Resultater 1 til 4 av 4
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Jul 2017
  Innlegg
  1
  Tagget i
  0 Innlegg

  Restaurering av gamle Tandberg-greier

  Hallo forumet!

  Jeg fant et anlegg i kjelleren til besteforeldra – det består av TA 300, TL 3520 og Philips 212. Dette har stått urørt i en rå kjeller i minst 25 år, men ser ut til å være i overraskende ok teknisk stand (verre med det estetiske …). Har ganske lite peiling på hifi, men ser for meg at dette her kanskje kan bli et lærerikt oppussingsprosjekt. Har en del erfaring med (andre former for) elektronikk, så er trygg på lodding osv.

  TL 3520

  Det er først og fremst høyttalerne som krever litt arbeid – primært bytte av oppheng, det er ikke mye igjen av de gamle. På den ene har opphenget revna fullstendig hele veien rundt – på den andre henger det forsåvidt fortsatt sammen, men jeg bytter naturligvis begge uansett.

  Med fare for å stille et dumt spørsmål: på eksemplaret med herpa oppheng merker jeg, når jeg spiller sinusbølger fra signalgenerator, at det er litt vrengt lyd på frekvenser over woofer-området også. Delefrekvens på disse er vel 700 Hz, men med f.eks 1,5 kHz sinus hører jeg noen merkelige overtoner over et visst nivå. Er dette normalt ved tilfeller av totalt herpa oppheng, eller tyder det på at det er noe mer som er feil?

  Uansett: har snoka litt rundt og funnet ut at denne fra Speakerworks og denne fra SpeakerRepairShop skal kunne funke – noen som erfaringer med disse?

  Om mulig vil jeg gjerne unngå å ta av støvhettene. Jeg har hørt om et triks for sentrering som går ut på å bruke signalgenerator og kjøre 30-50Hz sinus mens man limer fast opphenget – da tydeligvis med woofer kobla rett på forsterkeren, ikke via delefilter – ideen er at man skal kunne høre eventuell skraping så man merker det hvis sentreringen blir dårlig. Noen tanker om denne fremgangsmåten? Noe spesielt man må være obs på (utover å holde nivået lavt selvfølgelig)?

  Det skum-aktige materialet som lå bak fronttrekket, foran diskant- (og mid-?)-elementene, har selvfølgelig blitt til pulver. Noen idéer om hva jeg kan erstatte det med? Har sett at noen foreslår dopapir, men håper det finnes noen litt mer estetiske alternativer …

  Er det noe mer jeg burde gjøre med høyttalerne når jeg først er i gang? Er det vits i å bytte elektrolytter på delefilterne, eller skal jeg like gjerne vente med det?

  TA 300

  Forsterkeren ser ut til å funke bra, så jeg skal ikke gjøre veldig mye der umiddelbart, tror jeg. Fant en post på Norsk HifiForum med en oversikt over hvilke kondensatorer som bør byttes (først som sist), gjengir den like gjerne her:
  Sitat Sitat fra TANDBERGEREN Jan-Iver
  Som i H10, så er det gjerne flere lytter som lager problemer i disse apparatene.
  Om vi starter ved inngangsvelgeren, så har vi der C207 og C208, 10uF 35V. Ved volumkontrollen C305 og C306, 2uF2 35V.
  I filterdelen har vi C310 og C311, C321 og C322, alle 10uF 35V. C323, C324, C335 og C336, alle 2uF2 35V.
  Ute i effektforsterkeren har vi C501 og C502, 22uF 35V.
  Der er også ytterligere to på 22uF, C505 og C506, her benytter jeg 50V typer.
  Bootstrapkondensatorene er på 47uF 63V, C507 og C508.
  Der er også to kondensatorer på 220uF 16V, C509 og C510 (Sitter originalt 6,3V der.)
  Og til slutt utgangskondensatorene, 4000uF 63V. C519 og C520.

  Som Tommeliten nevner, så er de "moderne" kondensatorene gjerne litt mindre fysisk og 4700uF er fint her.
  I tillegg ville jeg ha byttet ladelyttene i strømforsyningen.
  Her sitter det to på 2200uF 63V, men finner du plass, så "klem inn" to på 4700uF, 63V.

