Oppgradering av stue. HT i frontvegg og demping i bakvegg

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.963
    Antall liker
    7.007
    Sted
    Kongsberg
    Jeg har revet av alle plater på veggen i stua for å erstatte disse med Arbor MDF ferdigmalte plater. Så nå er det bare stenderverket som står igjen.
    Det blir en innfelling i veggen (hylle) der TV'en skal monteres slik at skjermen flukter med veggen. Jeg skal ha 5 cm åpning over og under TV'en for lufting. (Sony 46" på 240W..) På begge sider av TV'en skal jeg lage innfelte høyttalere. Det vil også bli to 10" XLS basser i trykkammer inne i veggen. Alt av TV-bokser og forsterkere skal stå på gjesterommet bak TV'en. Fjernkontrollerte enheter styres via en IR-repeater som går gjennom veggen.
    Jeg har ikke bestemt meg for hvilken konfigurasjon jeg skal ha på mellomtone og diskant enda men Seas sin Excel coax-element ser fristende ut. Klarer den å spille høyt nok mon tro?

    Men det jeg lurer litt på nå er hva jeg skal gjøre på bakveggen. Det er 4,1 meter fra frontvegg til bakvegg og jeg vil tro at jeg vil få et problem ved (344/4,1)/2= 42Hz. Dette er en halv bølgelenge. Bør jeg montere Arbor-platene slik at de fungerer som en bassfelle ved den første noden?
    I så fall bør denne ha dimensjonene 1 x 4 meter og med 25 cm dybde. Jeg må da lime sammen platene og lage et lufttett rom på 25 cm bak med isolasjon inni.
    Her er kalkulatoren: http://www.mh-audio.nl/Helmholtzabs...71&w=59.62&pw=238.46&area1=1.42#PanelAbsorber
    Er det noen som har erfaringer med dette?
    Hva med tuningen av disse bassfellene. Stemmer teori og praksis?
    Kanskje jeg burde måle rommet først før jeg setter i gang?
     

    Nordenstam

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    17.05.2010
    Innlegg
    196
    Antall liker
    3
    Mål først!

    Teorien for refleksjon bølger forutsetter 100% reflektive flater. Teorien stemmer ofte godt overens med virkeligheten, men om du vil gå på jakt etter en spesifik frekvens er det best å måle før du bestemmer deg for demperens frekvens.

    Helmholtzer har den egenskapen at de er rimelig store objekter. Dette vil i seg selv endre responsen i rommet når fellen har blitt installert. En viss form for mulighet til å justere frekvens deretter kan lønne seg. Båndbredden på dempingen går ned når det installeres dempemateriale inni resonatoren og dette vil hjelpe til å unngå problemer med alt for spesifik tuning som bommer litt. Til gjengjeld blir det mindre demping på den aktuelle frekvensen. Normalt trengs det en rekke spesifike dempere for å få tatt unna de store problemenE i bunn.

    En slik felle vil også gjøre underverker for stående bølger i rommet! Kanskje først og fremst der du vil merke forskjell.
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.963
    Antall liker
    7.007
    Sted
    Kongsberg
    Nå har jeg målt og kommet frem til at den delen av stua som skal brukes til musikk og TV, faktisk har de problemene som man i teorien skulle tro. Det er nøyaktig 4,37 meter mellom veggene og nodene ligger dermed også på 344/4,37= 78,7Hz og på halvparten (39,4Hz).
    Her er et par bilder av responsen på et par forskjellige steder med ingenting på veggene målt med HOLMImpulse. Man kan se at jeg har problemer rundt 40 og 80 Hz.



    Jeg har problemer ved nær sagt alle andre bassfrekvenser også (avhengig av bassposisjon og micposisjon) men 40 og 80 Hz går igjen nesten over alt. Det vil med andre ord si at panelene bør være tunet til disse skulle man tro...

    Jeg har også gjort noen MLS målinger med Sample Champion. Der kan man også se waterfall informasjon. Der er nodene meget tydelige noe som også indikerer at disse er viktigst å bli kvitt.


    Problemet nå er at jeg er usikker på tuningen til panelene. I følge anvisninger på soundonsound.com så er det vanlig at resonansfrekvensen kan synke med inntil 50% når man bruker dempemateriale bak panelene. Vil det si at jeg må tune til 80 Hz for å få demping ved 40Hz ???
    Videre så sier de at med dempemateriale så er panelene effektive en oktav over og under resonansfrekvensen.
    http://www.soundonsound.com/sos/aug98/articles/practicalacoustic.html

    Jeg har googlet en del rundt dette temaet og har ikke funnet noen gode svar. Bare henvisninger til formelen: Res.frekv= 60*SQRT(M*D) der M= masse per m2 og D = dybde i meter.
    Ingenting spesifikke prosjekter med spesifikke mengder fyll og målinger har jeg funnet heller..

