Individuell DSP?

W.Sand

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2012
Innlegg
3.025
Antall liker
4.383
Sted
moelv
Torget vurderinger
2
Indiego promoterer Aumeo, en EQ for hodetelefoner tilpasset det individuelle øres følsomhet i de forskjellige frekvenser.
Dette burde være enkelt å overføre til hjemmestereo & høyttaleranlegg nå som de forskjellige EQ- og DSP-løsninger florerer. Vanlig er at en idealkurve skal matche rom og lytteplass basert på hva mikrofonen " hører". Greit, men hva om ditt eget øre behøver kompensasjon i et frekvensområde?
Dette er jo ikke ukjent fra Audiologien, men hvordan forene idealkurve, rom, lytteplass og øre? ( objektivt).
Utstyret finnes jo, men hvilken prosedyre er mest hensiktsmessig mht gjennomførbarhet?
 

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
For hørselshemmede var det et stort fremskritt da avansert signalprosessering ble implementert i høreapparater. Avvik ift. hørekurven kunne balanseres ut mye bedre enn tidligere. For hørselshemmede oppfattes en slik korreksjon som naturlig over tid når de er avhengig av sine hjelpemidler.

Jeg anser meg selv til å ha normalt god hørsel, altså innenfor et normalt avvik fra idealet. Selv om min hørsel skulle avvike fra en annens så vil jeg allikevel ha samme naturlige oppfatning av en lyd. Mulig det er lyder jeg ikke hører vs. den andre, eller at min hørsel er mer sensitiv i et område. Like fullt vil jeg oppleve min hørsel som naturlig. F.eks. vil jeg når jeg hører en gitar på konsert, i stuen osv. oppleve gitaren som helt naturlig.

Jeg er mer enn skeptisk til at en DSP skal kompensere for mitt avvik hver gang jeg skal høre musikk over mitt anlegg. Altså skal DSP-en korrigere den gitaren som jeg en gang oppfattet som naturlig til noe som er "rett" og det kun i en gitt setting - i mitt eget anlegg (og kun for meg). Jeg er redd en slik løsning kun vil bidra til at anlegget mitt låter mer ubalansert enn uten, nettopp fordi jeg er vant til at det låter annerledes.

For noen hørselshemmede kan den boksen sikkert være fin og det ser også ut til for meg at systemet i hovedsak er rettet mot personer med mildere hørselstap.
 

Class

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2009
Innlegg
2.763
Antall liker
496
Sted
Vestfold
Torget vurderinger
7
Jeg tror ikke dette er mulig å gjennomføre -objektivt.
Bare det å måle ørets 'frekvensgang' lar seg jo ikke gjøre, og da klapper det hele sammen.

Finn en DSP løsning som er transparent og tilpass kurven etter egen smak.
Det vil uansett aldri låte likt som det mikrofonene hørte i opptaksøyeblikket så skru til du liker lyden, så kan du lagre forskjellige innstillinger.
 
Topp Bunn