  Skal man kun kjøre på lytter med veldig lav ESR i audiområdet, så vil man gjerne oppdage at man ikke får plass til
  "store nok" kondensatorer som utgangskondensatorer og ladelytter.
  Er heldigvis bra plass i høyden, så er man kreativ, så kan man få til dette også.

  Særlig disse 2uF2-kondensatorene og noen av 10uF kondensatorene er gjerne dråpetantalytter.
  Disse bør man i det minste skifte uansett. Disse springer lekk og lager skarpe smell, særlig ved betjening av HiFilt.
  – gyver løs på dette når jeg får ånden over meg, eller når noe springer lekk. Noen som har noe preventive vedlikeholdsrutiner å tilføye til dette?

  Kan jo alltids laske om trafo fra 220V til 240V også. Den er forsåvidt utvetydig merket, men bare for å være helt sikker på at jeg ikke gjør noe dumt der (hadde jo vært kjedelig å uforvarende sette den til 110V …) – jeg vil altså sette faselederen til det loddeøret som har høyest motstand til nøytral?

  Ellers registrerer jeg at det er noen slags flekker på frontplata – noe av det er fingeravtrykk, resten veit jeg ikke helt hva er, men jeg får det ikke vekk – men så har jeg vært litt tilbakeholden med kjemikaliene her, vil unngå å rive vekk noe av teksten. Forslag til effektive men skånsomme rensemetoder?

  Philips 212

  Funker – heldigvis. Touchknapper, automatisk stopp og det hele. Mekanikk vil jeg tukle minst mulig med! Har dessverre blitt noen imperfeksjoner i metallplata, men det får jeg nesten bare leve med. Regner med at jeg kan laske om denne til 240V også, men er det noe poeng? Og er det noen slitedeler jeg bør være forberedt på å måtte skifte? Beltet holder foreløpig, er det vanskelig å få tak i erstatning hvis det blir dårlig?


  Dette ble veldig mange spørsmål i én og samme post, beklager det! Alle innspill mottas med takk – det er nok primært det høyttaler-relaterte jeg er litt blank på, så stopp meg for all del hvis jeg er på viddene der

  -G

 2. #2
  Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  2,633
  Tagget i
  0 Innlegg
  Om vi får se bilder kanske det går lite lättare att ge dig råd.

  Speakerworks är ok. Jag har beställt därifrån några gånger.
  Det går utmärkt att byta skumkanten utan att ta bort dust-cap.
  Jag har passande skumkanter liggande här hemma. Om du känner dig osäker på att göra jobbet själv, kan du skicka basarna till mig, så byter jag kanterna gratis. Frakten får du naturligtvis betala, liksom de nya kanterna.

  I TA 300 är det i första hand nätdelselektrolyterna och utgångselektrolyterna som du bör byta. Men jag håller med Jan-Iver, som du citerar. Ska man vara noggrann följer man hans rekommendationer. Men vill man inte göra allt på,en gång, tycker jag att man ska börja med nätdelselektrolyterna och utgångselektrolyterna.
  Sök på TA 300 här på HFS Vintageavdelingen och du kommer till min tråd om renovering av TA 300.
  M v h
  Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 19.07.2017 kl. 19:17.
  Jag är för demokrati, en generös
  flyktingpolitik och allas lika värde.

 3. #3
  Hifi Freak Pilsern's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  1,615
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  Sørg for guds skyld å få skumkanter med korrekt størrelse og mykhet. Alt annet vil sannsynligvis ødelegge den opprinnelige gode lyden fra TL3520.
  Mener audiofriends i Nederland har korrekt foam.
  http://www.audiofriends.nl/speakerfoam/

  Mvh

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2002
  Sted
  Narvik
  Innlegg
  6,270
  Tagget i
  2 Innlegg
  Trikset er å fjerne støvhettene, og så sentrere svingspoleforma med tynt papir i magnetgapet. Se etter refoaming woofer på youtube.

  Johan-Kr
  Solid State: A component that has been specifically designed to make a guitar amplifier sound bad. Compared to tubes, these devices can have a very long lifespan, which guarantees that your amplifier will retain its thin, lifeless, and buzzy sound forever.

Tags for denne Tråden

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed