Forvrengning/distortion på en kanal ved mye bass

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Brummund

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    19.11.2007
    Innlegg
    450
    Antall liker
    284
    Sted
    Fredrikstad
    Hei,

    på The XXs debutalbum er det et spor med mye bass, "Islands." Når jeg spiller dette sporet og dypbassen slår til skurrer det i venstre kanal. Bytter jeg om på kablene flytter skurringen seg. Det er også generelt mer støy i denne kanalen. Dette albumet er det som gir klarest utslag, men merker det også på andre innspillinger med mye bass.

    Spiller er Clearaudio Concept med Concept MC-stift.

    Noen som har en idé om hva dette kan skyldes? Noe jeg bør se etter?
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Forvrengningsfenomener i en kanal, som oppstår kun ved høy amplitde (eller tiltar med økende amplitude) kan skyldes feiljustert bias/antiskate.

    I ditt tilfelle hvor problemene bytter side, så er det nok ikke her problemet oppstår. I og med at du bytter om side etter platespilleren/pickupen, så må problemet oppstå et eller annet sted lenger ned i kjeden. Jeg tipper det enten er et eller annet galt med RIAA-forsterkeren eller i kablene, eller noe i forhold til jording. Dersom det er mulig ville jeg testet med andre kabler for å høre om det eliminerer problemet. Hvis det er mulig ville jeg deretter testet alternativer i forhold til jordforbindelse mellom platespiller/arm og RIAA. Koble opp hvis du ikke har, koble fra hvis du har. Hvis kablene er faste ville jeg koblet fra pickup og målt med multimeter om det er noen forskjeller mellom kablene i høyre og venstre kanal (ikke mål motstand i kablene med pickup eller RIAA montert).

    Hvis problemet ikke forsvinner, ville jeg forsøkt å låne en annen RIAA. Ligger det her, kan den trenge service.

    OBS! Edit:

    Unnskyld. Total og fullstendig logisk kortslutning fra min side. :p

    Det blir selvsagt motsatt. Bytter det side, så ligger problemet selvsagt før der du bytter side. Sjekk antiskate.
     
    Sist redigert av en moderator:

    ragwo

    Mud-fi freak
    Ble medlem
    02.05.2007
    Innlegg
    6.769
    Antall liker
    14.563
    Sted
    Bodø
    Torget vurderinger
    42
    Har du sjekket at azimuth er korrekt?
    Når du skriver at skurringen flytter seg når du bytter om på høyre og venstre kanal, har du byttet om før eller etter riaaen?

    Edit: Kunne du spesifisert hvor du har byttet om kablene? Har du gjort det på selve pickupen?
     
    Sist redigert:

    Brummund

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    19.11.2007
    Innlegg
    450
    Antall liker
    284
    Sted
    Fredrikstad
    Hei og takk for svar!

    I ettertid ser jeg at det var litt ullent forklart. Det jeg mente er at når jeg bytter om høyre/venstre kabel fra spiller inn til RIAA, så bytter også distortion kanal. Andre lydkilder har ikke dette problemet, så jeg tror årsaken ligger i platespiller/stift et sted.

    (Har ikke rørt noe på pickup.)

    Jeg skal sjekke anti-skate. Det er litt begrenset med innstillingsmuligheter på Concepten, jeg skal se om jeg finner en manual for når man bytter pickup et sted, tipper den har mer forklaringer enn den medfølgende manualen.
     

    ragwo

    Mud-fi freak
    Ble medlem
    02.05.2007
    Innlegg
    6.769
    Antall liker
    14.563
    Sted
    Bodø
    Torget vurderinger
    42
    Det kan høres ut som om du har rett i dine antakelser. Hvis du får justert anti-skate og azimuth blir du sannsynligvis kvitt problemet så lenge det ikke er snakk om fabrikasjonsfeil.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Kommer forresten på en ting til som du kan ha i bakhodet. Designet av 'armlageret' med snor på undersiden og magnetisk tiltrekning fra oversiden gjør at du må måle nåltrykket i korrekt høyde. Når man løfter pickupen opp vil man spenne undersiden med tråden frem samtidig som man spenner oversiden med magneten tilbake. Jeg tror ganske sikkert at dette gir høyere nåltrykk med høyere headshell. Når man setter pickupen ned på plata, så blir nåltrykket lavere enn det man har målt et par-tre millimeter over. For lavt nåltrykk vil som regel gi dårligere sporingsevne for begge kanaler, om man i tillegg har feiljustert antiskate vil problemene først vise seg i den ene kanalen.

