sted
    Heggedal, Asker
    Torget vurderinger
    100
    Beklager tregt svar.

    Det vil komme en egen annonse om SLC produktene til Townshend Audio snarlig. Her er dog en lenke til produsenten:
    www.townshendaudio.com Home - [url]www.townshendaudio.com | speaker isolation[/URL]

    Du finner norske priser (som er lik de i UK, bare momsjustert) her:
    1) Gå til X3MHC - HiFi & Hjemmekino
    2) Velg 'E-handel' fra hovedmenyen
    3) Klikk på Townshend sin logo nede til venstre

    Våre handlesider for SLC produktene er nettopp lagt ut. Det vil være et tilbud på disse produktene ut desember. Mere detaljer kommer i vår annonse.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…

Informasjon om bruker

Gjallarhorn Audio
Bransjeaktør
Medlem siden
Antall liker
1.625
Link til alle artikler
212
Gjallarhorn Audio sine annonser
Bransjenyheter
Besøk oss på Oslo HiFi Show nå i helgen

Besøk oss på Oslo HiFi Show nå i helgen

  • 0
Vi har intet mindre enn 6 Norgeslanseringer under Oslo HiFi Show nå i helgen. Du finner oss på rom 106 og 108 i første etasje. Under kan du se hvilke produkter det er Norgespremiere på. Velkommen...
Fortsett
Bransjenyheter
Gjallarhorn lanserer franske B.audio i Norge

Gjallarhorn lanserer franske B.audio i Norge

  • 5
B.audio er et forholdsvis nystartet firma, men de har i løpet av kort tid blitt anerkjent for sitt gode design og høye lydkvalitet. Firmaet ble grunnlagt i 2016 av brødrene Cédric og Sébastien...
Fortsett
Bransjenyheter
Sveitsiske Stenheim endelig i Norge

Sveitsiske Stenheim endelig i Norge

  • 10
Varemerket Stenheim ble etablert i 2010 av fem elektronikkingeniører som tidligere hadde jobbet i det sveitsiske high-end firmaet Goldmund. Deres første høyttaler, Alumine, ble lansert i 2011...
Fortsett
Bransjenyheter
Gjallarhorn showroom holder stengt i romjulen

Gjallarhorn showroom holder stengt i romjulen

  • 6
Vi lar julefreden senke seg og holder vårt showroom stengt i romjulen. Men vår nettbutikk vil være betjent og det vil fremdeles være mulig å hente varer på vår adresse ved kjøp eller hjemlån i...
Fortsett
Bransjenyheter
Juletilbud på Harbeth (-25%)

Juletilbud på Harbeth (-25%)

  • 0
Det blir juletilbud på Harbeth ut desember for å få ned vår lagerbeholdning. Alt av modeller, bortsett fra toppmodellen, er på lager i de fleste finisher. Merk at tilbudet om 25% rabatt på...
Fortsett
Bransjenyheter
Juletilbud på SPEC (-25%)

Juletilbud på SPEC (-25%)

  • 0
Vi kjører juletilbud på SPEC i hele desember ved å tilby 25% rabatt på alle produktene som befinner seg på lager. SPEC sine integrerte forsterkere er unike klasse D forsterkere med lav effekt...
Fortsett
Topp Bunn