Lyddemping med granitt-stein

U

Utgatt24668

Gjest
Jeg tenker å lydisolere bassen i høyttalerne for 1) å bedre bassen i rommet ved å beholde mer av den i rommet og 2) unngå at min stakkars nabo skal få bassen i hodet. Jeg har to aktive subber som jobber på 200W klasse D i høyttalerne.

Min plan er å legge på noen granittblokker/steiner med dempematte fra Biltema under steinen + dempeføtter (SD Sonic) ned mot parketten. Høyttalerne veier ca 27 kg hver. Jeg planlegger med å ha granitt-steiner på omtrent 22 Kg pr høyttaler men har hørt at det er en fordel om steinene veier en del mer enn høyttaleren. Med 40x50 cm får jeg ca 25 kg med 4 cm høyde, men er redd for at jeg muligens må ha en høyere stein som er tyngere for å få ønsket effekt for å stoppe alle vibreringer (steinen bør muligens være markant tynger enn høyttaleren for å stoppe mest mulig lyd)

Har noen erfaringer med vekt og størrelse av stein vs. høyttaler - eller med stein under høyttaler overhodet lydmessig? Jeg har p.t. dempematter fra Biltema som allerede har hjulpet en god del siden de sto på parketten med spikes (og beskyttende underlag for parketten).
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.701
Antall liker
7.945
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Eg prøvde meg ein gong med steindemping av Genesis 8300F-høgtalarane. Dette er relativt små høgtalarar (jaja). Eg fann ut at det ikkje var heilt optimale tilhøve når eg spelte høgt, sjølv ikkje med spikes rett i golvet. Så eg tok av topplata (ei pynteplate), og brukte denne som mal for å lage ei skikkeleg tjukk plate i kleberstein (granitt resonnerar, men kleber er steindaudt) Denne vart liggande på toppen av høgtalarane. Eg fekk ei oppstramming av bassen. Seinare oppnådde eg ein ganske lik effekt ved bruk av Soundcare. Og i dag, med 85 kgs høgtalarar, gidd eg ikkje prøve noko som helst...
Eg trur at vekt plassert på toppen av høgtalarane har dempande effekt. Opplegget du skisserar vil vel føre til at høgtalaresonnansane går føre seg udempa på toppen av platene, men du vil truleg få unna ein del feedbacktendensar om du brukar vinyl og/eller rør.
Dette er berre teoretiske tankar. For å vite kva som verkar, må du nesten prøve.
 
S

Syncrolux

Gjest
Det mest effektive er å prøve å avkoble høyttaleren mest mulig - dvs mykest mulig fjæring mot underlaget eller henge de opp i snorer fra taket, som en pendel. Avfjæringen må ha så lav egenresonans som mulig, helst ned i 1Hz området. Det må duve som en båt på vannet.
 

vidarje

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.10.2009
Innlegg
5.392
Antall liker
3.575
Sted
Rasta
Torget vurderinger
1
Jeg prøvde dette for noen år siden under hyllen til platespilleren min, men da "sugde" slangen seg fast. Dette gjorde at det ble ganske stivt og ikke så flytende som jeg ønsket. Heldigvis løste det seg ved å legge ett lite rør på toppen av slangen slik at luften i sentrum fikk slippe ut. Bare et tips, hvis det ikke "flyter" som forventet.

Vidar
 

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.856
Antall liker
10.690
Torget vurderinger
10
Har dere noen alternative forslag til hva jeg kan ha under dipolene mine?
 
U

Utgatt24668

Gjest
Apropos biltema - jeg kjøpte en lydempende matte der som en midlertidig løsning. Det vibrer ikke lengre i CD hyllene og i annet krimkrams som står på stuen - så en liten og tynn sak på 1 cm hjelper allerede bra mot bass. De koster 50 NOk pr stk så det er ikke akkurat en stor investering.
 

Trane

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2003
Innlegg
8.166
Antall liker
6.853
Torget vurderinger
4
Dekkslangen er i grunn heimesløyd av den gamle Seismic Sink fra Townshead Audio, rett og slett en plattform med en slange inni:

Townshend1.jpg


Etter hva jeg husker hadde de forskjellige versjoner til forskjellig vekt. Mange eksperimenterte også med dekktrykket.
Gjennom tidene har det også vært mange forskjellige sandkasseløsninger.

Townshead har noen greier de kaller Seismic Isolation Bars nettopp til formålet du beskriver.
Seismic-bars-speaker-isolation.jpg


Uansett hva du går for har Syncrolux et viktig poeng når han nevner egenresonans. Det er viktig å være klar over hva man faktisk ønsker å dempe. Jo lavere frekvenser jo kraftigere tiltak må til. Når det gjelder granitten klarer jeg ikke å se hvilken nytten den skal gjøre. Den har jo ingen dempende egenskap. Den kan rett nok fungere som et avkoplende element, men husk samtidig at dersom den først vibrerer tross sin masse så vil den være desto vanskeligere å dempe, nettopp pga. sin masse. Å kontrollere vibrasjoner "by sheer mass" kan være å løpe inn i andre problemer.
 

emotikon

Æresmedlem
Ble medlem
24.10.2004
Innlegg
12.505
Antall liker
2.944
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Jeg bruker SD Sonic, tilpasset vekt, under to stk bassystemer. plassert rett under "beina" på kassene.
Disse funker så godt at naboen sover godt i soverommet, som ligger på skrått under oppsettet, i naboleiligheten.
 
S

Syncrolux

Gjest
Jeg har testa slanger under. Det som gir lavest egenresonans er en enkelt slange, men det er mildt sagt vanskelig å få høyttaleren til å stå rett, så derfor gikk jeg over til fire mindre slanger - en i hvert hjørne.
 
S

Syncrolux

Gjest
Jeg har også sånne SD dempeklosser i et mindre kritisk oppsett. De fungerer bra de også, og langt enklere å ha med å gjøre enn slanger.
 
U

Utgatt24668

Gjest
Jeg bruker SD Sonic, tilpasset vekt, under to stk bassystemer. plassert rett under "beina" på kassene.
Disse funker så godt at naboen sover godt i soverommet, som ligger på skrått under oppsettet, i naboleiligheten.
SD Sonic er bestilt. Jeg tenker å bruke dem under Granittsteinen. Spørsmålet er om det er "overkill" eller nødvendig å ha støydempende plate mellom granittstein og SD Soinc? Eller er SD soinc såpass gode at de kan settes rett på steinen (jeg har bestilt riktig pute i forhold til totaltvekt: høyttaler + stein).
 
S

Syncrolux

Gjest
Det du kan gjøre er å først sette steinen på SD knottene. Og så høyttaleren på steinen med et sett til med SD. Da får du et andre ordens mekanisk filter, som totalt gir mer demping, primært ved høyere frekvenser. Trikset er å få vekten til å passe med fjæringen i knottene slik at resonansfrekvensen blir så lav som mulig.
 

W.Sand

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2012
Innlegg
3.025
Antall liker
4.383
Sted
moelv
Torget vurderinger
2
EgenfrekvensFo=(1/(2pi))*((k/m)^2)k= fjærkonstant
Tilnærming:Fo=16/((s)^2)S= sammentrykning i mm når den er belastet med m kg.
s=4
Fo=1,00
 
Topp Bunn