    Jeg tror ikke azimuth er problemet. Det viser seg først og fremst i kanalseparasjon, og dårligere perspektivegenskaper. Ikke at det skader å sjekke, for all del.

    highend2009_clearaudio_7_web.jpg
     

    Brummund

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    19.11.2007
    Innlegg
    450
    Antall liker
    284
    Sted
    Fredrikstad
    Hei, beklager treg oppfølging på egen tråd, men jeg har endelig tid og ro til å kose meg med vinylen igjen. :)

    Jeg har fått en vekt til å måle stifttrykket med, men jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønte beskrivelsen til Zomby over.

    Bør jeg legge vekten opp på noe for å få korrekt høyde? Vekten er denne:
    Pro-Ject Audio Systems

    Stift er Concept MC med anbefalt trykk på 2.0g (+/- 0.2g)

    Problemet er ytterst hørbart på side B på röyksopps "Enivatable end" og såpass merkbart at jeg byttet skiva i butikken en gang, men uten forbedring,
     
    Sist redigert:

    Brummund

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    19.11.2007
    Innlegg
    450
    Antall liker
    284
    Sted
    Fredrikstad
    Har prøvd med VTF opp til 3.0g, uten at har noe å si. Uff :-(

    Noen som kan anbefale en butikk i Osloområdet som kan justere platespillere?
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Tok et par bilder for å illustrere plassering av vekta ved siden av tallerkenen. Helt kjapt improvisert, men regner med at prinsippet kommer fram. Overflata på vekta i samme høyde som en plate. Jeg har ikke behov for den klossen jeg laget til min VPI som hadde samme problemet som Clearaudio, om enn av litt andre grunner. Derfor improvisert ved hjelp av ting jeg fant liggende rett i nærheten.

    DSCN8252.JPG

    DSCN8250.JPG


    Kommer tilbake med en liten illustrasjon til etterhvert.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Her:

    Uten navn.png


    Hvis man ser for seg armen i svart med nøytral VTA/armrøret i vater. Magnetene markert med rødt. Så ser man for seg armen med pickupenden hevet i grått. Da ser man at tråden nedenfra til undersiden av armen presses fremover og at magneten i overkant av armen presses bakover. De mørkerøde pilene markerer kreftene som virker tilbake til utgangspunktet/nøytral stilling (svart). Disse kreftene virker sammen og gir økt nåltrykk som vist med pil ned i venstre ende av tegningen.

    Hvis man setter nåltrykksvekta på toppen av tallerkenen vil armen bli posisjonert som i grått, og få et høyere nåltrykk. Etterpå fjerner man vekta og setter pickupen rillene, armen får da nøytral posisjon som vist i svart. Nåltrykket vil da være lavere enn det man målte seg fram til.
     
    Sist redigert av en moderator:
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Ellers tror jeg muligens du sliter med feil antiskate/bias. Dette er en kompensasjon for at friksjonskreftene som virker på nåla gir et høyere nåltrykk mot sporet som inneholder den ene kanalen.

    Jeg er faktisk litt usikker på om Clearaudio har antiskate i det hele tatt. På bildet ser jeg ingen tegn til det. VPI hadde ikke i starten, men etter å ha blitt kritisert for dette av Michael Fremer tok de affære og laget en mekanisme som nå er standard.

    Det trenger heller ikke å være problemet, men det er definitivt verdt å sjekke ut.
     