    Jeg har dermed dratt den konklusjonen at siden panelene har så bredt arbeidsområde (pluss, minus en oktav) og at tuningen er sterkt avhengig av hvor mye fyll man har bak, så er det egentlig bare å lage et par paneler med litt passe ulik tuning så blir det bra. :p

    I morgen begynner konstruksjonen og jeg skal poste alle målinger før og etter panelene er på plass.
    Oppfordrer samtidig andre til å gjøre det samme så kanskje vi kan få en "erfaringsdatabase" etterhvert.
     

    Vedlegg

    Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.278
    Antall liker
    2.521
    Torget vurderinger
    1
    Hei Armand er det slik at du ikke har plassert anlegg eller lytteposisjon?

    Hvilken av målingene er foretatt nærmest ss og har du frekvensrespons og vannfall fra samme posisjon?

    Utav de målingene som du har postet ser det ikke ut som du har mest problemer i tid, den lengste ryggen har falt med ca 30dB på 226ms og resten av bassen er borte på 110ms. Er alt kalibrert og hvor høyt er støygulvet?

    For meg ser det ut som frekvensresponsen bør få mest oppmerksomhet og der gir plassering absolutt størst utslag, hva som glir ut i tid vil også endre seg med plasseringen.

    Jeg ville fått ting på sin ”rette” plass før jeg startet med de største tiltakene.

    Her er et vannfall fra et rom med støygulv på ca40dB og man ser klart at de fleste frekvenser lever alt for lenge her.
     

    Vedlegg

    ArtDeco

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    21.08.2003
    Innlegg
    889
    Antall liker
    58
    Sted
    Modum
    Interessant prosjekt, og lærerikt for en nybegynner innen akustikktiltak. Håper på mange bilder og flere gode forklaringer, jeg skjønte plutselig hva som er feil med rommet mitt. :)
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.963
    Antall liker
    7.007
    Sted
    Kongsberg
    Ingenting er kalibrert. Jeg har bare lagt opp til relative før/etter målinger dessverre. I tillegg til dette er suben jeg bruker for å generere basstoner en liten 8" bilsub med fallende frekvensrespons under 70 Hz.
    Jeg kompensert for denne fallende tendensen i HOLMImpulse plottene men ikke i waterfall-plottene. Dermed har nok 40Hz noden noe lenger levetid enn det waterfall-plottet indikerer..

    Men jeg har mange på målinger på faste punkter i rommet så det vil bli lett å finne effekten panelene har ved å måle på de samme punktene ved samme nivå etterpå.

    Når det gjelder lytteposisjon så kommer nok dette til å være ganske nærme bakveggen av praktiske (les:konas) hensyn.
    Høyttalerene vil bli flush-montert på frontveggen ved siden av TV. (Det blir nok en enkel 2-veis i en kasse i veggen)
    Jeg har tenkt å ha 4 stk 12" subber integrert i kasser i frontveggen. Disse har jeg tenkt å plassere slik at gjennomsnittet av dem vil gi flatest mulig respons. (Kanskje jeg ender opp bare med 2 også)

    Nei, nå må jeg sage. Skal poste fler bilder senere.
     
    Y

    ymir

    Gjest
    hei

    Har bygget fire helmholtz resonatorer,hvorav den siste ble svært så effektiv.Kunne nå tenkt å prøve meg på panel resonator.Den største jobben er da å innhente data på div. aktuelle paneler.Det er da anntall Kg. pr. m2 som er viktig.Aktuelle paneler vil muligens vere MDF,HDF,kryssfiner furu/bjerk 1`st sortering div.spon etc.

    Muligens det er noen audiophile byggmestre her på sentralen som har tilgang på slike data?

    Er så heldig å ha en kone som skjønner at en mann må ha en hobby for å trives :) ,så her er det vist ingen grenser på hva som er akseptabelt ;D
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.963
    Antall liker
    7.007
    Sted
    Kongsberg
    Første dempepanel som skal stå på bakvegg er ferdig og målt.
    Hele dempepanelet er bygget som en del av veggen og baksiden er dermed veggen til naborommet. Alt er limt og fuget meg 6 store tuber PU-lim og TEC-7 så det skal være potte tett. Selve frontplaten er skrudd langs kanten over en 5mm gummilist slik at den kan fjernes igjen
    Panelet er 118 cm bredt, 235 cm høyt og har en dybde på 17 cm. I følge teorien skulle dette gi en resonansfrekvens på 51Hz.
    Jeg var svært nyskjerrig på om teoretisk og målt frekvens stemte overens, og har derfor ikke fylt panelresonatoren med rockwool enda. Resonnansfrekvensen endrer seg visstnok når man fyller opp med dempemateriale.
    Jeg bruker et ACH-01-03 akselerometer for å måle panelets vibrasjoner. Dette er koblet til en Behringer mikrofonforsterker som igjen er koblet til et M-Audio Audiophile lydkort.
    For å måle panelet bruker jeg HOLMImpulse som genererer og tar opp sinus-sweep samtidig.
    De første målingene forvirret meg litt fordi det var så store forskjeller runt om på panelet. Jeg fant etterhvert ut at dette er nok normalt. For å få et mest mulig riktig respons for hele panelet valgte jeg derfor å ta 11 målinger rundt omkring på tilfeldige steder bortsett fra helt ut mot kanten på panelet. Disse målingene har jeg deretter addert sammen for å lage en totalrespons. Målingene er også korrigert for ulineær frekvensrespons fra bassen.

    Som man kan se så stemmer det ikke verst fra den teoretiske 51Hz. Senterfrekvensen ser ut til å være rundt 42Hz. 42Hz.. bjellene ringer.. var ikke det noden i rommet mitt??
    Så spørsmålet er nå: Skyldes peaken vi ser rundt 42Hz at panelet er tunet til den frekvensen, eller er det fordi rommet spiller med på denne frekvensen og rister i gang panelet..
    Og hva med peakene vi ser på 27, 77 og 95 Hz. De er jo like store.. Er panelet egentlig tunet på 27 Hz??
    Kan ikke akkurat ta med meg panelet ut på verandaen heller...

    Noen som har forslag til hvordan jeg skal finne ut hva som skjer?
     

    Vedlegg

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.963
    Antall liker
    7.007
    Sted
    Kongsberg
    Nå har jeg gjort en waterfallmåling på eksakt samme posisjon som FØR bassfellen. Bassen står også på eksakt samme posisjon.
    Resultatet er oppløftende. :D
    Man ser at frekvenspeakene 45 og delvis 55 Hz (overgang gult til grønt) er borte og at dette frekvensområdet nå dør fortere enn tidligere. 8)


    Man ser også at jeg har en jobb å gjøre med den store peaken på ca 70Hz. Neste absorber blir tunet for å "ta" denne!!
    Stay tuned.. ;D .
     

    Vedlegg

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.963
    Antall liker
    7.007
    Sted
    Kongsberg
    Sånn. Da er de tre bassfellene ferdige. En beregnet til 48Hz, en beregnet til 70Hz og en beregnet til 80Hz.
    At panelene vibrerer og herjer på mange andre frekvenser også kommer jeg tilbake til an annen gang..
    Jeg har en hel haug med målinger av rommet før og etter basspanelene men jeg skal ta med bare ta et eksempel her. Dette er målinger som er tatt mellom basspanel 2 og 3 som er beregnet til 70 og 80 Hz.. Mic'en er 62cm foran panelene og 95cm fra gulvet. Bassen står på samme posisjon før og etter at panelene ble bygget.

    Tomt rom:


    Etter 3 basspanel.


    Som man kan se så er det forskjell. Fjell og daler går fra forskjeller på pluss/minus 14 dB ned til 7dB. Dette er vel å merke under 90Hz. Over 90 Hz så kan det faktisk se ut som problemet har blitt noe verre :eek: :eek:
    Selv om suck-out'en ved 135 Hz ser ut til å ha blitt borte.
    Spesielt problemet med dip'en ved 97Hz fanget interesse da dette er en frekvens som går igjen når jeg måler panel 3 med akselerometeret..
    Se bilde her:


    Se på fasedreiningen rundt 97 Hz! Det kan faktisk se ut som panelet spiller i motfase ved denne frekvensen..
    Er det noen som har en god forklaring??

    Ellers så ble veggen riktig så fin. Og kona har ikke noe i mot å ha 3 store bassfeller på nesten 9 kvadratmeter i stua ;D ;D


    Her er et par bilder halvveis i prosessen:
     

    Vedlegg

    Anonym

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    11.403
    Antall liker
    1.137
    Torget vurderinger
    4
    Du går tydeligvis ordentlig til verks, tøft prosjekt.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn