Live sammlignet med høyttalere

Kvålsvoll

Bransjeaktør
Ble medlem
22.07.2010
Innlegg
1.601
Antall liker
1.696
Sted
Ålesund, Norge
Liveopptak sammenlignet med et "hi-end" oppsett.

Siden dette er et slags reklameinnslag, så kan en undre seg hvorfor de ikke har gjort lyden på hi-end avspillingen mere lik live.
På den annen side så er forskjellene ganske sammenfallende med hva en kan anta ville blitt resultatet her - høyttalerene har for liten kapasitet i forhold til oppgaven i et så stort lokale.

Spill av på ditt eget system, hvordan oppleves forskjellen? Like bra, evt like dårlig?


 

Henrik Salvesen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.04.2011
Innlegg
189
Antall liker
37
Regner det har å gjøre med spredningsmønsteret, samt at instrumentene er mono, mens over annlegget så blir det en del kamfilter effekt ettersom det er to kilder.

Perkusjons instrumentene radierer også lyd med forskjellig timbralt innhold i ulike retninger, refleksjonene i rommet bidrar til å utfylle instrumentlyden.

Mikrofonene plassert nær instrumentene plukker opp klangkarakteren som blir spredt i den retningen, så i motsetning til med et virkerlig instrument så vil refleksjonene fra sidevegg kun være en kopi av direktelyd når det blir spilt fra et anlegg, en kopi av direktelyden med et lowpass filter som følge av spredningsmønsteret fra høyttalerene.

Trolig låt det mye bedre live med naturlig hode skygge effekt e.t.c, det vi hører er på en måte endret to ganger.

Utfra det jeg har forstått så er det langt vanligere å absorbere bak utøverene på scenen med engang det blir fremført musikk med PA.

Angående live opptak uten i store rom uten med masse refleksjoner, her er Monk i Norge og Danmark 1966, temmelig sikker på at det ikke er noen form for PA:
https://www.youtube.com/watch?v=H8kHfxWllxE

Studio opptaket fra Danmark som begynner etter 33min låter veldig bra med feit trommelyd, solo overhead
på god avstand, veldig stor takhøyde i rommet, regner med det er en omni mic (har ikke proximity effect, ofte fyldigere bass/nedre mellomtone på avstand).

Ikke at det er den eneste måten å ta opp et instrument , flere mikrofoner plassert mye nærmere kan også låte vanvittig bra gjort på en god måte.
 
Sist redigert:
Topp Bunn