Objektiv syn på tonearmen...

Groove

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
347
Antall liker
144
Jeg ønsker ikke en synsningstråd, som de kabeltråde der er her i massevis. Men tværtimod en objektiv snak om tonearme til pladespillere.

Den skal selvfølgelig passe til PU og pladespillerværk (teknisk). Men derudover, hvad gør så en tonearm god eller bedre en andre arme? Rent performance mæssigt. Ikke lettere at justere eller lettere at skift PU på.


Kan den få en PU til at spore bedre? Hvordan afgøres dette?
Færre resonanser? Målinger?
Andet?

Håber på en god objektiv tone :)
 

lille hiawata

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.03.2008
Innlegg
4.330
Antall liker
2.564
Sted
Harstad
Torget vurderinger
1
Stramme armlager,enkle justeringer og selvsagt perfekt match med pu. En god arm behøver ikke koste 100k.
 

lille hiawata

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.03.2008
Innlegg
4.330
Antall liker
2.564
Sted
Harstad
Torget vurderinger
1
Jeg sa ikke at den sporer bedre. de fleste mc pups har godt av stramme lagre. En av de bedre armer ift pris er Rega RB 2000. Koster under 20000 og jeg mener den er et meget godt kjøp.Ikke den enkleste å justere høyden på , men kommer du i mål der blir det meget bra. Du må smimse armen i 2 mm step. Jeg har den selv.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.152
Antall liker
4.312
Torget vurderinger
1
En tonearms oppgave er i prinsippet ganske enkel : å holde pickupen i et fast geometrisk forhold til platerillene slik at nåla er i det punktet der nålefanen tangerer midtpunktet i rilla. Alle forhold ved tonearmen som er forstyrrende for oppgaven er potensielle problemer. Typiske utfordringer er bl.a.:

1) Vinkel/sporingsfeil (HTA, VTA og Azimuth). Det ideelle er en tangentialarm men det har sine praktiske utfordringer (bla potensielt stor forskjell mellom horisontal og vertikal bevegelig masse, jf. neste pkt 2#1). Tilsvarende lange radialarmer er bedre enn korte, men så er det noen praktiske omstendigheter mht monteringen av armen i en gjengs platespiller og lengden på armen vs resonanser i armen (jf. neste pkt 2#2). Geometrien mellom armens lager og planet til platene er heller ikke helt uviktig når en spiller av plater som er bulkete.

2) Resonanser. Det er to viktige #1 den klassiske resonansen for masse fjærsystemet tonearm/PU, og #2 resonansen i selve armen siden armen ikke er uendelig stiv eller uendelig dempet, se f.eks. målinger av dette i HiFiNews. #2 resonansen gir en farging av reproduksjonen av musikkhermetikken. Hvordan denne fargingen låter avhenger nivå og struktur på disse resonansene (ift kildematerialet) som igjen avhenger av bla. armens konstruksjon (f.eks. lengde, konisk eller rett rør, diameteren på røret etc.) og materialer.

3) Konflikten mellom bevegelsesfrihet i lagrene og «fast» geometri. Lagrene er ideelt sett uten friksjon, men skal samtidig være være så stive at de ikke «klaprer», eller enda verre gir en ustabil geometri. Friksjon i lagrene gjør at «motoren» til PU ikke står i senter når puen prøver å bevege seg etter bulkete og eller eksentriske plater, og kan være en kilde til forvrenging.

Foruten selve tonearmens konstruksjon er det også viktig at armen er montert slik at den har et fast/stabilt og «resonansfritt» forhold til leiet på platetallerkenen. («resonansfritt» i hermetegn siden det er en umulighet). Rega er ganske flittige til å profilere seg på dette, og det taler i mot å montere tonearmen på en frittstående base/pilar ved siden av platespilleren

mvh
KJ
 
Sist redigert:

Groove

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
347
Antall liker
144
Tak for en flot gennemgang KJ, men jeg efterlyser nogle mere kontrete objektive ting....

Kan en tonearm få en given PU til at spore bedre/dårligere end en anden?
Hvilken renonansniveauer snakker vi om? -50dB, -80dB?


Eller kan man ikke det? Ender det hele med: "Jeg syntes det her lyder lidt bedre"...?
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.152
Antall liker
4.312
Torget vurderinger
1
^ Det ser ut som en unipivot arm med før høyt tyngde punkt. Tipper at de fingerskruene legger til noen gram som ligger for høyt ift lagerpunktet til armen.

mvh
KJ
 

WayAhead

Æresmedlem
Ble medlem
27.12.2017
Innlegg
14.625
Antall liker
3.439
Sted
Sky No Limit....
Torget vurderinger
0
Hvis fyren har akseptert Googlefaenskapen sin automatiske bildestabilisering kan det se ut som ting i bevegelse er laget av gummi

Vet ikke om posteren av dette klippet har fjernet denne funksjonen men ca 2/3 ute i klippet så det ut som motorene var laget av gummi. Litt vanskelig å se på mobil.



 
Topp Bunn