    Brummund

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    19.11.2007
    Innlegg
    450
    Antall liker
    284
    Sted
    Fredrikstad
    Tusen takk, Zomby! Det er jo nesten rørende hvor mye jobb du legger ned her med tegninger og bilde. Veldig takknemlig! Jeg skal ta en ny målesesjon i kveld, og se om det blir bedre da. Tidligere har jeg kun lagt vekten på tallerkenen og satset på at basen var ca på høyde med en vinylplate.

    Spilleren har anti-skate, men det må justeres under platespilleren (ved å vri på et hjul i basen til armen.) Jeg har prøvd litt finjusteringer der, men skal prøve grovere utslag på denne.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Bare hyggelig, Brummund. Jeg brenner litt for akkurat den typen kunnskap innenfor hifi. Reelt, praktisk, og gratis. Det er disse små tingene som gjør det mulig å få maksimal ytelse ut av ethvert anlegg, til enhver pris.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.425
    Antall liker
    17.122
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    Har du sjekket PU-vinklen med en protractor? Jeg vet at Concept (skal) leveres ferdig satt opp/justert, men de kan jo levere avvik de også.

    Gjør problemet seg gjeldende over hele platesiden, eller er det hovedsaklig innerst/ytterst på platesiden(e)?
    Gjelder problemet generelt - eller er det kun relatert til de nevnte platene? De kan jo være behengt med produksjonsfeil - og da hjelper det ikke å bytte inn platen i en ny (med samme feil).
    Men, jeg henger meg forøvrig på de som nevner anti-skate. Det hadde trolig vært det beste å sjekket/justert denne med en testplate (Hi-Fi News/Analouge).

    Alternativt: En tanke som også slår meg - relatert til spor med mye/dyp bass. Er problemet volumavhengig og øker ved høyere volum? Hvordan er spilleren din plassert - og på hva? Armopphenget som benyttes på Concept er mildt sagt kilent mht vibrasjon og ressonanser.

    Feil anti-skate og andre vinkelfeil vil vel gjøre seg gjeldende mer generelt.
     
    Sist redigert:

    Brummund

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    19.11.2007
    Innlegg
    450
    Antall liker
    284
    Sted
    Fredrikstad
    Hei, da har vi fått forsket litt:

    1. Røyksopps "The inevitable end" er testet grundig, med 3 forskjellige eksemplarer på 5 forskjellige platespillere. Det må være en feil i produksjonen av denne vinylen, så jeg stryker den av hifi-angst-listen. Rimelig dårlig, synes jeg.
    2. The XX: Sporet "Fantasy" kommer jeg aldri til å få spilt bra, tror jeg. Jeg får ta denne med på en rundtur og sjekke, som jeg gjorde med Røyskopp-skiva.

    Etter å ha fått målt VTF riktigere ved å få samme høyde på plate og vekt, så justerte jeg opp trykket noe. Det gjorde at XX-skiva nå gir distortien i begge kanalene, og det virker som om stiften graver mer. Jeg spiller ved lavt volum når jeg tester dette, så det skal ikke være vibrasjoner som gir dette. Jeg skal teste dette ytterligere ved å få isolert spilleren fra benken med noen magasiner eller lignende.

    Men, de andre platene jeg har spiller nå mye bedre! Det virker som det er litt mer "punch" i lyden nå. Takk for hjelpen!

    Test-plate: Ultimate Analogue Test LP Test-LP for oppsett av platespiller - bigdipper Er det denne det tenkes på? Er det noen annet fra f.eks. big dipper jeg burde kjøpe for å kunne teste dette med justering av VTA osv? Jeg har sett noen bruker et USB-mikroskop?
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.425
    Antall liker
    17.122
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    ^ Selv har jeg testplaten til Hi-Fi News, men den du linker til fra Analouge inneholder vel testspor for omtrent akkurat det samme.

    Jeg nøyer meg med å justere VTA i en kombinasjon øyemål/skyvelære. Jeg mener å huske at vi regnet ut at ca. 1 mm (på en 9" arm) utgjør omtrent 0,27 graders vinkelendring.
    Jeg bruker et lite siminkespeil for å sjekke horisontalvinklen til PU. Men med et mikroskop vil man enklere kunne se om selve nålen evt. sitter skjevt i opphenget.

    Utover det, så er en protractor nødvendig om man skal bytte/justere PU (overheng). Her kan man kjøpe ulike "avanserte" protractorer, men også evt. printe ut en (for riktig spiller/arm) fra bl.a. VinylEngine. Et lite vater kan også være kjekt å ha. Jeg bruker et som plasseres på spindlen.
     

    Mala

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.03.2012
    Innlegg
    1.037
    Antall liker
    406
    Sted
    Haugesund
    Torget vurderinger
    5
    Kan sistnevnte test plate kjøpes ett sted i Norge ? Kunne gjerne tenkt meg en lignende plate selv.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.425
    Antall liker
    17.122
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    ^ Flere av platebutikkene (The Garden, Big Dipper) og noen av Hi-Fi butikkene har normalt den inne. Platen fra Hi-Fi News må bestilles på nett fra utlandet.
     

    Mala

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.03.2012
    Innlegg
    1.037
    Antall liker
    406
    Sted
    Haugesund
    Torget vurderinger
    5
    Får ta en vurdering av hvilken jeg går for, ønsker i grunn den som er mest brukervennlig og tilgjengelig sånn sett.
     

    Brummund

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    19.11.2007
    Innlegg
    450
    Antall liker
    284
    Sted
    Fredrikstad
    Liten oppdatering: jeg "guffet" på med antiskate og nå er høyre kanal nærmere volumet fra venstre. Men når jeg bruer cuen til å ta opp pickupen så flyr den utover fra senter og mot utsiden. Bør jeg ta på mer VTF for å balansere dette?
     

    svartkeiko

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    21.02.2013
    Innlegg
    1.113
    Antall liker
    446
    Sted
    9395 KALDFARNES
    Torget vurderinger
    12
    Liten oppdatering: jeg "guffet" på med antiskate og nå er høyre kanal nærmere volumet fra venstre. Men når jeg bruer cuen til å ta opp pickupen så flyr den utover fra senter og mot utsiden. Bør jeg ta på mer VTF for å balansere dette?
    Ja slik skal det ikke være.
    De lydproblemene du refererte til tidligere i tråden kan om mulig skylles for høy VTA.
    Du kan ta som utgangspunkt i at antiskate stilles likt stifttrykk og så justerer du ut i fra det til du får det til å låte bra.
    Mvh Kenneth
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    image.jpg


    post-107190-0-86592500-1357177150.jpg


    Kjenner du igjen en av disse fra bruksanvisningen til spilleren din? Jeg har prøvd å google litt på antiskate på Clearaudio og dette er omtrent det beste jeg finner. Det ser ut som om antiskate justeres ved å tvinne tråden som kommer fra undersiden av armen. Det ser ikke ut til å være noen delestreker noe sted, og justering muligens over flere turn. Så her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Det er nok i alle fall ikke særlig lurt å ta i mer enn det som anbefales i bruksanvisningen. Ikke er det noen fordel heller. For mye og for lite er like galt, bare hver sin vei.

    Antiskate er for å balansere nåltrykket, og dermed sporingsevnen likt i begge sider av rilla. Dette testes ved hjelp av stereospor med økende amplitude (kraftigere lyd), enten i trinn eller sakte stigende. Før eller senere vil pickupen begynne å slippe rilla, og man får forvrengning. Antiskate er riktig når det skjer samtidig i begge kanaler.

    Det kan høres ut som det først og fremst er et par av platene dine som er problemet. Men måling av nåltrykk i riktig høyde ser ut til å ha gitt godt resultat. Tror det er lurt å la det være som det er. Når det gjelder antiskate så har du nok for mye hvis nåla drar ut ved bruk av armlift. Hvis du har mistet oversikten over hvor mye du har skrudd den, så anbefaler jeg en tur dit du handlet for en sjekk.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn