Gjenoppliving av en førkrigs radio

helgew

Medlem
Ble medlem
28.09.2010
Innlegg
19
Antall liker
8
Sted
Trondheim
Hei godtfolk :)

Er det noen her inne som vil hjelpe meg?

En mangeårig fasinasjon for andre verdenskrig, har resultert i et ønske om en fungerende førkrigs radio.

Har hatt mange rør radioer i mitt eie men jeg har ikke foretatt meg større arbeid på disse apparatene og har således begrensede kunnskaper om dem.

Kandidaten er en Telefunken Tenor, anngivelig fra 1936 ~ 1937

Før jeg overhodet setter strøm på apparatet er utbytte av gammle kondensatorer åpenbart på sin plass og det skulle jeg gjerne hatt noen gode råd på.

Har ikke lykkets med å finne skjema på denne og jeg stusser litt på de oppgitte spenningsverdiene på de gammle kondensatorene som står inni her.

Her er det oppgitt 3 forskjellige spenninger.... 250 Volt vekselspenning men hvorfor 2 forskjellige likespenninger? Hva skal jeg forholde meg til?

kondensator.jpg
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.964
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Ingen grunn til å bytte disse.
Det du absolutt bør ha når du skal igang med slike gamle radioer er en VARIAC.
Start med rundt 50V og sjekk at spenningene stemmer i forhold til 230V.
Øk gradvis og sjekk.
Bruk litt tid på dette. Kanskje ikke annet galt en slitte rør.
 

Rolf_Zetterberg

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
17.05.2005
Innlegg
202
Antall liker
43
Det går också bra med en gammaldags glödlampa i serie med nettet.
500V DC ELLER 250V AC är maximal driftspänning.
1500V är provspänning,dvs den maximala spänning som kondensatorn tål under en kort stund utan att explodera eller kortslutas eller hitta på annat hyss.

Det verkar vara svårt att hitta schema,men om det inte dyker upp något så kan man alltid gå in på RM.org och skriva in de tre rören i sökrutan och då får man upp ett antal liknande radio med samma rör,t.ex Telefunken 713W.Exakt rätt blir det ju inte,men man får i alla fall ett hum om hur de är konstrerade.
https://www.google.se/search?hl=sv&...19k1j0i22i30k1j33i160k1j33i21k1.0.pKslVvmUsSs
 

helgew

Medlem
Ble medlem
28.09.2010
Innlegg
19
Antall liker
8
Sted
Trondheim
Jeg har testet kondensatorene på en provisorisk HV strømforsyning som jeg har laget for annledningen og de lekker DC så de må nok / bør byttes.

Takker for linken og innsikten Rolf! Det skjemaet som kom opp er nok tett på identisk og mer enn nok for å hjelpe meg på vei. :)

Variac har jeg ønsket meg i mange år men er for kjip til å kjøpe en ny men lyspæretrikset pleier å gjøre susen.
 

TT.

The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
Ble medlem
15.11.2007
Innlegg
40.316
Antall liker
83.408
Sted
Knapstad
Torget vurderinger
97
Så lenge ikke elektrolyttkondensatorene viser tegn til lekkasje eller at de sveller, så er det ingen grunn til å bytte disse. Fokuser heller på at isolasjonen av ledere er intakt og heller bytt ut rør som ser slitne ut. Hva forventer du egentlig å motta av radiosignaler med denne?
 

helgew

Medlem
Ble medlem
28.09.2010
Innlegg
19
Antall liker
8
Sted
Trondheim
Har jobbet noen år som sevice elektroniker så det er ikke et nytt tema for meg jeg har bare ikke mekket på gammelt rør utstyr utover gammle crt tv'er. Lyttene kommer jeg til å bytte for de måler helt på jordet og for å spare meg for fremtidig jobb er det like greit å ta dem alle når jeg først er inni her. Jeg aner ikke hva jeg kan få inn på den i det hele tatt og det er jo det som gjør det hele så spennende :)
 

Auditor

Æresmedlem
Ble medlem
27.02.2006
Innlegg
12.091
Antall liker
4.345
Torget vurderinger
1
Liten, men viktig feil fra min side. Glemte visst suffikset på tross av å ha vært innom sia flere ganger i år. Beklager! Tenor ble visst satt sammen av flere produsenter. Eller var et "universalmodellnavn". Tyskerne er/var kjent for å standardisere for større produksjon. For eksempel ble flere DDR-modeller fra RFT solgt i BRD/ Vest-Tyskland med Universum-logo. Og Telefunken var jo også en av Europas største. Finnes det et modellnummer på Tenoren, Helgew? Da finner du lettere skjemaet.
 
Sist redigert:

helgew

Medlem
Ble medlem
28.09.2010
Innlegg
19
Antall liker
8
Sted
Trondheim
Hei! Takk for linkene og informasjonen. Historien rundt apparatet er jo like spennende og setter stor pris på det dere kommer med :)

Det er nøyaktig denne radioen her jeg har: https://www.radiomuseum.org/r/telefunken_tenor_wlk.html

Det er 3 rør totalt hvorav ett er likeretter så det er jo en veldig simpel konstruksjon. Det er også en morsom volumkontoll i den. Ikke noe potmeter men 2 spoler som ligger mot hverandre og avstanden mellom dem som bestemmer volumet, som justeres med snortrekk!

Empo Tenor ser da ved første øyekast ut til å være den riktige. Må kikke nærmere på den for å se om det stemmer. Takker for all hjelpen. Deler er bestillt.
 

helgew

Medlem
Ble medlem
28.09.2010
Innlegg
19
Antall liker
8
Sted
Trondheim
Kondensatorene er byttet og radioen lever igjen! Den spiller helt utmerket på grammofon inngangen og det virker til å være liv i radio delen også.
Skal prøve med antenne i natt og se om det er noe der ute i lufta den kan ta inn.

Har ikke turt å røre støvet på rørene eller radioskalaen i frykt for å viske ut skriften. Tidligere erfaring sier meg at det er fryktelig lett å forpurre skrift på radiorør...

Noen forslag?

På baksiden er det en justeringsskrue merket "Bølgefelle" Er det noen som vet hva den er til?
chassi.jpg


diode rør.jpg


Bakside.jpg
 

Auditor

Æresmedlem
Ble medlem
27.02.2006
Innlegg
12.091
Antall liker
4.345
Torget vurderinger
1
Helgew: Bruk gjerne en nøytral brillerens og den mykeste silkeduken du finner hos optiker´n til å fjerne støvet. NB: SKRUBB IKKE GLASSET! Masker sokkelens kontakter godt. Dem bruker du kontaktrens på. Ei bølgefelle var en tidligere brukt måte å stenge ute uønskede (radio)frekvenser fra en krets. Og derigjennom forbedre mottaksforhold for den frekvensen radioen til enhver tid tok inn. For å eliminere crosstalk og annen frekvensstøy mellom forskjellige stasjoner. Justeringsskruen er der for å tilpasse hvor mye fella jobber. Mao hvor høye de frekvensmurene den skaper skal være. Samt for å fastsette hvilket område den jobber i. I kassettverdenen kunne du ofte høre det tidligere opptaket i sporpausene på en lett råtten opptakstape. For å unngå det sletter du bestandig HELE kassetten ved å ta over med stillhet FØR du legger på nytt materiale. Jeg gjør bestandig det hvis kassetter skal brukes om igjen.
 
Sist redigert:

Auditor

Æresmedlem
Ble medlem
27.02.2006
Innlegg
12.091
Antall liker
4.345
Torget vurderinger
1
Helgew: De merkelappene bakpå apparatet kan brukes til å spore dets historie bakover. Omtrent som et dagens serienummer:rolleyes: Husk å ta ut røra + rense/skifte rørsoklene hvis du skal fjerne det halve støvårhundret. Etter rens lar du heller delene tørke etpar døgn for lenge enn at du rusher remonteringen- og svir apparatet i prosessen. Bare et lite tips..
 
Sist redigert:
Topp Bunn