Kabel til platespiller, for å få vekk durelyd.

ebronken

Medlem
Ble medlem
01.02.2010
Innlegg
21
Antall liker
0
Sted
Oslo
Hei!

Selv om min platespiller er behørig jordet, med jordingskabelen festet til jordingspunktet på forsterkeren, er det igjen litt sånn 50hz durelyd likevel. Jeg har tenkt at om jeg fant den riktige kabelen, kunne jeg kanskje få vekk den siste resten av summing.

Platespilleren er koblet til forsterkeren med noen Monsterkabler jeg betalte 300kr for på Lefdal. Det er vel bortimot det billigste du kan få en skjermet kabel for. Imidlertid ble støyen bare mange ganger kraftigere, da jeg prøvde å bytte ut den billige kabelen med den påkostede kabelen fra Tara Labs, som jeg bruker til CD-spilleren min. Jeg må si jeg innbildet meg at klangen virket bedre med den dyrere kabelen, men det hjelper jo lite, når summelyden plutselig er så høy at man hører den gjennom musikken. Det kan vel hende det er en bra signaloverfører, men den møter ikke behovene til en platespiller.

Har noen et godt forslag til hva jeg kan investere i? Jeg ønsker å holde meg lavt i pris. Jeg har satt platespilleren slik at jeg trenger en litt lang kabel, ca 1,5m.
 

roger

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
1.578
Antall liker
471
Sted
Nøtterøy
Tror ikke det er så enkelt som å kjøpe en kabel. Det virker som du har et eller annet i systemet ditt som plukker opp støy fra nettet.
Den beste måten å jobbe med dette, er å ta et steg av gangen. Forsøk først å finne ut hvor støyen har sitt opphav. Det er der problemet må løses.
Metoden jeg har brukt mange ganger, er å starte med lange kabler, og flytte ting fra hverandre. Hvis jordingen da er i orden er systemet tyst.
Flytt så en og en komponent dit du vil ha det permanent, og observer om du får støy eller brum. Fortsett å flytte ting på plass, en komponent av gangen. På denne måten finner man ofte synderen i systemet (RIAA for nær power sypply, dårlig jord etc.).
Lykke til.
Roger
 

ebronken

Medlem
Ble medlem
01.02.2010
Innlegg
21
Antall liker
0
Sted
Oslo
Takk, Roger! Prøvde litt, og det er akkurat der skoen trykker. Dessverre ligger støykilden i platespillerens egen strømforsyning (hvilket jeg finner under en hver kritikk, for et produkt som kroner seg selv med tittelen "Audiophile Concept"). Slik platespilleren står nå tvinges kablene tett forbi denne. Ved å holde kablene i en stor sving rundt det aktuelle punktet, forsvant støyen. Jeg skal borre et ekstra hull i hylleplaten spilleren står på så jeg kan føre kablene godt vekk fra problemområdet.
 

tore_v1

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2007
Innlegg
2.181
Antall liker
102
Torget vurderinger
2
Pakk psu inn i kobberskjerming eller aluminumsfolie. Leste et sted at det var triks.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.152
Antall liker
4.311
Torget vurderinger
1
Brum fra «vinylriggen» kan ha mange årsaker som ikke vedkommer kabeltypen mellom vinylsnurrer og RIAA. Har kabelen i utgangspunktet en god skjerm og stabil terminering så er det ikke mye mer å hente.

Skal du komme videre må du gå metodisk til verks for å identifisere «kilden» til brummingen >> hvor kommer det i fra og hvordan kommer det inn i signalkjeden ?

Mulige kilder er bl.a. jordsløyfer, strømforsyninger (både støy på forsyningsspenningene og elektromagnetisk støy fra transformator) og motor på platesnurreren.

En beskrivelse av husalteret & vinylriggen kan kanskje hjelpe på med mer konkrete forslag.

Er brummingen vedvarende og «uavhengig» av brukssituasjon ? Eller er det avhengig av om f.eks. platespilelren er slått på (motorstøy)? Brummer det dersom du kobler platespilleren fra RIAA? Evt også med kortsluttet inngang på RIAA? etc.

mvh
KJ
 

Steen

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2005
Innlegg
1.106
Antall liker
1.341
Hei
Dette er jo et gjennomgangstema her på sentralen, og utallige forslag til løsning er framlagt. Etter mange år, og like mange "elektronikk-bokser" har jeg kommet fram til en slags løsning:
Platespiller og Riaa kan gjerne stå så tett som mulig, og med best mulig kabling (bruker selv rent sølv), så lenge Riaa står så langt som overhode mulig fra preamp. Kabling mellom Riaa og pre har jeg derimot hatt veldig varierte erfafaringer med, og dyre kabler er absolutt ingen garanti for godt resultat. I dag bruker jeg :-[ dobbeltskjermet antenneledning med tykkest mulig enleder kabel. Prøv deg fram, det er nesten gratis ;)
Steen
 

POB

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.09.2003
Innlegg
2.986
Antall liker
2.910
Sted
Kulturhovedstaden
Torget vurderinger
31
Hei.
Jeg hadde et tilsvarende problem med min Thorens TD160.
Medisinen på denne var å legge en ekstra jordingskabel fra ett av skruefestene på platespillermotoren til riia eller gods på en annen komponent.
Mulig dette er en Thorensgreie, men kan hende det er verdt å prøve?
 
Topp Bunn