Plasseing AV i stue

Larsebass

Fersking
Ble medlem
08.05.2017
Innlegg
3
Antall liker
0
Sted
Bergen
Hei! :)

Etter mye sniklesing på hifisentralen var det på tide å lage seg en bruker for å stille noen spørsmål.
Jeg har nylig kjøpt hus, og i den forbindelse ønsker jeg å pusse opp, koble og møblere etter hvordan jeg kan få god lyd. Har laget en enkel skisse over rommet:

Stua.png


Per i dag er kabling for TV trekt opp til veggen markert med rød strek, men siden jeg holder på med litt oppussing kan jeg enkelt endre denne plasseringen til både grønn og blå vegg. Blå vegg er forøvrig kledd med kryssfiner, resten av veggene er kledd med gips. Takhøyden innerst ved grønn strek er rundt 2.6 m, fremme ved vinduet er takhøyden rett over 3 m.

I utgangspunktet kunne jeg tenkt meg å plassert TV og høyttalere ved blå vegg, sånn at lyden også høres bedre videre innover i rommet mot kjøkken/spiseplass (forstår selvsagt at man ikke får god lyd innover i rommet, men det er jo gull verdt å kunne høre Jann Post og Torgeir Bjørn under 5-mila mens står og rører i grøten).
Jeg har derimot lite peiling på akustikk, og aner ikke om dette er lurt. Høyttalere og elektronikk er ennå ikke kjøpt inn. Jeg solgte det jeg hadde når jeg skulle flytte, og ønsker å bruke god tid på å testing hjemme før jeg kjøper noe nytt. Det blir nok noen stativere (sikler på Kii Three), men det er som sagt ennå ikke bestemt.

Setter stor pris på om noen har noen gode innspill til hvilken vegg som kan gi best utgangspunkt for god lyd, uavhengig av høyttalere. Om noen også kjenner til gode løsninger for å sende AV over ethernet (plassere teknisk utstyr i annet rom) så setter jeg stor pris på det;D

Mvh Lars
 

carisma

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.12.2014
Innlegg
1.492
Antall liker
914
Hva slags type anlegg ønsker du?
Store/små gulvstående eller stativer?


Sent fra min XT1572 via Tapatalk
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Plassering ved blå eller rød vegg vil være veldig uheldig akustisk. Plassering av høyttalerne ved grønn vegg er helt klart best av de disse tre og ha sitteposisjon med god avstand til bakvegg.

Et annet alternativ, men som kanskje ikke er praktisk, er å plassere høyttalerne på hver side av hjørne på motsatt langvegg og spille diagonalt mot trapp/kjøkken.
 

Retep

Steine galen
Ble medlem
27.01.2005
Innlegg
23.074
Antall liker
20.270
Sted
Volda
Torget vurderinger
23
Plassering på grønn vegg vil vere de beste av de tre alternativer du har satt opp.
 

Larsebass

Fersking
Ble medlem
08.05.2017
Innlegg
3
Antall liker
0
Sted
Bergen
Takker for gode svar til dere over!
Da er stuen møblert og signaler koblet sånn at TV og fremtidige høyttalere kan plasseres langs vegg markert med grønn.

Jeg opplever at det er mye ekko/klang i rommet og lurer på hvilke tiltak med høy WAF jeg kan gjøre med dette. Taket er kledd med gips, men jeg lurer på å lage til en spilehimling med duk bak, noen tanker om dette har positiv effekt? Ellers forslag til tiltak på vegger? På gulvet er det vel stort sett tepper som funker ;D
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.456
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Lydogakustikk.no har forskjellige løsninger som ikke gjør seg bort i stuer.

Takabsorbent eller akustiske takpaneler vil gjøre mye, bredbåndet absorbent vil være gull i forhold til selvlagde 5cm glava-greier.

Dette med akustikk er kompliserte greier og krever tid, lyst og energi for å finne ut av på en tilstrekkelig måte. Derfor anbefaler jeg å leie inn proffe folk til å måle og komme med tips/konkrete løsninger basert på målingene. Lydogakustikk (Orso her på sentralen) hører til i Bergen og tilbyr dette.

Skal man få dette til på første forsøk er det absolutt den beste/enkleste måten å gjøre det på. Krever du høy waf er det tilnærmet den eneste måten å gjøre det på ;)
 
Topp Bunn