Jamo 883 - noen som kjenner til dem?

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Da jeg kjøpte mine vintage Radionette kom det også et annet par høyttalere i hus, Jamo 883. Jeg har gjort litt overfladiske søk men har stort sett endt med info om en innbyggingsmodell med samme navn. Både litt forvirrende og irriterende. Da jeg dro dem hjem til min brors leilighet hørte jeg bare en låt på dem før jeg konsentrerte meg om TK600, som jo var dagens vintagekupp. Men det jeg husker var av den positive arten, og nå er planen å plukke dem opp fra kjelleren og teste dem i min brors anlegg snart.

IMG_0137.jpg


Er det noen som har noen opplysninger om disse? De ser ut som studiomonitorer, og jeg vet Jamo hadde en serie studiomonitorer på åttitallet. Om disse tilhører den serien tviler jeg på. Er faktisk litt spent på hvordan de låter nå, men min late trykkammerelskende minimonitorbror må først få inspirasjon til å gidde å gjøre det.

Gi meg noen gode argumenter som kan vekke ham fra latskapen og bli litt nysgjerrig. Han får avtenning av design, terminaler og bassporter. Er det noen som har hørt dem somkan si noen fine ord som pirrer, eller er de lite interessante? Quad II er forsterkeren som kommer til å bli brukt.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Fikk i alle fall kikket på dem i dag. De er i pen stand og selv om de har kjipe klemterminaler er kassene overraskende velbygde. Ikke noen billig japserack-høyttaler med 17mm sponplate uten avstiving dette her, det er solide kabinetter som består knoketesten ganske godt. Jeg har stor tro på dem, men får ikke hørt dem de første dagene er jeg redd. Det er noe med hele konstruksjonen (med unntak av nevnte klemmer) som gir meg et godt førsteinntrykk.

Bassene er 6", bare så dere får litt perspektiv på størrelse. De er omtrent 20 liter, bestykningen kan dere se på bildet. Den relativt lille bassrefleksen slipper ikke ut så mye luft fordi den er tettet med en ganske kompakt skumplugg eller lignende som ikke kan tas ut. Tre solide festepunkter for veggmontering tilsier at de er laget for å fungere tett på bakvegg, så det kan ikke være spesielt mye lyd som kommer ut bak. Framme er det ingen bassport. Impedansen er oppgitt som 4-8 ohm, jeg antar at det betyr en nominell verdi på 6 ohm og 4 ohm som laveste impedans. De få minuttene jeg spilte på dem for to år siden var med de monoblokkene jeg bruker i krypten, så noe inntrykk av hvor lettdrevne de kan være for mindre rørforsterkere fikk jeg ikke noe inntrykk av.

Er det ingen der ute som vet noe om når disse ble produsert, og kanskje litt mer data enn impedans og 60 watt nominelt/100 watt peak? Det forteller meg i praksis enda mindre enn å bare se og ta på dem.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Ah, pokker ta! Var helt sikker på at det var et tretall da jeg leste det av uten briller. Forbanna moderne åttitallsfonter!!! ;)
Uansett så synes jeg de ser kule ut og er solid konstruert. Da får jeg google med Jamo 885 som søkeord.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Og nei, tilbake til scratch. De heter 883, den som heter 885 er en litt større modell. Tåler i alle fall litt sterkere forsterker, fra nominelt 60 til 100 watt. Peak øker fra 100 til 150 watt. Men impedans er den samme, og vekten virker også make. Det står oppgitt 10 kilo for 885, og det er det jeg tror 883 også er. Men de ser helt make ut på bilder sett bort fra merkingen foran og bak.

jamo 883 badge.jpg


Utrolig irriterende! Eneste jeg fant om Jamo 885 var en salgsannonse på en russisk nettside. Selger forlangte 12.000 rubler for et par. Det finnes også en mer moderne modell som heter 885, og det er en surroundhøyttaler. 883 har jeg fortsatt ikke funnet noe om, men jeg tror jeg skjønner hvorfor. I den russiske annonsen står denne kryptiske teksten (oversatt i Chrome):

Speakers paper (better not yet invented).
Må ærlig talt si at jeg er overrasket over at en så stor og seriøs produsent som Jamo, som også har erfaring med OEM, gjør slike tabber som gjenbruk av modellnavn. De kan velge mellom alle mulige tallkombinasjoner, og likevel ender de opp med å bruke en tresifret kombinasjon om igjen. Ikke bare på en modell, men på to modeller som jeg kjenner til nå. Aldeles håpløst av Jamo. Har de virkelig produsert så mye at de selv har mistet oversikten? Og ingen på verdensveven kjenner til flere modeller? :confused:
 
Topp Bunn